AnasayfaBlogOnline İçerik Yazarlığı Nedir?
İçerik Yazarlığı

Online İçerik Yazarlığı Nedir?

11 Kasım 2019
Mavi atletli bir kadın sağ kolunu uzatmış bir şeyi işaret ediyor. Yüzünde neşeli bir ifade vardır ve doğrudan kameraya bakmaktadır. Arka planda beyaz zemin üzerinde siyah bir 'E' harfi, siyah ve mavi bir logo ve siyah ve mor karelerden oluşan bir desen var. Ayrıca, kelimelerin yakın çekimi ve bir kadının göğsünün yakın çekimi var. Kadının eli bir el hareketi yapıyor. Kadın parlak ve canlı bir ortamda görünüyor.
KonuAçıklamaÖnem
Online İçerikÇevrimiçi dünyada bulunan metin, video, fotoğraf, ses, karikatür ve grafiklerin her birine online içerik denir.Markaların, firmaların ve ajansların çevrimiçi varlıklarını sürdürebilmesi ve ilgi çekebilmesi için kaliteli ve dikkat çekici içeriklere ihtiyaçları vardır.
Online İçerik YazarıBelirli bir marka, şirket veya ajansa bağlı olarak, belirlenen niteliklerde online içerikler hazırlayan kişidir.Çevrimiçi platformlarda içeriklerin üretimi ve düzenlenmesi için uzman kişilere ihtiyaç duyulur. Online içerik yazarları, markanın sesi olur ve hedef kitleye ulaşır.
Çalışma ŞartlarıOnline içerik yazarlığı, genellikle evden veya kendinizi rahat hissettiğiniz herhangi bir yerden yapılabilen freelance bir iştir.İnternet bağlantısı ve bilgisayar ile yer ve zaman sınırlaması olmadan çalışabilme serbestisi sunar.
Online İçerik Yazarlığına İhtiyaçE-ticaret sektörünün hızlı büyümesi ve internetin günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi, online içerik yazarlığını bir ihtiyaç haline getirmiştir.Niteliği yüksek ve hedef kitlenin ilgisini çekecek içerikler, firmaların çevrimiçi varlık sürdürmelerini ve kitleleriyle etkili bir şekilde iletişim kurmalarını sağlar.
SEO UyumuOnline içerik yazarı, arama motoru optimizasyonuna uygun, hedef kitleye doğru bilgi veren ve özgün içerikler oluşturan kişidir.Arama motorlarında üst sıralarda yer alabilmek ve daha geniş bir kitleye ulaşabilmek için SEO uyumlu içerikler önemlidir.
Kimler Online İçerik Yazarı Olabilir?Yazmayı seven herkes, özellikle de freelance çalışmayı tercih eden kişiler online içerik yazarı olabilir.Bu mesleği yapabilmek için belirli bir eğitim derecesi veya özel bir yetenek gerekmez, sadece yazmayı sevmek yeterlidir.
Online İçerik Yazarlığı EğitimiOnline içerik yazarlığı için belirli bir üniversite eğitimi gerekmemektedir, ancak çeşitli online platformlarda bu konuda eğitimler mevcuttur.İçerik yazarlığı tekniklerini, SEO uyumlu içerik oluşturma ve etkili sözlü ifade gibi konularda eğitim almak, daha kaliteli ve etkili içerikler oluşturabilmeyi sağlar.
Online İçerik Yazarlığı KariyeriOnline içerik yazarlığı, freelance ve serbest çalışma imkanı sunan, giderek popülerleşen bir kariyer alanıdır.Dijital çağın ilerlemesi ve sosyal medyanın yaygınlaşması, bu alandaki iş olanaklarını artırmaktadır.
Ürün İçerikleriÇevrimiçi alışverişte bir ürünü elinize alıp inceleme ya da anında satıcıya sorular sorma imkanınız yok. Bu yüzden ürünle ilgili detaylarınızı yazılı olarak sunmanız gerekmektedir.Ürün ile ilgili tüm detayları yazılı olarak görebilme şansı olursa müşterinin satın alma kararını daha kolay verir. E-ticarette online içerik yazarlığı bu noktada kilit önem taşıyor.
Arama Motorları ile İlişkisiArama motorları artık sadece anahtar kelimeyi tekrarla arama sonuçlarına dahil etmiyor. Ancak özgün, kaliteli içerikleri ön plana çıkartıyorlar.Bu yüzden arama motorlarına uygun içerikler oluşturmak önem kazanıyor. İşte burada online içerik yazarlığı devreye giriyor.

