AnasayfaBlogİnşaat Mühendislerinin Okuması Gereken 10 Kitap
Kişisel Gelişim

İnşaat Mühendislerinin Okuması Gereken 10 Kitap

01 Mayıs 2021
Resimde bir kitabın yanında duran, kollarını kavuşturmuş ve kapağında bıyığı görünen bir adam görülüyor. Başında bir taç var ve arkasında da aynı tacı giydiği bir resim görülüyor. Kitabın kapağında, ortasında beyaz bir x işareti bulunan bir logo var. Ayrıca adamın arkasındaki tuğla duvarda bir aslan ve alt kısmında aslan heykeli olan oyuncak bir kale var. Adamın üzerinde gri bir takım elbise ve beyaz yakalı bir gömlek var ve ten rengi bir duvarın önünde duruyor.
Kitap AdıYazarÖzet ve Katkıları
Bir Bilim Adamının RomanıOğuz AtayİTÜ İnşaat Fakültesi profesörlerinden Mustafa İnan'ın hayatının anlatıldığı bu kitap, mühendislik yolculuğuna çıkmış bir öğrenciye başarıya nasıl ulaşabileceğine dair ilham verecektir.
Benim Gözümden DünyaAlbert EinsteinAlbert Einstein'ın dünyaya ve yaşama dair bakış açısını anlatan bu kitap, inşaat mühendislerine farklı bir perspektif kazandırabilir ve problem çözme kabiliyetlerini geliştirebilir.
Şantiyede Olay Var!Firuzan BaytopYazarın 53 yıllık şantiye deneyimlerini aktardığı bu kitap, inşaat mühendislerine şantiye yaşamını ve potansiyel zorlukları anlama konusunda büyük bir yardımcı olabilir.
Dünya İçin Bir Şey YapOrhan KuralMühendislikte sürdürülebilirliğin önemini vurgulayan bu kitap, mühendislerin çevresel etkilerini nasıl azaltabileceklerine dair fikirler sağlar.
Senin Tehlikeli Fikrin Ne?John BrockmanBu kitap, dünya üzerindeki en parlak beyinlerin düşüncelerini içerir ve mühendislere düşünce şekillerini ve çözüm arama yöntemlerini genişletme konusunda yeni bakış açıları sunar.
Yanlışlar DoğrularFiruzan BaytopBu kitap, yanlış uygulamaları ve doğru uygulama yöntemlerini bir arada sunarak, inşaat mühendislerinin uygulama hatalarını düzeltmelerine yardımcı olur.
Evrime İnanmakMustafa AkyolAkyol'un bu kitabı, mühendislerin bilime ve doğaya yeni bir pencereden bakmalarını sağlar.
İnşaat Mühendisleri İçin Statik ve MukavemetCanan ÜzelBu kitap, mühendislerin sahip olmaları gereken statik ve mukavemet bilgisine detaylı bir giriş sunar.
İnşaat Mühendisliği El KitabıCaner UluçayBu el kitabı, inşaat mühendisliği hakkında genel bir bakış sunar ve mühendislerin geniş kapsamlı bir bilgi edinmelerine olanak sağlar.
Hafif BetonlarZafer İlalanBu kitap, mühendislerin hafif betonların özelliklerini ve kullanım yollarını anlamalarına yardımcı olur.

İnşaat mühendisi; yol, bina, havaalanı gibi inşaat projeleri tasarlar. Sonrasında bunları inşa eder, denetler ve sürdürür. İnşaat mühendisliği sadece ders kitapları okuyarak olmaz. Yeri gelecek şantiye yönetmek gerekecek. Yeri gelecek uygulama yapacaksınız. Bakış açınızı değiştirerek iyi bir inşaat mühendisi nasıl olursunuz?

İnşaat Mühendislerinin Okuması Gereken Kitaplar

Önerilen kitapların çoğunu okumak için inşaat mühendisliği okumanıza gerek yok. Kesinlikle bakış açısı değiştirecek ve ufkunuzu açacak kitaplar. Tabi ki inşaat mühendisliğine dair bir şeyler de öğreneceksiniz. Hangi kitaplar olduğunu görmek için yazının devamına bakabilirsiniz.

