AnasayfaBlogMakyaj Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Makyaj Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

30 Mayıs 2021
Bir kadın makyajını yaptırma sürecindedir. Yüzüne makyaj yaparken odaklanmış bir ifadeyle aynaya bakıyor. Kirpiklerine maskara sürüyor, fondöteni çene çizgisi boyunca karıştırıyor ve göz kapaklarına far sürmek için bir fırça kullanıyor. Dudakları açık pembe bir lipgloss ile kaplanmış. Aynanın üzerinde bir logonun yakın çekimi ve bir kalem tutan elinin yakın çekimi var. Kalemin yakın çekimi, ucunun ve gövdesinin ince ayrıntılarını ortaya çıkarıyor. Kadın zarif bir elbise giymiş ve aynanın yansımasında parıldayan küpeler takmış. Saçları topuz yapılmış ve teni parlıyor. Makyajını bitirirken güzel ve kendinden emin görünüyor.
Makyaj Uzmanı NedirMakyaj Uzmanının YetenekleriMakyaj Uzmanının Görevleri
Cilt tipine, tonuna ve yüz yapısına göre doğru malzemeleri ve teknikleri bilen, profesyonel makyaj yapabilme kabiliyetine sahip kişilerdir.Estetik kaygıyı ön planda tutabilme, fırça kullanma kabiliyeti, makyaj malzemelerinin seçimi ve uygulamasında bilgi sahibi olma.Cildin tanınması, makyaj malzemelerini en verimli şekilde kullanma, yapılan makyajın kalıcılığı ve yoğunluğunu ayarlama.
Cilt kusurlarını kapatabilme ve çeşitli makyaj tekniklerini kullanabilme yeteneği olan kişilerdir.Yaratıcı ve güzel bir makyaj yapabilme, kozmetik markalarını takip etme, hijyen kurallarına uyma.Makyajı uygulanacak kişinin taleplerine göre teknikler kullanabilme, istenilen makyajı elde edebilme.
Özel günler, etkinlikler veya profesyonel çekimlerde makyaj hizmetleri sağlayan kişilerdir.Çeşitli makyaj malzemelerini doğru bir şekilde kullanabilme, her cilt tipine uygun makyaj yapabilme, makyaj trendlerini takip etme.Müşterinin ihtiyaç ve taleplerine göre en uygun malzemeleri seçme ve uygulama, makyajın kalıcılığı ve kalitesini sağlama.
Bir makyaj sanatçısı kendi hünerleri ile rakipleri ile arasında fark oluşturabilen kişidir.Konsept makyajları yapabilme becerisi, makyaj malzemelerinin yapısından, içeriğinde bulunan kimyasallara kadar bilgi sahibi olma.Farklı desen ve renkte makyajlar yapma, belirli bir kostüm ya da figürün görünümüne göre pek çok farklı makyaj tasarlamak.
Makyajı ustalıkla yaparak, sanatını icra eden kişilerdir.Başkalarının üzerinde makyaj uygulama, değişik makyaj stili ve tekniklerinin yanı sıra renk teorisi ve cilt tipi konusunda bilgili olma.Yüz kas yapılarını analiz etmek ve yüz kaslarına uygun makyaj teknikleri seçmek, makyaj sonrası cilt bakımı konusunda danışmanlık yapma.

Yüzünü biçimlendirmek, renklendirmek ve bazı kusurlarını kapatmak isteyenler bunu makyaj malzemeleri ile yapabilir. Birbirinden farklı çeşitte ve türde olan bu malzemelerin içerikleri, renk tonları, kullanılma önceliği ya da uygulanış biçimleri farklılık gösterebilmektedir. Kendinize uygun tonlarda ve sevdiğiniz renklerde bir makyajın kusursuz olmasını istersiniz. Ya da bazen gördüğünüz bir makyajı denemek zamanınızı alabilir. Makyaj uzmanları bu konuda kendilerini geliştirmiş ve kusursuz makyaj yapma konusunda deneyimli kişilerdir. Öyle ki bazı tekniklerin bilinçli bir şekilde ve düzgün uygulanması kaşların, gözlerin şeklini değiştirebileceği gibi yüzdeki ifadeyi de değiştirebilir. Bunu en iyi şekilde elde etmek için alanında el becerisine sahip ve uzmanlaşmış insanlardan yardım almak daha iyi bir tercih olabilir.

