AnasayfaBlogOto Boya ve Karoseri Bölümü (MYO)
Bölümler

Oto Boya ve Karoseri Bölümü (MYO)

19 Ocak 2021
Beyaz takım elbise giyen bir kişi bir arabayı boyarken eldivenli elinde yeşil bir alet tutarken görülüyor. Araba çoğunlukla düz renktir ve kişi dikkatli ve sabırlı bir şekilde boyayı uygulamaktadır. Arka planda buruşturulmuş bir kağıt parçası ve bir ayakkabının yakın çekimi görülüyor. Ayrıca, biri ön planda ve ikisi arka planda olmak üzere siyah zemin üzerinde üç beyaz 'O' harfi görülebiliyor. Kişi odaklanmış ve yaptığı işten keyif alıyor gibi görünüyor.
Bölüm Bilgisiİş İmkanlarıDikkat Edilmesi Gerekenler
Oto Boya ve Karoseri Bölümü, 2 yıllık meslek yüksekokulu programıdır.Otomotiv sanayisi, sigorta şirketleri, eksperlik hizmetleri, uçak boyama işleriÇalışma koşulları zor ve sağlık için tehdit oluşturabilir.
Boya fırını, boya karıştırma makinesi, boya tabancası ve yıkama makinesi gibi aletlerle çalışılır.Hasarlı taşıt onarımları, yüzey astar ve macun işlemleri, boya seçimi ve uygulamasıSayısal derslere ilgi ve ekip çalışmasına yatkınlık gereklidir.
Kendi işini yapma imkanı bulunmaktadır.Kendi atölyesini açabilir, serbest çalışabilir.Çalışma alanı genellikle kapalı ve gürültülüdür.
Özellikle otomotiv sanayisinin gelişmiş olduğu kentlerde iş imkanları fazladır.Üretim fabrikaları, otomobil tamir ve bakım atölyeleriGürültü ve kirli ortam, sürekli ayakta çalışma olabilir.
Lisans eğitimine geçiş imkanı bulunmaktadır.Dikey geçiş yoluyla Otomotiv Mühendisliği bölümüne geçiş yapılarak mühendislik pozisyonlarında çalışılabilir.Çalışma koşulları ve mesleki yetersizliğin neden olabileceği sağlık problemlerine karşı dikkatli olunmalı.
Boyanacak yüzeyin ihtiyacına göre sac zımparası yapma, yüzey astarı ve macunu çekme gibi işlemler eğitim boyunca öğretilir.Bu işlemlerde uzmanlaşan tekniker olarak otomotiv sanayiinde çalışabilirler.Kimyasal maddelerle çalışırken koruyucu ekipman kullanma önemlidir.
Eğitim programında müşterinin isteğine göre boyanın seçilmesi, hazırlanması ve uygulanması gibi konular işlenir.Bu konuda yetkinlik kazanan mezunlar, müşteri beklentilerine uygun hizmet veren atölyelerde ve firmalarda değerli birer eleman olabilirler.Müşteri ile iletişim becerileri bu konuda önemlidir.
Boya kabini ve ekipmanlarının periyodik bakımları ve boyanın kurutulması, boya hatalarının giderilmesi gibi konular eğitimlerde işlenir.Oto boyama ve bakımla ilgili hizmet veren yerlerde bu yetenekler talep edilecektir.Bu işlemler sırasında sağlık ve güvenlik önlemlerine dikkat etmek önemlidir.
Bölüm mezunlarının dikey geçişi otomotiv mühendisliği bölümüdür.Mesleğin ilerleyen seviyelerinde mühendislik pozisyonlarında çalışmak isteyenler için bu bir avantajdır.Bu geçiş sırasında eğitim yükü ve eğitim süresi artabilir.
TYT puan türü ile öğrenci kabul eden bölüme girebilmek için TYT’ye katılıp yeterli puan almak gereklidir.Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan ve sınavlarda yüksek puan alan öğrencilerin kariyer fırsatları genişleyebilir.Sınavlara iyi hazırlanmak ve meslekte başarılı olmak için gereken bilgi ve becerileri edinmek önemlidir.

