AnasayfaBlogİşe Gitmemek İçin Bahaneler
İş Hayatı

İşe Gitmemek İçin Bahaneler

02 Eylül 2018
İşe geç kalan birinin görseli. Saatine bakıyor ve işe gitmemek için bir bahane arıyor.
BahaneYüzdeKabul Görme Durumu
Trafik% 51Genellikle Kabul Edilir
Uyuya Kalmak% 31Genellikle Kabul Edilir
Kötü Hava Koşulları28%Genellikle Kabul Edilir
Çok Yorgunum%23Genellikle Kabul Edilmez
Evde Bir Şey Unuttum%13Genellikle Kabul Edilmez
Hava çok soğuk olduğu için işe gelmedimBelirtilmemişKabul Edilmez
Sabah hazırladığım kahvem çok sıcakBelirtilmemişKabul Edilmez
Falcı arkadaşım trafik kazası olacağı konusunda beni uyardıBelirtilmemişKabul Edilmez
Saçıma saç fırçası takıldıBelirtilmemişKabul Edilmez
İşe gelemeyecek kadar hastayımBelirtilmemişDoktor Raporu Gerekli

İşe gitmemek için birçok bahane var. Hepimizin işe gelemediği günler olmuştur. Birçok sebepten dolayı işe geç kalabiliriz veya hiç gelemeyiz. Sıkça karşılaştığımız ise hasta olmaktır. Ya da çocuk bakıcısı işe gelmemiş olabilir, arabayla kaza yapmış olabilirsiniz ya da aile üyelerinden biri hastalanmış olabilir. Buraya kadar evet ancak bunun dışındaki bahaneler genellikle hoş görülmez ve iş hayatında pek kabul görmez.

İşe Yarayan Bahaneler İşe Yaramayan Bahaneler
Hastalık (grip, nezle, ateş)Uyandığında çok yorgun hissetme
Aile üyesinin hastalığıKöpeği gezdirmek zorunda olma
Trafik kazasıUzun süre TV izlemek
Acil doktor randevusuHava çok sıcak veya soğuk olduğu için dışarı çıkmak istememe
Acil dişçi randevusuDün gece çok geç uyuduğu için
Önceden bildirilmiş tatil günüArkadaşlarla plan yapma
Ölüm döşeğinde olan bir aile üyesi ziyaretiİş yerindeki kişilerle anlaşamama
Evde yaşanan acil durum (yangın, su baskını)Yeni bir hobiye başlama
Okul veya çocuğun kreş etkinlikleriİş yerindeki yemeklerden hoşlanmama
Aile üyesinin cenaze töreniİşe gitmeye üşenme

İşe geç kalınca söylenen bahaneler neler?

Uluslararası bir kariyer şirketinin yaptığı anket çalışmasına göre trafik yoğunluğu, kötü hava koşulları ve uyuya kalmak en sık kullanılan bahaneler.

  • Trafik -% 51

  • Uyuya kalmak -% 31

  • Kötü hava koşulları - 28%

  • Çok yorgunum -% 23

  • Evde bir şey unuttum -13%

İlginç işe geç kalma sebepleri neler?

Kariyer şirketinin yaptığı anket sonuçlarında daha önce duymadığımız bahanelerde var. Bunlar herkese özgü olmayabilir ancak işyerinde komik bulunacağı kesin.

  • Hava çok soğuk olduğu için işe gelemedim.

  • Sabah hazırladığım kahvem çok sıcaktı ve soğuyana kadar gelemedim.

  • Falcı arkadaşım, otoyolda trafik kazası olacağı konusunda beni uyardı, bu yüzden evden çıkmadım ve bir saat geç kaldım.

  • Buradaydım ama otoparkta uyuyakalmışım.

  • Takma kirpiklerim birbirine yapıştı.

  • Spor yaparken kendi rekorumu kırıyordum ve duramadım.

En ilginç işe geç kalma sebepleri

  • Bir zebra otoyolun üzerinden aşağı doğru koşuyordu ve trafiği berbat etti.

