AnasayfaBlogHashtag Nedir? Ne İşe Yarar?
Nedir?

Hashtag Nedir? Ne İşe Yarar?

27 Ocak 2020
Bu görselde beyaz metinli mavi bir arka planın yanı sıra ortada mavi ve beyaz bir logo yer almaktadır. Beyaz harf mavi arka planın sağ üst köşesinde yer almaktadır. Mavi arka plan düzgün ve eşittir, beyaz metin bu arka plan üzerinde net bir şekilde görülebilmektedir. Mavi ve beyaz logo, hafif degrade mavi efektli ince bir kenarlığa sahip kalın, beyaz bir yazıya sahiptir. Logo görselin ortasına yerleştirilmiş ve mavi arka plana karşı öne çıkıyor. Mektup da sağ üst köşede, mavi arka plana karşı yazılmış beyaz metinle görülebiliyor. Mavi ve beyaz unsurlar çarpıcı bir kontrast oluştururken genel etki denge ve netlikten oluşuyor.
Hashtag TanımıHashtag KullanımıHashtag Etkisi
Hashtag, sosyal medya platformlarında konuları kategorize etmek ve kolayca bulunabilir hale getirmek için kullanılan bir '# işareti' ve onu takip eden bir kelime ya da kelimeler dizisidir.Hashtagler, içerik oluşturanların yarattıkları metni etiketlemek, belirli bir konuda konuşmayı hedefleyen veya belirli bir konuda bilgi arayan insanların ilgisini çekmek için kullanılır.Bir hashtag kullanıldığında, belirli bir konuya veya konuşmaya dahil olma ve keşfedilme olasılığı artar.
'#' işaretini takip eden bir kelime veya kelimeler dizisidir.Sosyal medyada bir konuyu gruplandırmak veya belirli bir konu etrafında konuşmayı kolaylaştırmak için kullanılır.Hashtag kullanımı, içerik oluşturanların daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar.
Sosyal medya platformlarında belirli bir konuda içeriği etiketlemek ve kolayca aranabilir hale getirmek için kullanılan bir sembol ve sözcükler kombinasyonu.Hashtag'ler genellikle içerik oluşturanların belirli bir konudaki paylaşımlarını vurgulamak veya bir konuya ait genel bir arama yolu sağlamak için kullanılır.Bir hashtag kullanıldığında, daha fazla kişi tarafından görülme ve daha geniş bir kitleye ulaşma olasılığı artar.
Bir '#' işaretini takip eden bir dizi kelime olarak tanımlanır.Bireysel kullanıcılar, markalar veya ajanslar tarafından belirli bir konuyu veya konuşmayı koordine etmek veya desteklemek için kullanılır.Hashtag'ler, belirli bir konu veya konuşmada etkileşime girmeyi kolaylaştırır ve daha büyük bir kitle üzerinde etki yaratmayı sağlar.

Sosyal medya günümüzün vazgeçilmez arasında her zaman yer alır. Hayatımıza girdikten sonra birçok insanın vazgeçemediği uygulamalar arasında yer aldı. Birçoğumuz Facebook, Instagram, Twitter gibi uygulamaları günlük olarak kullanırız. Hatta kimi insanlar hayatının bir kısmını bu mecralara adamış durumda. Hatta ve hatta insanlar, sosyal medyayı ticari alan olarak kullanan kişilerle tanıştı. Gelişim gösteren ve halen gelişmeye devam eden internet aleminin gizli bir silahı var; hashtag. Aslında gizli bir silah da diyemeyiz.

Çünkü çoğu internet kullanıcısı hashtag kavramını bilir. Bilmese de ne işe yaradığını ya da en azından ismini bir kere de olsa duymuştur.

Sosyal medya mecralarını her insan sadece gezinmek, sörf yapmak ve video izlemek için girmez. Bazı bireyler Facebook, Twitter, Instagram ve son zamanlarda dahil olan Tiktok uygulamalarına içerik üretir. Özgün ve orijinal içerik üretebilmek içinde daha fazla etkileşim almanın yollarına başvururlar.