  • Bir Bilim Adamının Romanı - Oğuz Atay

Ana karakter İTÜ İnşaat Fakültesi profesörlerinde Mustafa İnan’dır. Mustafa İnan’ın hayatı roman kurgusuyla anlatılmaktadır. Kendisi Oğuz Atay’ın hocasıdır. Onun yoksulluk içinde başlayan hayatından bahseder. Sonrasında bilim adamı unvanını hak etme hikayesini anlatır. Zorluklar her zaman olacaktır. Ancak insan ahlaki değerlerden ve özünden hiçbir şey kaybetmemelidir. Bu sayede başarıya ulaşabilir. Yazar, bir halk çocuğundan bahseder. Onun ün sahibi bir bilim adamı olma macerasını anlatır. Bir Bilim Adamının Romanı kitabı 1987 yılında basılmıştır ve 283 sayfadır. Ayrıca kitap Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara tavsiye edilmiştir. 

  • Benim Gözümden Dünya - Albert Einstein

Kitapta Albert Einstein’ın hayata ve yaşadığı dünyaya dair görüşlerini bulabilirsiniz. Büyüleyici, esprili ve zekice gözlemleri var. Büyük bir kalbi ve az rastlanır samimi itirafları bulunuyor. Bu özel kişiliği, açık bir şekilde gözler önüne seriliyor. Einstein insanlığa, yardımlaşmanın hâkim olduğunu söylüyordu. Barış dolu bir dünyayı savunuyordu. Bilimin yüce amaçlarına tüm kalbiyle inanıyordu. Kitapta bazı konu başlıklarını ele alıyor. Bu konu başlıkları: iyi ve kötü, din ve bilim, aktif pasifizm, Hristiyanlık ve Yahudilik, azınlıklar, bir Arap’a mektup. Benim Gözümden Dünya kitabı 2008 yılında basılmıştır ve 115 sayfadır.

  • Şantiyede Olay Var! - Firuzan Baytop

Yazar, şantiye deneyimlerini ve şantiye hikayelerini anlatıyor. Bir şantiyede çalışırken mühendislerin, mimarların ve teknisyenlerin başlarına neler geliyor? Ne gibi sorunlarla ve olaylarla karşılaşıyorlar? Bu sorulara cevap veriyor. Elbette, olacakları önceden kestirmek mümkün değil. Ancak kitap, öğretici ve akılda kalıcı şekilde deneyimlerin aktarıldığı bir rehber. Şantiyede çalışmaya başlayan kişilerin çok işine yarayacak. Firuzan Baytop, 53 yıllık şantiye yaşantısında başından geçenleri anlatıyor. Yaşadığı olayları, karşılaştığı problemleri paylaşıyor. Bu sayede şantiye yaşamına hazırlıklı olabileceksiniz. Şaşırmadan, kendinize güzel dersler çıkarabileceksiniz. Şantiyede Olay Var kitabı 2015 yılında basılmıştır ve 104 sayfadır. 

  • Dünya İçin Bir Şey Yap - Orhan Kural

Kitap, dünyamızı hep birlikte nasıl kurtarabileceğimizi anlatıyor. Bizim bu süreçte neler yapabileceğimizi söylüyor. Birçok şey geri dönüştürülebilir. Örneğin elektronik atıklar, pet şişeler ve piller. Bizim de evde yapabileceğimiz basit uygulamalar var. Hem tasarruf edip hem de ekonomiye katkı sağlayabiliriz. Dünya bize milyonlarca yıldır ev sahipliği yapıyor. Bütün nimetlerinden yararlanıyoruz. Ona güzel bir karşılık vermeliyiz. Verebileceğimiz zararı aza indirmek de bir başlangıç. Yapacağımız ufak değişiklikler tahmin edemeyeceğimiz kadar faydalı olabilir. Kitabı okuduktan sonra daha bilinçli bireyler olabiliriz. Dünya İçin Bir Şey Yap kitabı 2015 yılında basılmıştır ve 80 sayfadır. 

