AnasayfaBlogMarkalaşma Planı İçin 10 Yöntem
Markalaşma

Markalaşma Planı İçin 10 Yöntem

01 Temmuz 2019
Bir grup insan bir masanın etrafında oturmuş bir haritaya bakmaktadır. Ortadaki adam takım elbise giymiş ve bir kağıda bir şeyler yazıyor. Onun solunda bir kadın dizüstü bilgisayarına bakmaktadır. Masanın üzerinde bir fincan kahve ve bir tablet var. Adamın sağında dizüstü bilgisayar kullanan başka bir kişi var. Herkes masanın ortasındaki harita hakkında tartışıyor. Haritayı analiz ederken ve sunduğu farklı olasılıkları tartışırken strateji belirliyor gibi görünüyorlar.
AdımAçıklamaÖnem
Ne Olduğunu BilKişisel marka yaratabilmek için kendini iyi tanımalısın.Oluşturulan markanın yönetimi ve sürdürülebilirliği için gereklidir.
Hedeflerini BelirleYapmak istediğin şey üzerinde kesin ve net bir duruş sergilemelisin.Markanın hızlı gelişmesini sağlar ve hedeflerini gerçekleştirmeni kolaylaştırır.
Hedef Kitleni AraştırÜrün veya hizmetin alıcılarını tanımalısın.Kişilerin beklentilerini karşılamak ve onlara en iyi hizmeti sunmak için gereklidir.
Marka Kimliğini OluşturMarka kimliği, seni ve sunduğun hizmetleri yansıtmalıdır.Rakiplerinden ayrılmanı ve sizi hatırlayan bir markayı oluşturmanı sağlar.
Markalaşma Araçlarını SeçBilgi ve deneyimlerinizi paylaşmak için çeşitli platformlar kullanabilirsin.Markanın tanıtımı ve bilinirliği için gereklidir.
Analiz YapRakipleri ve pazarı analiz edin.Maliyeti düşürür ve pazarlama faaliyetlerini optimize eder.
Stratejini OluşturVizyonunu ve hedeflerini belirlemelisin.İstediğiniz hedef kitlenize ulaşma ve hizmet sağlama kabiliyetinizi arttırır.
Reklam VerHedef kitleye ve analizlere dayalı reklamlar oluştur.Markanın bilinirliğini artırır ve hedef kitleye ulaşımı hızlandırır.
Gerekirse Yardım AlBazı durumlarda dışarıdan profesyonel yardım almak yararlı olabilir.Karşılaşılan sorunların aşılmasında yardımcı olabilir.
TekrarlaStratejileri ve analizleri düzenli olarak gözden geçir.Sürekli değişen dünyaya ve piyasa koşullarına ayak uydurabilme yeteneği sağlar.

marka dediğimiz olgu bir ürünü veya hizmeti tanıtmaya bir benzerinden ayırmaya yönelik yapılan hareketlerin bütünüdür. Markalaşma ise bu olgunun sürecidir ve bu süreç bilinirliği arttırmakla birlikte tüketiciler için riski azaltır. Böylece pazarlama açısından daha düşük harcamalarla daha yüksek sonuçlar elde edilmiş olunur. Yani herhangi bir ürün veya hizmet sağlıyorsan markalaşmak ticari anlamda yapabileceğin en iyi hamlelerden biridir.

Ne Olduğunu Bil

Kişisel markalaşma süreci bireyle bütün olarak ilerler. Önemli olan bu markanın nasıl yönetileceğidir. Sürdürülebilirlik ve marka deneyimi için iş planı çok önemlidir. Yönetmek istediğin markanın iş planını oluştururken bizlere yardımcı olabilecek bazı ipuçlarını sıralayalım. Kişisel marka yaratabilmek için öncelikle kendini iyi tanımalısın.

Artılarını ve eksilerini bilmek oluşturduğun marka açısından büyük bir öneme sahiptir. Sunduğun ürün kendin olduğun için her yönüyle kendini tanıman, oluşabilecek aksiliklerde önceden planlı olmanı sağlayacaktır. Bu yönde çalışmalar yapmak ve kendine bir misyon belirlemek saygınlığına ve bilinirliğine büyük katkı sağlar.

