AnasayfaBlogGirişimcilerin Okuması Gereken 15 Kitap
Girişimcilik

Girişimcilerin Okuması Gereken 15 Kitap

03 Mart 2021
Bu görsel, siyah metinli bir kitap, kırmızı ve beyaz kapaklı bir adam yüzü ve mor ve beyaz etiketli bir inek içeren bir kapak üzerindeki bir grup kitabı göstermektedir. Arka planda bir tarlada otlayan bir inek resmi, etiketin ön planında ise inek yer alıyor. Kitapların ve ineğin renkleri canlı ve görsel olarak çekici bir sahne oluşturuyor. Kitapların etiketleri kolayca okunabiliyor ve inek arka planda odakta. Kitaplar ve inek göze hoş gelecek şekilde yerleştirilmiş. Görüntü hayat dolu ve renkler çarpıcı bir etki yaratıyor.
Kitap AdıYazarKitabın İçeriği
Para Kazanmak Senin ElindeJen SinceroOkuyucularına, kendi içlerindeki potansiyelin farkına varmaları ve önyargılarından kurtularak gelirlerini artırmaya teşvik edeilir.
İş Modeli ÜretimiYves Pigneur, Alexander OsterwalderHayalinizdeki yeni bir iş modelini tasarlamak için nelere ihtiyacınız olduğu hakkında bilgiler ve öneriler sunuyor..
Outliers (Bazı İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur?)Malcolm GladwellBaşarılı insanların çevresel faktörler ve kişisel özelliklerin birleşiminden nasıl etkilendiklerini ve bu etkileşimin başarıyı ne ölçüde etkilediğini inceliyor.
Mor İnek Farklılaşarak İşinizi DönüştürünSeth Godinİş hayatında sıradanlığın dışına çıkmanın ve farklılaşmanın önemini ve nasıl yapılabileceğini anlatıyor.
Sıfırdan BirePeter Thial ve Blake Mastersİnovasyonun gücüne odaklanıyor ve okuyucuları yenilikçi ve üretken olmaları konusunda teşvik ediyor.
İyiden Mükemmel ŞirketeJim CollinsAynı şartlarda kurulan şirketler arasındaki başarı farklılığının altında yatan sebepleri ve başarının sırlarını araştırıyor.
İş Bitirici: Stressiz Üretkenlik SanatıDavid AllenStres seviyesini düşürerek üretkenliği artırabileceğimizi savunuyor ve bu konuda yöntemler öneriyor.
Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama SanatıMark MansonHayatı olduğu gibi kabullenme ve kendinize gerçekçi bir bakış açısıyla bakmanın önemini anlatıyor.
Akış: Mutluluk BilimiMihaly CsikszentmihalyiAkış durumunu ve bu durumun zihinsel durumumuzu nasıl etkilediğini anlatıyor ve mutluluk için bir rehber sunuyor.
Sıradışı Başarı: Çalışmanın Yetmediği Doğru ÖğrenmeCal NewportHedeflerine ulaşmak isteyenler için öğrenme ve çalışma yöntemlerini işler ve sıradışı başarıya giden yolu gösteriyor.

Girişimcilik, kar etmek amacıyla riske girip iş kuran kişinin yaptığı bir atılımdır. Dünyada son yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle birlikte birçok kişi yeni ve farklı projeleri hayata geçirmek için çaba göstermeye başladı. Hayat şartlarının giderek zorlaşması, şirketlerde alınan düşük maaşlar, çalışma şartlarının elverişsizliği insanları girişimci olmaya teşvik etmiştir.

Girişimci birçok riski göze alarak, kar elde etmek amacıyla yeni ve farklı mal ve hizmet üreten kişiye denir. Hayalindeki projesini hayata geçirmek için yeteneklerini, birikimini kullanır ve para kazanma amacı güder. Teknolojinin gelşmesiyle birlikte yeni nesil girişimcilik de hızla artmaktadır.

