AnasayfaBlogGüverte Bölümü Nedir?
Bölümler

Güverte Bölümü Nedir?

23 Kasım 2020
Bu görüntü okyanusa bakan ve yan tarafında bir korkuluk bulunan ahşap bir güverteye aittir. Korkuluk siyah ve beyaz dikey çıtalardan oluşuyor ve birkaç cıvata görünüyor. Güverte, ahşabın dokusunu öne çıkaran sıcak sarı bir ışıkla aydınlatılıyor. Gökyüzü parlak bir mavidir ve her tarafa dağılmış beyaz, kabarık bulutlar vardır. Parmaklıklara yakından bakıldığında mavi zemin üzerinde siyah bir harf görülüyor. Güverte huzurlu bir atmosfer sağlıyor ve korkuluktan okyanus manzarası nefes kesici.
BölümNedir?Görevleri
Güverte BölümüUzak yola çıkan gemilerde, geminin yönetimi ile alakalı görevleri üstlenecek elemanları yetiştiren 4 yıllık bir lisans programıdır.Geminin seyri ve yönetimi ile ilgili işleri yürütmek, yükü gemiye alıp limanlarda ilgililere teslim etmek.
Uzak Yol Güverte ZabidiGüverte bölümü mezunlarının aldığı unvandır. Gemiye alınan yükü ilgililere teslim eder, geminin seyri ve yönetimi ile ilgili görevleri üstlenir.Geminin seyri ve yönetimi ile ilgili işleri yürütmek, yükü gemiye alıp limanlarda ilgililere teslim etmek.
Güverte ZabitiGemide sevk ve idare görevlerinden sorumludur, geminin köprü üstünü göreve hazırlar, geminin emniyetli olacak şekilde rotasında gitmesini sağlar.Zabit, vardiya esnasında; harita, pusula, radar ve diğer yardımcı araçlardan yararlanarak, geminin emniyetli olacak şekilde rotasında gitmesini sağlamaktan sorumludur.
GemicilikGemilerin seyir ve idaresi ile ilgili işleri yürüten ve gemilerin yükünü limanlara teslim eden kişilere denir.Gemilerin seyri ve idaresi ile ilgili tüm işleri yürütmek, yükün gemiye alınmasını ve limanlarda ilgililere teslimini sağlamak.
Gemi Vinç OperatörüGemi vinçlerini kullanıma hazır hale getiren, bakım ve denetimini yapan kişilerdir.Gemi vinçlerinin kullanıma hazır hale gelmesi için gerekli çalışmaları yürütmek, bakımını ve denetimini yapmak.
Liman GörevlisiLimanlarda yükleme ve boşaltma işlemlerini gözlemleyerek hatasız yapılması için tüm önlemleri alır.Limanlarda yükleme ve boşaltmayı denetlemek, hatasız yapılması için tüm önlemleri almak.
1. veya 2. Gemi KaptanıGemide güverte zabiti ve gemicilerin üst düzey yöneticisi olan kişilere denir.Gemicilerin emirlere uyup uymadığını kontrol etmek, gemide yer alan güverte teçhizatının bakım ve temizlik işlerini organize etmek ve denetlemek.
Harita ve Pusula UzmanıSeyir sırasında geminin güvenli rotasının belirlenmesinde rol oynayan kişilerdir.Harita, pusula, radar ve diğer yardımcı araçları kullanarak geminin emniyetli olacak şekilde rotasında gitmesini sağlamaktır.
Köprü Üstü GörevlisiGeminin kumanda merkezi olarak bilinen bölgede görev yapan, işaret lambası kullanarak, deniz trafiği ile ilgili kaptana bilgi veren kişilerdir.Geminin köprü üstünde görev yapmak, limandan ayrılış sırasında işaret lambasıyla, deniz trafiği ile ilgili kaptana bilgi vermek.
Kıyı Haberleşme ElemanıSinyal ışığı kullanarak telsiz ya da telefonla diğer gemilerle ve kıyıyla olan haberleşmeyi sağlar.Sinyal ışığı kullanarak telsiz ya da telefonla diğer gemilerle ve kıyıyla olan haberleşmeyi sağlamaktır.

