AnasayfaBlogKimya Öğretmeni Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Kimya Öğretmeni Nedir? Ne İş Yapar?

29 Haziran 2021
Laboratuvar önlüğü giymiş bir kadın elinde bir test tüpü tutmaktadır. Bir laboratuvarda ayakta durmakta ve yüzünde odaklanmış bir ifadeyle tüpe bakmaktadır. Odanın ışığı elindeki test tüpünden yansıyarak yumuşak, beyaz bir parıltı yayıyor. Gözleri tüpe sabitlenmişken diğer elini cebine sokmuş. Laboratuvar önlüğü keskin, beyaz bir renkte ve saçları düzgün bir topuzla arkadan bağlanmış. Arka plan biraz bulanık, ancak ön planda mikroskoplu bir masa ve test tüpü tutan bir el görülüyor. Ayrıca pembe bir kazak ve görüntünün köşesinde bir logo var.
KonuAçıklamaÖrnekler
Kimya NedirKimya, maddenin yapısını, özelliklerini ve maddelerin arasındaki etkileşimleri inceler. Aynı zamanda maddelerin yaşadığı etkileşimlerin kontrolünü sağlar.İlaçların hazırlanması, gübreler, arıtma süreçleri ve boya sanayi
Kimya ve MesleklerKimya biliminin birçok meslek alanıyla ilişkisi bulunmaktadır.Eczacı, metalürji mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, gıda mühendisi, maden mühendisi ve kimya öğretmeni
Kimya Öğretmeni NedirÖzel eğitim kurumları ve devlet okullarında kimya dersi anlatan kişilerdir.Tüm lise seviyelerinde kimya dersleri anlatılır.
Kimya Öğretmeninin GörevleriKimya öğretmeni, kimya bilimini öğrencilere aktarma ve onların kimya bilimine karşı ilgi kazanmalarını sağlama görevini üstlenir.Bilimin temellerini, sembolik dilini ve uygulamalarını öğreten kimya dersleri
Kimya Öğretmeni MaaşlarıKimya öğretmenlerinin maaşları, eğitim seviyeleri ve tecrübelerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Kimya Öğretmeni OlmaKimya öğretmeni olabilmek için kimya eğitimi alanında bir lisans derecesine sahip olunması gerekmektedir.
Kimya Dersi İçeriğiKimya derslerinin içeriği, maddenin yapısı, özellikler ve maddeler arası etkileşimler üzerine yoğunlaşır, ayrıca laboratuvar çalışmalarına da yer verir.
Kimya EğitimiKimya eğitimi, fizik ve biyoloji derslerinin yanı sıra maddenin yapısını, özelliklerini ve maddeler arası etkileşimleri öğrenmeyi de içerir.Fen liseleri ve diğer lise türleri
Kimya ve İlişkili Bilim DallarıKimya bilimi, biyoloji ve fizik gibi birçok bilim dalıyla yakından ilişkilidir.
Kimyanın Günlük Hayatta KullanımıKimya bilimi, günlük yaşantımızın birçok alanında karşımıza çıkar.İlaçlar, arıtma süreçleri, gıda ve boya sektörü

Kimya dersini sevmek, Beşiktaş’ı sevmek gibidir. Süper lig takımlarından Beşiktaş’ı hem Fenerbahçeliler hem de Galatasaraylılar sever. Fenerbahçeli taraftar, "Fenerli olmasaydım Beşiktaşlı olurdum" der. Ya da sarı kırmızılı takımın taraftarı "Galatasaraylı olmasaydım Beşiktaşlı olurdum." der. Beşiktaş, genelde diğer takımların taraftarlarına sempatik gelmiştir. Lise öğrencileri arasında da Kimya dersi Beşiktaş gibi sempatik bulunur. Hem fizikçilerin hem de biyoloji dersini sevenlerin ortak sevdiği derstir kimya. 

Kimya, maddenin yapısını, özelliklerini ve maddelerin birbirleriyle etkileşimlerini inceler. Ayrıca maddelerin yapısal değişim süreçlerini ve bu süreçlerin sistemli bir şekilde kontrol edilmesine yardımcı olan bir bilimdir. Her canlı varlığın ve cansız olan maddelerin bir kimyası vardır. İnsanın da bir kimyası vardır. İnsanın kısaca kimyasal tarifini yapacak olursak, zayıf bir insan vücudunun % 59’u su, % 18’i yağ, % 16’sı protein, % 6’sı mineral, % 1’den azı ise karbonhidrattır. Her canlı ve cansız varlığın kimyasının olması kimya bilimini birçok alanla ilişkili yapar.