  • Senin Tehlikeli Fikrin Ne? - John Brockman

Düşünülmeyeni düşünmeliyiz. Günümüzün önde gelen düşünürleri böyle yapmışlar. Örneğin Kopernik, Darvin, Richard Dawkins ve Brian Greene. Bu kişiler dünyanın önde gelen bilim adamları ve düşünürlerinden. Onlar cesur, dikkat çekici, tehlikeli fikirler keşfettiler. Hayatlarını da iyi ya da kötü yönde değiştirebilirler. Mesela tıbbi yöntemler hakkında ne düşünüyorsunuz? Evren sizce açıklanabilir mi? Evren üzerinde yalnız mıyız? Bu kitaptan korkusuz bir bakış açısı edineceğiz. Yaşam tarzımız sonsuza kadar değişecek. Bunları düşünebilmek için cesur olmamız gerekiyor. Kitap birçok konuyu kapsıyor. İçinde insanlık tarihi boyunca var olan konularda mevcut. Günümüzün en parlak beyinlerinden bahsediliyor. İlgi çekici birçok konu var içerisinde. Senin Tehlikeli Fikrin Ne kitabı 2009 yılında basılmıştır ve 320 sayfadır. 

  • Yanlışlar Doğrular - Firuzan Baytop

Yazar, şantiyelerde yapılan uygulama hatalarını saptıyor. Doğru uygulamaların nasıl yapılması gerektiğini anlatıyor. İnşaat uygulamalarındaki yanlışları ve doğruları aktarmayı hedefliyor. Kitapta yazarın çektiği fotoğraflar da var. Bu fotoğraflarda yanlış uygulama örnekleri bulunuyor. Yani yapılan yanlışları ortaya koyuyor. Sonrasında da nasıl yapılması gerektiğinin fotoğraflarını koyuyor. Yani fotoğraflar eşliğinde doğruları ve yanlışları görebiliyorsunuz. Kitap bu yönüyle uygulamacılar için vazgeçilemeyecek bir rehberdir. Yazar herkesin yanlış yapabileceğini ve yapacağını söylüyor. Mühim olan yanlışları kabul edip doğrularını yapmaya çalışmak. Unutmamalı ki baştan doğrusunu yapmak, düzeltmekten daha ucuzdur. Yanlışlar Doğrular kitabı 2016 yılında basılmıştır ve 160 sayfadır.

  • Şantiye Yönetimi - Firuzan Baytop

Kitap, başarılı bir şantiye yönetmenin esaslarını anlatıyor. Yerinin seçilmesi, şantiyeye malzeme, ekipman, işçi sağlanmasından bahsediyor. İhale, sözleşme gibi yöntemleri ve çalışanlarla iyi ilişkiler kurmayı öğreneceksiniz. Yazar 50 yılı aşan deneyimlerini süzerek okuyucuyla paylaşıyor. Şantiye bambaşka bir dünyadır. Orada gerekli uygulama bilgilerini, yaşanabilecekleri okullar öğretemez. Şantiyeyi yönetmek, şantiye uygulamalarından çok daha önemlidir. Kişi ne kadar deneyimli olursa olsun bu iş zor olabilir. Şantiye yönetimi okulda öğretilmediği için de yerinde öğrenilmesi gerekir. Usta-çırak yöntemi ile yaşayarak öğrenebilirsiniz. Bu da yaklaşık olarak 10 yılınızı alır. Belki bu kitaptan sonra süre oldukça azalır. Şantiye Yönetimi kitabı 2016 yılında basılmıştır ve 112 sayfadır. 

  • Babil’in En Zengin Adamı - George S. Clason

Zamanında Babil’de dünyanın en zengin adamı Arkad yaşarmış. Zenginliğinin ünü bütün dünyada bilinirmiş. Aynı zamanda oldukça eli açık biriymiş. Ailesine karşı da kendi harcamalarında da cömertmiş. Yine de serveti her geçen yıl daha da artarmış. Kralın ondan borç aldığı bile söylenirmiş. Bir gün arkadaşları ile bir konuşma yaşamış. Hepsi eşit şartlarda büyümüşler. Kimse kimseden üstün değilmiş. Arkad’ın nasıl bu kadar zengin olduğunu merak ediyorlarmış. Neden kaderin kendilerini görmezden geldiğini bilmek istiyorlarmış. Arkad da onlara öğütler vermeye, anlatmaya başlamış. Babil’in En Zengin Adamı kitabı 2018 yılında basılmıştır ve 162 sayfadır. 