Girişimciler, cesaretli, yetenekli, risk almayı göze alan, kendine güvenen, yeni ve yaratıcı fikirler üreten kişilerdir. Aynı zamanda lider ruhlu ve başarma azmine sahip olmalıdır.

Girişimcilerin Okuması Gereken Kitaplar

Eğer sizin de girişimci olmak gibi bir hayaliniz varsa ve size ilham verecek ve motive edecek bir şeylere ihtiyacınız varsa işte bu yazımız tam da size göre. Size gerekli bütün ilhamı verecek aşağıda sizin için seçtiğim “Girişimcilerin Okuması Gereken 15 Kitap” dan biri veya hepsi mutlaka bu yolda size rehberlik edecektir.

Para Kazanmak Senin Elinde - JenSincero

Yazar JenSincero tarafından farklı bir anlatımla kaleme alınmıştır. Yazar kitabında girişimci olmak ve para kazanmak isteyen okuyucularına, kendi içlerindeki potansiyelin farkına varmalarını göstermeyi amaçlamıştır. Önyargılarından ve korkularından kurtulup, potansiyelinin farkına vardıktan sonra para kazanmanın kişinin kendi elinde olduğunu anlatmıştır. 

İş Modeli Üretimi - Yves Pigneur, Alexander Osterwalder

Bu kitap da dünya şirketlerinin uyguladığı inovasyon tekniklerine yer verilmiştir. Hayalinizdeki yeni bir iş modelini tasarlamak için nelere ihtiyacınız olduğu hakkında bilgilere yer verilmiştir. Elinizde bulunan eski bir iş modelini nasıl yenileyeceğinizi öğreneceksiniz. Bu kitapta yeni iş modellerini nasıl tasarlayabileceğinizi ve hayata geçirmek için neler yapmanız gerektiği hakkında ipuçlarını bulabilirsiniz.

Outliers (Bazı İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur?) - Malcolm Gladwell

Yazar Malcolm Gladwell, başarılı insanların zeki ve hırslı olduklarının yanı sıra bu insanların çevrelerine daha dikkatli bakmamız gerektiğini iddia ediyor. Başarılı insanların aileleri, doğum yerleri, doğum tarihlerinin başarmalarına etken olduğunu savunuyor. İnsanların çalışkan olmalarının ve şanslarının da başarmalarına büyük etken olduğunu iddia ediyor.

Sil Baştan, Sıfırdan Bire, Girişimcinin El Kitabı, İyiden Mükemmel Şirkete

Mor İnek Farklılaşarak İşinizi Dönüştürün - Seth Godin

Yazarın bu kitabı ilk çıktığında büyük ses getirmiştir. Pazarlama ile ilgili kavramlar olan, fiyatlama, ürün ve tanınırlığa yazar “mor inek” tabirini ekleyerek detaylı bir şekilde işlemiştir. Burada mor inek sıradanlığa karşı olarak anlatılmıştır. Kahverengi bir inek sıradan bir inek olduğu için dönüp bakma gereği duymayız. Oysa ki mor bir inek görürsek sıradanlığın dışında ender karşılaştığımızdan dönüp defalarca bakabiliriz. Bu oldukça heyecan verici ve farklı bir his uyandırır. Buna göre yazar Godin’in önerisi her zaman en ilginç ve akıl dışı yolu seçmek dikkat çeker. Bu şekilde bir gün herkesin dönüp defalarca bakabileceği mor ineği yaratabiliriz.

Sıfırdan Bire - Peter Thial ve Blake Masters

Sıfırdan Bire, bir iş ve girişimcilik kitabıdır. İnovasyonun gücünü ele almıştır. Kitapta, bulunabilecek, keşfedilecek her şeyin yapılmış gibi olduğunu hissedebileceğimiz anlatılır. Ancak hala daha yaşadığımız dünyada yenilikler bulabilmemiz mümkündür. Üretilebilen her şey aynı zamanda geliştirilebilir. Yeni fikirler her zaman bulunmaya devam edecektir. Kitap okuyucularını yaratıcı ce yenilikçi olmaları konusunda yüreklendiriyor.

