AnasayfaBlogİngilizce Günlük Konuşmalar ve Anlamları
Yabancı Dil Eğitimi

İngilizce Günlük Konuşmalar ve Anlamları

24 Aralık 2019
Günlük hayatta kullanılan İngilizce konuşma kalıpları içerinde karşımıza selamlaşma, tanışma, yardımlaşma, genel ifadeler ve mesleki İş İngilizcesi çıkıyor.
Konuşma TürleriAçıklamasıÖrnekler
Günlük KonuşmaYaygın ve gündelik durumlarda kullanılan, resmi olmayan konuşma biçimi.Hello – Merhaba, Have a nice day. – İyi günler.
Mesleki ve Günlük Konuşmaİş ortamında yapılan, fakat resmi olmayan, rahat konuşma.What are the hours? – Çalışma saatleri nelerdir?, Whay is the salary? – Maaş ne kadar?
ArgoGünlük ve genellikle sokak ağzı diye geçen konuşma biçimi.Cool – Havalı, Dude – Kanka
İş İngilizcesiİş dünyasında yaygın olarak kullanılan konuşma şekli, kendi iş tanımlarını belirledikleri alandır.It is not in my job description – Bu benim iş tanımım içinde yer almıyor.
Yardımlaşma İfadeleriBirine yardımistediğimizde veya teşekkür etmek istediğimizde kullanılan ifadeler.You’re welcome. – Rica ederim. Önemli değil, Can you help me? - Bana yardımcı olabilir misin?
Genel İfadelerGenelde günlük yaşam içinde çok kullanılan, geniş kapsamlı ifadeler.I hope so. – Umarım, Absolutely not. – Kesinlikle olmaz.
Soru İfadeleriBir baska kişiye birşeyler sormak için kullanılan genel ifadeler.Are you sure? – Emin misin, Where are you going? – Nereye gidiyorsun
Selamlaşma İfadeleriBir baska kişiye selam vermek veya tanışmak için kullanılan ifadeler.Hi, nice to meet you. – Merhaba, seninle tanıştığıma memnun oldum, See you tomorrow. – Yarın görüşürüz
Dilek ve Temenni İfadeleriBir başkasına dilek ve temenni ifade etmek için kullanılan ifadeler.Have a good trip. – İyi yolculuklar, I’m sorry. – Üzgünüm
Bilgi Paylaşma İfadeleriBir başkasına birşeyler bildirmek veya bir konu hakkında görüş belirtmek için kullanılan ifadeler.I don’t have time. – Zamanım yok, What do you think? – Ne düşünüyorsun

İngilizce evrensel bir dil olup ülkemizde de yabancı dil tercihleri arasında ilk sırada yer alır. Bir yabancı dil öğrenmek, ihtiyaç halinden çok zorunluluk hali olarak karşımıza çıkıyor. Eğitim hayatımızda ve son yıllarda özellikle iş hayatımızda, İngilizce öğrenmeye büyük ihtiyaç duyuyoruz. Lisan bilmenin insanlarla iletişim kurmak için ne kadar önemli olduğunun da farkındayız. Bir tatile, bir restorana veya müzeye gittiğimizde karşılaştığımız kişiler, yol tarifi, yemek ismi sorabilir. İngilizce günlük konuşmalar sırasında konuşmacı rahat bir dil ile konuşur.

İngilizce konuşma esnasında kelime seçimleri ve kendini ifade etme şekli, resmi belgeler, iş toplantıları gibi mesleki konuşulan dilden farklıdır. Günlük konuşma kalıpları yalnız yurt dışında değil ülkemizde de sürekli kullanıma ihtiyaç duyabileceğimiz cümlelerden oluşur. Enstitü tarafından online eğitim olarak verilen İngilizce konuşma kursu, konuşma pratiği yapmaya fırsat bulamayanların ve karşılıklı diyalog kurmak isteyenlerin tercih edeceği bir İngilizce eğitimi olarak karşımıza çıkıyor.

İlgili eğitim: İngilizce Konuşma Kursu (Speaking)

Çok Kullanılan İngilizce Günlük Konuşma Kalıpları

Kalıplar, oldukça yardımcı olur. İngilizce konuşma seviyesi, gerçek anlamı ile kalıplar sayesinde oturur. Günlük hayatta kullanılan İngilizce konuşma kalıpları içerinde karşımıza selamlaşma, tanışma, yardımlaşma, genel ifadeler ve mesleki İş İngilizcesi çıkıyor.

