AnasayfaBlogİş Ararken Pozitif Olmanın Sırları
İş Arama

İş Ararken Pozitif Olmanın Sırları

16 Mart 2018
Beyaz laboratuvar önlüğü giymiş bir kadın kameraya gülümsüyor. Saçları gevşek bir at kuyruğu şeklinde arkaya toplanmış ve yüzü üzerindeki parlak ışıkla aydınlatılmış. Gözleri mutlu bir şekilde kapalı ve dudakları memnun bir gülümsemeyle hafifçe kıvrılmış. Üzerinde hafif bol ve hafif kırışık beyaz bir laboratuvar önlüğü var. Kolları iki yanında ve elleri kucağında duruyor. Sanki yaptığı ya da yapmak üzere olduğu işten gurur duyuyormuş gibi memnun ve gururlu görünüyor. Etrafı cam eşyalar, kavanozlar ve diğer bilimsel ekipmanlarla dolu raflarla çevrili bir laboratuvardadır. Duvarlar beyaz ve sade, oda ise parlak bir şekilde aydınlatılmış.
İpucuDetaylarFaydaları
Günlük İş Arama Rutini Oluşturun9-5’lik bir iş gibi davranın, düzenli bir zaman çizelgesi oluşturun.Odak sağlar, motivasyonu artırır ve iş arama sürecini daha yönetilebilir hale getirir.
İş Arama Süreciniz Hakkında Düşünmemek İçin Zaman Yaratınİş aramayı unutmak adına belirli bir zaman belirleyin.Stresi azaltır ve hayattaki diğer önemli noktalara odaklanmayı sağlar.
Gönüllü olunKişisel ilgi alanlarınız veya kariyeriniz ile alakalı olan gönüllü bir organizasyon bulun.Daha amaç odaklı hissetmenizi sağlar ve potansiyel iş bağlantıları yaratır.
Bir derneğe ya da STK'ya katılınMeslek dernekleri size iş arama ipuçları ve iş fırsatları sağlar.Sektörünüzdeki gelişmeleri takip etmenizi sağlar ve potansiyel işverenlerle bağlantı kurmanıza yardımcı olur.
Mantıklı ve ulaşılabilir amaçlar belirleyinHer haftanın başlangıcında, başarmak istediğiniz ulaşılabilir ve spesifik amaçlar belirleyin.Başarı hissi sağlar, motivasyon ve sürecin yönetimini geliştirir.
Küçük başarıları kutlayınKüçük kazançlara odaklanın, örneğin bir telefon mülakatı almak veya yeni bir LinkedIn bağlantısı yapmak.Pozitif bir bakış açısı ve motivasyon sağlar.
Hızlı bir şekilde hareket edinBaşvurduğunuz iştiler için sabırsızlanmayın, eğer herhangi bir cevap almazsanız, devam edin.Zamanı daha etkili kullanmanızı sağlar ve potansiyel hüsranları önler.
Her şeyi bir fırsat olarak görünHer aktiviteyi sizi daha iyi bir iş adayı yapacak bir fırsat olarak düşünün.Kişisel ve profesyonel gelişimi teşvik eder ve süreci daha çekici kılar.
Pozitif yanlarınıza odaklanınEn iyi özellikleriniz, becerileriniz ve başarılarınızdan oluşan bir liste yapın.Özgüveni artırır ve size neleri iyi yaptığınızı hatırlatır.
Kontrol edebildiğiniz şeye odaklanınMülakatçının sizi arayıp aramayacağını veya bir bağlantınızın size dönüp dönmeyeceğini kontrol edemezsiniz, ancak kendi eylemlerinizi kontrol edebilirsiniz.Stresi azaltır ve süreci daha yönetilebilir kılar.

İş arama sürecinde şevkinizin kırılması veya sinirlerinizin bozulması özellikle işsizseniz veya uzun bir süredir iş arıyorsanız çok kolaydır. Bununla birlikte, iş arama sürecinde pozitif kalmak aslında çok önemlidir. Pozitif hissetmek sizi iş aramaya devam etmeye motive edecektir. Ayrıca, pozitif tavrınız mülakatlarda güçlü bir ilk izlenim bırakma şansınızı da arttıracaktır.

