AnasayfaBlogMezun Olmadan Önce Öğrenmeniz Gereken 9 Şey
Yeni Mezun

Mezun Olmadan Önce Öğrenmeniz Gereken 9 Şey

18 Ocak 2019
Siyah mezuniyet cübbesi giymiş ve birbiriyle uyumlu kare kepler takmış bir grup insan bir sıra halinde durmaktadır. Cüppelerin yakaları beyazdır ve birkaçının ön tarafında küçük süslemeler vardır. Keplerin hepsi siyahtır ve her birinin farklı renkte bir püskülü vardır. Grubun en önünde, cüppeli bir adam kepini gözlerinin üzerine indirmiş, solundaki bir kadın ise kepini hafifçe yana yatırmıştır. Grubun arka tarafında, ortada biri gülümseyen, diğeri ise bir anlık dalgınlıkla gözlerini kapatmış iki kişi görülüyor. Grup, arka planda ağaçların ve çalıların bulunduğu güzel bir manzara ile çevrilidir.
Öğrenilmesi Gereken KonuNeden Önemliİş Hayatında Ne Gibi Katkıları Olacak
İletişim BecerileriMeslektaşlar, müşteriler veya yöneticilerle etkili bir şekilde iletişim kurabilmek için gereklidir.İşbirliği güçlendirilecek, anlaşmazlıklar ve yanlış anlamalar en aza indirilecektir.
Zaman YönetimiVerimlilik ve etkinlik için gereklidir.Görevler ve projeler zamanında tamamlanacak, stres azalacaktır.
Problem ÇözmeHer pozisyonda karşılaşılabilecek zorlukları ve engelleri aşmak için gereklidir.Verimlilik artacak, iş süreçlerinde iyileştirmeler yapılacak.
Takım ÇalışmasıÇoğu işyeri, projeleri ve görevleri tamamlamak için takım çalışmasına ihtiyaç duyar.Herkesin güçlü yanları en iyi şekilde kullanılacak ve kuruluşun genel performansı artırılacaktır.
LiderlikKendi projelerinizi yönetirken veya takımları yönetirken ihtiyaç duyulur.Etkili liderlik, çalışanların motivasyonunu ve performansını artırır.
Dijital YeteneklerTeknoloji hızla ilerlerken, dijital becerilere sahip olmak neredeyse her iş rolünde hayati önem taşır.İşleri daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlama yeteneği.
Öz-motivasyonBaşarılı olmak ve hedeflere ulaşmak için kişinin kendini motive etmesi gereklidir.Motivasyon, daha yüksek performans ve iş memnuniyeti düzeylerini teşvik eder.
Çok KültürlülükGloballeşen bir dünyada, farklı kültürlerle çalışma yeteneği giderek daha önemli hale gelmektedir.İşyerinde çeşitlilik sayesinde yeni ve yaratıcı fikirler ortaya çıkar.
Kritik DüşünmeBilgiye dayalı kararlar almak ve iş süreçlerini geliştirmek için önemlidir.İş stratejilerini ve iş süreçlerini geliştirmek.
Stres Yönetimiİş yerinde verimlilik ve sağlık için önemlidir.Daha sağlıklı bir iş ortamı ve daha yüksek iş performansı.

Mezun olmak üzeresiniz ve artık potansiyel bir çalışansınız. İş hayatına atılmadan önce öğrenmeniz gereken birkaç konu var. Bu konular özgeçmişinizde yer almaz ancak mezun olmadan önce bu yetenekleri kazanmanız size iş hayatınızda ve iş arayışınızda yardımcı olacaktır.

Mezun Olmadan Önce Öğrenmeniz Gereken Kurallar Neler?

Elbette üniversiteye girerken bir meslek sahibi olmak planlarınız arasındaydı. Okulunuzu bitirdiniz ve şimdi iş dünyasına adım atmaya hazırlanıyorsunuz. Şimdiye kadar alıştığınız düzenden ve dinamiklerden farklı bir dünya sizi bekliyor. Öğrenciyken kabul ettikleriniz ya da size normal gelebilen konular iş dünyasında aynı tepkiyle karşılanmayabilir. Çünkü iş dünyasının yazılı olmayan kuralları vardır. Artık öğrenci değilsiniz. İşte bu yazı size çalışan gözüyle bakmanız için yazıldı. Şimdi gelelim mezun olmadan önce öğrenmeniz gereken konulara.

Bağımsız Olmayı Öğrenmek Neden Önemli?

Öğrenciyken farkında olmasanız da birilerine ya da birşeylere bağımlıydınız. En sıkıştığınız noktada ailenize güveniyordunuz. Çünkü kaç yaşına gelirsek gelelim ebeveynlerimiz için hep onların çocuklarıyız. Ancak şimdi bu kuralı saf dışı etme vakti. Bireysel olun ve başınız sıkıştığında kaçabileceğiniz yerler olduğunu kafanızdan silin. Çünkü çalışırken kendinizi savunmanız gereken durumlar olacak ve bağımsız olamazsanız bunu yapmakta güçlük çekersiniz.

