AnasayfaBlogHızlı İş Bulmanızı Sağlayacak 15 Yöntem
İş Bulmak

Hızlı İş Bulmanızı Sağlayacak 15 Yöntem

27 Mayıs 2018
İki adam dostça bir jestle el sıkışıyor. Soldaki adam gözlüklü ve gri bir takım elbise giyerken, sağdaki adam mavi bir gömlek giymektedir. Arka planda beyaz bir masa ve yanında iki sandalye bulunan profesyonel bir ortamda durmaktadırlar. Adamların sağında elinde fincan tutan bir kadın var. Sol üst köşede bir kişinin yüzünün yakın plan bulanık bir görüntüsü var. Daha sağda ise fincan ya da kupa olduğu anlaşılan beyaz bir nesne görülüyor. Bu görüntü profesyonellik ve dostça işbirliği duygusu uyandırıyor.
YöntemAçıklamaSüreç
Gelişmiş arama seçenekleriİş ilanındaki bütün kelimeleri, konumu, pozisyonu ve şirket ismini kullanarak arama yapın.İş ararken vakit kazanabilirsiniz
Kalifiye olduğunuz işlere başvurunBuldunuz her işe başvurmayın; kalifiye olduğunuz işlere odaklanınBaşvuru sürecinizi odaklandır ve başarı şansınızı artırır
Çoklu başvurularBir işverenden haber beklerken diğer işlere de başvurunİş bulma sürecinizi hızlandırır
Spesifik bir ön yazıÖn yazınızda hedef şirket ismi olmalıMülakat çağrısı alma şansınızı arttırır
Özgeçmişi işe göre düzenleyinÖzgeçmişiniz düzenli, net ve işe alakalı bilgiler içermelidirİşvereninin sizinle ilgilenmesini ve öne çıkmanızı sağlar
Tam zamanlı istihdamdan başka şeyleri de özgeçmişe ekleyinÖzgeçmişinizde sadece tam zamanlı iş deneyiminiz olmasına gerek yok, diğer deneyimlerinizi de paylaşınÇok yönlülüğünüzü ve esnekliğinizi gösterir
Profesyonel görünümİş ve başvurduğunuz şirkete göre uygun şekilde giyininİlk izlenim oluşturur ve profesyonellik gösterir
Açık ve dürüst olmakİnsan Kaynakları uzmanı Susan Heathfield, kendiniz olmanız gerektiğini söylüyorİşverenilerin size olan güvenini artırır
ReferanslarPatronlarınız, iş arkadaşlarınız, müşterilerinizden iyi bir referans alınİşe alımda ayırt edici bir faktör olur
Birden fazla başvuruAynı işe birden fazla başvurun, ancak her seferinde özelliklerinizin iş tanımı ile uyumlu olduğundan emin olunOlumlu geri dönüş alma şansınızı artırır

Hızlıca iş bulmayı hepimiz isteriz ama hızlı iş bulmak her zaman zordur. Bunun için kullanmanız gereken teknikler ve yöntemler gerekir. Hızlı iş bulmak için ne yapmalıyız?

Hızlı iş bulmanız için taktikler neler?

  1. İş ilanlarında gelişmiş arama seçeneklerini kullanarak iş ararken vakit kazanabilirsiniz. Kariyer, eleman, secretcv, indeed gibi bütün büyük sitelerin anahtar kelime, konum, pozisyon adı, şirket adı, yayınlandığı tarih ve diğer seçeneklerle arama yapabileceğiniz gelişmiş arama seçenekleri var. Bunları kullanarak iş arama sürecini hızlandırabilirsiniz.

  2. Bulduğunuz her işe başvurmak iyi bir fikir değildir. Kalifiye olduğunuz işlere başvurmaya odaklanın. Mülakat için seçilme şansınız daha yüksek olur. Herkese özgeçmiş göndermek sadece vakit kaybıdır. İş aramaya başlamadan önce, iş aradığınız sektöre karar verin.

  3. Bir işverenden haber beklerken diğer işlere başvurmamazlık yapmayın. Birçok iş arayan işe başlamadan önce 15 işveren tarafından reddedilir. Hatalarınızdan ders çıkarın ve doğru teklifi alana kadar başvurmaya devam edin. En kötü durumda, birçok iş teklifi arasından seçim yapmak zorunda kalırsınız ve bu iyi bir şeydir.

  4. Spesifik bir ön yazıya ihtiyacınız var, yoksa özgeçmişinize bakılmayabilir. İşe alım yöneticisini etkilemek için sadece birkaç saniyeniz var. Her özgeçmişi kişisel olarak görüntüleyen işe alım yöneticileri biliyorum ve eğer ön yazı mektubunuzun ilk paragrafında hedef şirket ismi yoksa, mülakata büyük ihtimal çağrılmazsınız.

  5. Aynı zamanda, özgeçmişinizi de işe göre düzenlemelisiniz. Özgeçmiş, bir ön yazı değildir. Özgeçmişiniz düzenli olmalı ve işle olabildiğince alakalı olmalı.

  6. Özgeçmişinizde bütün deneyimlerinizi vermenize gerek yok. Bir kişi özgeçmişinde 40 yıllık deneyimini paylaşmıştı. Maalesef, bu kimseyi etkilemeyecek. Bu birçok iş ilanı için çok fazla bilgi ve deneyim demektir.