  • Sineklerin Tanrısı - William Golding

Bu kitap dünya klasikleri arasında gösterilmektedir. Nobel edebiyat ödülü almıştır, dolayısıyla da ünü artmıştır. Kitapta ıssız ada yaşamı bambaşka şekilde ele alınmıştır. 2. Dünya Savaşı’nda atılan nükleer atom bombasının etkileri anlatılıyor. Britanyalı bir grup çocuk bu etkilerden korunmak için uçakla taşınıyor. Ancak uçak istediği yere varamadan ıssız bir adaya düşüyor. Burada hayatta kalan çocukların yaşam mücadelesi başlıyor. Çocuklar başta ebeveynlerinin baskısı olmadan rahat bir şekilde yaşıyor. Ancak sonradan hayatta kalma mücadelesi vermeleri gerektiğini anlıyorlar. Kitap, okuyucuları davranışlar üzerine düşünmeye itmektedir. Saf ve temiz çocukların bile nasıl vahşileşebileceğini göstermektedir. Sineklerin Tanrısı kitabı 2006 yılında basılmıştır ve 262 sayfadır.

  • İnşaat Mühendisliğine Giriş - Naci Yücefer

İnşaat mühendisliğinde projenin hazırlanmasında ve hesaplanmasında birçok bilgi gerekmektedir. Bu tip bilgilere piyasada ‘El Altı Bilgiler’ denir. Bu bilgiler genelde özel tablolar olarak sunulur. Ancak bazen bu tablolar yetersiz, bazen de çok kapsamlıdır. Yeni mezun mühendisler pratikte bazı zorluklarla karşılaşabilirler. Üniversite için yazılmış eserlerin bilimsel ağırlığı, eserden yararlanma oranını azaltır. Bunlar bilimsel makale olduğu için dilleri de oldukça ağırdır. Belirli bir konunun öğrenilmesi için daha çok çaba gerekir. Bu eserler mühendisliğin temel bilgileri yerine, deneyimlerini arttırmaya odaklanmalıdır. Bu kitapta öğrenciler ve yeni mezunlar için daha temel konular anlatılmıştır. Kolay ve yalın bir şekilde yazılmıştır. Bu sayede öğrenciler bazı temel bilgilere rahatça ulaşabileceklerdir. İnşaat Mühendisliğine Giriş kitabı 2016 yılında basılmıştır ve 209 sayfadır.

