AnasayfaBlogHepimizi Bekleyen Büyük Tehlike: Kuraklık
Problemler

Hepimizi Bekleyen Büyük Tehlike: Kuraklık

10 Ocak 2021
Çerçevenin ortasında uzun, seyrek bir ağaç duruyor. Çıplak, kahverengi bir gövdesi var ve dallarında yaprak yok. Ağaç, kendisine doğru uzanan lastik izleriyle beyaz, karlı bir arka plana yerleştirilmiş. Sol alt köşede parlak yeşil bir çim parçası görülüyor ve daha uzakta bir kişi karda yürüyor. Ağacın sağında, beyaz gökyüzünü yansıtan yakın çekim bir su görülebiliyor. Uzaktan parlayan güneşle birlikte sahne huzurlu ve sakin.
Konu BaşlığıAçıklamaÖnlem ve Çözümler
Kuraklık Nedir?Su döngüsünün yetersiz gerçekleşmesi sonucunda canlıların yaşamını tehdit edebilecek, hayatî önem taşıyan bir durumdur.Yağış toplamı ve yağışlı gün sayılarındaki azalmalar incelenerek tespit edilebilir.
Kuraklığın SebepleriAtmosfere zehirli gaz salınması, verimli toprakların harap edilmesi, zararlı atıkların doğaya atılması ve ormansızlaşma.Doğaya zararlı atıkların atılmaması, ağaç dikimi ve orman bölgelerinin korunması.
Kuraklığın AşamalarıMeteorolojik, hidrolojik, tarımsal ve sosyo-ekonomik olarak dört aşamadan oluşur.Bu aşamalara geçilmeden önlem alınmalı ve toplum bu konuda bilinçlendirilmeli.
Su Tasarrufunun ÖnemiKıt su kaynakları koruma altına alınmalı ve tasarruf önemsenmeli.Ev ve tarım faaliyetlerinde su israfını önleyecek uygulamalara geçilmeli.
Toprak KorunmasıKuraklık, toprağın yapısını bozar ve tarımı olumsuz etkiler.Toprak koruma ve erozyon kontrol tekniklerinin kullanılması.
BilinçlendirmeToplumun kuraklık konusunda bilinçli olması gerekmektedir.Bilinçlendirme kampanyaları ve eğitimlerle toplumun bilinci arttırılabilir.
Havza KorunmasıSu toplama havzaları koruma altına alınmalıdır.Havza alanlarında yapılaşmanın önlenmesi ve su kaynaklarının korunması.
Daha Az Su İsteyen BitkilerSu tasarrufu sağlamak için bitkilerin tercihi önemlidir.Park ve bahçelere suya az ihtiyaç duyan bitkilerin dikilmesi.
Su DepolamaKuraklık dönemlerinde suya erişim imkanı sağlar.Uygun depolama sistemlerinin kullanılması.
GeridönüşümSu tasarrufunu sağlamak için önemlidir.Geri dönüşüme önem verilerek su tasarrufu sağlanabilir.

Yeryüzü ekosisteminin su, oksijen, karbon ve azot gibi maddelerin canlılar arasında dolaşması sonucu oluşan döngüleri vardır. Bu döngülere ekolojik döngü adı verilir. Hayatî önem taşıyan bu döngülerden birisi de su döngüsüdür.

Güneş sayesinde okyanuslardan ve karalardan buharlaşan su molekülleri, atmosfere karışır. Ardından soğuk katmanlarda yoğunlaşarak sıvı ya da buz halinde buluta döner ve bulutlar da yağış halinde yeryüzüne geri döner. Tekrar aynı buharlaşmanın oluşmasıyla da su döngüsü meydana gelir. İşte su döngüsünün yeterli miktarda gerçekleşmemesi sonucunda canlılar alemini tehdit edebilecek kadar önemli olan unsur ortaya çıkar: Kuraklık.

Kuraklık Nedir?

Kuraklık 4 aşamadan oluşur. Önce yağış etkisiyle, yani meteorolojik olarak başlar. Yağışın az oluşu uzun vadede yer altı sularında etkisini göstererek hidrolojik kuraklığı meydana getirir. Daha sonra tarlalar için yeterli su bulunamayınca toprakta tutunan su da buharlaşır ve toprak kuru kalır, bu durum tarımsal kuraklığı meydana getirir. Bunun sonucunda meyve sebzelerde de azalma olur ve bu da manav, pazar fiyatlarına yansır. Endüstri bundan etkilenir ve sosyoekonomik kuraklığı beraberinde getirir.

Kuraklığı tespit etmek adına birçok yöntemin yanı sıra, yağış toplamları ve yağışlı gün sayılarındaki azalma incelenerek de bilimsel anlamda kuraklık olup olmadığına karar verilebilir.

Bu doğal afet geçici bir durum olsa da haftalarca, aylarca hatta yıllarca sürebilir. Ne zaman başlayıp ne zaman biteceği bilinemez. Bu yüzden kuraklık, canlıların sağlığını ve yaşamını olumsuz anlamda ciddi seviyede etkileyebilecek bir tehdittir. 