Makyaj uzmanları her cilt tipine ve şekline uygun olan doğru malzemeleri ve teknikleri bilmelidir. Bu aynı zamanda çok fazla insan ile çalışarak tecrübe edinilebilecek bir süreçtir. Makyaj uzmanlarından eldeki makyaj malzemelerini en verimli bir şekilde kullanmaları ve istenilen makyajı yapabilmeleri beklenir. Bu makyajı yaparken, makyajın uygulanacağı kişinin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda ya da konsepte uygun şekilde teknikler kullanabilmelidir. Aynı zamanda makyaj uzmanlığı estetik kaygının ön planda olduğu bir meslektir. Bu nedenle makyaj uzmanlarından yaratıcı ve güzel bir makyaj yapması beklenir.

Makyaj Uzmanı Nedir?

Makyaj uzmanları profesyonel makyaj yapabilme kabiliyetine sahip olan kişiler olarak birçok alanda istihdam edilmektedir. Cilt tipine, cilt tonuna, göz, kaş, dudak, burun ve genel olarak yüz yapısına göre doğru gereçleri kullanarak ve uygun malzemeleri uygulayarak en güzel görüntüyü yakalamayı hedeflerler. Makyaj uzmanlarına ihtiyaç duyulan yer ve sektör sayısı oldukça fazladır. Bunun sebebi makyaja ayrılan zamanın ve profesyonel makyaj malzemelerine ayrılması gereken bütçenin fazla olmasından dolayı insanlar makyaj uzmanlarını tercih edebilmektedir. Örneğin özel günlerde, uzun süre kalıcı ve fotoğraflarda güzel çıkan bir makyajı kim istemez? Bunun için kullanılan malzemelere erişemeyen ya da kendi başına yapamayan insanları işinde iyi, kendini ispatlamış uzmanlara güvenirler.

Bir bakıma sanat olarak da algılanabilen makyajı ustalıkla yapan kişiler makyaj sanatçısı olarak da tanınmaktadır. Bu öyle bir sanat ki sanatçı kendi hünerleri ile rakipleri ile arasında fark oluşturabilir. En çok kullanılan makyaj malzemeleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Makyaj bazı

  • Fondöten

  • Kapatıcı

  • Allık / Bronzer / Aydınlatıcı

  • Pudra

  • Maskara

  • Eyeliner

  • Ruj

  • Göz farı

Başlıca bu malzemeler ile çalışan makyaj uzmanları ciltte hoşlanılmayan yerlerin kapatılması ve cildi daha aydınlık, sağlıklı ve istenilen şekilde göstermeyi sağlamaktadır. Sayısı her geçen gün artan kozmetik markalarını ilgiyle takip etmeli ve hangi ürünün nerede kullanılacağı konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Makyaj malzemelerinin yapısından, içeriğinde bulunan kimyasallara kadar birçok konuda bilgi sahibi olmaları önemlidir. Ayrıca makyaj uzmanları güzel bir görüntü ortaya koymak için yaptıkları makyajın yanı sıra konsept makyajları da yapabilir. Belirli bir kostüm ya da figürün görünümüne göre pek çok farklı desen ve renkte makyajlar yapmaktadırlar.

Makyaj Uzmanı Ne İş Yapar?