Uzak yola çıkan gemilerde, geminin yönetimi ile alakalı görevleri üstlenecek elemanlara ihtiyaç duyulur. Bu elemanlar güvertede işleyen sürece yardım eder. Deniz taşıt araçları aracılığıyla yapılan taşımalarda yükü gemiye alır ve limanlarda ilgililere teslim eder. Geminin seyri ve yönetimi ile ilgili ihtiyaç duyulan tüm işleri yürütür.

Eğitim kurumlarında 4 yıllık lisans eğitimi olarak karşımıza çıkan Güverte bölümü, denizcilik sektöründe gerek duyulan güverte sınıfı uzak yol zabitlerinin, sektöre kazandırılması için kurulmuştur. Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul eden bölümde, eğitim öğretim dili İngilizcedir. Üniformalı olarak eğitim verilmektedir.

Mezunlar deniz nakliyat şirketlerinde, özel denizcilik şirketlerinde görev alabilirler. Bu alanı tercih etmek isteyen adayların uzun süre evlerinden ayrı kalmaya hazır olması ve denizlerde görev yapabilecek fiziksel ve psikolojik yapıya sahip olmaları önemlidir. Güverte bölümü az sayıda mezun veren bir bölümdür. Üniversite adayları iş bulma olanağının yüksek olması nedeniyle tercih listelerinde ilk sıralarda bölüme yer verir.

Derslerİçerik
Deniz kimyasıDenizdeki su, hava ve toprak bileşenleri, özellikleri ve analizi
GemicilikGemi yapıları, gemi makineleri, gemi çevreleri ve yönetimi
Vardiya standartlarıGemi seyrinde vardiya nöbeti, gemi seyrindeki roller
Denizde güvenlikEmniyet tedbirleri, yangın, kurtarma ve sağlık hizmetleri
Denizcilik işletmeleri yönetimiDenizcilik sektörü işleyişi, lojistik, tedarik zinciri yönetimi
Teknik resimDeniz taşıtlarının plan, kesit, görünüş çizimleri
MatematikTemel matematik ve denizcilik uygulamaları
Gemi inşaGemi yapımı, malzeme bilgisi, yapısal tasarım
Denizde canlı kalma ve can kurtarma teknikleriAcil durumlarda can kurtarma teknikleri ve uygulamaları
Yük işlemleri ve gemi stabilitesiGemi yüklemesi, kargo türleri, stabilite hesaplamaları
Küresel trigonometriDenizde konum belirleme ve yönlendirme teknikleri
Denizde haberleşmeDenizde haberleşme cihazları ve uygulamaları
Gemi manevrasıGemi hareketleri, manevralar ve yönlendirme teknikleri
Göksel seyirGökyüzü navigasyonu ve yön bulma teknikleri
Uluslararası Denizcilik Sözleşmeleri ve düzenlemelerDenizcilik hukuku ve sözleşmeleri

Güverte Bölümü Nedir?

Güverte bölümü diğer gemi inşaatı, gemi ve yat tasarımı, deniz işletmeleri yönetimi gibi temel gemicilik bölümlerindendir. Güverte bölümü 4 yıllık eğitimi kapsayan bir lisans programıdır. Bölümün amacı gelecek meslek yaşamlarında çalışacakları işlerde son teknolojileri kullanan, teknik resimler ortaya çıkarabilen ve yaptığı işi uygun standartlara göre tamamlayabilecek bireyleri yetiştirmektir. Yetiştirdiği bireylerin sektöre yenilik katmasını hedeflemektedir.

Güverte bölümünde, 4 yıl olarak devam edilecek bölümü tamamlayabilmek için 240 kredi zorunluluğunu yerine getirmek gerekir. Güverte bölümü sayısal puan türünden tercih yapacak öğrenciler için uygundur. Bölümü tercih edecek öğrencilerin bazı özelliklere sahip olması beklenir. Bunlar; disiplinli ve sorumluluk sahibi olmasıdır. Çizim yapabilmeleri bir diğer önemli özelliktir. Güverte bölümünü tercih edecek adayların iletişim yeteneğinin kuvvetli olması da gerekir. Aynı zamanda teknoloji ile ilgili ve yakından takip etmesi gerekir. Gemi ve gemicilik kavramlarına karşı ilgili olması aranan diğer önemli özelliklerdendir.

