AnasayfaBlogMülakat Sonrası Teşekkür Mektubu Nasıl Yazılır?
Mülakat - İş Görüşmesi

Mülakat Sonrası Teşekkür Mektubu Nasıl Yazılır?

09 Mart 2018
Bir kişi elinde beyaz bir zarf tutmaktadır, zarfın üzerinde bir soru işareti vardır. Kişi eli zarfın etrafında kıvrılmış bir şekilde zarfa bakmaktadır. Zarf net ve pürüzsüzdür ve soru işareti beyaz kağıdın üzerine siyah olarak basılmıştır. Kişi beyaz bir gömlek giymektedir ve arka plan düzdür. Zarf, kişinin içindekileri merak ettiğini gösterecek şekilde elinde sıkıca tutulmaktadır.
KonuDetayÖneri
Mülakat Sonrası Teşekkür Mektubu Neyi İfade Ederİşe başvuran kişilerin, işverene mülakat için teşekkür ettiğini ve pozisyon hakkındaki ilgisini gösterir.Mülakatta konuşulan konulara değinen, kişiye özel ve içten bir mektup yazın.
Teşekkür Mektubu Ne Zaman GönderilmeliMülakattan hemen sonra veya en geç ertesi gün gönderilmelidir.Mülakat sonrası hızlı hareket edin ve mektubunuzu birkaç saat içinde gönderin.
Mektup Nasıl OlmalıMektup, mülakat sırasında sunulan bilgilerin üzerine inşa edilmeli ve adayın pozisyon için uygunluk nedenlerini tekrar vurgulamalıdır.Satış mektubu gibi düşünün ve pozisyonu neden istediğinizi ve ne tür katkılar sunabileceğinizi detaylı bir şekilde anlatın.
Grup Mülakatı Sonrası Teşekkür MektubuBirden fazla kişi tarafından mülakata tabi tutulan adaylar, her bir mülakatçı için ayrı bir teşekkür mektubu hazırlamalıdır.Her bir mülakatçı için ayrı, kişiye özel bir mektup yazmak, ilginin ve çabanın göstergesi olacaktır.
İstisnai DurumlarEğer işi almak istemiyorsanız bile, saygılı bir şekilde başvurunuzu geri çektiğinizi belirten bir mektup gönderin.Gelecek olanaklara kapıyı kapamamak adına profesyonel ve saygılı kalın.
Not AlınMülakattan hemen sonra birkaç not alın ve edindiğiniz izlenimleri yazın.Bu detaylar teşekkür notunuzu kişiselleştirmeye yardımcı olacaktır.
Posta Yoluyla Teşekkür MektubuEl yazısı bir teşekkür mektubu da postalayabilirsiniz.Daha kalıcı ve kişisel bir izlenim bırakmak için bu yöntemi düşünebilirsiniz.
Mülakatın NiteliğiEğer mülakatınız resmi olmayan bir yerde yapıldıysa veya mülakatçınızla iyi bir uyum yakaladıysanız, daha samimi bir şekilde teşekkür mektubu yazmanız uygundur.Mülakatın niteliğine uygun bir yaklaşım sergileyin.
Mektup İçeriğiTeşekkür mektubu mülakat sırasında bahsedilmeyen ancak önemli olan detayları belirtmek için de kullanılabilir.Mektubunuza kendinizden ve mülakatta bahsedilmeyen yeteneklerinizden ekstra bilgiler ekleyin.
Potansiyel İşverenin TalebiBazı işverenler adayın ilgisini ve takip yeteneğini değerlendirir. Bu nedenle teşekkür mektubu göndermek önemlidir.İşverenin taleplerine uyum gösterin ve mülakat sürecinde proaktif olun.

bir iş mülakatı sonrası teşekkür mektubu veya teşekkür e-postası yazmak artık zorunluluk haline geldi. i̇ş görüşmesinde sergilenen davranışlar bir kitaba göre değil, kişilerin taktikleri ve başarıları üzerine şekilleniyor. bir kişi bir mülakatta başarılı olduğunda, sergilemiş olduğu davranışlar diğer kişiler tarafından taklit ediliyor ve süreç içerisinde yapılması zorunlu hale gelen davranış halini alıyor.