Makyaj uzmanları pek çok farklı beceriye ve kozmetik sektörüne ilişkin bilgiye sahip olan donanımlı insanlardır. Bu beceriler ve sorumluluklardan bazıları;

  • İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilmek,

  • İş yaşamında etkili iletişim kurabilmek,

  • Sözel becerileri gelişmiş olmak,

  • Ellerini ve parmaklarını etkin bir şekilde kullanabilmek,

  • Fırça kullanma kabiliyetine sahip olmak,

  • Estetik kaygıyı ön planda tutmak,

  • Karşısındaki insanın istediğini anlayarak bu doğrultuda bir makyaj ortaya koymak,

  • Çalıştığı yerde iş ahlakına uygun davranışlar sergilemek,

  • İnsanlar ile yakın mesafede çalışacağı için kişisel bakımına özen göstermek,

  • Makyaj malzemelerin birçok kişide kullanılmasından dolayı ara. ve gereçlerin hijyenine özen göstermek,

  • Çalışma saatlerinin çoğunda ayakta hizmet verdiği için buna alışık olmak,

olarak sıralanabilir.

Bununla birlikte makyaj uzmanları çalıştıkları her alanda mesleğini en iyi şekilde icra etmek üzerine odaklanır. Bunu yaparken de birtakım görevleri yerine getirmeleri gerekebilir.

  • Makyaj öncesinde, ilk olarak makyajın yapılacağı cildin tanınması gerekir.

  • Kullanılacak malzemeler öncesinden temiz bir şekilde hazır edilmelidir.

  • Makyajı yapılacak bölgeye de karar verildikten sonra cilt makyaja hazırlanır.

  • Bu hazırlama işleminde, cildi temizlemek ve makyajın gözeneklere dolarak pürüzsüz bir görünüm oluşturmasına karşı makyaj bazı kullanmak etkili olacaktır.

  • Daha sonra makyaj sırasında kullanılacak ürünler ve gereçler özenle seçilmelidir.

  • Her bir makyaj malzemesi farklı teknikler ile uygulanacağı için bunlarında doğru bir şekilde yapılması gerekir.

  • Yapılan makyajın kalıcılığı ve yoğunluğunu da isteğe göre ayarlamak gerektiği unutulmamalıdır.

Makyaj Uzmanı Maaşları

Makyaj uzmanları direkt insanın kendisiyle çalışan bir meslek alanı olduğu için de her sektörün olduğu gibi burada da bazı zorluklar ile karşılaşılabilir. Bunların üstesinde gelebilmek için olabildiğince sabırlı davranmak mesleki açıdan da oldukça değerlidir. Makyaj uzmanlarının maaşlarına gelecek olursak, aldıkları ücret pek çok farklı değişkene göre çeşitlilik gösterir. Çalıştığı yerin kendine ya da bir başkasına ait oluşu, çalıştığı yerdeki müşteri yoğunluğu, çalıştığı yerin büyüklüğü ve hatta konumuna göre aylık en az 3000-5000 tl kazanmaktadırlar.

İlk başlarda sektörde iş bulmak ve tutunmak zor olabilir. Bu yüzden öncelikle kariyerinizi şekillendirmek istediğiniz bir sektörde karar kılın. Planladığınız alandaki diğer meslektaşlarınız ile temas kurarak bir şekilde onlar ile iletişim halinde kalabilirsiniz. Ayrıca bir işe girmeden önce dikkat çekici ve düzgün bir CV hazırlama oldukça önemli bir belirleyici olacaktır. Çalışma sürelerinin çoğunluğu ayakta ya da hareket halinde geçirmektedirler. İşindeki tecrübesi ve yetkinliği ne kadar artarsa o kadar çok özel iş teklifleri de almaya başlar. Özel iş tekliflerinin ücretlendirmeleri ise anlaşılan şartlara ve anlaşmayı yapan kişi, kurum ya da kuruluşa göre değişkenlik gösterebilir.

Makyaj Uzmanı Nasıl Olunur?