İyiden Mükemmel Şirkete-Jim Collins

Jim Collins bu kitabında, aynı şartlarda kurulmuş şirketlerden bazıları hızla yükselirken, bazılarının ise neden yerinde saydığının yanıtını arıyor. Colins bir araştırma şirketiyle çalışmıştır. Şirketlerin finansal yapılarını ve başarıya giden yolda neler yaptıklarını incelemiştir. Bu yolda kitabın ana fikri disiplindir. Başarılı şirketlerin sırları arasında da disiplnli insanlar, disiplinli düşünce ve disiplinli hareket olmazsa olmazlardandır. 

İş Bitirici: Stressiz Üretkenlik Sanatı - David Allen

Yazar eskimiş çalışma yöntemlerinin insanlarda stresten başaka bir şe yaramadığını anlatıyor. Stressiz bir iş alanı yaratarak başarıyı yakalayabileceğimizi savunuyor. Üretkenlik ve konfor birbiriyle orantılıdır tezini savunuyor. Yani ne kadar rahat ve konforlu çalışırsanız o kadar verimli ve üretken olursunuz diyor.

Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı - Mark Manson

Hayatı iyileştirmek ve kendini tanımak üzere yazılan bu kitap çok satanlar listesine girmeyi başarmıştır. Mark Manson’a göre hayatı olduğu gibi kabul ederek daha mutlu yaşamak mümkün. Her şeyin iyi yönünü görmeye çalışmak ve iyileştirmek yerine olduğu gibi kabul etmek mutluluğun sırrı. Kişinin kendisine gerçekçi bir bakış açısıyla bakmasını öneriyor. Hata ve korkularımızı kabul etmek bizleri sorumluluk sahibi ve cesur kişiler yapar.

Mizahi bir dilde anlatılan ve yaşamdan öneriler verilen kitapta yazar verdiği tavsiyeleri kendinin de uyguladığını savunuyor. Keyifle okunacak ve yaşamda uygulanabilecek bir kitap.

Mutluluk Dağıtmak-Ton Hsieh

Yazar kendi yaşam tecrübesini anlatıyor. Kendi yaşadığı girişimcilik tecrübelerini anlatıyor. Akıcı ve keyifli bir dil kullanılarak anlatılmış bir kitap. Karlı, tutkulu ve tatmin edici biçimde iş yapmanın mümkün olduğunu anlatır. Başarılı bir şirketin değerlerinin hedeflerine ulaşmasında çok etkili olduğunu söyler. Bir şirkette CEO olarqk da görev yapan yazar hem kendinin hem de müşterilerinin mutluluğuna değer verecek bir anlayışın şirketi başarıya götüreceğini savunur. 

Kendi İşini Kurmak İsteyen Girişimcinin El Kitabı- Guy Kawasaki

Kendi işini oluşturmak isteyen girişimciler için sıfırdan başlayarak girişimin nasıl yapılacağını anlatan bir kitap. Girişimcilik hakkında her şeyi anlatan kitap da her detay bulunuyor. Doğru işe doğru personel, sermaye oluşturmak, marka tasarımı, yönetim kurulunun yönetimi gibi pek çok konuda detay veriliyor.

Girişimcinin El Kitabı

Girişimciler için adım adım yol alınacak rehber niteliğinde hazırlanmış bir kitap. Bu kitap girişimcileri, yeni şeyler keşfetmeye, yoktan var etmeye, karşılaşılan zorlukları yenmeye davet ediyor. Bu yolda ilerlemek için her adım detaylı bir şekilde anlatılıyor. Nelerin nasıl yapılması gerektiğin adım adım anlatarak okuyucuya adeta bir yol çizen bir kitap.

4 Saatte Süper İnsan, Google Nasıl Yönetiliyor, İş Bitirici, Para Kazanmak Senin Elinde

İknanın Psikolojisi - Robert B.Cialdini

Hayatımızın her alanında ikna etme ve ikna olma başrolde yer alır. Bir girişimciyseniz ve müşterilerle sürekli iletişim halinde bir işiniz varsa ikna kabiliyetinizi kullanmanız gerekir. Bir mal veya hizmet satacaksanız insanları etkilemeniz gerekir. Teorinin yanında pratik bilgilerinde yer aldığı kitap oldukça ilgi çekici.