Tavsiye İstemeyi Öğrenin

Bağımsız olmayı öğütledik ancak bunu kimseden tavsiye almayacaksınız olarak yorumlayın. Öğretmenlerinizden ya da ailenizden tavsiye elbette almalısınız. Bağımsız bir insan olmak demek aldığınız tavsiyeyi doğru kullanacak ayrımı yapabilmek demektir. Ailemizden ya da akıl hocalarımızdan gerekli durumlarda tavsiye almak iş dünyasında işinize yarayacaktır.

Hazırlıklı Olmayı Öğrenin

Lise ve üniversite hayatınız boyunca hep sınıfa hazırlı gelmeyi alışkanlık haline getirin. Eğer bir ödeviniz varsa onu yapmış olarak sınıfa gelin. Bu beceriyi edinmek iş dünyasında daha titiz çalışmanızı sağlar. Ve iş dünyası titiz çalışanları sever.

Eleştirilmeyi Öğrenin

Eleştiri aldığınızda bunu kişiliğinize bir saldırı olarak değil de, gelişmeniz için yapılan bir tavsiye olarak almanız size yardımcı olacaktır. Bunu neden yapmalısınız? Örneğin iş hayatınıza atıldığınızda patronunuzdan gelen performans değerlendirmelerine alınmak ya da gücenmek yerine, performansınızı geliştirmeye çalışmak olması gerekendir. Tabiki patronunuzdan gelen bir bildirim öğretmenlerinizinki gibi olmayacak ama bunu gelişmek için kullanmak işinize yarayacaktır.

Eğlenceye Hayır Demeyi Öğrenin

Sabah erkenden bir dersiniz var ancak akşam için de çok eğlenceli bir etkinlik daveti aldınız. Yorulacak sabah kalkmakta güçlük çekeceksiniz. Ama nasılsa öğrencisiniz arka sırada uyursunuz değil mi? Ancak iş dünyasında böyle bir şansınız olmayacak. Bu yüzden yeri geldiğinde eğlenceli aktivitelere hayır diyebilmelisiniz.

Yeri Geldiğinde İddialı Olmayı Öğrenin

İş dünyasında istemediğiniz müddetçe hiçbir şeyi alamazsınız. Bunun alışkanlığını kazanabilmek için okulda hak etmediğinize inandığınız bir not aldığınızda hocanıza sorun. Çünkü iş dünyasında yeri geldiğinde patronunuzdan zam istemeniz gerekir bunun için zam nasıl istenir bilmeli ve bunu yapabilmek için ölçülü bir şekilde iddialı olmalısınız.

Yardım İstemeyi Öğrenin

Bir ödevi tamamlamakta zorluk çekiyorsanız, profesörünüzden yardım isteyin. Yardım alabileceğiniz insanlara danışmaktan çekinmeyin. Bu yardımlar size iş dünyasında da lazım olacak. Bilmedikleriniz konusunda yardım istemek gelişiminizi destekler.

Problem Çözmeyi Öğrenin

Problem çıktığında bir başkasının onları çözmesini bekleyebilirsiniz. Bu geçici olarak sorunları çözer ancak sizin problem çözme becerilerinizi geliştirmez. İş dünyasında problem çözemeyen, kritik düşünemeyen insanlar pek hoş karşılanmaz. Birçok işveren bu becerilere değer verir ve çalışanında arar. Çalışma hayatında kriz yönetimini bilmeniz gerekir. Bu yüzden problemleri tanımalı, çözmeye çalışmalı ve kritik düşünme becerilerinizi geliştirmelisiniz.

Zamanı Yönetmeyi Öğrenin

Lisede ve üniversitede çok ödev yapmanız gerekti. Ödevleri zamanında teslim etmediğinizde muhtemelen puanlarınız kırıldı. Peki aynı ödevi yaptığın halde neden daha az puan alasınız ki? Bu yüzden zamanı yönetmeyi ve doğru kullanmayı öğrenmelisiniz çünkü iş dünyası da bundan farklı olmayacak. Eğer işte size verilen projeleri zamanında tamamlarsanız hem patronunuzu etkileyebilir hem de daha az strese maruz kalırsınız. Bir projeyi teslim edebilmek için aceleyle yapmaya çalışmak sizi fazlasıyla strese sokar ve hata oranınızı arttırır.

Artık mezunsunuz ve muhtemel iş görüşleriniz olacak, görüşmeye gitmeden önce Yeni Mezun Mülakat Soruları yazımıza da bakabilirsiniz.

