AnasayfaBlogİspanyolca Konuşan Ülkeler
Kişisel Gelişim

İspanyolca Konuşan Ülkeler

30 Nisan 2021
Uzun, dalgalı, kızıl saçlı bir kadının başının üstünde bir çift yuvarlak gözlük var. Siyah puantiyeli bir gömlek giymiş ve dudaklarını büzmüş. Kulağında tek bir küpe var ve gözleri uzaklara bakıyor. Saçları bir toka ile tutturulmuş ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Arka planında mavi ve mor bir yazı olan iyi aydınlatılmış bir odada.
ÜlkeDurumİlginç Bilgi
İspanyaAna Dilİspanyolcanın kökeni, İspanya'nın Kastilya bölgesine dayanır.
ABDİkinci DilABD, Meksika’nın ardından dünyanın en büyük ikinci İspanyolca konuşan ülkesidir.
MeksikaAna DilDünyanın en büyük İspanyolca konuşan ülkesidir.
ArjantinAna DilArjantin İspanyolcası, diğer ülkelerin diyalektiğinden oldukça farklıdır.
Porto RikoAna DilABD’ye bağlı özerk bir bölge olup, resmi dil İspanyolcadır.
Ekvator GinesiAna DilAfrika’da İspanyolcayı resmi dil olarak konuşan tek ülkedir.
BelizeYaygın Konuşulan DilEski bir İngiliz kolonisi olan Belize'de resmî dil olmamakla birlikte, İspanyolca yaygın şekilde konuşulur.
Batı SahraYaygın Konuşulan DilEski bir İspanyol kolonisi olan Batı Sahra'da Sahravilerin önemli bir bölümü İspanyolca konuşabilir.
İsviçreYaygın Konuşulan DilÜlkenin 4 resmî dilinin ardından en çok konuşulan dildir.
FasEski İspanyol Sömürgesi19. yüzyılda İspanya, Afrika'daki kaybedilen sömürgelerin yerine Fas'ta hakimiyet kurmaya çalışmıştır.

Dünyanın en popüler dillerinden biri İspanyolcadır. İspanyolca, Hint-Avrupa dil ailesine aittir. Romen dillerinden biridir ve kökeni İspanya'nın Kastilya bölgesine dayanır. Dünya genelinde 480 milyona yakın kişi ana dil olarak İspanyolca konuşur. Çincenin ardından ana dil olarak en çok konuşulan ikinci dildir. Ana dili İspanyolca olan insan sayısı, ana dili İngilizce olan insan sayısından fazladır. Ana dili olmaksızın konuşulan diller olarak bakıldığında ilk sıraya İngilizce yerleşir. En çok konuşulan diller sıralamasında İngilizce, Çince ve Hint dilinden sonra dördüncü sırada İspanyolca yer alır.

İspanyolca, Avrupa kıtasında İngilizce, Fransızca ve Almancanın ardından en çok konuşulan dördüncü dildir. Dünya üzerinde geniş bir coğrafyada konuşulan İspanyolca, Amerikan İngilizcesi ve İngiliz İngilizcesi gibi farklı konuşma, lehçe ve diyalektik özellikler barındırır. Örneğin Arjantin İspanyolcası, diğer ülkelerin diyalektiğinden oldukça farklıdır. Dilin kökeni ve yapısı aynı olmakla birlikte bazı sözcükler ve ifadelerde anlam farklılıkları ortaya çıkar. İspanyolca konuşan insan sayısı, dünya genelinde 500 milyondan fazladır. İspanyolca dili, dünyada en çok öğrenilen ve içerik hacmi bakımından internette en çok kullanılan dillerden biridir.