Hedeflerini Belirle

Öncelikle ne yapmak istediğine karar ver. Yapmak istediğin şey üzerinde kesin bir duruş sergilersen markanın daha hızlı gelişmesini sağlarsın. Bu konuda hedeflerini belirlemek ve bunları gerçekleştirmek senin için çok daha kolay olur.

Hedef Kitleni Araştır

Ürünü veya hizmeti alacak kişileri tanıman gerçekleştirmek istediğin hedefler için en önemli unsurdur. Kişilerin beklentilerini karşılamak ve onlara en iyi hizmeti sunmak senin başlıca görevin bu olmalı.

Marka Kimliğini Oluştur

Marka kimliğinin seni yansıtması gerekir. Tamamıyla kendini yansıttığını düşündüğün zaman rakiplerinden ayrılmaya başlarsın. Marka kimliği oluştururken bazı öğelere dikkat etmek gerek. Marka değeri için sloganın önemi oldukça fazla. İlgi çekici bir slogan olmazsa olmaz. Marka için oluşturduğun çarpıcı sloganın yanında isim, logo, renk ve müzik gibi öğeler de bütünüyle seni yansıttığı zaman kişisel markalaşma yolunda ilerleyebilmek çok basit.

Markalaşma Araçlarını Seç

Kendini tanıtabilmek için çeşitli mecralardan yardım alabilirsin. Örneğin kişisel bir blog açmak bilgi ve deneyimlerini aktarabilmen açısından markalaşma sürecine büyük katkı sağlar. Oluşturduğun nitelikli içeriklere göre arama motorlarında üst sıralara kadar çıkıp bilinirliğini arttırabilirsin.

Bunun yanı sıra sosyal medyanın bilinçli ve aktif kullanılmasıyla aynı şekilde bilinirliğini arttırıp daha fazla kişiye ulaşabilirsin. Online gerçekleştirebileceğin bu faaliyetlerin dışında seminer ve konferanslara katılıp sivil toplum kuruluşlarında görev alabilirsin. Bunlar senin kişisel gelişiminde ve sunduğun hizmetlerin gelişmesinde büyük rol oynayacaktır.

Analiz Yap

Analiz yapmak her işte olduğu gibi kişisel markalaşma sürecinde de maliyeti indirgeyen bir yöntemdir. Analizlerini çeşitli sitelerden yardım alarak yaparsan ulaşmak istediğin kitleye daha hızlı ulaşır ve aynı zamanda nokta atışı sağlayarak reklam bütçesinden büyük oranda kar elde etmiş olursun.

Stratejini Oluştur

Bütün bu bahsettiğimiz maddelerle aslında stratejini de belirlemiş olursun. Ne yaptığını ve ne yapacağını bildiğin zaman vizyonunu belirleyerek istediğin kitleye istediğin hizmeti sağlayabilirsin.

Reklam Ver

Hedef kitlene ve yaptığın analize göre şekillenen raporlarla hedeflerin doğrultusunda reklamlardan yardım alabilirsin. Arama motorlarına vereceğin reklamlar bu noktada sana çok fayda sağlayacaktır.

Gerektiğinde Yardım Al

Her şeyi kendim yapacağım diye tutturmanın bir anlamı yok. Takıldığın durumlarda dışarıdan yardım almak hem mental hem de fiziksel olarak seni rahatlatacaktır.

Tekrarla

Kişisel markalaşma sürecinde yukarıdaki maddeleri tamamladıktan sonra bir köşeye çekilmek bütün stratejinin işlevselliğini kaybetmesine neden olabilir. Gerçekleştirmek istediğin şey süreklilik ve tutarlılık gerektirir. Sürekli değişen dünya içerisinde yaşıyoruz. Bu sebeple oluşturduğumuz stratejinin de değişmesi gerekebilir. Analiz yapmayı belirli süreler içerisinde tekrarlarsan değişen dünyaya ayak uydurabilirsin.