İletişim Becerileri, Meslektaşlar, müşteriler veya yöneticilerle etkili bir şekilde iletişim kurabilmek için gereklidir, İşbirliği güçlendirilecek, anlaşmazlıklar ve yanlış anlamalar en aza indirilecektir, Zaman Yönetimi, Verimlilik ve etkinlik için gereklidir, Görevler ve projeler zamanında tamamlanacak, stres azalacaktır, Problem Çözme, Her pozisyonda karşılaşılabilecek zorlukları ve engelleri aşmak için gereklidir, Verimlilik artacak, iş süreçlerinde iyileştirmeler yapılacak, Takım Çalışması, Çoğu işyeri, projeleri ve görevleri tamamlamak için takım çalışmasına ihtiyaç duyar, Herkesin güçlü yanları en iyi şekilde kullanılacak ve kuruluşun genel performansı artırılacaktır, Liderlik, Kendi projelerinizi yönetirken veya takımları yönetirken ihtiyaç duyulur, Etkili liderlik, çalışanların motivasyonunu ve performansını artırır, Dijital Yetenekler, Teknoloji hızla ilerlerken, dijital becerilere sahip olmak neredeyse her iş rolünde hayati önem taşır, İşleri daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlama yeteneği, Öz-motivasyon, Başarılı olmak ve hedeflere ulaşmak için kişinin kendini motive etmesi gereklidir, Motivasyon, daha yüksek performans ve iş memnuniyeti düzeylerini teşvik eder, Çok Kültürlülük, Globalleşen bir dünyada, farklı kültürlerle çalışma yeteneği giderek daha önemli hale gelmektedir, İşyerinde çeşitlilik sayesinde yeni ve yaratıcı fikirler ortaya çıkar, Kritik Düşünme, Bilgiye dayalı kararlar almak ve iş süreçlerini geliştirmek için önemlidir, İş stratejilerini ve iş süreçlerini geliştirmek, Stres Yönetimi, İş yerinde verimlilik ve sağlık için önemlidir, Daha sağlıklı bir iş ortamı ve daha yüksek iş performansı
Mezun Olmadan Önce Öğrenmeniz Gereken 9 Şey iş hayatı mezun yeni mezun
Parlak kırmızı, uzun kollu bir kazak giyen bir kadın figürünün görüntüsüdür. Kolları iki yanında, beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Omuz hizasındaki kahverengi saçları hafif dalgalı ve yüz hatları belli belirsiz. Gözleri kapalı ve dolgun dudakları huzurlu bir ifadeyle hafifçe açık. Beyaz kemerli açık mavi bir kot pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Rahat ve mutlu görünüyor. Kıyafetlerinin sıcak renkleri, huzurlu yüz ifadesiyle birleşince çok sakinleştirici ve davetkar görünüyor.
Kübra Uslu
İçerik Editörü

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunudur. İstanbul İşletme Enstitüsü'nde Kariyer, iletişim konularında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, gömlek giyen bıyıklı bir adamın yakın çekimidir. Hafifçe gülümsüyor ve çenesi görünüyor. Yüzü siyah bir arka planla çerçevelenmiş ve gözleri, burnu ve ağzı net bir şekilde görülebiliyor. Bıyığı kıvrımlı ve uzun, üst dudağının üzerinden ağzının bir tarafına doğru uzanıyor. Giydiği gömlek çoğunlukla beyazdır ve yakası boynunun etrafında görünmektedir. Elleri görünmüyor, ancak resmin sağ üst köşesinde bir kişinin elinin bulanık bir resmi görülebiliyor. Bıyıklı adamın bu portresi, bir insanın yüzünü ve ifadesini gösteren harika bir örnektir.
4.8
(73)

Eğiticinin Eğitimi

7 Konu4 Saat
Adam şık, koyu gri bir takım elbise giymektedir. Düzgünce kesilmiş bir bıyığı var ve saçları yana doğru düzgünce taranmış. Gözleri sanki uzaklara bakıyormuş gibi ileriye odaklanmıştır. Yüzünde kendinden emin ve ciddi bir ifade vardır. Elleri kalçalarında gururlu bir duruşla dimdik ayakta duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor. Duruşu bir güç ve kontrol hissi yayıyor.Umur Çalıkoğlu
1616889
Bu online SPSS kursu, güçlü istatistiksel yazılım paketine derinlemesine bir bakış sunmaktadır. Eğitim, verilerin manipüle edilmesi, değişkenlerin oluşturulması ve temel hesaplamaların yapılması gibi temel kavramları tanıtarak başlamaktadır. Daha sonra veri analizi ve hipotez testi gibi daha gelişmiş konulara dalmaktadır. Öğrenciler sonuçları nasıl yorumlayacaklarını ve verileri anlamlı bir şekilde nasıl sunacaklarını öğreneceklerdir. Kurs ayrıca çok sayıda gerçek dünya örneği içerir, böylece öğrenciler becerilerini pratik senaryolara uygulayabilirler. Eğitimin sonunda öğrenciler SPSS hakkında kapsamlı bir anlayışa ve karmaşık problemleri çözmek için SPSS'i nasıl kullanacaklarına dair bilgi sahibi olacaklardır. Bu kurs, yazılımı ve yeteneklerini daha iyi anlamak isteyen herkes için idealdir.
5
(26)

SPSS Eğitimi

13 Konu9 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1257464