İş arama sürecinde neşeli ve pozitif olmak için ipuçları.

Günlük İş Arama Rutini Oluşturun.

Eğer mümkünse, iş arama sürecine 9-5’lik bir iş gibi davranın. Erken kalkın, öğle yemeği molası verin ve akşam yemeğinden önce iş arama aktivitelerinizi durdurun. Düzenli bir rutin yaratmak sizi hem odaklandıracak hem de motive edecektir. Ayrıca iş aramaya bir başlangıç ve son koymak akşamları iş arama süreciniz hakkında düşünmekten alıkoyar ve bu şekilde arkadaşlarınız ve aileniz gibi hayatınızın önemli noktalarına odaklanmak için zaman ayırabilirsiniz.

İş Arama Süreciniz Hakkında Düşünmemek İçin Zaman Yaratın.

Her zaman aklınızın bir köşesinde iş aramayı düşünmek kolaydır. Bununla birlikte, aşırı derecede iş aramayla ilgili endişelenmek sizin stresinizi arttırır ve hayatınızın diğer noktalarıyla eğlenmekten sizi alıkoyar. Her gün iş arama sürecinizi unutmak adına belirli bir zaman belirleyin ve bu zamanda örneğin yürüyüşe veya sinemaya gitmek gibi hoşunuza giden şeyleri yapın.

Gönüllü olun.

Daha fazla amaç odaklı hissetmenize yardımcı olması için başkalarına yardım etmek iyi bir yoldur. Kişisel ilgi alanlarınız veya hatta kariyeriniz ile alakalı olan gönüllü bir organizasyon bulun. Gönüllü organizasyonlar aynı zamanda ağ kurmak için de fırsat yaratırlar.

Bir derneğe ya da herhangi bir STK ya katılın.

Bir meslek derneği iş arama sürecinizde her zaman önde olmanızı sağladığı gibi size iş arama ipuçları ve iş fırsatları da sağlayabilir. Daha sonra LinkedIn gibi bağlantı kurma sitelerine, yerel kütüphanenize veya üniversite kariyer merkezinize bakın.

Mantıklı ve aağlam amaçlar belirleyin.

Her haftanın başlangıcında, başarmak istediğiniz ulaşılabilir ve spesifik amaçlar belirleyin. Büyük ihtimal siz o hafta beş tane ön yazı mektubu yazmak veya üç iş fuarına gitmek istersiniz ama küçük ve erişilebilir amaçlar kurmak iş arama süresince daha başarılı hissetmenize yardımcı olur.

Küçük başarıları kutlayın.

Bir iş arama süreci sırasında negatife odaklanmak kolaydır, örneğin giremediğiniz bir mülakat veya alamadığınız bir iş. Bunun yerine küçük kazançlara bakın. Bir telefon mülakatı aldığınız için kendinizle gurur duyun, daha sonradan yüz yüze mülakata çağrılmasanız bile. Kendinizi yeni bir LinkedIn bağlantısı yaptığınızda veya birisi sizin blog yayınınıza yorum yaptığında ödüllendirin. Küçük başarıları kutlamak sizin pozitife odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

Hızlı bir şekilde hareket edin.

Bir pozisyon için işe veya mülakata başvurduğunuzda, işverenden cevap beklerken takılıp kalmak kolaydır. Evet, başvurduğunuz işleri takip etmelisiniz ve eğer bir veya iki hafta içinde işverenden cevap almazsanız onunla iletişime geçebilirsiniz. Bununla birlikte, eğer herhangi bir cevap almazsanız, devam edin. Basit bir şekilde o işi listenizden silin ve bir sonraki fırsata odaklanın.

Her şeyi bir fırsat olarak görün.

Ön yazı yazmaktan, mülakatlara girmekten ve bağlantı bulmaktan yoruldunuz. Ama her aktiviteyi sizi daha iyi bir iş adayı yapacak bir fırsat olarak düşünün. Eğer gerçekten istemediğiniz bir iş için mülakata giriyorsanız, mülakatı mülakat becerileriniz üzerinde çalışmak için bir şans olarak görün. Her ön yazı mektubunu yazımınızı ve düzenleme becerilerinizi geliştirme şansı olarak görün. Görevleri basitçe düşünmek sizi pozitif bir zihniyete sürükleyecektir.