15. yüzyıldaki Portekizli denizcilerin başarılarının ardından Kristof Kolomb 1492'de İspanyol finansmanıyla batı kıyılarına doğru yeni bir keşif rotasına çıkar. Japon sahillerine vardığı inancıyla günümüzde Bahamalar denilen yere varır ve aslında o güne değin Avrupalıların bilmediği bir kıtaya ulaşır. Devam eden tarihsel süreçte İspanyollar, Amerika, Asya, Afrika ve Okyanusya’da çok değişik kültürel özelliklere sahip ulusları ve topraklarını ele geçirirler. Güney Amerika'nın pek çok bölgesi, Orta Amerika, Meksika, Karayiplerin bazı bölgeleri ve kuzey Amerika’nın büyük bir kesimi İspanya'nın hakimiyeti altına girer. 19. yüzyıla kadar geçen süre zarfında toprak büyüklüğü açısından en büyük imparatorluklardan biri olur. 19. yüzyılda özellikle Latin Amerika bağımsızlık hareketlerinden itibaren toprak ve hakimiyet kaybetmeye başlar. Kaybedilen sömürgelerin yerine Afrika kıtasında yeni sömürge arayışına girişen İspanya, Fas, Ekvator Ginesi gibi ülkelerde hakimiyet kurmaya çalışır ancak 1960-70'li yıllarda buralar da elinden çıkar.

Resmi Dili İspanyolca Olan Ülkeler

Bu dil, 16. yüzyılda başlayan İspanyol sömürgeciliği ile birlikte dünyaya yayılır. Bunun sonucunda günümüzde Orta, Batı ve Güney Amerika’da birçok ülkede İspanyolca ana dil olarak konuşulur.

Resmî dil olarak İspanyolcayı kullanan ülkeler şunlardır:

  1. Arjantin

  2. Bolivya

  3. Dominik Cumhuriyeti

  4. Ekvador

  5. Ekvator Ginesi

  6. El Salvador

  7. Guatemala

  8. Honduras

  9. İspanya

  10. Kolombiya

  11. Kosta Rika

  12. Küba

  13. Meksika

  14. Nikaragua

  15. Panama

  16. Paraguay

  17. Peru

  18. Porto Riko

  19. Şili

  20. Uruguay 

  21. Venezuela

İspanyolca Konuşan Diğer Ülkeler

ABD’de İngilizceden sonra en çok konuşulan ikinci dil İspanyolcadır. Özellikle Amerika’nın güney bölgelerinde İngilizce olmadan sadece İspanyolca konuşarak yaşamak mümkün. ABD’ye bağlı özerk bir bölge olan Porto Riko'da resmi dil İspanyolcadır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde İspanyolca konuşan nüfus 41 milyondan fazladır ve toplam nüfusun %13’ünü oluşturur. Böylelikle ABD, Meksika’nın ardından dünyanın en büyük ikinci İspanyolca konuşan ülkesi konumundadır. ABD’de İspanyolca konuşan insan sayısı İspanya’da bulunandan daha fazladır.

2060 yılında, Amerika’da Latin kökenli insan sayısının 130 milyonu aşacağı tahmin ediliyor. Bu durumda Amerika, dünya üzerinde en çok İspanyolca konuşulan ülke konumuna gelecek. Bunun anlamı, Çin’in 1 milyarı aşan nüfusu sebebiyle dünyanın en çok konuşulan dili olan Çinceyi bir kenara bırakırsak, İspanyolca başta ABD, Güney Amerika ve Avrupa olmak üzere dünya genelinde yaygın, dolayısıyla geleceği ve geçerliliği olan bir dildir.

İspanyolca dünya üzerinde 20 ülkede yoğun şekilde konuşulur. Ayrıca Avrupa'da İngiltere, Fransa ve Almanya'da küçük topluluklar bu dili konuşurlar. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri de İspanyolcadır. İsviçre'de nüfusun %1,7' sinin ilk dili İspanyolcadır, ülkenin 4 resmî dilinin ardından en çok konuşulan dildir.

Eski bir İngiliz kolonisi olan Belize'de resmî dil olmamakla birlikte, 2000 yılı nüfus sayımında halkın %43'ü tarafından İspanyolca konuşulduğu tespit edilmiştir.

İspanyolca, Afrika kıtasının batısında yer alan Ekvator Ginesi'nde Fransızca ve Portekizce ile birlikte resmî dildir. Afrika Birliği'nin de resmî dillerinden biridir. Ekvator Ginesi dahilinde Fang dilinden sonra en çok konuşulan dildir. İspanyolca konuşan kişilerin nüfusun %68’ını oluşturduğu Ekvator Ginesi, Afrika’da İspanyolcayı resmi dil olarak konuşan tek ülkedir.