Onların tabiriyle takipçi ya da izleyici kasarlar. Bu sayede keşfedilmeyi ve reklam firmaların ilgisini çekerek, kendilerine sosyal medyayı bir gelir kapısı haline dönüştürürler. Şimdi asıl konumuza geldiğimizde belki diyeceksiniz, anlattıklarınla ne ilgisi var. Fakat hashtag, sosyal medya için oldukça önem taşır. Bu yazımızda Hashtag nedir sorusunu cevaplarken diğer yandan doğru kullanıldığında ne kadar önemli olduğunu sizlere göstermiş olacağız.  

Hashtag Ne Demek? 

Hashtag kısa anlamıyla Türkçe karşılığında etiket manasına gelir. Sosyal medya kullanıcıları da bu ismiyle bilir. İngilizceden dilimize dahil olan kelime, etiket yerine daha çok hashtag olarak kullanılır. Hashtag, sosyal ağlarda yer alan uygulamalar için geliştirlen bir dizi sözcük sistemidir. Sadece sosyal mecralar değil, farklı blog sistemlerinde de etiket uygulaması yer alır. Hashtag ‘’#’’ işareti ile gösterilir. Bu işaret ile birlikte belirlenen sözcükler veya sözcük öbekleri yazılır. Bu sayede o sözcükler etiketlenmiş olur.  

Hashtag ismini ilk duyduğumuzda seneler 2007’leri göstermekteydi. Yani Twitter uygulamasının duyurulması ile paraleldi. Zaten etiket, Twitter ile birlikte ün yapmıştır. İlk kullanıldığı sosyal ağ Twitter olarak bilinir. Twitter’ın büyük bir sükse yaparak tanıtıldığı gerçek. Çıktığı yıldan bu zamana kadar kullanıcı sayısında ciddi derecede artış yaşanmıştır. Etiket sistemini getirerek sosyal ağlarda hiç olmayan, yeni bir olguyu denemiş oldu. Yaptığı bu büyük değişim öyle bir tuttu ki diğer sosyal medya sahibi şirketlerde Twitter’dan ilham aldı. 

Twitter üzerinden günde ortalama 100 bin tweet atılıyor. Sosyal medya uygulamasının üye sayısı ise, 300 milyonu geçiyor. Kullanıcılar tarafından en çok ziyaret edilen siteler arasında yer almayı da başarıyor. Kendine özgü bir uygulama oluşu ve diğer mecralardan farklı yapıya sahip olması her kesimin ilgisini çekiyor. 

Hashtag Ne İşe Yarar? 

İnternet dünyasında gündem olmak ve insanların bizleri takip etmesini kim istemez ki? Popüler olmak, paylaştığım içeriğin beğenilmesini istemek herkesin doğal hakkı. Ancak bunu yapabilmek için hashtag gibi sosyal medyada farklı yollara başvurmak gerekebilir. Etiket sayesinde dünyada ulaşamayacağınız kimse yok. Düşünsenize normal şartlarda Amerika veya Çin, Japonya ülkelerinde yer alan bir kişiye ulaşmak neredeyse imkansız. Ancak sosyal medya üzerinden ulaşmak hiç o kadar da zor değil.  

Sosyal medyanın veya internetin en güzel noktası da işte bu. Dünya üzerinde istediğiniz kişilerle hemen etkileşim haline girebiliyorsunuz. Kimseyi tanımanıza da gerek yok. Paylaşım yaptığınız içeriği çeşitlendirerek ulaşılması güç ücralara bile gitmek çocuk oyuncağı. Evet çocuk oyuncağı diyerek abartmış olabiliriz ama iyi yöntemler kullandığınız takdirde gerçek manada ulaşılabilirsiniz. Hashtag bu konuda sizin birinci kurtarıcınız olabilir.

Herhangi bir sosyal medya uygulamasında bir içerik hazırladıktan sonra etiket yaparak paylaşım yapmak gerekir. Paylaştığınız içeriğe göre etiket koymak sizi 1 – 0 önde başlatacaktır. Seçtiğiniz etiketler paylaşımla uyumlu olması halinde daha fazla kişi tarafından görülebileceksiniz. Örnek verecek olursak; Safranbolu’da bir manzara fotoğrafı çektiniz ve Instagram uygulamasına yüklediniz. Hemen göndermek yok sakın. Yolladığınız lokasyonu etiket olarak kullanın. Sonra fotoğrafta çektiğiniz objeleri etiket ile ilişkilendirin. Günü veya o zamanın tahini de etiketleyebilirsiniz. Yani şu şekilde; #safranbolu, #manzara, #pazartesi, #safranbolutarihievler gibi etiketler çoğaltılabilir.  