Güverte bölümü mezunlarına “uzak yol güverte zabiti” unvanı verilmektedir. Uzak yol güverte zabiti unvanı ile çalışan mezunlar, deniz taşıt araçları ile yapılan taşımalarda yükün gemiye alınması ile ilgilenir. Limanlarda yükün ilgililere teslimi ve geminin seyri ve yönetimi ile ilgili işlerden sorumludur.

Güverte Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Denizcilik fakültesi güverte bölümünden mezun olanlar, güverte zabiti olmaya hak kazanır. Bölüm mezunları özel sektörde ve kamu sektöründe anlaşmaları doğrultusunda gemilerde görev almaya başlar. Kamu kurumunda çalışmak isteyen adaylar, Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ndan geçerli puan ile başvuru yapması gerekir. Başvurular açık pozisyonlara göre değerlendirmeye alınır. Eğitimlerine göre, kişisel yeterlilikleri de göz önünde bulundurularak, anlaştıkları şirketin şartlarına uygun olarak kıdemleri belirlenir. Güverte zabiti olabilmek için zamanla terfi alırlar.

Güverte Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Güverte bölümü mezunları; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereçleri etkin bir şekilde kullanmaktan sorumludur. İşçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine göre belirlenen sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • Güverte mezunları, kendisinden bir üst düzeyde yer alan 1.veya 2.  gemi kaptanının talimatları doğrultusunda görevlerini yapmaktan sorumludur.

  • Geminin kumanda merkezi olarak bilinen köprü üstünü göreve hazırlamak temel görevidir.

  • Limandan ayrılış sırasında geminin arka tarafından işaret lambasıyla, deniz trafiği ile ilgili kaptana bilgi verir.

  • Gemi seyir halindeyken gözcülük yapmak diğer önemli sorumluluklarındandır.

  • Sinyal ışığı kullanarak telsiz ya da telefonla diğer gemilerle ve kıyıyla olan haberleşmeyi sağlar.

  • Güverte zabiti geminin sevk ve idaresinden 2.kaptandan sonra sorumlu olan kişidir.

  • Seyir sırasında bir gemici ile beraber nöbet tutar.

  • Zabit vardiya esnasında;  harita, pusula, radar ve diğer yardımcı araçlardan yararlanarak, geminin emniyetli olacak şekilde rotasında gitmesini sağlamaktan sorumludur.

  • Güvertede görev yapacak tüm gemicilerin iş bölümünü yapmak ve yaptırmak temel görevidir.

  • Gemicilerin aldıkları emirlere uyup uymadıklarını kontrol eder.

  • Gemide yer alan güverte teçhizatının bakım ve temizlik işlerini organize eder ve denetimini yapıp raporlar.

  • Gemi vinçlerinin kullanıma hazır hale gelmesi için gerekli çalışmaları yürütür.

  • Can kurtarma filikalarının ve aletlerinin bakımını sağlar ve denetler.

  • Limanlarda yükleme ve boşaltma işlemleri gözlemleyerek hatasız yapılması için tüm önlemleri alır.

  • Geminin seyri ile alakalı raporlar yazar,  görev ve işlemleri yerine getirir.

Güverte Bölümü Dersleri Nelerdir?

Güverte bölümü, eğitim süresince birçok ders ile donanımlı mezunların verilmesini sağlamaktadır. Öğrenciler; 4 yıllık eğitim süresince teknik çizim ve daha birçok ders ile karşı karşıya geleceklerdir. Aynı zamanda mesleki gelişimleri ve teorik olarak gördükleri dersleri uygulamada görmeleri için zorunlu staj süreleri de bulunmaktadır. Stajlarını çalıştıkları kuruma onaylattıktan sonra üniversitenin uygun gördüğü tarihte staj komitesine sunmaları gerekir.