  • Sabah uyandığımda evimden iki blok ötedeki binanın bahçesindeydim.

  • Kedim tuvalete sıkıştı.

  • Evde tahıl gevreği bittiği için kahvaltı yapamadım. Marketin açılmasını bekledim.

  • Zaten geç kalmıştım ve birazcık daha uykuya devam ettim.

  • Ben bugün resmi tatil sanıyordum.

  • Çatıdaki küçük bir delikten akan yağmur alarm saatinin üzerine düştü ve alarm çalışmadı. Bende bu sebeple uyuyakaldım

  • Dizi izliyordum ve sonunu çok merak ediyordum. Diziyi bitirmeden gelemedim.

  • Ben şirketin taşındığını unutmuşum.

  • Saçıma saç fırçası takıldı.

İşe geç kalma bahaneleri her zaman işe yaramaz

Bir süre sonra geç kalmayı alışkanlık haline getirirseniz işvereniniz bunu kabul etmeyecektir. İşe geç kalan çalışanların %41’i işten çıkarılıyor. Bunu aklınızdan çıkarmayın.

İşe geç kalınca ne yapabilirim?

Yukarıdaki yaratıcı bahaneleri aklınıza getirmeden önce aşağıdakileri yapın.

İşvereni en kısa sürede haberdar edin: Eğer geç kalacağınızı önceden biliyorsanız mutlaka e-posta veya şahsen haber verin. Eğer son anda geliştiyse olabilecek en erken zamanda haber verin. Geç kalmanızla oluşan işgücü kaybını fazla çalışarak telafi etmek istediğinizi söyleyin

Dürüst olun: İşverene, yöneticiye veya iş arkadaşlarınıza yalan söylediğinizde söylediğiniz yalanı hatırlamak kolay değildir. Gün gelir o yalanı hatırlattıklarında eğer siz hatırlamazsanız başınız ağrıyabilir.

Detaya girmeyin: Dürüstlük her zaman iyidir ama, mazeretinizi  her zaman basit bir şekilde anlatın basit tutun ve ayrıntılara girmeyin. Eğer çok fazla detaya girerseniz inandırıcılığını yitirebilir.

Mazeretleri çok sık kullanmayın: sürekli mazeret ortaya koyan biri olursanız bu herkesi rahatsız eder. İşyerinde istenmeyen biri olmak istemiyorsanız sık sık mazeret kullanmayın.

Mazeretleri planlayın: işe gelemeyecek mazeretlerinizi önceden biliyorsanız doğru şekilde planlayın. İşin en yoğun olduğu güne doktor randevusu ayarlamayın.

Sizin yaptığınız en ilginç işe geç kalma bahanesini yorum bölümünde benimle paylaşın.

Popüler işe gitmeme - geç kalma bahaneleri

İşe gelemeyecek kadar hastayım

Sahne bu kişiyi bir kanepede oturmuş, battaniyeye sarınmış ve elinde bir termometre tutarken yakalıyor ve gerçekten hasta olduğunu düşündüren bir kurguya sahip.

Bu popüler bir bahane, ancak yalan söylemek başını ağrıtabilir. Doktor raporu getirmeniz istenebilir. İşverenin ayrıca yıllık izninizden kullanmanızı isteyebilir.

Ailevi bir durumum var

bir aile meselesiyle uğraşıyor gibi görünen görüntüsü. Ortam ve kişinin ifadesi, aile meselesi bahanesiyle örtüşüyor.

Bu meşru bir mazeret, ancak bunu kanıtlamak için resmi belgelere sahip olmanız gerekiyor. Bir cenaze veya başka bir etkinlik için izin almanız gerekiyorsa, işvereniniz sizden bunu kanıtlamanızı isteyebilir.

Arabam bozuldu veya bebek bakıcım gelmedi

İşte aynı kişiyi, arabasının arızalı olduğu bahanesiyle uyumlu bir şekilde, bir araba arızasıyla uğraşırken tasvir eden görüntü. Sahne, kaputu açık bir arabanın yanında yaşadıkları hayal kırıklığını ve aciliyeti yakalıyor.