Oto boya ve karoseri, motorlu kara taşıtları üzerinde yapılması gereken izolasyon ve koruma, hasar giderme gibi tüm işlemlerin yapıldığı alandır. Oto boya ve karoseri bölümü ise bu alanda hizmet verecek başarılı ve donanımlı mezunların yetiştirildiği bir ön lisans bölümüdür. Her meslek herkesin yapabileceği gibi olmayabilir. Bu sebeple bölümü seçmeyi düşünen adayların çalışma koşullarını göz önünde bulundurması gerekir.

Oto boya ve karoseri mezunları birer tekniker olarak görev alır. Oto boya ve karoseri teknikerleri ise atölye ve fabrika gibi kapalı alanlarda çalışır. Bazı zamanlarda çalışmalarını açık havada da yapmaları gerekebilir. Genellikle ayakta çalışan teknikerler için ortam kirli, kokulu ve gürültülüdür. Çalışmaları sırasında operatörler ve müşteriler ile iletişim halinde olurlar.

Oto Boya ve Karoseri Bölümü Nedir?

Oto boya ve karoseri bölümü; otomotiv sektöründe yer alan özel kurum ve kuruluşlarda görev alacak mezunlar yetiştirmeyi hedefleyen meslek yüksekokulu bölümüdür. Motorlu kara taşıtlarına ait izolasyon, koruma, yüzey hazırlama, son kat boya uygulamaları, oluşan hasarları giderme, parça değişimi gibi işlemlerin hepsi bölüm mezunları aracılığı ile tamamlanmaktadır.

Bölümde eğitim 2 yıl sürer. Öğrenciler eğitimleri sırasında temel bilgileri pekiştirici stajda görmektedir. TYT puan türü ile öğrenci kabul eden bölüme girebilmek için TYT’ye katılıp yeterli puan ile başvuru yapmak gerekir.

Oto Boya ve Karoseri programı ülkemizde birkaç devlet üniversitesinde okutulmaktadır. Bölümden mezun olanların devlete atanma gibi bir imkanları maalesef bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra özel sektörde özelliklede otomotiv sanayisinin gelişmiş olduğu kentlerde iş imkanları oldukça fazladır.

Bölümü tercih edecek adayların bu alana ilgi duymaları önemlidir. Çünkü meslek herkes tarafından yapılabilecek bir alan değildir. Çalışma koşulları zorludur ve sağlık için tehdit oluşturabilir. Sayısal derslere ilgili olmaları, ekip çalışmasına ve iç mekan çalışmasına yatkın olmaları da önemlidir.

Öğrencilerin büyük bir kısmı çalışma alanını genişletmek için lisans eğitimi almayı seçer. Bölüm mezunlarının dikey geçiş ile yerleşebileceği tek lisans programı ise otomotiv mühendisliği bölümüdür. Öğrencilerin bir kısmı bu bölüme geçiş yapmak amacıyla Oto Boya ve Karoseri bölümünü basamak olarak görür.

Oto Boya ve Karoseri Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Oto boya ve karoseri bölümü için kamu alanında bir kontenjan açılmadığı sürece çalışmaları mümkün değildir. Ancak bu hiç olmayacağı anlamına da gelmez. Özel sektöre bağlı otomotiv sanayiinde çeşitli görevlerle çalışmalarını sürdürebilirler. Mezunların kendi işlerini yapma imkanına sahip oldukları bölümlerden biridir. Otomotiv sektörünün her geçen gün geliştiğini göz önünde bulundurduğumuzda alanında uzman teknikerlere her zaman ihtiyaç duyulacaktır. Oto Boya ve Karoseri mezunlarının başlıca iş imkanları ve çalışma alanları aşağıda sıraladığımız gibidir.

  • Otomotiv sanayisinde çalışmalarını sürdürebilir.

  • Sigorta şirketlerinde hasar uzmanı olarak görev yapabilirler.