Pozitif yanlarınıza odaklanın.

İş ararken, en iyi özellikleriniz, becerileriniz ve başarılarınızdan oluşan bir liste yapmak fayda sağlar. Bu liste sizin ön yaz mektuplarınızı yazarken ve mülakat için pratik yaparken yardımcı olacaktır. Listeyi görebileceğiniz bir yerde tutun ve düzenli olarak gözden geçirin. Sizi neyin başarılı bir iş adayı ve yetenekli ve eşsiz bir insan yaptığını hatırlamak iş arama sürecinde özgüveninizi arttıracaktır.

Kontrol edebildiğiniz şeye odaklanın.

Bir mülakatçının sizi arayıp aramayacağını veya ne zaman arayacağını veya o mail gönderdiğiniz bağlantılarınızın size herhangi bir fırsatla dönüp dönmeyeceğiniz bilemezsiniz. Kontrolünüz dışında olan bir şey hakkında kendinizi endişe ederken bulursanız, kontrol edebileceğiniz bir şey yapın, örneğin ön yazı mektubu yazın veya bir ağ kurma etkinliğine katılın. İş aramanıza yardımcı olabilecek şeyi yapmaya odaklanarak, kontrolünüz dışında olan şeyler hakkında daha az endişelenirsiniz.

Günlük İş Arama Rutini Oluşturun, 9-5’lik bir iş gibi davranın, düzenli bir zaman çizelgesi oluşturun, Odak sağlar, motivasyonu artırır ve iş arama sürecini daha yönetilebilir hale getirir, İş Arama Süreciniz Hakkında Düşünmemek İçin Zaman Yaratın, İş aramayı unutmak adına belirli bir zaman belirleyin, Stresi azaltır ve hayattaki diğer önemli noktalara odaklanmayı sağlar, Gönüllü olun, Kişisel ilgi alanlarınız veya kariyeriniz ile alakalı olan gönüllü bir organizasyon bulun, Daha amaç odaklı hissetmenizi sağlar ve potansiyel iş bağlantıları yaratır, Bir derneğe ya da STK'ya katılın, Meslek dernekleri size iş arama ipuçları ve iş fırsatları sağlar, Sektörünüzdeki gelişmeleri takip etmenizi sağlar ve potansiyel işverenlerle bağlantı kurmanıza yardımcı olur, Mantıklı ve ulaşılabilir amaçlar belirleyin, Her haftanın başlangıcında, başarmak istediğiniz ulaşılabilir ve spesifik amaçlar belirleyin, Başarı hissi sağlar, motivasyon ve sürecin yönetimini geliştirir, Küçük başarıları kutlayın, Küçük kazançlara odaklanın, örneğin bir telefon mülakatı almak veya yeni bir LinkedIn bağlantısı yapmak, Pozitif bir bakış açısı ve motivasyon sağlar, Hızlı bir şekilde hareket edin, Başvurduğunuz iştiler için sabırsızlanmayın, eğer herhangi bir cevap almazsanız, devam edin, Zamanı daha etkili kullanmanızı sağlar ve potansiyel hüsranları önler, Her şeyi bir fırsat olarak görün, Her aktiviteyi sizi daha iyi bir iş adayı yapacak bir fırsat olarak düşünün, Kişisel ve profesyonel gelişimi teşvik eder ve süreci daha çekici kılar, Pozitif yanlarınıza odaklanın, En iyi özellikleriniz, becerileriniz ve başarılarınızdan oluşan bir liste yapın, Özgüveni artırır ve size neleri iyi yaptığınızı hatırlatır, Kontrol edebildiğiniz şeye odaklanın, Mülakatçının sizi arayıp aramayacağını veya bir bağlantınızın size dönüp dönmeyeceğini kontrol edemezsiniz, ancak kendi eylemlerinizi kontrol edebilirsiniz, Stresi azaltır ve süreci daha yönetilebilir kılar
İş Ararken Pozitif Olmanın Sırları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.