  7. Özgeçmişinizde tam zamanlı istihdamdan başka şeyleri de bulundurabilirsiniz. Örneğin, uzun süredir çalışmadınız ve özgeçmişinizin sanki hiçbir şey yapmamışsınız gibi dursun istemiyorsunuz.

  8. Mesleğinizde bir yönetici veya başarılı bir insan gibi giyinin. Belki de görünüşler o kadar önemli değildir ama burada önemliler. İş ve başvurduğunuz şirkete göre uygun giyindiğinizden emin olun.

  9. Kendiniz olun. İnsan Kaynakları uzmanı Susan Heathfield, kendiniz olmanız gerektiğini söylüyor. Hazır cevaplar, sahte gülüşler ve mülakatta inandığınız şey yerine söylenmemesi gereken şeyi söylemek işvereni yanlış yönlendirebilir.  

  10. Mülakat sırasında öykü anlatmak deneyim ve becerilerinizi paylaşmak için harika bir yoldur. Bu işverene nasıl biri olduğunuzu anlatmak için çok iyi bir seçenektir. Mülakat sırasında size soru sorulduğunda, spesifik becerilerinizi ve deneyimlerinizi ve başınızdan geçen olaylarla nasıl başa çıktığınızı birleştirerek anlatın. Ne kadar bilgi sağlarsanız, işe alım yöneticisi sizin o kadar kalifiye olduğunuzu düşünür.

  11. Bir önceki işveren hakkında hiçbir zaman kötü bir şey söylemeyin. Ben işe alım yöneticisiyken, insanların eski patronları hakkında çok söylendiğini duydum. Mülakatçının sizin hakkında ilk düşüneceği şey, onun şirketi hakkında gelecekte de böyle konuşacağınızdır.  

  12. Mülakat sonrası bir teşekkür notu gönderin. Bu iş için sizi düşünmelerine teşekkür etme yönteminizdir. Ayrıca, iş mülakatı sonrası takipte kalmak önemlidir. 

  13. Başarılı iş arayışının önemli bir bileşeni de bağlantı kurmaktır. Birçok iş çevre ile bulunur, ister çevrimiçi ister gerçek çevreniz olsun. İş aradığınızı çevrenize anlatmazsanız, sonraki işinizi bulmada kimin yardımcı olacağını bilemezsiniz.

  14. İşe alımda referanslar çok büyük farklar oluşturabilir. Patronlarınızdan, iş arkadaşlarınızdan, müşterilerinizden referans olmalarını isteyin. Onları LinkedIn gibi sitelerde kaydedin. Eğer süpervizörünüzden pek de iyi olmayan bir referans alacağınızı düşünüyorsanız, kişisel referanslar almak için çalışın.

  15. Bir işe birden fazla başvurmanın kötü bir yanı yoktur. Örneğin, hayalinizdeki işe başvurdunuz ve şirketten geri dönüşüm alamadınız. Daha sonra iş ilanını tekrar gördünüz. Bir daha başvurun ama başvururken özelliklerinizin iş tanımı ile uyduğundan emin olun.

Bonus İpucu

Mülakattan önce ayakkabılarınızı parlatın. Bu bir ekstra tavsiye ama işe alım uzmanları ayakkabılara bakıyor. Eğer ayakkabı cilanız yoksa, bir deri veya çok amaçlı temizleme mendili de işinize yarar. Baştan uca iyi gözükmeniz önemli !

Gelişmiş arama seçenekleri, İş ilanındaki bütün kelimeleri, konumu, pozisyonu ve şirket ismini kullanarak arama yapın, İş ararken vakit kazanabilirsiniz, Kalifiye olduğunuz işlere başvurun, Buldunuz her işe başvurmayın; kalifiye olduğunuz işlere odaklanın, Başvuru sürecinizi odaklandır ve başarı şansınızı artırır, Çoklu başvurular, Bir işverenden haber beklerken diğer işlere de başvurun, İş bulma sürecinizi hızlandırır, Spesifik bir ön yazı, Ön yazınızda hedef şirket ismi olmalı, Mülakat çağrısı alma şansınızı arttırır, Özgeçmişi işe göre düzenleyin, Özgeçmişiniz düzenli, net ve işe alakalı bilgiler içermelidir, İşvereninin sizinle ilgilenmesini ve öne çıkmanızı sağlar, Tam zamanlı istihdamdan başka şeyleri de özgeçmişe ekleyin, Özgeçmişinizde sadece tam zamanlı iş deneyiminiz olmasına gerek yok, diğer deneyimlerinizi de paylaşın, Çok yönlülüğünüzü ve esnekliğinizi gösterir, Profesyonel görünüm, İş ve başvurduğunuz şirkete göre uygun şekilde giyinin, İlk izlenim oluşturur ve profesyonellik gösterir, Açık ve dürüst olmak, İnsan Kaynakları uzmanı Susan Heathfield, kendiniz olmanız gerektiğini söylüyor, İşverenilerin size olan güvenini artırır, Referanslar, Patronlarınız, iş arkadaşlarınız, müşterilerinizden iyi bir referans alın, İşe alımda ayırt edici bir faktör olur, Birden fazla başvuru, Aynı işe birden fazla başvurun, ancak her seferinde özelliklerinizin iş tanımı ile uyumlu olduğundan emin olun, Olumlu geri dönüş alma şansınızı artırır


Hızlı İş Bulmanızı Sağlayacak 15 Yöntemiş arama yöntemleri iş bulma süreci iş bulma teknikleri iş bulma yöntemleri
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.