  • Çeşitli banka veya sigorta şirketlerine bağlı eksperler olarak çalışmalarını yürütebilirler.

  • Uçak boyama işinde faaliyetlerine devam edebilirler.

Oto Boya ve Karoseri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları farklı kurumlarda farklı görevlerle çalışmalarını yürütebilir. Bulundukları alana göre yaptıkları görevlerde değişiklik gösterir. Görevleri sırasında boya fırını, boya karıştırma makinesi, boya tabancası ve yıkama makinesi, çeşitli ölçme cihazları, çeşitli zımpara, karoseri doğrultma araç ve gereçleri gibi alet ve cihazlar kullanırlar. Oto boya ve karoseri bölümü mezunlarının çalıştıkları işletmelerde yerine getirdikleri görevler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Düzeltilecek aracın türü ve özelliklerine göre araç, gereç ve malzemeyi tayin eder ve temin eder ya da edilmesini sağlar.

  • Hasarlı taşıta ait şasi ve gövde doğrultma, bükme, parça değişikliği, kaynak yapımı, puntalama ve benzeri tüm teknikler kullanarak hasarlı karoseri tamir etmekten sorumludur.

  • Boyanacak yüzeyin ihtiyacı olan sac zımparası yapar, yüzey astarı ve macunu çekilmesi için gerekli işlemleri gerçekleştirir.

  • Kontrol macunu çekimini yapar ve son kat astarı zımparasını yapar.

  • Boyanmayacak yerleri maskeleme uygular.

  • Boya kabini ve ekipmanlarını hazırlar ve periyodik bakımlarını yaparlar.

  • Müşterinin isteğine göre boyayı seçer, hazırlar, renk kontrollerini yapar viskositesini ayarlamaktan sorumludur.

  • Boyayı ilgili alana uygulamak temel görevleri arasındadır.

  • Boyayı kurutur, varsa boya hatalarını gidermekle ilgilenir, pasta-cila gibi son rötuşlar yapılır ve boya koruyucu ürünleri uygular.

Oto Boya ve Karoseri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Oto Boya ve Karoseri bölümünü tercih listesine eklemeyi planlayan üniversite adayları ilk olarak çalışma yaşamları boyunca uzmanlaşmalarını sağlayacak hangi derslerle karşı karşıya kalacaklarını merak eder. Eğitim süresince öğrenecekleri tüm dersler, mesleklerinde başarılı birer tekniker ve donanımlı birer uzman olmaları için gerekli eğitimi almaları için aracı olur.

Oto Boya ve Karoseri bölümünde birçok önemli dersten 2 yıl boyunca sorumlu tutulacak olan öğrenciler bölümden başarıyla mezun olmak için bölüme ait şartları tamamlamaları gerekir. Bunlar içinde önemli bir yere sahip olan da zorunlu staj süreleridir. Oto Boya ve Karoseri bölümünü tercih listesinde bulunduracak adayların, bölümü kazanması halinde 4 dönem içinde karşılaşacakları temel dersler aşağıda sıraladığımız gibidir.

  • Bilgi ve işlem teknolojileri

  • Kaynak teknolojisi

  • Mesleki resim

  • Şasi gövde ve onarım

  • Yaşam becerileri ve sosyal etkinlik

  • Bilgisayar destekli çizim

  • Boya kimyası

  • Boyama teknolojisi

  • Karoseri onarım tekniği

  • Onarım sonrası kalite ve standartlar

  • Hasar tespiti ve analiz yöntemleri

  • Servis verimliliği ve karlılık

  • Sistem analizi ve tasarım

Oto Boya ve Karoseri Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

2021 YKS üniversite aday öğrencileri aşağıda düzenlediğimiz tablodan 2020 taban puanları ve Oto Boya ve Karoseri başarı sıralamaları hakkında bilgi edinebilir. Aşağıda düzenlediğimiz bilgiler 3 eğitim kurumuna ait bilgileri içerir. Yazımızda sizler için düzenlediğimiz bilgiler bu yıl yerleşen adayların puanları ve başarı sıralamalarını verirken, tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanan puanlara ait bilgilerdir.