Örneğin ilaçların kimyayla ilişkisi, gübrenin kimyayla ilişkisi, arıtımın kimyayla ilişkisi, boya ve tekstilin kimyayla ilişkisi vardır. Bu ilişki zinciri kimyayla alakalı birçok mesleği doğurur. Örneğin eczacı, metalürji mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, gıda mühendisi, maden mühendisi ve kimya öğretmeni gibi bir takım meslekleri sayabiliriz. Bugünkü yazımızda eğitim hayatımızda bizi kimyayla tanıştıran, kimya bilimine karşı ilk izlenimi bize kazandıran kimya öğretmeninin tanımını, görevlerini, maaşını ve nasıl kimya öğretmeni olunabileceği hakkında bilgi vereceğiz. 

Kimya Öğretmeni Nedir?

Özel eğitim kurumları ve devlet okullarında kimya dersi anlatan kişidir. Tüm liselerde 9. ve 10. sınıflarda okutulan kimya dersine girer. Fen liselerinde ise kimya dersi 9. ve 10. sınıflarda haftada 2 ders saati, 11. ve 12. sınıflarda haftada 4 ders saati okutulur. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı Tebliğler Dergisine göre kimya/kimya teknolojileri öğretmeninin okuttuğu dersler şunlardır:

  • Kimya

  • Kimya Uygulamaları

  • Araştırma Teknikleri

  • Araştırma Teknikleri ve İstatistik

  • Fen Bilimlerine Giriş

  • Fen Bilimleri

  • Fen Bilimleri Tarihi ve Uygulamaları

  • Seramik Kimyası

  • Atık Sular Bilgisi

  • Kâğıt Üretimi

  • Bilim Uygulamaları

  • Çevre Eğitimi

  • Kimya Teknolojisi alanının dallarının alan ve meslek dersleri

  • Laboratuvar Hizmetleri alanının dallarının alan ve meslek dersleri

  • Gıda Teknolojisi alanının dallarının alan ve meslek dersleri

  • Kâğıt Üretimi meslek dalı dersleri

Kimya dersi ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilere vermek istediği kazanımlar şu şekildedir:

  • Kimya biliminin temel kavramaları, modelleri, teorileri hakkında bilgi sahibi olmaları,

  • Kimya biliminin gelişimine katkısı olmuş bilim insanları ve çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmaları,

  • Kimya dersinde aldıkları bilgi ve becerileri sanat, sanayi, çevre ve günlük hayatta kullanmaları,

  • Deney yaparak veri elde etmeleri,

  • Kimyanın sembolik diline hâkim olmaları,

Kimya Öğretmeni Ne İş Yapar?

Kimya dersi uygulama ağırlıklı bir derstir. Kimya öğretmeni, okul yetkilileriyle iş birliği içerisinde çalışarak donanımlı bir laboratuvar kurmalıdır. Bu donanımlı laboratuvar sayesinde kimya dersini daha verimli bir şekilde işleyebilecektir.
Kimya öğretmeninin görevleri şunlardır: 

  • Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatına uygun olarak kimya dersini işler.

  • Kimya dersini laboratuvarda deney yaparak öğretir.

  • Kimya öğretmeni, öğrencilerine deney yaptırmadan önce gerekli güvenlik önlemlerini alır. Öğrencilerine bu güvenlik kurallarını hatırlatır. Onları da güvenlik sorumluluklarını almaları için teşvik eder.

  • Kimya öğretmeni, öğrencilerini ulusal ve uluslararası bilimsel yarışmalara katılmaları için teşvik eder.

  • Öğrencilerinin başarılarını sınavla ölçer.

  • Kimya öğretmeni, kimya alanıyla alakalı gelişmeleri takip eder. Çağın gelişmelerine uygun edindiği bilgileri öğretim programına yansıtır.

  • Kimya öğretmeninin sınıf öğretmenliği görevi varsa öğrencilerinin alan ve ders seçmelerine yardım eder.

  • Mesleki gelişimini çağın gelişmelerine uygun olarak sürdürür.