Mülakat sonrası teşekkür mektubu yazmak yalnızca bu klasikleşmiş durumdan dolayı değil, bazen işverenlerin talebi de olabiliyor. Bazı işverenler iş görüşmesi sonrası görüşmenin sonucunu takip etmeyen, ilgi göstermeyen adayların üzerine çok fazla eğilmezler. Bu sebeple mülakat sonrası teşekkür mektubu yazmak mülakatın seyri açısından önemlidir. Ama bunu hızlı bir şekilde yapın. Mülakattan 15 gün sonra değil! Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde teşekkür mektubunuzu ve teşekkür notlarınızı gönderin (tercihen birkaç saat içinde). Eğer çok uzun zaman sonra gönderirseniz “biz bir görüşme yapmıştık, çay içerken aklıma geldi. Ne oldu başlıyor muyum işe?” anlamı taşır ki bu hiç hoş olmaz.

Mülakat sonrası teşekkür mektubu nedir? Neden göndermeliyim?

Mülakat sonrası teşekkür maili iş için mülakat yapan insanlara gönderilir. Teşekkür mektubunuz işverenin sizin iş için düşünülmenize teşekkür ettiğinizi gösterir. Aynı zamanda pozisyon hakkındaki ilginizi tekrarlar ve öne çıkardığınız özellikleriniz hakkında daha fazla bilgi vermek için kullanılabilir.

Mülakat sonrası teşekkür mektubu neden göndermeliyim?

Bir bakıma, teşekkür notu göndermek aslında mülakat sonrası basit bir nezaket göstergesidir. Daha da fazlası, teşekkür notu sizin pozisyon için neden uygun olduğunuzu bir kere daha tekrarlamak için fırsatınızdır. Bunu neden işe alınmanız gerektiğine dair oynadığınız final sahnesi gibi düşünün. Notunuzda, ilgili becerilerinizi ve deneyiminizi mülakattaki konuşmanıza bağlı olarak vurgulayın. Mülakat sonrası teşekkür mektubu mülakatta çok da iyi gitmeyen dakikaları düzeltebilmek için adeta bir fırsattır. Yüz yüze kötü bir şekilde verdiğiniz sorunun cevabını aydınlığa kavuşturabilir ya da konuşma sırasında bahsetmediğiniz önemli/önemsiz deneyim ve yeteneklerinizden bahsedebilirsiniz.

Mülakat sonrası teşekkür mailini ne zaman yazmalı ve ne zaman göndermeliyim?

Mülakattan hemen sonra birkaç not alın ve edindiğiniz izlenimleri yazın. Sorulan soruları, mülakatçı için en önemli gözüken beceri ve sorumlulukları düşünün. Bu izlenimler kolayca unutulabilir bu yüzden hızlı bir şekilde onları kağıda geçirin. Bu detayları kendi teşekkür notunuzu kişiselleştirmeye yardımcı olması için kullanın. Notunuzu mülakattan hemen sonra gönderin, mülakatın aynı günü veya sonraki gün gönderin. Aynı zamanda posta yolu ile el yazısı bir teşekkür notu da gönderebilirsiniz. Bana sorarsanız ben telgraf göndermeyi tercih ederim. Epostalar kolayca silinebilir ama telgrafın okunma oranı daha yüksek. Muhatabın aradığı yetkinliklere ve endişelerine değinin. İş dünyasında, mail veya yazıcıdan çıkış alınan ve kargoyla gönderilen teşekkür mektupları önerilir. Bununla birlikte, yurtdışında yapılan bazı anketler işe alım yöneticilerinin el yazısı notları da sevdiğini ortaya koymuştur. Yani, kurumun “kişiliğini” ve iş görüşmesinde hissettiklerinizi yazıya dökün. Eğer mülakatınız resmi olmayan bir şekilde yapıldıysa (bir restoranda, café de ya da alışılmış olmayan şekilde) veya mülakatçınızla bir çok iyi bir uyum yakalayabildiyseniz, el yazısı ile not yazmanız daha iyi olacaktır. Not: Eğer işi istemiyor ve o şirkette çalışmak istemiyorsanız bile, başvurunuzu geri çektiğinizi belirten bir teşekkür mektubunu saygılı ve özenli bir şekilde iletin çünkü gelecekte neler olup biteceğini bilemezsiniz. İyi ilişkiler kurduğunuz bir şirketle neden köprüleri yakasınız ki?

