AnasayfaBlogİlk Yardım Çantasında Neler Olmalı?
Kişisel Gelişim

İlk Yardım Çantasında Neler Olmalı?

31 Ağustos 2021
Gözlüklü ve beyaz gömlekli bir kadın yeşil bir arka plan üzerinde duruyor. Boynunda gümüş bir kolye ve üzerinde siyah beyaz kareli bir gömlek var. Gözleri yakın plandadır ve yüzü bir gözlükle çerçevelenmiştir. Arka planda beyaz bir kare içinde siyah bir 'X' ve mavi ve siyah yazılar var. Odaklanmış ve kendinden emin görünüyor. Duruşu kendinden emin ve ifadesi ağırbaşlı. Her şeyin üstesinden gelmeye hazır gibi görünüyor.
İlk Yardım MalzemesiAçıklamaNeden İhtiyaç Duyulur?
El feneriKaranlıkta kalma durumunda aydınlatma sağlar.Herhangi bir yardım faaliyetinin karanlıkta görüş sağlayarak yapılabilmesi için.
Termal battaniye/Folyo battaniyeKullanıcıyı soğukta korur.Hipotermi riskini azaltma ve sıcaklık seviyesini koruma.
Telefon şarj adaptörüTelefonun şarj edilmesini sağlar.Acil durumlarda iletişim kurabilmek için.
PowerbankEnerji kaynağına erişim olmayan durumlarda telefonu şarj eder.Elektrik kesintisi gibi durumlarda iletişimi sürdürebilmek için.
DüdükAcil durumlarda dikkat çekmek için kullanılır.Yardım çağrısı yapabilmek için.
Gazlı bezKanamayı durdurur ve yaraları temizler.Yaralanmaların temizlenmesi ve kanama kontrolü için.
Antiseptik mendilYaraları temizleme amacıyla kullanılır.Enfeksiyon riskini azaltmak için.
Yara bandı ve bandajYaralanmalara baskı uygulanmasını sağlar ve kanamayı durdurur.Dilimlenme ve çizik gibi yaralanmaların tedavisinde yardımcı olur.
Tek kullanımlık soğutma paketleriAnında soğuk kompres sağlar.Şişlik ve ödem gibi durumların tedavisi için.
Ağrı kesiciAcil ağrı giderme amaçlı kullanılır.Hafif ve orta seviyede ağrıları dindirmek ve rahatlama sağlamak için.

Düşünceli bir şekilde eve gidiyorsun. Belki de bütün gün eve gitmeyi dört gözle bekledin. Eve geldin ve oturma odana uzandın. TV’yi açtın. Bu anlattığım her şey normal. Hayatta iyi düşünceler olduğu kadar kötü düşünceler de var. Ya eve gidemeseydin ya da yolda bir kaza ile karşılaşsaydın? O anda müdahale etmek için neyin var?

Kazalar geliyorum demiyor, her an her şey olabilir. Bu yüzden bir ilk yardım çantanızın muhakkak olması gerekiyor. Ve özellikle de İlk Yardım Bilgilendirme Eğitimi’ne mutlaka katılmalısınız. Ne yapacağınızı bilmediğiniz bir durumda kurtulma şansınız yok ama ilk yardım eğitimi ile ne yapacağınız hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Hem kendiniz alın, hem de sevdiklerinize bu eğitimi aldırın.

Bu içerikte ise ilk yardım çantasında neler olmalı bunları ele alacağız.

İlk Yardım Çantasında Neler Olmalı?

1 - El feneri:

Herhangi bir durumda karanlıkta kalma ihtimaline karşılık el feneriniz mutlaka olmalı. 

2 - Termal battaniye/Folyo battaniye:

Soğukta kalmanız durumunda hayatınızı kurtarır.

3 - Telefon şarj adaptörü:

Olmadık bir zamanda şarjınız bittiğinde enerji bulsanız da kablonuz veya adaptörünüz olmadan bir işe yaramaz.

4 - Powerbank:

Enerji olmadığı zamanlarda veya ıssız bir yerde olduğunuzu düşündüğümüzde telefonunuzu veya herhangi USB bağlantılı bir cihazı şarj etmek için işinize yarayacaktır.

5 - Düdük:

Yaralıysanız ve ses çıkaramayacak durumdaysanız dikkat çekebilmek ve sesinizi duyurabilmek için yardımcı olacaktır.

6 - Gazlı bez:

Kanamayı durdurmak ve yaraları temizlemek için yardımcı olacaktır. Acil durumda bir gazlı bezin ne derecede yardımcı olabileceğini düşünemezsiniz. Mutlaka çantanızda barındırın.

7 - Antiseptik mendil:

Temiz akan bir su kaynağının yakınında değilseniz o zaman yaralarınızı temizlemeniz için antiseptik mendil kullanabilir ve yaranın mikrop kapmasını önleyevbilirsiniz.

8 - Yara bandı ve bandaj:

Bandajlar genelde yaralara baskı uygulamak ve kanamayı durdurmak için kullanılır. Bantlar da tıbbi müdahalelerde yardımcı olacaktır. Gazlı bezleri ve diğer öğeleri yerinde tutmaya yarar.

9 - Tek kullanımlık soğutma paketleri:

Buz her zaman bulunmayabilir üstelik yanınızda muhafaza etmeniz çok zor. Doku zedelenmesi, şişlik, ödem gibi durumlarda bu soğutucu paketleri kullanabilirsiniz.10 - Antihistamin ve dekonjesatan tabletler : Arı sokması, böcek ısırması ve diğer tahriş edici maddelerden kaynaklanabilecek herhangi bir alerjik reaksiyonu önlemek için bu tabletleri çantanızda bulundurun. Kaza gibi durumlarda da oldukça işinize yarayacaktır.