  • Kimya dersiyle ilgili kazanımlarda diğer derslerdeki(fizik, matematik ve biyoloji) öğretmenlerle iş birliği yapar.

  • Kimya öğretmeni, öğrencilerine araştırmayı, deney yapmayı, bilimsel düşünmeyi ve bunların sonuçlarını değerlendirip yeni bilgiler üretmeyi öğretir.

Kimya Öğretmeni Nasıl Olunur?

Kimya öğretmeni olabilmek için üniversite sınavına sayısal alandan hazırlanmak gerekir. Sayısal alanın temeli matematik dersidir. Matematik dersinden de çok iyi netler yapmak lazım. Milli Eğitim Bakanlığı’na göre kimya öğretmeni olabilmek için şu fakültelerden birini bitirmek gereklidir:

  • Kimya Öğretmenliği

  • Kimya Bölümü

  • Kimya Mühendisliği

  • Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya Bölümü

Devlet okullarına atama önceliği her zaman için eğitim fakültesi mezunlarınadır. Daha sonra bölüm mezunlarına sıra gelir. Bölüm mezunları ise pedagojik formasyon ya da Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans programını bitirmelidir. Son 4 yıldaki KPSS atamalarına baktığımızda kimya öğretmeni atamasının çok az olduğunu görüyoruz. 2020 yılında toplamda 305 kişi kimya öğretmeni olarak devlet okullarına atanmış. Atama puanları ise 75-80 arasındadır. Mesleğini seven, alanında başarılı özellikle de üniversite sınavı konularında ve sorularında kendini yetiştirmiş bir kimya öğretmeni olursanız özel ders vererek ya da özel eğitim kurumlarında çalışarak iyi para kazanabilirsiniz.

Kimya Nedir, Kimya, maddenin yapısını, özelliklerini ve maddelerin arasındaki etkileşimleri inceler Aynı zamanda maddelerin yaşadığı etkileşimlerin kontrolünü sağlar, İlaçların hazırlanması, gübreler, arıtma süreçleri ve boya sanayi, Kimya ve Meslekler, Kimya biliminin birçok meslek alanıyla ilişkisi bulunmaktadır, Eczacı, metalürji mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, gıda mühendisi, maden mühendisi ve kimya öğretmeni, Kimya Öğretmeni Nedir, Özel eğitim kurumları ve devlet okullarında kimya dersi anlatan kişilerdir, Tüm lise seviyelerinde kimya dersleri anlatılır, Kimya Öğretmeninin Görevleri, Kimya öğretmeni, kimya bilimini öğrencilere aktarma ve onların kimya bilimine karşı ilgi kazanmalarını sağlama görevini üstlenir, Bilimin temellerini, sembolik dilini ve uygulamalarını öğreten kimya dersleri, Kimya Öğretmeni Maaşları, Kimya öğretmenlerinin maaşları, eğitim seviyeleri ve tecrübelerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir,  , Kimya Öğretmeni Olma, Kimya öğretmeni olabilmek için kimya eğitimi alanında bir lisans derecesine sahip olunması gerekmektedir,  , Kimya Dersi İçeriği, Kimya derslerinin içeriği, maddenin yapısı, özellikler ve maddeler arası etkileşimler üzerine yoğunlaşır, ayrıca laboratuvar çalışmalarına da yer verir,  , Kimya Eğitimi, Kimya eğitimi, fizik ve biyoloji derslerinin yanı sıra maddenin yapısını, özelliklerini ve maddeler arası etkileşimleri öğrenmeyi de içerir, Fen liseleri ve diğer lise türleri, Kimya ve İlişkili Bilim Dalları, Kimya bilimi, biyoloji ve fizik gibi birçok bilim dalıyla yakından ilişkilidir,  , Kimyanın Günlük Hayatta Kullanımı, Kimya bilimi, günlük yaşantımızın birçok alanında karşımıza çıkar, İlaçlar, arıtma süreçleri, gıda ve boya sektörü
Kimya Öğretmeni Kimya Öğretmeni nedir Kimya Öğretmeni ne iş yapar Kimya Öğretmeni maaşları Kimya Öğretmeni nasıl olunur
Genç bir kadın balkonda durmuş, uzaklara bakmaktadır. Beyaz bir gömlek ve koyu mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçlarını topuz yapmış ve yüzünde sıcak bir gülümseme var. Balkon, uzakta tepelerin ve ağaçların yer aldığı huzurlu bir manzaraya bakmaktadır. Güneş batıyor ve gökyüzü turuncu, sarı ve pembenin güzel bir karışımı. Kadın ellerini korkuluklara dayamış, kendinden emin bir şekilde durmakta ve merakla dışarı bakmaktadır. O anın güzelliğine kapılmış, yüzünde neşe ve memnuniyet ifadesi var.
Nurcan Büyükelyas
Blog Yazarı