Eski bir İspanyol kolonisi olan Batı Sahra'da Sahravilerin önemli bir bölümü İspanyolca konuşabilirler ve birçoğu üniversite eğitimi için Küba ve İspanya gibi ülkelere giderler.

Kuzey Afrika'da bulunan ve İspanya anayasasına göre özerk il statüsünde olan Ceuta ve Melilla şehirlerinde ayrıca İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları özerk bölgesinde İspanyolca konuşulur. Fas'ın kuzey bölgelerinde 200 bin kişi ikinci dil olarak İspanyolca konuşur. Gabon, Nijerya, Kamerun ve Sudan'da bazı küçük topluluklar bu dili konuşurlar.

İspanyolca, Filipinler'de 1565-1973 yılları arasında resmî dil olmuştur. Filipinler’in güneyinde gelişen ve İspanyolca temelli bir kreol dil olan Chavacano yaklaşık olarak 2 milyon kişi tarafından konuşulur. İspanyol sömürgecilik döneminin Filipin kültürüne yoğun etkileri sebebiyle, İspanyolcadan Filipin dillerine geçen binlerce kelime vardır. Bu dillerin yapısal benzerlikleri dolayısıyla, yazılı hukuk belgeleri ve hukuk mahkemelerinde geçerliliği olan bir dildir.

Guam, Kuzey Mariana Adaları, Palau'nun bağımsız eyaletleri, Marshall Adaları ve Mikronezya Federal Devletleri'nde ise 19. yüzyıla kadar İspanyolca yoğun olarak konuşulurdu.

İspanyolca Konuşan Latin Amerika Ülkeleri

Dünya üzerinde İspanyolca konuşan ülkelerin büyük bir kısmı Orta ve Güney Amerika’da yer alır. Dünyanın en fazla İspanyolca konuşan nüfusuna sahip ülkesi 121 milyondan fazla kişi ile Meksika’dır. Latin Amerika nüfusunun yaklaşık %55-60 kadarı İspanyolca konuşur. Arkasından Portekizce, Fransızca, Hollandaca, İngilizce, Maya dili ve Keçuva dili, Guarani dili ve Aymara gibi yerel diller gelir.

İspanyolca konuşan ülkelerden İspanya ve Ekvator Ginesi haricinde, resmî dili İspanyolca olan tüm ülkeler Amerika kıtasında bulunur.

Brezilya, İspanyolca değil Portekizce konuşulan bir ülkedir. İspanyolca konuşan komşuları ve ticaretleri sebebiyle bu dille yoğun ilişki içindedir. Bu sebeple okullarda 2.dil olarak İspanyolca öğretilmektedir. Brezilya'da çoğu sınır kasabalarında (Uruguay-Brezilya ve Paraguay-Brezilya) İspanyolca-Portekizce karışımı bir dil konuşulur. Bu dile Portunyol denmektedir. Şili toprağı olan ve Okyanusya’da yer alan Paskalya Adası'nda İspanyolca konuşulur.