11 - Ağrı kesici:

Reçetesiz satılan ağrı kesici tabletler, ilk yardım ihtiyacınızı gidermek için oldukça yardımcı olacaktır. Hafif ağrıları tedavi etmek ve biraz dinlenmek için mutlaka yanınızda bulundurun.

12 - Antasitler:

Normalde bunu listeye eklemeyecektim ancak midenizde gastrit veya reflü varsa mutlaka kullandığınız antasit ilaçlar olabilir. Herhangi bir duruma karşılık olarak da yanınızda bulundurmanız iyi olacaktır. Acil müdahaleler için pek yardımcı olmayabilir ancak hangi durumda kalacağımızı bilemediğimiz için sıkıntıyı gidermek için bu eklenebilir.

13 - Göz damlası/Steril göz yıkama solüsyonu:

Göz çevrenizde iltihaplanma veya tahrişe neden olabilecek herhangi bir durum oluğunda bu durumu gidermek için kullanılır. 

14 - Tırnak makası ve tırnak törpüsü:

Tırnaklarda herhangi bir yaralanma olduğunda bu yaralara müdahale etmek için ihtiyacınız olabilir. Sadece bununla da sınırlı değil, o anda küçük bir tırnak makası hayatınızı kurtarabilir. Vidaların açılması veya bir kilidi açmak gibi amaçlarla da kullanabilirsiniz. Küçük olduğu için çok da yer kaplamayacaktır.

15 - Nemlendirici krem:

Soğukta kaldığınızda dudaklarınız ve elleriniz için kullanabileceğiniz gibi zamanla iyileşen yaralarınızı nemlendirmek için de kullanabilirsiniz. 

Kesikler ve sıyrıklar gibi kazalar olduğu gibi, deprem veya çeşitli doğal afetlerde de ihtiyacınız olabilecek genel malzemeler bu şekilde sıralanabilir. 

Ek olarak sürekli kullandığınız ilaçlar varsa yedeklerini mutlaka ilk yardım çantanıza ekleyin. Arabanızda, evinizde veya günlük kullandığınız çantanızın içerisinde muhafaza etmek için mini bir ilk yardım çantası hazırlayabilirsiniz. 

El feneri, Karanlıkta kalma durumunda aydınlatma sağlar, Herhangi bir yardım faaliyetinin karanlıkta görüş sağlayarak yapılabilmesi için, Termal battaniye/Folyo battaniye, Kullanıcıyı soğukta korur, Hipotermi riskini azaltma ve sıcaklık seviyesini koruma, Telefon şarj adaptörü, Telefonun şarj edilmesini sağlar, Acil durumlarda iletişim kurabilmek için, Powerbank, Enerji kaynağına erişim olmayan durumlarda telefonu şarj eder, Elektrik kesintisi gibi durumlarda iletişimi sürdürebilmek için, Düdük, Acil durumlarda dikkat çekmek için kullanılır, Yardım çağrısı yapabilmek için, Gazlı bez, Kanamayı durdurur ve yaraları temizler, Yaralanmaların temizlenmesi ve kanama kontrolü için, Antiseptik mendil, Yaraları temizleme amacıyla kullanılır, Enfeksiyon riskini azaltmak için, Yara bandı ve bandaj, Yaralanmalara baskı uygulanmasını sağlar ve kanamayı durdurur, Dilimlenme ve çizik gibi yaralanmaların tedavisinde yardımcı olur, Tek kullanımlık soğutma paketleri, Anında soğuk kompres sağlar, Şişlik ve ödem gibi durumların tedavisi için, Ağrı kesici, Acil ağrı giderme amaçlı kullanılır, Hafif ve orta seviyede ağrıları dindirmek ve rahatlama sağlamak için
ilk yardım ilkyardım ilk yardım çantası ilkyardım çantası
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resimde düz bir yüzey üzerinde yan yana açık duran kırmızı bir ilk yardım çantası ve bir stetoskop görülmektedir. İlk yardım çantası, üzerinde beyaz bir haç bulunan parlak kırmızı bir kutudur ve açıldığında içinden çeşitli tıbbi malzemeler çıkmaktadır. Stetoskop da açılmıştır ve siyah kauçuk bir tüpü ve krom renkli bir göğüs parçası vardır. Her iki eşya da iyi aydınlatılmış bir ortamdadır ve renkler net bir şekilde görülebilmektedir. Görüntünün arka planı bulanık, bu da yakın çekim olduğunu gösteriyor. İlk yardım çantası ve stetoskop ambalajlarından yeni çıkarılmış ve kullanıma hazır görünüyor.
Bölümler

İlk ve Acil Yardım Bölümü MYO

31 Ağustos 2020
Bir kadın yerde, bir masanın altında diz çökmüş, başı ellerinin arasında. Sıkıntı içinde olduğu görülüyor. Masanın üzerinde, üzerinde mavi ve beyaz bir tüy bulunan bir resim çerçevesi var. Yan tarafta, altında beyaz bir yüzey olan bir saksıda bir bitki ve siyah bir nesne duruyor. Arka planda beyaz bir nesne ve bir makinenin yakın çekimi görülüyor. Kadının duruşu ve yüz ifadesi kırılganlık hissine işaret ederek güçlü bir görüntü oluşturuyor.
Popüler Yazılar

Depreme Ne Kadar Hazırlıklıyız?

10 Temmuz 2019