Online içerik yazarlığı dünya üzerinde ve ülkemizde kabul gören, internet dünyasının en etkin mesleklerinden bir tanesidir. Dijital çağın bu yeni mesleğini yakından tanıdıkça belki de tam bana göre bir iş diyeceksiniz. Öncelikle online içerik nedir biraz bundan bahsedelim. Çevrimiçi dünya içerisinde yer alan metin, video, fotoğraf, ses, karikatür, grafiklere kadar her şey birer online içeriktir. Bu içerikler içerisinden yazı ya da metinler online içeriğin temelini oluşturur. 

Online içerik yazarı belirli bir marka, firma ya da ajansa bağlı olarak çalışan istenilen nitelikle online içerikler hazırlayan kişidir. Online içerik yazarlığı freelance olarak yapılabilen meslektir. Yani çalışma ortamınızı kendiniz belirleyerek ev ortamında ya da bir kafeden kendinizi rahat hissettiğiniz her yerden çalışma şansına sahipsiniz. İhtiyacınız olan en temel iki şey internet bağlantısı ve bilgisayar. 

İnternet dünyasının getirdiği sektörel ve mesleki değişimler sonucunda ortaya çıkan yeni mesleklerden online içerik yazarlığı firmalar açısından büyük önem taşıyor. Bu sebeple online içerik yazarları için geniş bir iş hacmi var. Peki neden online içerik yazarları bu kadar önemli? 

Online İçerik Yazarlığına Neden İhtiyaç Vardır? 

Online içerik yazarlığının bir meslek olarak ihtiyaç haline gelmesi aslında herşeyin internet üzerinden yapılmaya başlanmasıyla doğru orantılı olarak gelişmiştir. Özellikle e-ticaret sektörünün müthiş bir hızla gelişmesi her markanın çevrimiçi ortamda rakiplerine karşı daha önde olabilmek için daha nitelikli içerikler üretmesini bir ihtiyaç haline getirmiştir. Çünkü çevrimiçi dünyada kendinizi duyurmanın yolu arama motorlarında üst sıralarda yer alabilmekten geçiyor.

Burada arama motorlarında yapay zekanın gelişiminden de bahsetmemiz lazım. Çünkü eskiden arama motorlarında ürününüzü ön plana çıkarmak için defalarca ürün adını yazmanız yeterliydi. Oysa ki artık arama motorları sizden ürün ile ilgili doğru, kaliteli ve kopya olmayan bilgilerden oluşan içerikler bekliyor. İşte burada online içerik yazarlığı devreye giriyor. Çünkü online içerik yazarı arama motoru optimizasyonu ile uyumlu yani SEO kurallarına uygun, hedef kitleye doğru bilgi veren ve bu bilgiyi özgün bir şekilde yazan kişidir. 

Hedef kitlenin arama motorunda arattığı “ en iyi otomobil hangisidir? “ ya da “ spor ayakkabı nasıl temizlenir? “ gibi bir soruda eğer web sitenize yazılmış bir içerik dikkatlerini çekecek olursa bu hedef kitlenin sorunlarına çözüm önerisi getirmenin yanı sıra sizin için iyi bir itibar demektir. Kendinizden pay biçin. Satın almayı düşündüğünüz bir ürünle ilgili olarak ürüne dair tüm ayrıntıları bilmek istemez miydiniz?

Online alışverişte bir ürünü elinize alıp inceleme ya da anında satıcıya sorular sorma imkanınız yok. Ama ürün ile ilgili tüm detayları yazılı olarak görebilme şansınız olursa satın almanız daha kolay olmaz mı? E-ticarette online içerik yazarlığı bu noktada kilit önem taşıyor. Artık hangi sektöre olursa olsun her firmanın kurumsal kimliğini tanıtmak ve marka bilinirliğini arttırmak için bir web sitesine ihtiyacı var. Bu web sitesinin arama motorlarında ön plana çıkması için de kaliteli içeriklere yani online içerik yazarlarına ihtiyacı var. 

Kimler Online İçerik Yazarlığı Yapabilir?

En genel şekliyle yazmayı seven herkes online içerik yazarlığı mesleğini yapabilir. Bir işte başarılı olabilmenin ilk kuralı yapacağınız işi sevmektir. İster ev hanımı olun, ister farklı bir meslek sahibi olun hatta henüz öğrenci bile olabilirsiniz. Freelance olarak çalışmanın avantajlarını burada da kullanarak bir öğrenci iken kendinize gelir elde edebileceğiniz bir iş sahibi olabilirsiniz. Giderek uzmanlaşmayı hedeflediğiniz takdirde belki de sadece online içerik yazarı olarak kariyerinize devam edebilirsiniz. 