İspanya, Ana Dil, İspanyolcanın kökeni, İspanya'nın Kastilya bölgesine dayanır, ABD, İkinci Dil, ABD, Meksika’nın ardından dünyanın en büyük ikinci İspanyolca konuşan ülkesidir, Meksika, Ana Dil, Dünyanın en büyük İspanyolca konuşan ülkesidir, Arjantin, Ana Dil, Arjantin İspanyolcası, diğer ülkelerin diyalektiğinden oldukça farklıdır, Porto Riko, Ana Dil, ABD’ye bağlı özerk bir bölge olup, resmi dil İspanyolcadır, Ekvator Ginesi, Ana Dil, Afrika’da İspanyolcayı resmi dil olarak konuşan tek ülkedir, Belize, Yaygın Konuşulan Dil, Eski bir İngiliz kolonisi olan Belize'de resmî dil olmamakla birlikte, İspanyolca yaygın şekilde konuşulur, Batı Sahra, Yaygın Konuşulan Dil, Eski bir İspanyol kolonisi olan Batı Sahra'da Sahravilerin önemli bir bölümü İspanyolca konuşabilir, İsviçre, Yaygın Konuşulan Dil, Ülkenin 4 resmî dilinin ardından en çok konuşulan dildir, Fas, Eski İspanyol Sömürgesi, 19 yüzyılda İspanya, Afrika'daki kaybedilen sömürgelerin yerine Fas'ta hakimiyet kurmaya çalışmıştır
ispanyolca ispanyolca konuşan ülkeler resmi dili ispanyolca olan ülkeler ispanya arjantin anadili ispanyolca olan ülkeler ispanyolca kursu
Resimdeki kadının yüzünde sıcak bir gülümseme var. Gözlük takmış ve saçlarını geriye doğru toplamış. Gözleri mutlulukla parlıyor ve dudakları neşeli bir ifadeyle hafifçe yukarı kıvrılmış. Açık renkli bir bluz giyiyor ve boynunda küçük bir kolye var. Doğrudan kameraya bakıyor ve bakışları davetkâr. Cildi parlıyor ve rahatlamış ve mutlu görünüyor. Kolları iki yanında duruyor ve iyi bir ruh hali içinde görünüyor. Kendinden emin ve rahat görünüyor.
Neslihan Tatar
Blog Yazarı

Endüstri Yüksek Mühendisidir. Farklı sektörlerde kalite, verimlilik, iş güvenliği, eğitim gibi konularda çalıştıktan sonra aktif iş hayatından ayrıldı. Farklı uğraşlar ve kariyer arayışı ile enstitünün İkna Teknikleri, Yaratıcı Yazarlık, İçerik Editörlüğü ve İçerik Uzmanlığı eğitimlerini aldı. Enstitü blog sayfalarına katkı sağlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resimde omuz hizasında kızıl saçları olan ve gözlüklerini başının üzerine yerleştirmiş bir kadın görülüyor. Siyah puantiyeli bir gömlek giyiyor ve dudakları yumuşak bir ifadeyle hafifçe ayrılmış. Yüzü odakta ve arka plan hafifçe odak dışı. Sol kulağı görünüyor ve tek bir halka küpe takıyor. Sanki izleyiciyi daha yakından bakmaya davet ediyormuş gibi doğrudan kameraya bakıyor.
Yabancı Dil Eğitimi

İş ve Eğitim Hayatında İspanyolcanın Önemi

14 Eylül 2021
Bu görüntü uzun kızıl saçlı bir kadının yakın plan çekimini göstermektedir. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve soluk tenini ortaya çıkarıyor. Mavi ve beyaz puantiyeli bir gömlek giymekte ve belini siyah bir kemerle vurgulamaktadır. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık. Arka planda, güzel bir renk kontrastı yaratan sarı ve mavi bir gradyan görülüyor. Resmin odak noktası kadının yüzü, saçları ve gömleğidir. Kadın rahat ve mutlu görünüyor, anın tadını çıkarıyor. Sahne huzurlu ve davetkâr.
Yabancı Dil Eğitimi

İspanyolca Öğrenmek Zor mu?

08 Mayıs 2021
Bu görüntü, üzerinde bayrak olan kırmızı ve sarı bir anahtarın yakın çekimini göstermektedir. Anahtar düz bir yüzeyde durmakta ve kameraya bakmaktadır, bayrak ise anahtarın sağ üst köşesinde yer almaktadır. Bayrak beyazdır ve ortasında siyah beyaz bir kenarlıkla çevrili kırmızı ve sarı bir arma bulunmaktadır. Anahtarda birkaç çıkıntı ve oluk vardır ve sol üst köşede küçük dairesel bir delik bulunmaktadır. Anahtar metalik bir yüzeye sahiptir ve hafif bir parlaklıkla kaplıdır. Anahtarın renkleri parlak ve canlıdır ve bayrak ilginç bir kontrast katmaktadır. Bu görüntü, ayrıntıların ve renklerin bir görüntünün genel kompozisyonuna nasıl katkıda bulunabileceğinin harika bir örneğidir.
Yabancı Dil Eğitimi

