CV’ ni hazırladın, ilgini çeken ve sana uygun olduğunu düşündüğün pozisyonlara iş başvurusu yaptın ancak bir türlü sonuca ulaşamıyor musun? Üzgünüm, binlerce adayın arasında kaybolup gitmiş olabilirsin. Peki seni ön plana çıkaracak olan basit bir çözüm var desem ve bunu maddeler halinde değil de paragraf olarak anlatacaksın diye eklesem aklına ne gelir? Tabii ki CV’ ne hakkımda bölümü eklemek.
Yaşadığımız birçok sorunun çözümü yine kendimizdedir. Ya eksik bir şeyler yapmamızdan ya da hiçbir şey yapmamamızdan kaynaklanır. İnsanlar CV hazırlamanın yeterli olduğunu düşünür fakat sizi diğerlerinden önce çıkaracak, son dokunuşa ihtiyacınız vardır. İnternette biraz araştırma yaparak “Hakkımda Bölümü Nasıl Yazılır?” sorusuna rahatlıkla cevap verebilirsiniz ya da Enstitü CV hazırlama eğitimlerine katılarak hem CV’ nize profesyonel bir dokunuş yapabilir hem de hakkımda bölümünü nasıl yazacağınızı öğrenebilirsiniz.
Sizi anlatan, başvurduğunuz pozisyon için neden sizi seçmeleri gerektiğini anlatan, gelecekle ilgili hedeflerinize dokunduğunuz, CV’ nizden farklılık gösteren bir yazı olmalıdır. Alıntı değil, size özel olmalı. Okuyan kişi özgeçmişinizi incelemek için heyecan duyar, size dair bilgiler elde eder ve herkesten farklı olduğunuzu düşünür. Başka yerlerden birebir kopyaladığınız yazılar sizi yansıtmaz ve insan kaynakları uzmanı birkaç cümle sonra okumaya devam etmez. Hakkımda bölümünü yazmak için doğru yöntemleri uygularsanız başarıya kısa zamanda ulaşırsınız, yeter ki bunun için zaman ayırın ve başarılı bir şablon oluşturun.
Özgeçmişinizi inceleyen işe alımcı ile aranızda bağ kurmanızı sağlayacak olan hakkımda yazınız, dikkatleri üzerinize çekecek etkiye sahip olmalıdır. Birkaç önemli amacından bahsedecek olursak;
Kendinizi tanıtmak,
CV’niz sizinle ilgili tüm detayları içeriyor. İnsan kaynakları uzmanı iş ve staj tecrübeleriniz, hobileriniz, eğitimleriniz gibi her şeyi özgeçmişinizde bulabilirler ama başvurduğunuz pozisyona neden uygun olduğunuzu göremeyebilirler. Şirkete ve pozisyona katacağınız detaylara burada yer verebilirsiniz. Bu sizin iş görüşmesine çağırılma olasılığınızı artıracaktır.
Pozisyon ve şirketle ilgili detaylı araştırmalar yaparak ve uzun bir düşünme sürecinden sonra yazmaya başlamalısınız. İnternet üzerinden kopyaladığınız yazılar size bir fayda sağlamayacaktır, o yazıların sadece sizin esinlenmeniz için var olduğunu unutmayın. Yazının mutlaka size özel olması gerekiyor.
Akılda kalıcı dediğimiz zaman işin içerisinde rakamsal değerler girmektedir. Analitik bir sahip olduğunuz mesajını karşı tarafa iletirken hakkınızda olumlu bir izlenim oluşmasını da sağlar. Şuan çalıştığınız işinizdeki başarılarınızı yüzdelik olarak paylaşabilirsiniz. “Yapmış olduğum işe alımlar ile turnover oranını yüzde yirmi azalttım.” ya da “Müşteri odaklı satış teknikleri ile portföyüme 4 yeni müşteri ekledim ve yıllık satış hedeflerimi yüzde on üzerinde tamamladım.” gibi örnekler işinize yarayabilir. Bu şekilde özgeçmişinize inandırıcılığı artırabilirsiniz. Ancak verdiğiniz her bilginin kanıtlayabileceğiniz bilgiler olmasına dikkat edin.
Kriz yönetimi anındaki davranışlarınızı ya da müşteriniz ile yaşadığınız zor bir problemi nasıl çözdüğünüzü özgeçmişinize yazamazsınız ancak hakkımda bölümünde bunlara yer vererek kişilik özelliklerinizden bahsedebilirsiniz. Böylece mülakata çağırıldığınızda, işe alım uzmanı sizinle yetkinlik bazlı mülakat yaptığında karşısında nasıl birinin olduğundan emin olacaktır. Bu yüzden CV’nizde yer veremediğiniz yeteneklerinize bu kısımda yer vererek, pozisyon için aranılan kişi olduğunuzu gösterebilirsiniz.