Ev hanımları ya da şu an için bir iş sahibi olamayan ve işe ihtiyacı olanlar için de online içerik yazarlığı severek yapabileceğiniz yeni mesleğiniz olabilir. Çalışıyorsunuz ama ikinci bir işiniz olsun istiyorsunuz koşullarınızı ayarladığınız takdirde online içerik yazarı olabilirsiniz. Yazı yazmayı sevmek bu mesleği yapmaya başlamanın ilk adımıdır. İkinci olarak nasıl yazmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Peki online içerik yazarlığını nasıl öğreneceksiniz?

Online İçerik Yazarlığı Eğitimi Var mıdır?

Online içerik yazarlığı henüz üniversitelerde bir ders olarak okutulmaya başlanmış değil. Ancak online platformlar üzerinde online içerik yazarlığı eğitimleri var. Enstitü'nün online içerik yazarlığı eğitimi ile bu yeni nesil meslekle tanışma şansı yakalayabilirsiniz. Üstelik eğitim süreci sonunda uygulanan sınavda başarılı olursanız hak kazanacağınız ücretsiz e-sertifikanız ile online içerik yazarı olarak iş başvuruları yapabilirsiniz. 

  • Online içerik yazarlığı eğitimi ile, 

  • Online içerik nedir? 

  • Online içerik yazarlığı nasıl bir meslektir?

  • Online içerik yazarında olması gereken nitelikler nelerdir?

  • online içerik nasıl üretilir? seo teknikleri nelerdir? 

Sorularının cevabını bulacaksınız. Ayrıca online içerik yazarlığında başarılı bir kariyer için neler yapmanız gerektiği, mesleki olarak en sık yapılan hatalar ve gelecekte mesleğin nasıl gelişeceğine dair uzman eğitmeniniz tarafından size aktarılacak diğer değerli bilgilerdir. Başarılı bir içerik yazarı olmanız için işin ehli birinden mutlaka eğitim almanız önemlidir.

Hele ki yeni tanımlanan bir meslek de kuralları öğrenmeniz kesinlikle bir ihtiyaçtır. Ayrıca bu eğitimi uzaktan eğitim farkıyla evinizin konforunda alabilme ayrıcalığını da yakalayacaksınız. Online olarak alabileceğiniz online içerik yazarlığı eğitimini kendiniz için bir fırsata dönüştürerek yepyeni bir alanda çalışma şansı bulabilirsiniz. 

İlgili eğitim: İçerik Editörlüğü Eğitimi

Online İçerik Yazarı Ne Tür İçerikler Üretir?

Online içerik yazarı pek çok farklı formatta içerikler hazırlar. Bunlar arasında blog yazıları, alışveriş platformlarının ürün açıklamaları, kurumsal kimlik oluşumuyla ilgili web sitelerinin genel içerikleri, basın bültenleri, pazarlamaya yönelik içerikleri en sık kullanılan online içerikler olarak sayabiliriz. 

Ayrıca her firmanın kendine has anlatım diline göre talep ettikleri detaylara dikkat ederek, bunları SEO teknikleri ve imla kurallarına bağlı kalarak içerik üretirler. İyi bir online içerik yazarı tek bir formata bağlı kalmadan farklı türlerde ve konularda içerik üretebilmelidir. Bu da ancak yazdıkça, zaman içerisinde kazanacağınız tecrübe ile gerçekleşir. 

Online İçerik Yazarlığı Kursu Sonunda Nerelerde Çalışabilirsiniz? 

Ulusal ya da uluslararası içerik üretim ajanslarında çalışabilirsiniz. İş yapacağınız alanın internet ortamında olması eğer yabancı diliniz iyiyse size uluslararası ajanslarda da çalışma imkanı sunacaktır. Özellikle İngilizceniz iyiyse bunu online içerik yazarlığında bir avantaja dönüştürebilirsiniz. Zaman içerisinde İngilizce kursu ile kendinizi geliştirerek yabancı içerik ajanslarında da freelance olarak çalışabilirsiniz. 