Bunlar geçerli bahaneler, ancak genellikle çözümleri var. Arabanız bozulduysa, bir arkadaşınızın sizi işe götürüp götüremeyeceğini sorduğunuzu söyleyin. Bebek bakıcınız yoksa, çocuklarınıza bir iki saat bakabilecek birini bulmaya çalıştığınızı söyleyin.

Kendimi iyi hissetmiyorum

İşte aynı kişiyi işe gidecek kadar iyi hissetmeme mazeretiyle uyumlu bir şekilde rahatsızlık halinde gösteren görüntü. Ortam, yorgunluk ve huzursuzluk hissini vurguluyor.

Bu belirsiz bir bahane ve hastaneye gidip rapor almanızı isteyebilirler. Hastaneye yalan söyleyerek giderseniz size anlamsızca bakabilirler.

Bugün çalışmam gerektiğini unuttum/bilmiyordum

İşte aynı kişinin rahat bir ev ortamında, bugün çalışması gerektiğini unuttuğunu veya bilmediğini fark ettiği anı gösteren görüntüsü. Sahne, şaşkınlıklarını ve etraflarındaki rahat ortamı yakalıyor.

Bunlar kötü bahaneler ve genellikle yöneticiniz buna inanmaz. Unutursanız veya çalışmanız gerektiğini bilmiyorsanız, iyi bir mazeretiniz olduğundan emin olun ve hatanızın sorumluluğunu almaya hazır olun. Geçici hafıza kaybı yaşayıp yaşamadığınızı soracaklardır.

Mahkemeye gitmem gerekiyor.

İşte aynı kişinin bu kez resmi kıyafetler giymiş ve bir adliye binasının dışında dururken çekilmiş görüntüsü. Ortam ve yüzlerindeki endişeli ifade, mahkemeye gitmeleri gerektiği bahanesiyle uyumlu.

Bunlar meşru mazeretler, ancak bunu kanıtlamak için belgeler sağlamanız gerekecek. Mahkemeye gitmeniz gerekiyorsa, mahkeme kararının veya mahkeme tebligatının bir kopyasını yanınızda bulundurun.

Doktor randevum var

İşte aynı kişinin bu kez bir doktor muayenehanesinin bekleme salonunda, doktor randevusu bahanesiyle uyumlu görüntüsü. Ortam, bu kişinin sabırlı ve biraz da endişeli tavrını yansıtıyor.

Bu meşru bir mazeret, ancak bunu kanıtlamak için belge sunmanız gerekiyor. Randevu bildiriminin veya hastaneden alınan reçete gibi şeyler sunmalısınız.

Bir teslimat bekliyorum/bir şey almam gerekiyor

Teslimatın iş adresinize getirilemeyecek kadar büyük bir şey olması gerekiyor. İnternetten bir şey satın almıştım ve kargocuyu bekliyorum derseniz, ofisin adresini neden vermediğinizi soracaklardır.

Babannem vefat etti

Nedendir bilinmez herkesin aklına ilk gelen mazeret bu. Babanneler neden sevilmez bilmiyoruz. Ancak işveren işe gelmemek için mazeret uydursaydı emin olun onun da aklına ilk bu gelirdi. Eğer gerçekten biri ölmediyse yalan söylemeyin. Bir insan iki kez ölemez. Bunu da unutmayın.

Cenazeye gitmem gerekiyor

Bu meşru bir mazeret, ancak cenazenin bir yakınınızla ilgili olması gerekiyor. Örneğin şehit cenazesine gideceğim gibi mazeretler yargıtay tarafından geçersiz olarak kabul edilmişti.

Taşınıyorum

Bu geçerli bir mazeret ama taşınmaya bir anda karar veremezsiniz. Önceden planlayacağınız bir şey olması gerektiği için niye daha önce haber vermediğinizi sorarlar.

Arabam bozuldu

Arabanızın bozulmasının yanında lokasyonunuzun otobüs geçmeyen, kuş uçmayan bir yer olması da gerekiyor.