  • Hello – Merhaba (selamlaşma)

  • Hi, nice to meet you. – Merhaba, seninle tanıştığıma memnun oldum (tanışma)

  • You’re welcome. – Rica ederim. Önemli değil (yardımlaşma)

  • I hope so. – Umarım (genel ifadeler)

  • See you tomorrow. – Yarın görüşürüz

  • How much? – Ne kadar(para)

  • Absolutely not. – Kesinlikle olmaz. Kesinlikle hayır

  • Are you coming with me? – Benimle geliyor musun?

  • Are you sure? – Emin misin

  • Have a nice day. – İyi günler.

  • Have a good trip. – İyi yolculuklar

  • It doesn’t matter. – Önemli değil. Önemi yok

  • I’m sorry. – Üzgünüm

  • Where are you going? – Nereye gidiyorsun

  • I don’t have time. – Zamanım yok

  • What do you think? – Ne düşünüyorsun

İlgili eğitim: İş İngilizcesi Kursu

İş İngilizcesi Kullanım Alanları

Çalışma ortamında yaygın olarak kullanılan konuşma şekli, yönetici ile çalışan arasında kendi iş tanımlarını belirledikleri iş İngilizcesi olarak adlandırılabilir. Sektöre göre değişiklik gösterir. Günlük dile yakındır fakat çalışma ortamına uygun pratik kullanımlı kısaltmalar ve kavramlar içerir. İngilizce öğrenmeye başlamak isteyen bir kişinin öncelikli olarak genel seviyesini yükseltmesi, ardından sektörüne uygun iş İngilizcesi terimlerini öğrenmesi daha uygun olacaktır. İş İngilizcesi profesyonel hayatın getirileri olan, sunum, raporlama, yazışma ve telefon görüşmeleri gibi zengin kavramları içinde barındırır. İş dünyasının başarı yollarında, sahip olunması gereken en önemli unsurlardan biri İngilizce öğrenme teknikleri uygulamak.

  • What are the hours? – Çalışma saatleri nelerdir?

  • Why did you leave your last job? – son işinizden niye ayrıldınız?

  • May I see your resume? – Özgeçmişinize bakabilir miyim?

  • It is not in my job description – Bu benim iş tanımım içinde yer almıyor.

  • Whay is the salary? – Maaş ne kadar?

  • Is it part time or full time? – Tam gün mü yoksa yarım gün mü?

  • What are the benefits? – Yan ödemeler nasıl?

Konuşma İngilizcesi Türleri

İnsanlar her zaman çok düzgün konuşamaz. İngilizce kitaplar okuyarak, diziler filmler izleyerek konuşma dili farkını anlayabiliriz. Günlük hayatta konuştuğumuz dil, kitaplardan veya derste öğrendiklerimizden daha farklıdır. Günlük hayatta kullandığımız İngilizce konuşma, konuşma İngilizcesi olarak adlandırılır. Öğrenme yöntemlerini belirlemeden önce, öğrenmek istediğimiz konuşma İngilizcesi türüne karar vermemiz faydalı olur.

  • Argo; günlük hatta sokak ağzı diye de geçen türdür. Farklı bölge ve farklı yaş gruplarında farklı argo kelimeler kullanılır. İngiltere’de yaşayan orta yaşlı biri Amerika’da bir ergenin kullandığı dili öğrenmek istemeyecektir.

  • Günlük konuşma; günlük konuşmalarda gramer, resmi ortamlara göre pek önemli değildir. Bu konuşma türü genellikle doğal bir şekilde gelişir ve bir konudan diğerine geçer. Arkadaş ve aileler ile yapılan konuşmalar günlük konuşmaya örnektir.

  • Mesleki ve günlük konuşma; mesleki günlük konuşma ise mesai arkadaşın ile kahve molası sırasında yapılan konuşmadır. Ortam hala iş ortamı olmasına rağmen yapılan konuşma yönetici ile yapılan konuşmadan farklıdır. Resmi ortamda, rahat konuşma olarak değerlendirilebilir.