Google Nasıl Yönetiliyor? Eric Schmidt - Jonathan Rosenberg

Yazarları tarafından Google’ın kuruluşu anlatılmıştır. Ancak asıl amaç iş kurarken hayatınızda ihtiyacınız olacak tavsiyeler vermek üzere yazılmış bir kitap. Sade ve etkili bir dille yazılmış. Esprili bir dilinde kullanıldığı kitap da tavsiyeleri okurken gülümseyebilirsiniz.

Sil Baştan- Jason Fried

Girişimcilik yapmak isteyen herkese hitap eden bir kitaptır. Küçük şirketlerden, büyük şirketlere kadar her kesime önerilerde bulunuyor. Girişimcilik ile ilgili her bir detay üzerinde bilgi veriyor. Kendinize belirlediğiniz hedefe hızlı bir şekilde ulaşmak için tavsiyelerde bulunup okuyucuyu motive ediyor.

4 Saatte Süper İnsan - Tim Ferris

Tim Ferris girişimcilere çok şey öğreten bir yazar. Yazar klasik çalışma hayatına karşı çıkıyor. 9-5 çalışma anlayışının yanlış olduğunu savunuyor. İş yaşamında başarının ve mutluluğun sırrının sık tatiller yapmak ve kısa süreli yoğun iş temposu olduğunu savunuyor. Kendi işini kurmak isteyen girişimcilere rehber niteliğinde bir kitaptır.

Para Kazanmak Senin Elinde, Jen Sincero, Okuyucularına, kendi içlerindeki potansiyelin farkına varmaları ve önyargılarından kurtularak gelirlerini artırmaya teşvik edeilir, İş Modeli Üretimi, Yves Pigneur, Alexander Osterwalder, Hayalinizdeki yeni bir iş modelini tasarlamak için nelere ihtiyacınız olduğu hakkında bilgiler ve öneriler sunuyor, Outliers (Bazı İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur?), Malcolm Gladwell, Başarılı insanların çevresel faktörler ve kişisel özelliklerin birleşiminden nasıl etkilendiklerini ve bu etkileşimin başarıyı ne ölçüde etkilediğini inceliyor, Mor İnek Farklılaşarak İşinizi Dönüştürün, Seth Godin, İş hayatında sıradanlığın dışına çıkmanın ve farklılaşmanın önemini ve nasıl yapılabileceğini anlatıyor, Sıfırdan Bire, Peter Thial ve Blake Masters, İnovasyonun gücüne odaklanıyor ve okuyucuları yenilikçi ve üretken olmaları konusunda teşvik ediyor, İyiden Mükemmel Şirkete, Jim Collins, Aynı şartlarda kurulan şirketler arasındaki başarı farklılığının altında yatan sebepleri ve başarının sırlarını araştırıyor, İş Bitirici: Stressiz Üretkenlik Sanatı, David Allen, Stres seviyesini düşürerek üretkenliği artırabileceğimizi savunuyor ve bu konuda yöntemler öneriyor, Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı, Mark Manson, Hayatı olduğu gibi kabullenme ve kendinize gerçekçi bir bakış açısıyla bakmanın önemini anlatıyor, Akış: Mutluluk Bilimi, Mihaly Csikszentmihalyi, Akış durumunu ve bu durumun zihinsel durumumuzu nasıl etkilediğini anlatıyor ve mutluluk için bir rehber sunuyor, Sıradışı Başarı: Çalışmanın Yetmediği Doğru Öğrenme, Cal Newport, Hedeflerine ulaşmak isteyenler için öğrenme ve çalışma yöntemlerini işler ve sıradışı başarıya giden yolu gösteriyor
girişimcilik girişimci girişimcilerin okuması gereken 15 kitap kişisel gelişim inovasyon Girişimcilerin Okuması Gereken 15 Kitap Mor İnek İyiden Mükemmel Şirkete Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı İknanın Psikolojisi
Uzun, siyah saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömleğin önünde duruyor. Açık mavi renkteki gömleğin üzerinde hem yatay hem de dikey olarak uzanan beyaz çizgiler var. Saçları başının arkasında topuz yapılmış ve yüzü sol taraftan gelen sıcak bir ışıkla aydınlatılmış. Yüzünde sıcak ve huzurlu bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, kendinden emin ve güçlü bir duruş sergiliyor. Yirmili yaşlarının başında gibi görünüyor.
Şule Mikdan
Blog Yazarı

Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimdeki kadın koyu renk saçlı ve çizgili bir gömlek giyiyor. Arka planda gökyüzünü ve birkaç ağacı gören bir pencerenin önünde durmaktadır. Pencereden giren güneş, kadının yüzüne ve vücuduna sıcak bir ışık saçıyor. Gözleri kapalı, sanki düşüncelere dalmış gibi. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, düşünceli ve dalgın bir hava yaratıyor. Dudakları sanki konuşmak üzereymiş gibi hafifçe ayrılmış. Duruşu ve ifadesi huzur ve dinginliği yansıtıyor. Resimdeki renkler mavi ve beyaz vurgularla sessizleştirilmiş. Genel etki durgunluk ve sükunetten oluşuyor.
Girişimcilik

Ticari Girişimcilik Nedir?

28 Haziran 2021
Takım elbiseli ve gözlüklü bir adam bir odada durmaktadır. Gülümsüyor ve kravat takıyor. Gözlükleri siyah çerçeveli ve takım elbisesi açık gri renktedir. Bir eli cebinde, diğer eli hafifçe havaya kalkmış. Arkasında üzerinde siyah yazılar olan beyaz bir duvar var. İçeri doğal ışık alan ve odayı aydınlatan bir pencerenin önünde duruyor. Saçları kısa ve düzgünce taranmış. Kendinden emin ve memnun görünüyor.
Girişimcilik

Sosyal Girişimcilik Nedir?

12 Kasım 2020
Bir grup insan, gülümseyerek ve başparmaklarını kaldırarak bir odada durmaktadır. İlk kişi siyah gömlek ve kot pantolon giyen bir kadındır ve sağ eliyle başparmağını kaldırmaktadır. İkinci kişi beyaz gömlekli bir erkektir ve iki eliyle de başparmak işareti yapmaktadır. Üçüncü kişi ise pembe gömlekli bir kadın ve o da iki eliyle başparmağını kaldırıyor. Resmin arka planında, içinde bir rulo kağıt ve keçeli kalem bulunan bir kutu ve sağda pembe bir yüzeyin yakın çekimi var. Oda iyi aydınlatılmış ve neşeli bir atmosfer yaratılmış. Resimdeki insanların yüzlerindeki ifadeler mutlu ve memnun olduklarını gösteriyor.
Girişimcilik

Girişimcilik Nedir? Türleri Nelerdir?

01 Aralık 2019
Beyaz gömlekli bir kadının yakın çekimi. Yana doğru bakmaktadır ve saçları arkaya toplanmıştır. Sağ eli beline dolanmış kahverengi bir kemer tutmaktadır. Yüzü kısmen görünüyor ve dudakları hafifçe ayrılmış. Gözleri görünmeyen bir şeye odaklanmış ve ifadesi nötr. Arka plan bulanık ve odak dışı. Kadın parlak, doğal bir ışıkta duruyor ve gömleği aydınlanmış. Gömleğinin kumaşı kırışmış ve yakası hafifçe yamuk. Vücudu ince ve duruşu rahat. Fotoğraf beyaz gömlekli bir kadının net bir temsili ve kadının kendine has özellikleri ve giysileri onu öne çıkarıyor.
Girişimcilik

Girişimcilik İçin 6 Fikir

26 Kasım 2019