Bir Bilim Adamının Romanı, Oğuz Atay, İTÜ İnşaat Fakültesi profesörlerinden Mustafa İnan'ın hayatının anlatıldığı bu kitap, mühendislik yolculuğuna çıkmış bir öğrenciye başarıya nasıl ulaşabileceğine dair ilham verecektir, Benim Gözümden Dünya, Albert Einstein, Albert Einstein'ın dünyaya ve yaşama dair bakış açısını anlatan bu kitap, inşaat mühendislerine farklı bir perspektif kazandırabilir ve problem çözme kabiliyetlerini geliştirebilir, Şantiyede Olay Var!, Firuzan Baytop, Yazarın 53 yıllık şantiye deneyimlerini aktardığı bu kitap, inşaat mühendislerine şantiye yaşamını ve potansiyel zorlukları anlama konusunda büyük bir yardımcı olabilir, Dünya İçin Bir Şey Yap, Orhan Kural, Mühendislikte sürdürülebilirliğin önemini vurgulayan bu kitap, mühendislerin çevresel etkilerini nasıl azaltabileceklerine dair fikirler sağlar, Senin Tehlikeli Fikrin Ne?, John Brockman, Bu kitap, dünya üzerindeki en parlak beyinlerin düşüncelerini içerir ve mühendislere düşünce şekillerini ve çözüm arama yöntemlerini genişletme konusunda yeni bakış açıları sunar, Yanlışlar Doğrular, Firuzan Baytop, Bu kitap, yanlış uygulamaları ve doğru uygulama yöntemlerini bir arada sunarak, inşaat mühendislerinin uygulama hatalarını düzeltmelerine yardımcı olur, Evrime İnanmak, Mustafa Akyol, Akyol'un bu kitabı, mühendislerin bilime ve doğaya yeni bir pencereden bakmalarını sağlar, İnşaat Mühendisleri İçin Statik ve Mukavemet, Canan Üzel, Bu kitap, mühendislerin sahip olmaları gereken statik ve mukavemet bilgisine detaylı bir giriş sunar, İnşaat Mühendisliği El Kitabı, Caner Uluçay, Bu el kitabı, inşaat mühendisliği hakkında genel bir bakış sunar ve mühendislerin geniş kapsamlı bir bilgi edinmelerine olanak sağlar, Hafif Betonlar, Zafer İlalan, Bu kitap, mühendislerin hafif betonların özelliklerini ve kullanım yollarını anlamalarına yardımcı olur
İnşaat Mühendislerinin Okuması Gereken 10 Kitap En Çok Önerilen 10 İnşaat Mühendisliği Kitabı inşaat mühendislerinin okuması gereken kitaplar inşaat mühendisi ve kitap Bir Bilim Adamının Romanı
Gül Yücel
Gül Yücel
Blog Yazarı

2000 yılında Almanya’da doğdu. Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencisi. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi AÖF Radyo ve Televizyon Programcılığı bitirdi. Daha 17’yim adında bir kitap yazdı ve kitabı 2019 yılında basıldı. Şimdi de İstanbul İşletme Enstitüsü’nde yazılar yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resimde, muhtemelen Alman eğitimini temsil eden bir bayrak üzerinde oyuncak bir uçak görülüyor. Bayrak, kursun zorluk seviyesini simgeleyen kırmızı ve siyah renktedir ve üzerindeki sayı B1-B2 seviyesini göstermektedir. Oyuncak uçağın yakın çekimi eğitim temasını daha da vurguluyor. Genel olarak, bu resim yoğun ama ödüllendirici bir deneyim fikrini aktarıyor.
5
(16)

Almanca Eğitimi (B1-B2)

10 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1249524
Bu, siyah ve yeşil metinli bir bayrağın önünde gülümseyen takım elbiseli bir adamın görüntüsüdür. Bu görsel bir Japon online eğitim kursunun parçasıdır. Resimdeki adam, kursun öğrencileri hazırlayacağı profesyonel tipine bir örnektir. Bu kursun yardımıyla öğrenciler profesyonel dünyaya girmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanabilirler. Arka plandaki bayrak, kursun Japon kültürü ve değerlerine odaklandığını göstermektedir. Siyah ve yeşil metin muhtemelen çevrimiçi kursun logosudur. Kursun güvenilir ve iyi bir üne sahip olduğunu gösterir. Bu kursu almak, öğrencilerin başarılı olmak için gerekli becerileri kazanmalarını sağlayacaktır. Onlara herhangi bir işyeri için bir varlık haline getirecek bilgiyi verecektir.
5
(35)

Japonca Eğitimi

16 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1245464
Bu bir Yalın Üretim Kursu görüntüsüdür. Fotoğraftaki adam kameraya gülümseyerek güven duygusunu ve öğrenme hevesini yansıtıyor. Arka plandaki yeşil ve siyah logo, kursun profesyonelce tasarlandığını ve kaliteli eğitim verdiğini gösteriyor. Mavi harfli sarı daire bir kurs logosu veya kursu sembolize eden bir marka öğesi olabilir. Adamın yüzüne yakından bakıldığında boynu, ağzı ve sakalı görülüyor. Bu da kursun Yalın Üretim'in temel ilkelerini öğrenmeye odaklandığını gösteriyor. Genel olarak bu görsel, Yalın Üretim Kursunun eğlenceli ve ilgi çekici bir öğrenme deneyimi olduğu mesajını iletiyor.
5
(123)

Yalın Üretim Eğitimi

5 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1257464