İlgili Eğitim: İngilizce Kursları

Online içerik yazarlığı kursu sonunda çalışabileceğiniz bir başka alan e-ticaret siteleridir. Ayrıca internet üzerinden bünyesinde içerik yazarı ile çalışmak isteyen kurumsal firmaların ilanlarına da başvurabilirsiniz. Dijital ve sosyal medya ajansları, reklam ajansları yine online içerik yazarları için iş istihdamı sağlayan diğer kurumlardır. 

Bunun yanı sıra herhangi bir yere bağlı olmaksızın kendi kurduğunuz bir web sitesi üzerinden ya da sosyal medya hesabınızdan oluşturduğunuz içeriklerin kısa tanıtımlarını yaparak kendi iş alanınızı kendiniz de oluşturabilirsiniz. 

Online İçerik, Çevrimiçi dünyada bulunan metin, video, fotoğraf, ses, karikatür ve grafiklerin her birine online içerik denir, Markaların, firmaların ve ajansların çevrimiçi varlıklarını sürdürebilmesi ve ilgi çekebilmesi için kaliteli ve dikkat çekici içeriklere ihtiyaçları vardır, Online İçerik Yazarı, Belirli bir marka, şirket veya ajansa bağlı olarak, belirlenen niteliklerde online içerikler hazırlayan kişidir, Çevrimiçi platformlarda içeriklerin üretimi ve düzenlenmesi için uzman kişilere ihtiyaç duyulur Online içerik yazarları, markanın sesi olur ve hedef kitleye ulaşır, Çalışma Şartları, Online içerik yazarlığı, genellikle evden veya kendinizi rahat hissettiğiniz herhangi bir yerden yapılabilen freelance bir iştir, İnternet bağlantısı ve bilgisayar ile yer ve zaman sınırlaması olmadan çalışabilme serbestisi sunar, Online İçerik Yazarlığına İhtiyaç, E-ticaret sektörünün hızlı büyümesi ve internetin günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi, online içerik yazarlığını bir ihtiyaç haline getirmiştir, Niteliği yüksek ve hedef kitlenin ilgisini çekecek içerikler, firmaların çevrimiçi varlık sürdürmelerini ve kitleleriyle etkili bir şekilde iletişim kurmalarını sağlar, SEO Uyumu, Online içerik yazarı, arama motoru optimizasyonuna uygun, hedef kitleye doğru bilgi veren ve özgün içerikler oluşturan kişidir, Arama motorlarında üst sıralarda yer alabilmek ve daha geniş bir kitleye ulaşabilmek için SEO uyumlu içerikler önemlidir, Kimler Online İçerik Yazarı Olabilir?, Yazmayı seven herkes, özellikle de freelance çalışmayı tercih eden kişiler online içerik yazarı olabilir, Bu mesleği yapabilmek için belirli bir eğitim derecesi veya özel bir yetenek gerekmez, sadece yazmayı sevmek yeterlidir, Online İçerik Yazarlığı Eğitimi, Online içerik yazarlığı için belirli bir üniversite eğitimi gerekmemektedir, ancak çeşitli online platformlarda bu konuda eğitimler mevcuttur, İçerik yazarlığı tekniklerini, SEO uyumlu içerik oluşturma ve etkili sözlü ifade gibi konularda eğitim almak, daha kaliteli ve etkili içerikler oluşturabilmeyi sağlar, Online İçerik Yazarlığı Kariyeri, Online içerik yazarlığı, freelance ve serbest çalışma imkanı sunan, giderek popülerleşen bir kariyer alanıdır, Dijital çağın ilerlemesi ve sosyal medyanın yaygınlaşması, bu alandaki iş olanaklarını artırmaktadır, Ürün İçerikleri, Çevrimiçi alışverişte bir ürünü elinize alıp inceleme ya da anında satıcıya sorular sorma imkanınız yok Bu yüzden ürünle ilgili detaylarınızı yazılı olarak sunmanız gerekmektedir, Ürün ile ilgili tüm detayları yazılı olarak görebilme şansı olursa müşterinin satın alma kararını daha kolay verir E-ticarette online içerik yazarlığı bu noktada kilit önem taşıyor, Arama Motorları ile İlişkisi, Arama motorları artık sadece anahtar kelimeyi tekrarla arama sonuçlarına dahil etmiyor Ancak özgün, kaliteli içerikleri ön plana çıkartıyorlar, Bu yüzden arama motorlarına uygun içerikler oluşturmak önem kazanıyor İşte burada online içerik yazarlığı devreye giriyor
online içerik online içerik yazarlığı online içerik yazarlığı nedir
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.