Mülakat sonrası teşekkür mektuplarınızı satış mektubu gibi görün!

Mülakat sonrası teşekkür mektubu aynı zamanda ‘satış’ mektupları olarak da görebilirsiniz. Diğer bir deyişle, işi neden istediğinizi, özelliklerinizi, ne gibi katkılarda bulunabileceğinizi tekrar belirtebilirsiniz. Teşekkür mektubu aynı zamanda mülakatçının sormayı veya sizin cevaplarken söylemeyi unuttuğunuz önemli bir konuyu tekrar açmanız için de mükemmel bir fırsattır.

Grup mülakatı sonrası teşekkür mektubu nasıl yazılır?

Ya bütün gününüzü birçok insan tarafından mülakata tabi tutulmakla geçirirseniz? Bireysel teşekkür notları uygun mudur yoksa grup mektubu mu yazmalısınız? Bu sorunun cevabı kurumun “kişiliğine” göre sizin hangisinin daha uygun olduğunu düşündüğünüzde saklı. Aynı zamanda, mülakatların birbirleriyle ortak noktalara sahip olup olmadıklarını da düşünün. Eğer ortada büyük bir benzerlik varsa, “grup” mektubu daha iyi bir seçimdir. Bana göre ise tanıştığınız herkese bir teşekkür mektubu göndermek çok daha iyi olur. Her bir kişinin kararı sürecin tamamını etkileyeceğini unutmayın. Öyle olmasaydı ayrı ayrı kişilerle mülakat yaptırmazlardı.

  • Grup mülakatı: birden çok adayın aynı anda görüşmeye alındığı değil, bir adayın bir günde birden çok kişiyle görüştürüldüğü mülakat türüdür. Farklı anlamları olsa da grup mülakatını yukarıdaki paragrafta bu şekilde ele alınız.

Öğle yemeği mülakatlarında ne yapmalı?

Bazı işletmeler spesifik pozisyonlar için iş görüşmelerini öğle ya da akşam yemeklerinde yaparlar. Öğle – akşam yemeği mülakatları her zaman birebir olmaz. Yemeğe (iş görüşmesine) şirket sahibi ya da ilgili departman sorumlusu da katılabilir. Yemekli mülakatlarda mülakat sonrası birlikte zaman geçirdiğiniz her kişiye teşekkür etmeyi unutmayın.

Notunuzu Bekletmeyin

Mülakat sonrası teşekkür mektubu gönderecekseniz bilmeniz gereken en önemli şey zamanlamadır. Posta ile veya e-posta ile basit ve de teşekkür eden bir mektup gönderin ve yaratıcı çabalarınızı başka bir zamana saklayın.

Yazım Hatalarını Düzeltmeyi Unutmayın

Yazım hatalarını, gramerleri kontrol edin. Eğer isimlerden, yazımdan veya mülakatçıların unvanlarından (işe alım uzmanı, işe alım yöneticisi, işe alım sorumlusu, işe alım direktörü, işe alım şefi, işe alım uzman yardımcısı) emin değilseniz, emin olmak için ofisi arayın. Ofisi aramak yanlış yazmaktan çok daha iyidir!