Ne Olduğunu Bil, Kişisel marka yaratabilmek için kendini iyi tanımalısın, Oluşturulan markanın yönetimi ve sürdürülebilirliği için gereklidir, Hedeflerini Belirle, Yapmak istediğin şey üzerinde kesin ve net bir duruş sergilemelisin, Markanın hızlı gelişmesini sağlar ve hedeflerini gerçekleştirmeni kolaylaştırır, Hedef Kitleni Araştır, Ürün veya hizmetin alıcılarını tanımalısın, Kişilerin beklentilerini karşılamak ve onlara en iyi hizmeti sunmak için gereklidir, Marka Kimliğini Oluştur, Marka kimliği, seni ve sunduğun hizmetleri yansıtmalıdır, Rakiplerinden ayrılmanı ve sizi hatırlayan bir markayı oluşturmanı sağlar, Markalaşma Araçlarını Seç, Bilgi ve deneyimlerinizi paylaşmak için çeşitli platformlar kullanabilirsin, Markanın tanıtımı ve bilinirliği için gereklidir, Analiz Yap, Rakipleri ve pazarı analiz edin, Maliyeti düşürür ve pazarlama faaliyetlerini optimize eder , Stratejini Oluştur, Vizyonunu ve hedeflerini belirlemelisin, İstediğiniz hedef kitlenize ulaşma ve hizmet sağlama kabiliyetinizi arttırır , Reklam Ver, Hedef kitleye ve analizlere dayalı reklamlar oluştur, Markanın bilinirliğini artırır ve hedef kitleye ulaşımı hızlandırır , Gerekirse Yardım Al, Bazı durumlarda dışarıdan profesyonel yardım almak yararlı olabilir, Karşılaşılan sorunların aşılmasında yardımcı olabilir , Tekrarla, Stratejileri ve analizleri düzenli olarak gözden geçir, Sürekli değişen dünyaya ve piyasa koşullarına ayak uydurabilme yeteneği sağlar
markalaşma kişisel markalaşma
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, içinde bir fincan kahve bulunan beyaz bir kupanın yakın çekimini göstermektedir. Kupanın yanına bir pipet yerleştirilmiştir. Kupanın üzerinde uzun saçlı bir kadın logosu basılıdır. Arka planda bir fincanın bulanık görüntüsü görülüyor. Kupa görüntünün ortasında yer almakta ve açık renkli bir arka planla çevrelenmektedir. Görüntü iyi aydınlatılmış ve renkler parlak ve canlı. Kupa parlak bir yüzeye sahip gibi görünüyor. Kupadaki kahvenin dumanı tütüyor gibi görünüyor ve pipet canlı bir sarı renkte.
Markalaşma

Marka Nedir? Marka Tescili Nedir?

06 Ocak 2020
Bir grup insan bir masanın etrafında oturmuş bir haritaya bakmaktadır. Ortadaki adam takım elbise giymiş ve bir kağıda bir şeyler yazıyor. Onun solunda bir kadın dizüstü bilgisayarına bakmaktadır. Masanın üzerinde bir fincan kahve ve bir tablet var. Adamın sağında dizüstü bilgisayar kullanan başka bir kişi var. Herkes masanın ortasındaki harita hakkında tartışıyor. Haritayı analiz ederken ve sunduğu farklı olasılıkları tartışırken strateji belirliyor gibi görünüyorlar.
Markalaşma

Markalaşma Planı İçin 10 Yöntem

01 Temmuz 2019
Bir kişi dizüstü bilgisayarın önünde oturmakta ve ekranı işaret etmektedir. Dizüstü bilgisayar açık ve ekranda bir grafik görülüyor. Kişi çizgili kumaştan bir gömlek giymekte ve diğer eliyle bir fincan tutmaktadır. Dizüstü bilgisayarın klavyesinin yakın çekimi ve masanın üzerindeki bir kart görülüyor. Kişi dikkatle odaklanmıştır ve parmakları doğrudan dizüstü bilgisayar ekranını işaret etmektedir. Fincan bir kenarda durmakta ve gömleğin kumaşı ön planda görünmektedir. Dizüstü bilgisayar parlak bir şekilde aydınlatılmışken, diğer öğeler buna kıyasla loş bir şekilde aydınlatılmıştır. Kişi dizüstü bilgisayar ekranında görüntülenen grafiği analiz etme sürecindedir.
Markalaşma

Marka Olma Gücünün İlkeleri

03 Ekim 2019