Üniversite  Fakülte  Bölüm  Taban Puan  Sıralama

ÜniversiteFakülteBölümTaban Puan Sıralama
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİFord Otosan İhsaniye Otomotiv MYOOto Boya ve Karoseri224,423921.208.014
EGE ÜNİVERSİTESİEge Meslek YüksekokuluOto Boya ve Karoseri219,562951.267.735
SAKARYA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİArifiye Meslek YüksekokuluOto Boya ve Karoseri214,924061.349.432
Oto Boya ve Karoseri Bölümü, 2 yıllık meslek yüksekokulu programıdır, Otomotiv sanayisi, sigorta şirketleri, eksperlik hizmetleri, uçak boyama işleri, Çalışma koşulları zor ve sağlık için tehdit oluşturabilir, Boya fırını, boya karıştırma makinesi, boya tabancası ve yıkama makinesi gibi aletlerle çalışılır, Hasarlı taşıt onarımları, yüzey astar ve macun işlemleri, boya seçimi ve uygulaması, Sayısal derslere ilgi ve ekip çalışmasına yatkınlık gereklidir, Kendi işini yapma imkanı bulunmaktadır, Kendi atölyesini açabilir, serbest çalışabilir, Çalışma alanı genellikle kapalı ve gürültülüdür, Özellikle otomotiv sanayisinin gelişmiş olduğu kentlerde iş imkanları fazladır, Üretim fabrikaları, otomobil tamir ve bakım atölyeleri, Gürültü ve kirli ortam, sürekli ayakta çalışma olabilir, Lisans eğitimine geçiş imkanı bulunmaktadır, Dikey geçiş yoluyla Otomotiv Mühendisliği bölümüne geçiş yapılarak mühendislik pozisyonlarında çalışılabilir, Çalışma koşulları ve mesleki yetersizliğin neden olabileceği sağlık problemlerine karşı dikkatli olunmalı, Boyanacak yüzeyin ihtiyacına göre sac zımparası yapma, yüzey astarı ve macunu çekme gibi işlemler eğitim boyunca öğretilir, Bu işlemlerde uzmanlaşan tekniker olarak otomotiv sanayiinde çalışabilirler, Kimyasal maddelerle çalışırken koruyucu ekipman kullanma önemlidir, Eğitim programında müşterinin isteğine göre boyanın seçilmesi, hazırlanması ve uygulanması gibi konular işlenir, Bu konuda yetkinlik kazanan mezunlar, müşteri beklentilerine uygun hizmet veren atölyelerde ve firmalarda değerli birer eleman olabilirler, Müşteri ile iletişim becerileri bu konuda önemlidir, Boya kabini ve ekipmanlarının periyodik bakımları ve boyanın kurutulması, boya hatalarının giderilmesi gibi konular eğitimlerde işlenir, Oto boyama ve bakımla ilgili hizmet veren yerlerde bu yetenekler talep edilecektir, Bu işlemler sırasında sağlık ve güvenlik önlemlerine dikkat etmek önemlidir, Bölüm mezunlarının dikey geçişi otomotiv mühendisliği bölümüdür, Mesleğin ilerleyen seviyelerinde mühendislik pozisyonlarında çalışmak isteyenler için bu bir avantajdır, Bu geçiş sırasında eğitim yükü ve eğitim süresi artabilir, TYT puan türü ile öğrenci kabul eden bölüme girebilmek için TYT’ye katılıp yeterli puan almak gereklidir, Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan ve sınavlarda yüksek puan alan öğrencilerin kariyer fırsatları genişleyebilir, Sınavlara iyi hazırlanmak ve meslekte başarılı olmak için gereken bilgi ve becerileri edinmek önemlidir
oto boya ve karoseri hasar koruma meslek yüksekokulu ön lisans oto boya ve karoseri (MYO) oto boya ve karoseri bölümü
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.