Mülakat Sonrası Teşekkür Mektubu Neyi İfade Eder, İşe başvuran kişilerin, işverene mülakat için teşekkür ettiğini ve pozisyon hakkındaki ilgisini gösterir, Mülakatta konuşulan konulara değinen, kişiye özel ve içten bir mektup yazın, Teşekkür Mektubu Ne Zaman Gönderilmeli, Mülakattan hemen sonra veya en geç ertesi gün gönderilmelidir, Mülakat sonrası hızlı hareket edin ve mektubunuzu birkaç saat içinde gönderin, Mektup Nasıl Olmalı, Mektup, mülakat sırasında sunulan bilgilerin üzerine inşa edilmeli ve adayın pozisyon için uygunluk nedenlerini tekrar vurgulamalıdır, Satış mektubu gibi düşünün ve pozisyonu neden istediğinizi ve ne tür katkılar sunabileceğinizi detaylı bir şekilde anlatın, Grup Mülakatı Sonrası Teşekkür Mektubu, Birden fazla kişi tarafından mülakata tabi tutulan adaylar, her bir mülakatçı için ayrı bir teşekkür mektubu hazırlamalıdır, Her bir mülakatçı için ayrı, kişiye özel bir mektup yazmak, ilginin ve çabanın göstergesi olacaktır, İstisnai Durumlar, Eğer işi almak istemiyorsanız bile, saygılı bir şekilde başvurunuzu geri çektiğinizi belirten bir mektup gönderin, Gelecek olanaklara kapıyı kapamamak adına profesyonel ve saygılı kalın, Not Alın, Mülakattan hemen sonra birkaç not alın ve edindiğiniz izlenimleri yazın, Bu detaylar teşekkür notunuzu kişiselleştirmeye yardımcı olacaktır, Posta Yoluyla Teşekkür Mektubu, El yazısı bir teşekkür mektubu da postalayabilirsiniz, Daha kalıcı ve kişisel bir izlenim bırakmak için bu yöntemi düşünebilirsiniz, Mülakatın Niteliği, Eğer mülakatınız resmi olmayan bir yerde yapıldıysa veya mülakatçınızla iyi bir uyum yakaladıysanız, daha samimi bir şekilde teşekkür mektubu yazmanız uygundur, Mülakatın niteliğine uygun bir yaklaşım sergileyin, Mektup İçeriği, Teşekkür mektubu mülakat sırasında bahsedilmeyen ancak önemli olan detayları belirtmek için de kullanılabilir, Mektubunuza kendinizden ve mülakatta bahsedilmeyen yeteneklerinizden ekstra bilgiler ekleyin, Potansiyel İşverenin Talebi, Bazı işverenler adayın ilgisini ve takip yeteneğini değerlendirir Bu nedenle teşekkür mektubu göndermek önemlidir, İşverenin taleplerine uyum gösterin ve mülakat sürecinde proaktif olun
mülakat sonrası eposta mülakat sonrası teşekkür teşekkür maili nasıl atılır teşekkür mektubu örnek teşekkür mektubu
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Uzun, dalgalı siyah saçlı genç bir kadın, yakalı parlak sarı bir gömlek giyiyor. Başı hafifçe yana eğik ve gözleri sanki bir an dinleniyormuş gibi kapalı. Dudakları hafifçe ayrılmış ve yüzünde huzurlu bir ifade var. Yanaklarında hafif bir allık var. Uzun saçları ortadan ayrılmış ve hafifçe omuzlarına dökülüyor. Kahverengi ve kırmızının farklı tonlarından oluşan bir desene sahip tuğla bir duvarın önünde duruyor. Arka planda, duvarın üzerinde beyaz bir Z harfi var ve kahverengi bir yüzeyin bulanık görüntüsü görülebiliyor.
Mülakat Soruları

Ne Zaman İşe Başlayabilirsiniz Sorusuna Cevap

01 Mayıs 2018
Beyaz yakalı, mavi çizgili bir gömlek giymiş bir kadın ayakta durmaktadır. Saçları koyu renk ve dalgalı ve gözleri yana doğru başka bir kadına bakıyor. Gülümsüyor gibi görünüyor ve kolları iki yanında. Beyaz bir etek ve siyah sandaletler giyiyor. Uzun mavi gömleği vücudunu saran hafif, havadar bir kumaştan yapılmış. Mutlu ve memnun görünüyor. Diğer kadının kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz ve kot pantolon giyiyor. Sohbet ediyor ve birbirlerinin arkadaşlığından keyif alıyor gibi görünüyorlar.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri Nedir?

06 Mart 2018
Birbirine bakan iki adamın yakın çekimi. Soldaki adam beyaz yakalı bir gömlek giymiş, gözlük takmış ve sakal bırakmıştır. Sol işaret parmağıyla koyu renkli bir takım elbise giymiş olan sağdaki adamı işaret etmektedir. Sağdaki adam, elleri yanlarında rahat bir pozisyonda sol taraftaki adama bakmaktadır. Arka plan birkaç ince detayı olan beyaz bir yüzeydir. Soldaki adam karşısındakine bir mesaj ileten bir jest yapıyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

En Sık Yapılan Mülakat Hataları

09 Mayıs 2017