Konuşma İngilizcesi Öğrenmenin Yolları

  • Biriyle yüz yüze konuşmanın öğrenme aşamasındaki payı büyüktür. Dijital platformlarda mesajlaşmak, sesli konuşma becerilerini geliştirmez fakat diyalog cümlelerini kurmakta yardımcı olur. Bu beceriler kendine olan özgüvenini arttırır. İngilizce basit diyaloglar zamanla günün bir parçası halini alır. Konuşmaları yazıyor olmanın en güzel yanı, doğru yazabilmek için vaktin bol olmasıdır. Çeviri siteleri doğru sözcükleri bulmakta yardımcı olur. İnternette blog okumak, konuşmalara katılmak için iyi bir yoldur. Konuşmaya katılacak kişiler genellikle günlük konuşma dili ile sohbet edecektir. Yardım istemekten çekinmemelisiniz. Aynı zamanda profilinize İngilizce öğrenme aşamasında olduğunuzu da belirtebilirsiniz.

  • Ana dili İngilizce olan bir çalışma partnerine sahip olmak önemlidir. Hatta bir dil değişim partneri ile ortak çalışmalar yapmak çok daha faydalı olacaktır. Başka bir dilde anlatması kolay olmayan terimlerin, nasıl söyleneceği konusunda destekleyici bir yaklaşım olacaktır. Örnek olarak; “really want that new phone” ve “seriously want it” demek arasındaki farkı dil değişim partnerine sorabilirsin. İkisi arasındaki “gerçekten istiyor olma” duygusunu ve kullanımını günlük konuşma dilinde anlatacaktır.

  •  “Yüzmeyi öğrenmenin en iyi yolu suya atlamaktır” denir. Aynı söz, dil öğrenmek içinde geçerli olabilir. Öğrenebilmek için diğer insanlarla çekinmeden iletişime geçtiğinizde, ne kadar hızlı öğrendiğinizi görebileceksiniz. İhtiyacınız olan, birkaç temel cümle ve az da olsa kelime bilgisidir. Örnek olarak, ”I’m learning English – İngilizce öğreniyorum, Please speak slowly – lütfen daha yavaş konuşur musun”

  • Günlük konuşma İngilizcesi yalnız kelime öğrenmekten oluşmuyor. Aynı zamanda sohbeti devam ettirebilmekte önemlidir. İlginizi çeken konular hakkında daha fazla okumak iyi bir başlangıç olacaktır. Blogları okumak, sosyal medya hesaplarını takip etmek, yorum bölümlerini incelemek günlük konuşma için yardımcı olacaktır.

Günlük Konuşma, Yaygın ve gündelik durumlarda kullanılan, resmi olmayan konuşma biçimi, Hello – Merhaba, Have a nice day – İyi günler, Mesleki ve Günlük Konuşma, İş ortamında yapılan, fakat resmi olmayan, rahat konuşma, What are the hours? – Çalışma saatleri nelerdir?, Whay is the salary? – Maaş ne kadar?, Argo, Günlük ve genellikle sokak ağzı diye geçen konuşma biçimi, Cool – Havalı, Dude – Kanka, İş İngilizcesi, İş dünyasında yaygın olarak kullanılan konuşma şekli, kendi iş tanımlarını belirledikleri alandır, It is not in my job description – Bu benim iş tanımım içinde yer almıyor, Yardımlaşma İfadeleri, Birine yardımistediğimizde veya teşekkür etmek istediğimizde kullanılan ifadeler, You’re welcome – Rica ederim Önemli değil, Can you help me? - Bana yardımcı olabilir misin?, Genel İfadeler, Genelde günlük yaşam içinde çok kullanılan, geniş kapsamlı ifadeler, I hope so – Umarım, Absolutely not – Kesinlikle olmaz, Soru İfadeleri, Bir baska kişiye birşeyler sormak için kullanılan genel ifadeler, Are you sure? – Emin misin, Where are you going? – Nereye gidiyorsun, Selamlaşma İfadeleri, Bir baska kişiye selam vermek veya tanışmak için kullanılan ifadeler, Hi, nice to meet you – Merhaba, seninle tanıştığıma memnun oldum, See you tomorrow – Yarın görüşürüz, Dilek ve Temenni İfadeleri, Bir başkasına dilek ve temenni ifade etmek için kullanılan ifadeler, Have a good trip – İyi yolculuklar, I’m sorry – Üzgünüm, Bilgi Paylaşma İfadeleri, Bir başkasına birşeyler bildirmek veya bir konu hakkında görüş belirtmek için kullanılan ifadeler, I don’t have time – Zamanım yok, What do you think? – Ne düşünüyorsun
İngilizce konuşma iş İngilizcesi İngilizce öğrenme ingilizce kursu online eğitimler ingilizce ingilizce günlük konuşmalar
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.