Zaman zaman çeşitli sebeplerle profesyonel hayata ara vermek zorunda kalabiliriz. İnsan kaynakları uzmanı sadece işten neden ayrıldığınızı görür, arada kalan zamanlarda neler yaptığımızı görmez. Size düşen çalışmadığınız dönemi verimli geçirdiğinizi belirtmektir. Mesleki kurslara katıldığınızı, online eğitimler aldığınızı ve başarılı olarak sertifika elde ettiğinizi ya da freelance çalıştığınızı yazabilirsiniz. Önemli olan ara vermiş olduğunuz dönemi kişisel gelişiminize harcayarak geçirdiğinizi belli etmektir.
Evet, çok yoğun çalışıyoruz ya da iş aramaktan çok bunaldık. Durum böyle bile olsa her yere aynı yazıyı göndermemelisiniz. Size zaman kazandırıyor olabilir ancak işveren açısından istediğiniz etkiyi alamayabilirsiniz. Oluşturduğunuz şablonda mutlaka başvurduğunuz şirketlere göre değişiklikler yapmalısınız.
Yazının içeriğinin nasıl olması gerektiği kadar anlatış tarzınız ve dil bilgisi kuralları da önemlidir. CV’de daha çok maddeler halinde ilerleme yapıldığından hataları çok çabuk yakalayabiliyorsunuz. Ancak paragraf halince kendini anlatmak sandığınız kadar kolay olmayabilir. Profesyonel bir dil ile ila hatalarından arınmış olarak yazmalısınız. Bu yüzden tamamını bitirdikten sonra mutlaka birkaç kez okumalı ve hatalarınızı düzeltmelisiniz.
Hakkımda kısmının sizin reklamınızı yaptığını unutmayın. Aşırıya kaçmadan, kendinizi olduğunuzdan fazla göstermeden ve fazla mütevazi davranmadan yaptıklarınızı, başarılarınızı ve hedeflerinizi yazmalısınız. Net ve hedef odaklı olmalıdır. Şirketi neden çok istediğinizi belli etmelisiniz, şimdiye kadar olan çalışmalarınızın bu şirkete ulaşmak için olduğu izlenimi verebilirsiniz.
İlkokulda öğrenmiş olduğunuz en basit kompozisyon yazma kuralına uymayı unutmayın. Giriş, gelişme ve sonuç. Giriş bölümünüz okunmaya değer bir yazı olduğu izlenimini vermeli ve okuyan kişiyi buna ikna etmeli. Neler yapabileceğinizi söyleyerek yazmaya başlamalısınız. Gelişme bölümünde, girişte yazdıklarınızın altını dolduracak örnekler vererek ilerlemelisiniz. Yani kanıt kullanmalısınız. CV’ nizde yer alan yetkinliklerinize atıf yapabilirsiniz. Sonuç bölümünde firmayı araştırdığınızı belli edecek ifadeler kullanarak, neden o firmada olmanız gerektiğini açıklamalısınız. Becerileriniz ile firmaya yapacağınız katkılardan bahsedebilirsiniz. Yazıyı önce zihninizde kurgulamalı ve sonra yazıya dökmelisiniz. Zorlandığınız kısımlarda Enstitü online eğitimler ve blog yazılarından faydalanabilirsiniz.
Hakkımda bölümü yazmanın nasıl faydaları olur?
CV’ nizde yazamadığınız özellikleri yazmanıza faydası olacak. Bunun için iyi araştırma yapmalısınız ve hakkımda bölümü nasıl yazılır blog yazılarını mutlaka değerlendirmeye almalısınız.
Hakkımda bölümünde CV’ den farklı ne yazabilirim?
CV’ niz ile farklı değil, CV’ nizin bir uzantısı olmalıdır. Özgeçmişinizde anlattıklarınızı örneklendirebilir, profesyonel hayatınıza dair detaylar verebilirsiniz. Aynı zamanda şirketle neden ilgilendiğinizi rahatlıkla açıklayabilirsiniz.
Hakkımda bölümü nasıl bir dil ile yazılmalıdır?
Kesinlikle ciddiyetten uzak ve laubali bir dil kullanmayın. İçten bir yazı ancak son derece profesyonel bir dil olmasına özen gösterin. İmla hatalarının yazınızın kalitesini düşürmesine fırsat vermeyin.