Verdiğimiz örnekten yola çıkarak sizlerde etiketli paylaşımlarda bulunabilirsiniz. Yapacağınız bu gibi paylaşımlarla birden fazla kişilerle etkileşim haline girebilirsiniz. Elbette aramızda işin piri olan insanlarda vardır. Ancak bilgileri tazelemek de ve yeniden anlatmakta fayda var.  

Gündemde Yer Almanın Kolay Yolu Hashtag 

Sürekli gündemi takip eden ve her gün paylaşımlarda bulunan bireyler için hashtag oldukça önemlidir. Özellikle de Twitter hashtag ile gündemde her zaman kalmak mümkün. Instagram da Twitter gibi içerik paylaşımı konusunda oldukça iddialı. Her gün yüzlerce fotoğraf karesi bu sosyal medya mecrasında paylaşılmakta. Etiketler sayesinde kendinizi ön plana çıkarmanın kolay yolu da iyi seçimler yapmak.  

Sadece bireyler, etiketleri kullanmıyor. Büyük organizasyon şirketleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi görüşler, dizi ve filmler gibi birçok alanda yer alan kurumlar etiket adı altında paylaşım da bulunuyor. Özellikle sivil toplum kuruluşları buna en güzel örnek olarak gösterilebilir. İsrail’in Filistin halkına karşı uyguladığı şiddetli baskıya karşı, İHH kurumu örneğin; #filistiniçinayaklan etiketini açarak birden fazla insanla etkileşime girmeye çalışıyor. Kadın derneklerinden de örnek ermek gerekirse; #evdesiddetehayir hashtag ile insanlara seslerini duyurmaya çalışıyor.

etiketler sayesinde insanlar bir sosyal medya toplanma alanı oluşturmuş oluyor.  etiket yazarken, konuya bağlantılı ve anahtar sözcük seçmek de yarar var. # işaretini koymadan yaptığınız hashtagler hiçbir zaman kabul olmaz. Birden fazla hashtag girmek için virgül ile ayırmanız gerekir. Ayrıca etiketler birden fazla kelime de olsa birleşik yazılmalıdır. 

Hashtag, sosyal medya platformlarında konuları kategorize etmek ve kolayca bulunabilir hale getirmek için kullanılan bir '# işareti' ve onu takip eden bir kelime ya da kelimeler dizisidir, Hashtagler, içerik oluşturanların yarattıkları metni etiketlemek, belirli bir konuda konuşmayı hedefleyen veya belirli bir konuda bilgi arayan insanların ilgisini çekmek için kullanılır, Bir hashtag kullanıldığında, belirli bir konuya veya konuşmaya dahil olma ve keşfedilme olasılığı artar, '#' işaretini takip eden bir kelime veya kelimeler dizisidir, Sosyal medyada bir konuyu gruplandırmak veya belirli bir konu etrafında konuşmayı kolaylaştırmak için kullanılır, Hashtag kullanımı, içerik oluşturanların daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar, Sosyal medya platformlarında belirli bir konuda içeriği etiketlemek ve kolayca aranabilir hale getirmek için kullanılan bir sembol ve sözcükler kombinasyonu, Hashtag'ler genellikle içerik oluşturanların belirli bir konudaki paylaşımlarını vurgulamak veya bir konuya ait genel bir arama yolu sağlamak için kullanılır, Bir hashtag kullanıldığında, daha fazla kişi tarafından görülme ve daha geniş bir kitleye ulaşma olasılığı artar, Bir '#' işaretini takip eden bir dizi kelime olarak tanımlanır, Bireysel kullanıcılar, markalar veya ajanslar tarafından belirli bir konuyu veya konuşmayı koordine etmek veya desteklemek için kullanılır, Hashtag'ler, belirli bir konu veya konuşmada etkileşime girmeyi kolaylaştırır ve daha büyük bir kitle üzerinde etki yaratmayı sağlar
hashtag etiket twitter hashtag hashtag nedir hashtag ne demek
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.