Kuraklığın Sebepleri

  • Fabrika, taşıt egzozu gibi sebeplerle atmosfere zehirli gaz salarak yağış düzenini etkilemek

  • Verimli toprakların harap edilmesi

  • Zararlı atıkların doğaya atılması

  •  Ağaçların, ormanların yok edilmesi

  • İnsanların doğayı katletmesi sonucu küresel ısınmanın artması

Kuraklık Nasıl Önlenebilir?

Kuraklık sonucunda insanlar suya muhtaç olabilir ve ciddi derecede kentsel sorunlar meydana gelebilir, toplu hayvan ölümleri gerçekleşebilir. Yoksulluk oranı artıp, yaşam kalitesinde düşüşler meydana gelebilir. Bu gibi durumları yaşamamak için gerek devlet yaptırımları gerekse bireylerin kendilerinin alabileceği önlemler vardır. 

  • Kuraklığın en büyük sebeplerinden biri ormanların yok edilmesidir. Öncelikle bunun önüne geçilmelidir. Çünkü ağaç sayısının fazla oluşu yağışların artmasını da sağlar. Bu yüzden betonlaşmanın önüne geçilerek ormanlık alanların genişletilmesine önem verilmelidir. 

  •  Park alanlarında suya az ihtiyaç duyan bitkilere yer verilmelidir.

  •  İnsanlar bu konuda bilinçlendirilmelidir. 

  • Su tasarrufuna önem verilmelidir. Kuraklık sebebiyle araba yıkanmasına dahi izin verilmeyen ülkeler vardır. Gerekirse bu önlem de alınmalıdır. 

  • Su toplama havzalarında yapılaşma ortadan kaldırılmalıdır. 

  • Zararlı atıkların temiz sulara dökülmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır. 

  • Tarımcılıkta daha az su isteyen sebze meyvelerin yetiştirilmesine öncülük verilmelidir.

  • Sular depolanmalıdır.

  • Devletin yaptırımlarının yanı sıra bireyler de kendi önlemlerini almak zorundadır. Örneğin duş esnasında ya da mutfak lavabosunda bir şey yıkarken, diş fırçalanırken, temizlik yapılırken gereksiz su tüketiminden kaçınılmalıdır. Bahçe sulamaları için buharlaşmanın en az olduğu saatler tercih edilmelidir. Geri dönüşüme önem verilmelidir. 

En tehlikeli doğal afetlerden birisi kuraklıktır. Dört bin küsur yıl önce bulunan kil tabletlerde bile insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak kuraklık gösterilmektedir. Tarihe baktığımızda kuraklığın birçok medeniyetin sonunu dahi getirdiğini görebiliriz.

Yağışların azalmasıyla ülkemizde de görülen meteorolojik kuraklığın, yukarıda bahsedilen aşamalara geçmesi beklenmeden herkesin bilinçlenip, gerekli önlemleri alması gerekmektedir. Çünkü bu konu yalnızca bilim insanlarının değil herkesin sorunudur. Dünyanın daha iyi bir yer olmasını istiyorsak bunu hep birlikte yapmamız gerekiyor. Herkes elini taşın altına koymalı!

Kuraklık Nedir?, Su döngüsünün yetersiz gerçekleşmesi sonucunda canlıların yaşamını tehdit edebilecek, hayatî önem taşıyan bir durumdur, Yağış toplamı ve yağışlı gün sayılarındaki azalmalar incelenerek tespit edilebilir, Kuraklığın Sebepleri, Atmosfere zehirli gaz salınması, verimli toprakların harap edilmesi, zararlı atıkların doğaya atılması ve ormansızlaşma, Doğaya zararlı atıkların atılmaması, ağaç dikimi ve orman bölgelerinin korunması, Kuraklığın Aşamaları, Meteorolojik, hidrolojik, tarımsal ve sosyo-ekonomik olarak dört aşamadan oluşur, Bu aşamalara geçilmeden önlem alınmalı ve toplum bu konuda bilinçlendirilmeli, Su Tasarrufunun Önemi, Kıt su kaynakları koruma altına alınmalı ve tasarruf önemsenmeli, Ev ve tarım faaliyetlerinde su israfını önleyecek uygulamalara geçilmeli, Toprak Korunması, Kuraklık, toprağın yapısını bozar ve tarımı olumsuz etkiler, Toprak koruma ve erozyon kontrol tekniklerinin kullanılması, Bilinçlendirme, Toplumun kuraklık konusunda bilinçli olması gerekmektedir, Bilinçlendirme kampanyaları ve eğitimlerle toplumun bilinci arttırılabilir, Havza Korunması, Su toplama havzaları koruma altına alınmalıdır, Havza alanlarında yapılaşmanın önlenmesi ve su kaynaklarının korunması, Daha Az Su İsteyen Bitkiler, Su tasarrufu sağlamak için bitkilerin tercihi önemlidir, Park ve bahçelere suya az ihtiyaç duyan bitkilerin dikilmesi, Su Depolama, Kuraklık dönemlerinde suya erişim imkanı sağlar, Uygun depolama sistemlerinin kullanılması, Geridönüşüm, Su tasarrufunu sağlamak için önemlidir, Geri dönüşüme önem verilerek su tasarrufu sağlanabilir
kuraklık iklim değişikliği kuraklık nedir kuraklığın sebepleri kuraklık nasıl önlenir su
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.