Tüm dersleri ve zorunlu stajlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler, Güverte lisans diploması almaya hak kazanır. Mezunlara aynı zamanda uzak yol güverte zabiti ünvanı verilmektedir. Güverte bölümünü tercih edecek öğrenciler, aşağıda sıraladığımız temel derslerden sorumlu olacaktır.

  • Deniz kimyası,

  • Gemicilik,

  • Vardiya standartları,

  • Denizde güvenlik,

  • Denizcilik işletmeleri yönetimi,

  • Teknik resim,

  • Matematik,

  • Gemi inşa,

  • Denizde canlı kalma ve can kurtarma teknikleri,

  • Yük işlemleri ve gemi stabilitesi,

  • Küresel trigonometri,

  • Denizde haberleşme,

  • Gemi manevrası,

  • Göksel seyir,

  • Uluslararası Denizcilik Sözleşmeleri

Güverte Bölümü, Uzak yola çıkan gemilerde, geminin yönetimi ile alakalı görevleri üstlenecek elemanları yetiştiren 4 yıllık bir lisans programıdır, Geminin seyri ve yönetimi ile ilgili işleri yürütmek, yükü gemiye alıp limanlarda ilgililere teslim etmek, Uzak Yol Güverte Zabidi, Güverte bölümü mezunlarının aldığı unvandır Gemiye alınan yükü ilgililere teslim eder, geminin seyri ve yönetimi ile ilgili görevleri üstlenir, Geminin seyri ve yönetimi ile ilgili işleri yürütmek, yükü gemiye alıp limanlarda ilgililere teslim etmek, Güverte Zabiti, Gemide sevk ve idare görevlerinden sorumludur, geminin köprü üstünü göreve hazırlar, geminin emniyetli olacak şekilde rotasında gitmesini sağlar, Zabit, vardiya esnasında; harita, pusula, radar ve diğer yardımcı araçlardan yararlanarak, geminin emniyetli olacak şekilde rotasında gitmesini sağlamaktan sorumludur, Gemicilik, Gemilerin seyir ve idaresi ile ilgili işleri yürüten ve gemilerin yükünü limanlara teslim eden kişilere denir, Gemilerin seyri ve idaresi ile ilgili tüm işleri yürütmek, yükün gemiye alınmasını ve limanlarda ilgililere teslimini sağlamak, Gemi Vinç Operatörü, Gemi vinçlerini kullanıma hazır hale getiren, bakım ve denetimini yapan kişilerdir, Gemi vinçlerinin kullanıma hazır hale gelmesi için gerekli çalışmaları yürütmek, bakımını ve denetimini yapmak, Liman Görevlisi, Limanlarda yükleme ve boşaltma işlemlerini gözlemleyerek hatasız yapılması için tüm önlemleri alır, Limanlarda yükleme ve boşaltmayı denetlemek, hatasız yapılması için tüm önlemleri almak, 1 veya 2 Gemi Kaptanı, Gemide güverte zabiti ve gemicilerin üst düzey yöneticisi olan kişilere denir, Gemicilerin emirlere uyup uymadığını kontrol etmek, gemide yer alan güverte teçhizatının bakım ve temizlik işlerini organize etmek ve denetlemek, Harita ve Pusula Uzmanı, Seyir sırasında geminin güvenli rotasının belirlenmesinde rol oynayan kişilerdir, Harita, pusula, radar ve diğer yardımcı araçları kullanarak geminin emniyetli olacak şekilde rotasında gitmesini sağlamaktır, Köprü Üstü Görevlisi, Geminin kumanda merkezi olarak bilinen bölgede görev yapan, işaret lambası kullanarak, deniz trafiği ile ilgili kaptana bilgi veren kişilerdir, Geminin köprü üstünde görev yapmak, limandan ayrılış sırasında işaret lambasıyla, deniz trafiği ile ilgili kaptana bilgi vermek, Kıyı Haberleşme Elemanı, Sinyal ışığı kullanarak telsiz ya da telefonla diğer gemilerle ve kıyıyla olan haberleşmeyi sağlar, Sinyal ışığı kullanarak telsiz ya da telefonla diğer gemilerle ve kıyıyla olan haberleşmeyi sağlamaktır
güverte güverte zabiti gemi kaptan liman güverte bölümü
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.