Bankaya gitmem gerekiyor

İşini bitirince gel diyeceklerinden emin olun. İşe gelmemek için değil ama geç kalmak için yeterli bir sebeptir. Kimse size evrak dahi soramaz.

Evde bir şey unuttum

Bu kötü bir bahanedir ve aptal durumuna düşersiniz.

Çalar saatim çalmadı

Bu kötü bir bahanedir. Bununla birlikte yalnızca bir kez yapabilirsiniz. İkinci kez yaptığınızda yeni bir çalar saat almalısın diye tavsiyede bulunabilirler. Bu pek hoş olmayacaktır.

Evcil hayvanım hasta

Bu geçerli bir mazeret ama bunu belgelemeniz gerekebilir. Evcil hayvanınızı veterinere götürüp rapor almanız gerekebilir.

Acil ameliyat olacağım

Bu geçerli bir mazerettir. Ancak doktor raporu getirmeniz gerekir. Ayrıca mesaiden sonra sizi ziyarete gelmek isteyenler de olur. Eğer yalan söylüyorsanız işiniz zor.

Yastayım

Bu gerçekten geçerli bir mazerettir. Aile yakınlarınızdan birini, sevgilinizi ya da evcil hayvanınızı kaybettiğinizde kimse sizden iş yerinde verimli olmanızı beklemez. Ancak işveren yıllık izninizden kullanmanızı isteyebilir. Yıllık izniniz yoksa ücretsiz izine çıkartabilir.

Trafik, % 51, Genellikle Kabul Edilir, Uyuya Kalmak, % 31, Genellikle Kabul Edilir, Kötü Hava Koşulları, 28%, Genellikle Kabul Edilir, Çok Yorgunum, %23, Genellikle Kabul Edilmez, Evde Bir Şey Unuttum, %13, Genellikle Kabul Edilmez, Hava çok soğuk olduğu için işe gelmedim, Belirtilmemiş, Kabul Edilmez, Sabah hazırladığım kahvem çok sıcak, Belirtilmemiş, Kabul Edilmez, Falcı arkadaşım trafik kazası olacağı konusunda beni uyardı, Belirtilmemiş, Kabul Edilmez, Saçıma saç fırçası takıldı, Belirtilmemiş, Kabul Edilmez, İşe gelemeyecek kadar hastayım, Belirtilmemiş, Doktor Raporu Gerekli
işe geç kalmak bahane koşmak sebep enstitü iş hayatı kariyer
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde yapboz parçası olan bir saat görülmektedir. Saat dikdörtgen şeklindedir ve siyah bir çerçeveye sahiptir. Saatin ön yüzü beyazdır ve üzerinde siyah rakamlar ve ibreler vardır. Saatin sağında dikdörtgen bir bulmaca parçası vardır. Parça sarıdır ve etrafında mavi bir kenarlık vardır. Saat ve yapboz parçası beyaz bir yüzey üzerinde yer almaktadır. Görüntünün arka planı hafifçe bulanıklaştırılarak yumuşak bir odak efekti verilmiştir. Saatin üzerindeki zaman yaklaşık 10:10'dur. Görselin sıcak ve davetkar bir havası vardır.
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi Nedir?

01 Nisan 2020
Kısa siyah saçlı bir kadın beyaz bir duvarın önünde durmakta ve önünde büyük bir Kanada bayrağı basılı kırmızı bir gömlek giymektedir. Bayrak, beyaz zeminli kırmızı bir akçaağaç yaprağıdır. Kadının yüzünde küçük bir gülümseme var ve elleri önünde kenetlenmiş. Koyu mavi bir kot pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Göğsü hafifçe dışarıda, nötr bir duruşta durmaktadır. Gözleri doğrudan kameraya bakıyor, dudakları hafifçe ayrılmış ve başı hafifçe sola doğru eğilmiş. İfadesi güven ve gurur dolu.
Kişisel Gelişim

Erteleme Hastalığı Nedir?

19 Mayıs 2018