Makyaj uzmanı olmak isteyenler öncelikle yeniliklere ve kendini geliştrimek konusunda daima açık olmadır. İşi bilen birinin yanında alacakları eğitimin yanı sıra görerek öğrendikleri her şeyi pratik olarak da uygulayarak tecrübe kazanmaları gerekir. Lisanslı bir güzellik uzmanı olmak, rakipleriniz ile aranızda fark yaratacağı için önemlidir. Bunun için güzellik okullarına kayıt olabilir ya da bu alanda verilen sertifikalı eğitimlere katılabilirsiniz. Müfredat gereği eğitimin başında en temel teknikler öğretilir. Ardından her zaman karşılaşabileceğiniz gelin makyajları ve birtakım özel efekt makyajlarının nasıl uygulanacağı öğretilir. Bu sektörde adınızdan sıkça söz ettirebilmek için tanınmak çok önemlidir. Öyle ki bu tanınırlığı kazanabilmek için kozmetik stantlarında çalışarak daha çok pratik yapma şansını yakalayabilirsiniz.

Cilt tipine, tonuna ve yüz yapısına göre doğru malzemeleri ve teknikleri bilen, profesyonel makyaj yapabilme kabiliyetine sahip kişilerdir, Estetik kaygıyı ön planda tutabilme, fırça kullanma kabiliyeti, makyaj malzemelerinin seçimi ve uygulamasında bilgi sahibi olma, Cildin tanınması, makyaj malzemelerini en verimli şekilde kullanma, yapılan makyajın kalıcılığı ve yoğunluğunu ayarlama, Cilt kusurlarını kapatabilme ve çeşitli makyaj tekniklerini kullanabilme yeteneği olan kişilerdir, Yaratıcı ve güzel bir makyaj yapabilme, kozmetik markalarını takip etme, hijyen kurallarına uyma, Makyajı uygulanacak kişinin taleplerine göre teknikler kullanabilme, istenilen makyajı elde edebilme, Özel günler, etkinlikler veya profesyonel çekimlerde makyaj hizmetleri sağlayan kişilerdir, Çeşitli makyaj malzemelerini doğru bir şekilde kullanabilme, her cilt tipine uygun makyaj yapabilme, makyaj trendlerini takip etme, Müşterinin ihtiyaç ve taleplerine göre en uygun malzemeleri seçme ve uygulama, makyajın kalıcılığı ve kalitesini sağlama, Bir makyaj sanatçısı kendi hünerleri ile rakipleri ile arasında fark oluşturabilen kişidir, Konsept makyajları yapabilme becerisi, makyaj malzemelerinin yapısından, içeriğinde bulunan kimyasallara kadar bilgi sahibi olma, Farklı desen ve renkte makyajlar yapma, belirli bir kostüm ya da figürün görünümüne göre pek çok farklı makyaj tasarlamak, Makyajı ustalıkla yaparak, sanatını icra eden kişilerdir, Başkalarının üzerinde makyaj uygulama, değişik makyaj stili ve tekniklerinin yanı sıra renk teorisi ve cilt tipi konusunda bilgili olma, Yüz kas yapılarını analiz etmek ve yüz kaslarına uygun makyaj teknikleri seçmek, makyaj sonrası cilt bakımı konusunda danışmanlık yapma
Makyaj Uzmanı Makyaj Uzmanı nedir Makyaj Uzmanı ne iş yapar Makyaj Uzmanı maaşları Makyaj Uzmanı nasıl olunur
Bu görüntüde gündelik kıyafetiyle dışarıda duran bir kadın görülüyor. Elinde bir el çantası var ve koyu renk pantolonla beyaz bir üst giymiş. Saçları kısa bir bob şeklinde şekillendirilmiş ve yüzü hafifçe kameraya dönük. Kameradan uzağa bakıyor gibi görünüyor, ifadesi nötr ve dudakları hafifçe ayrılmış. Açık alanda tek başına dururken düşüncelere dalmış gibi görünüyor.
Zeyneb Kürkcü
Blog Yazarı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü 4. sınıf öğrenci. 7 ay boyunca bir içerik ajansında e-ticaret üzerine içerik yazarlığı yaptı. Kitap-dizi-film ve motivasyon üzerine kendi instagram bloğunu yaklaşık 3 yıldır aktif bir şekilde kullanıyor ve takipçilerine içerik üretiyor. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.