Süleyman Demirel Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünü, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. Amerika’da bulunduğu dönemde ‘’Tesol’’ ve ‘’Child Psychology’’ sertifikalarını aldı. Anaokullarında çalıştı. Türkiye’de ise çeşitli kurslarda Arapça öğreticiliği yaptı. Orta derecede İngilizce ve Arapça bilmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Arkasında kırmızı ve sarı bir bayrak bulunan oyuncak bir uçak, siyah ve kırmızı kumaş bir yüzey üzerinde durmaktadır. Oyuncak uçak beyazdır, kanatlarında ve kuyruğunda kırmızı bir şerit vardır ve gövdenin ortasında bir logo bulunmaktadır. Ön planda, sol üst köşede bir numara görülüyor. Güneş parlak bir şekilde parlıyor, sahneyi aydınlatıyor ve uçağa canlı bir parlaklık veriyor. Uçağın arkasında, üzerinde beyaz yazılar bulunan parlak sarı ve kırmızı bir bayrak vardır. Sahne arka planda mavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve tüm görüntü neşe ve macera duygusu ile doludur.
4.8
(189)

Almanca Kursu (A1-A2)

4 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102606
Bu çevrimiçi kurs görüntüsü uzun saçlı, mutlu bir şekilde gülümseyen bir kadını gösteriyor. İtalyanca kursundan (A1) keyif alıyor gibi görünüyor. Saçları uzun ve dalgalanıyor ve yüzünde parlak, neşeli bir ifade var. Görünüşe göre bir süredir İtalyanca öğreniyor ve artık becerilerini sergileyecek kadar kendine güveniyor. Kendini dil öğrenme yolculuğuna adamış biri için harika bir örnek. Bunu yaparak başarısını hak etti ve İtalyanca A1 kursunun mükemmel bir temsili.
5
(3)

İtalyanca Kursu (A1)

30 Konu5 Saat
Uzun siyah saçlı güzel bir kadın, beyaz bir bluz giymiş ve yüzünde parlak bir gülümsemeyle kameranın önünde duruyor. Gözleri sevinçle parlıyor ve dudakları hafifçe ayrılmış, neşeli ve memnun görünüyor. Ellerini vücudundan hafifçe uzakta tutarak ayakta duruyor ve ince vücudunu sergiliyor. Bakışları davetkâr ve kendinden emin, ifadesi ise hayat ve enerji dolu. Bu resim onun mutlu ve kaygısız tavrını yansıtıyor ve neşeli ifadesinin ona bakan herkesi gülümseteceği kesin.Duygu Çetin
1175464
Bu görselde kollarını kavuşturmuş, kendinden emin ve özgüvenli bir tavır sergileyen bir kadın tasvir edilmiştir. İspanyolca Kursu A2, dili orta seviyede öğrenmek için harika bir yoldur. İspanyolca gramer, telaffuz ve kelime bilgisinin tüm temellerini açık ve anlaşılması kolay bir şekilde öğretir. Kursun ses ve video dosyaları, öğrencilerin pratik yapmalarına ve İspanyolca konuşma becerilerinde güven kazanmalarına olanak tanır. Ayrıca, kurs öğretilen kavramları pekiştirmeye yardımcı olan interaktif alıştırmalar da içermektedir. Bu kurs sayesinde öğrenciler, İspanyolca konuşan kişilerle etkili bir şekilde iletişim kurmalarına yardımcı olacak güçlü bir İspanyolca temeli oluşturabilirler. Ayrıca, kursun çevrimiçi eğitmeni öğrencilere kişiselleştirilmiş tavsiye ve geri bildirim sağlamak için hazırdır. Bu kurs, orta seviyede İspanyolca öğrenmek için ideal bir yoldur.
5
(3)

İspanyolca Kursu (A2)

12 Konu5 Saat
Çağla AlperÇağla Alper
1257524