Oto boya ve karoseri, motorlu kara taşıtları üzerinde yapılması gereken izolasyon ve koruma, hasar giderme gibi tüm işlemlerin yapıldığı alandır. Oto boya ve karoseri bölümü ise bu alanda hizmet verecek başarılı ve donanımlı mezunların yetiştirildiği bir ön lisans bölümüdür. Her meslek herkesin yapabileceği gibi olmayabilir. Bu sebeple bölümü seçmeyi düşünen adayların çalışma koşullarını göz önünde bulundurması gerekir.
Oto boya ve karoseri mezunları birer tekniker olarak görev alır. Oto boya ve karoseri teknikerleri ise atölye ve fabrika gibi kapalı alanlarda çalışır. Bazı zamanlarda çalışmalarını açık havada da yapmaları gerekebilir. Genellikle ayakta çalışan teknikerler için ortam kirli, kokulu ve gürültülüdür. Çalışmaları sırasında operatörler ve müşteriler ile iletişim halinde olurlar.
Oto boya ve karoseri bölümü; otomotiv sektöründe yer alan özel kurum ve kuruluşlarda görev alacak mezunlar yetiştirmeyi hedefleyen meslek yüksekokulu bölümüdür. Motorlu kara taşıtlarına ait izolasyon, koruma, yüzey hazırlama, son kat boya uygulamaları, oluşan hasarları giderme, parça değişimi gibi işlemlerin hepsi bölüm mezunları aracılığı ile tamamlanmaktadır.
Bölümde eğitim 2 yıl sürer. Öğrenciler eğitimleri sırasında temel bilgileri pekiştirici stajda görmektedir. TYT puan türü ile öğrenci kabul eden bölüme girebilmek için TYT’ye katılıp yeterli puan ile başvuru yapmak gerekir.
Oto Boya ve Karoseri programı ülkemizde birkaç devlet üniversitesinde okutulmaktadır. Bölümden mezun olanların devlete atanma gibi bir imkanları maalesef bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra özel sektörde özelliklede otomotiv sanayisinin gelişmiş olduğu kentlerde iş imkanları oldukça fazladır.
Bölümü tercih edecek adayların bu alana ilgi duymaları önemlidir. Çünkü meslek herkes tarafından yapılabilecek bir alan değildir. Çalışma koşulları zorludur ve sağlık için tehdit oluşturabilir. Sayısal derslere ilgili olmaları, ekip çalışmasına ve iç mekan çalışmasına yatkın olmaları da önemlidir.
Öğrencilerin büyük bir kısmı çalışma alanını genişletmek için lisans eğitimi almayı seçer. Bölüm mezunlarının dikey geçiş ile yerleşebileceği tek lisans programı ise otomotiv mühendisliği bölümüdür. Öğrencilerin bir kısmı bu bölüme geçiş yapmak amacıyla Oto Boya ve Karoseri bölümünü basamak olarak görür.
Oto boya ve karoseri bölümü için kamu alanında bir kontenjan açılmadığı sürece çalışmaları mümkün değildir. Ancak bu hiç olmayacağı anlamına da gelmez. Özel sektöre bağlı otomotiv sanayiinde çeşitli görevlerle çalışmalarını sürdürebilirler. Mezunların kendi işlerini yapma imkanına sahip oldukları bölümlerden biridir. Otomotiv sektörünün her geçen gün geliştiğini göz önünde bulundurduğumuzda alanında uzman teknikerlere her zaman ihtiyaç duyulacaktır. Oto Boya ve Karoseri mezunlarının başlıca iş imkanları ve çalışma alanları aşağıda sıraladığımız gibidir.
Bölüm mezunları farklı kurumlarda farklı görevlerle çalışmalarını yürütebilir. Bulundukları alana göre yaptıkları görevlerde değişiklik gösterir. Görevleri sırasında boya fırını, boya karıştırma makinesi, boya tabancası ve yıkama makinesi, çeşitli ölçme cihazları, çeşitli zımpara, karoseri doğrultma araç ve gereçleri gibi alet ve cihazlar kullanırlar. Oto boya ve karoseri bölümü mezunlarının çalıştıkları işletmelerde yerine getirdikleri görevler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Oto Boya ve Karoseri bölümünü tercih listesine eklemeyi planlayan üniversite adayları ilk olarak çalışma yaşamları boyunca uzmanlaşmalarını sağlayacak hangi derslerle karşı karşıya kalacaklarını merak eder. Eğitim süresince öğrenecekleri tüm dersler, mesleklerinde başarılı birer tekniker ve donanımlı birer uzman olmaları için gerekli eğitimi almaları için aracı olur.
Oto Boya ve Karoseri bölümünde birçok önemli dersten 2 yıl boyunca sorumlu tutulacak olan öğrenciler bölümden başarıyla mezun olmak için bölüme ait şartları tamamlamaları gerekir. Bunlar içinde önemli bir yere sahip olan da zorunlu staj süreleridir. Oto Boya ve Karoseri bölümünü tercih listesinde bulunduracak adayların, bölümü kazanması halinde 4 dönem içinde karşılaşacakları temel dersler aşağıda sıraladığımız gibidir.
2021 YKS üniversite aday öğrencileri aşağıda düzenlediğimiz tablodan 2020 taban puanları ve Oto Boya ve Karoseri başarı sıralamaları hakkında bilgi edinebilir. Aşağıda düzenlediğimiz bilgiler 3 eğitim kurumuna ait bilgileri içerir. Yazımızda sizler için düzenlediğimiz bilgiler bu yıl yerleşen adayların puanları ve başarı sıralamalarını verirken, tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanan puanlara ait bilgilerdir.
Üniversite | Fakülte | Bölüm | Taban Puan | Sıralama |
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ | Ford Otosan İhsaniye Otomotiv MYO | Oto Boya ve Karoseri | 224,42392 | 1.208.014 |
EGE ÜNİVERSİTESİ | Ege Meslek Yüksekokulu | Oto Boya ve Karoseri | 219,56295 | 1.267.735 |
SAKARYA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİ | Arifiye Meslek Yüksekokulu | Oto Boya ve Karoseri | 214,92406 | 1.349.432 |
Oto Boya ve Karoseri Bölümü Nedir?
Oto boya ve karoseri bölümü 2 yıllık meslek yüksekokulu bölümlerinden biridir. Bölümün temel amacı araç üzerinde yapılması gereken düzenlemeler için mesleki donanıma sahip bilgili teknikerler yetiştirmektir. Bölümden mezun olan öğrencilerin devam edebilecekleri tek lisans bölümü otomotiv mühendisliğidir.
Oto boya ve Karoseri Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Oto boya ve karoseri bölümü iş imkanı kamu sektöründe kontenjan ayrılmaması nedeniyle olmamasına karşılık özel sektörde özellikle otomotiv sektöründe oldukça fazladır. Sigorta şirketlerinde hasar uzmanı olarak çalışmalarını sürdürebilirler. Çeşitli banka veya sigorta şirketlerine bağlı eksper görevi ile iş imkanına sahip olurlar. Kendi işlerini kurma imkanları vardır.
Oto Boya ve Karoseri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Oto boya ve karoseri mezunları çalışma alanlarına göre çeşitli sorumluluklara sahiptir. Hasarlı kara aracına ait şasi ve gövde doğrultma, bükme, parça değişikliği, kaynak yapımı, puntalama ve gerekli bütün teknikleri kullanarak hasarlı karoseri tamir eder. Boyanacak yüzeye, sac zımparası yapar, yüzey astarı ve macunu çekilmesi gibi sorumlulukları vardır.