İspanyolca Kelimeler

19 Haziran 2021
Bir kitabın bu yakın çekim görüntüsü, beyaz ve sarı kapaklı ciltli bir kitabı göstermektedir. Kapakta kırmızı zeminli sarı bir daire vardır. Kapak hafifçe kavislidir ve kitap içindeki sayfaları ortaya çıkarmak için hafifçe açılmıştır. Kitap, etrafında birkaç gölge olan düz bir yüzey üzerinde durmaktadır. Kitabın omurgası görülebiliyor ve sayfalar yukarıdan aşağıya doğru hafifçe kavisli. Sayfalar çoğunlukla beyazdır ve üzerlerinde siyah yazılar vardır. Resimde ayrıca birkaç sayfanın birbiri üzerine katlandığı ve kapakta az miktarda aşınma ve yıpranma olduğu görülüyor. Kitap kurgu bir kitap gibi görünmektedir ve kapaktaki metnin anlaşılması zordur.
Bölümler

Latin Dili ve Edebiyatı Bölümü

19 Kasım 2020
Bu çevrimiçi kurs görseli kızıl saçlı ve kalpli bir kadını göstermektedir. İspanyolca kursunu (A1) temsil eden siyah beyaz puantiyeli bir gömlek giymektedir. Kalp ayrıca dil öğrenmenin önemini sembolize edebilecek kırmızı ve sarı şeritlerle süslenmiştir. Bence bu görsel öğrencileri İspanyolca kursuna (A1) katılmaya ve öğrenme yolculuklarını keyifli hale getirmeye teşvik ediyor.
5
(23)

İspanyolca Kursu (A1)

12 Konu5 Saat
Çağla AlperÇağla Alper
1110444
Bu resimde bir kadın kırmızı bir kazak giyerken kameraya gülümsüyor. Arka planda siyah metinli mavi beyaz bir işaret var, bu da kadının A1 seviyesinde bir Fransızca dil kursuna katıldığını gösteriyor. Buna ek olarak, beyaz metinli siyah ve kırmızı bir dikdörtgen var ki bu bir logo ya da kursla ilgili bir mesaj olabilir. Genel olarak bu görüntü, yeni bir dil öğrenmek için harika bir motivasyon olan neşe ve başarı duygusunu yansıtıyor.
5
(12)

Fransızca Kursu (A1)

14 Konu5 Saat
Omuz hizasında, siyah saçlı genç bir kadın kameraya genişçe gülümsüyor. Gözleri parlak ve ağzı geniş bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Yüzünde arkadaş canlısı ve davetkâr bir ifade var. Siyah, uzun kollu bir gömlek ve bir kot pantolon giyiyor. Rahat ve mutlu görünüyor. Arka plan bulanık ve odak dışı, bu da ona ilgi odağı olduğu hissini veriyor. Genel tavrı sıcaklık ve neşe dolu. Hayattan keyif alan ve anı yaşayan birinin mükemmel bir örneği.Jenya İçliyürek
1175464
Bu görselde kollarını kavuşturmuş, kendinden emin ve özgüvenli bir tavır sergileyen bir kadın tasvir edilmiştir. İspanyolca Kursu A2, dili orta seviyede öğrenmek için harika bir yoldur. İspanyolca gramer, telaffuz ve kelime bilgisinin tüm temellerini açık ve anlaşılması kolay bir şekilde öğretir. Kursun ses ve video dosyaları, öğrencilerin pratik yapmalarına ve İspanyolca konuşma becerilerinde güven kazanmalarına olanak tanır. Ayrıca, kurs öğretilen kavramları pekiştirmeye yardımcı olan interaktif alıştırmalar da içermektedir. Bu kurs sayesinde öğrenciler, İspanyolca konuşan kişilerle etkili bir şekilde iletişim kurmalarına yardımcı olacak güçlü bir İspanyolca temeli oluşturabilirler. Ayrıca, kursun çevrimiçi eğitmeni öğrencilere kişiselleştirilmiş tavsiye ve geri bildirim sağlamak için hazırdır. Bu kurs, orta seviyede İspanyolca öğrenmek için ideal bir yoldur.
5
(3)

İspanyolca Kursu (A2)

12 Konu5 Saat
Çağla AlperÇağla Alper
1257524