AnasayfaBlogGeleceğin Meslekleri Neler Olacak?
Meslekler

Geleceğin Meslekleri Neler Olacak?

20 Kasım 2019
Görüntüde bir kadının başının yakın çekimi görülüyor. Gözleri kapalı ve ifadesi nötr. Uzun, koyu renk saçları var ve siyah bir gömlek giyiyor. Görüntünün arka planı mavi ve beyaz sembollerden oluşan bir bilgisayar koduyla dolu. Kod kadının yüzü ve boynu boyunca uzanmakta ve görüntüye fütüristik bir hava vermektedir. Buna ek olarak, görüntünün sağ alt köşesinde bir devre kartının yakın çekimi görülebiliyor. Devre kartı karmaşık kablolar, transistörler ve diğer bileşenlerle dolu. Genel olarak bir kadın ve bir bilgisayar kodunu tasvir eden görsel, benzersiz ve ilgi çekici bir sahne yaratıyor.
Geleceğin MesleğiAçıklamaNeden Önemli
3D Üretim MühendisliğiÖzellikle tekstil, yemek, sağlık endüstrilerinde, kişiye özel ürünler üretilmesini sağlayacaklar.Üç boyutlu yazıcıların kullanımının artması ile bu meslek popüler olacak.
İklim MühendisiBozulan iklim koşullarını düzeltecek tedbirlerin neler olacağı ve bu tedbirlerin nasıl alınacağı konusunda hükümetler ve sivil toplum kuruluşlarına yardım edecekler.İklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir bir gelecek için bu mesleğe ihtiyaç duyulacak.
Robot TeknisyenliğiYapay zekalı cihazlar ve robotları ustalıkla tasarlayacak ve teknik arızalarını giderecek uzmanlar.Gelecekte yapay zekalı cihazlar ve robotların kullanımı artacak, bu doğrultuda uzman ve teknisyenlere ihtiyaç duyulacak.
BiyoteknologEngellilikle ilgili olarak yapay uzuvları insan vücuduna en uygun şekilde üretmek adına önemli işler yapacaklar.Biyoteknoloji alanındaki gelişmelerle birlikte, biyoteknologlara olan ihtiyaç artacak.
Profesyonel Bilgisayar OyuncusuBaşka insanlar için oyun oynayarak onların para kazanmalarını sağlayacaklar.Eğlence anlayışının sanal alana kayması ve oyun sektörünün büyümesi ile bu meslek popüler olacak.
Biyomedikal UzmanıHastalıkları alt etmek ve ilaç geliştirmek üzere çalışmalar yürütecekler.İlaç endüstrisi büyüklüğü ve sağlık sektöründeki ihtiyaçlar göz önüne alındığında bu meslek önemli bir yer tutacak.
Terapist ve FizyoterapistYaşlı nüfusun artmasıyla bu mesleklere olan ihtiyaç artacak.Hemşire, terapist ve fizyoterapistlere özellikle yaşlı nüfusun bakımı ve tedavisi konusunda ihtiyaç duyulacak.
Genetik DanışmanHangi hastalıklara yatkın olduğumuzu anlamak ve bu konuda tedbirler almak için uzmanlarına başvurduğumuz danışmanlık hizmeti.Karmaşık genetik bilgiyi anlamaya yardımcı olacak ve hastalıkların önlenmesinde etkili olacak bir meslek.
Bilgisayar Mühendisi ve Yazılım UzmanıBilgisayar ve yazılım teknolojileri alanında uzmanlaşmış profesyoneller.Dijital çağla beraber artan teknolojik ihtiyaçlar, bu uzmanlık alanlarının gerekliliğini artırıyor.
Sosyal Medya Uzmanı ve İçerik YazarıSosyal medya platformlarının yönetiminden ve içerik üretiminden sorumlu profesyoneller.Dijital pazarlama ve sosyal medyanın öneminin artması, bu alanda uzman personele olan ihtiyacı beraberinde getiriyor.

Hızlı değişen dünyamızda geleceğin meslekleri, günümüz mesleklerinden çok farklı olacaklar. Ayrıca etkinliğini devam ettirecek olan az sayıdaki mesleklerde de farklı alanlarda uzmanlaşma gereklilikleri doğacak. Gelecekte çocuklarımızın sahip olmak için can atacakları meslekler neler olabilir?

Her Alanda Teknoloji Destekli Meslekler

Geleceğin meslekleri teknolojiden ayrı düşünülemeyecek. Genel olarak, kişisel danışmanlar, teknik destek elemanları, yazılım ve oyun geliştiricilerle eğitmenlere ihtiyaç duyacağız. Ancak bu kişiler günümüzdekilerden çok farklı alanlarda, teknoloji temelli işlerin uzmanları olarak çalışacaklar.

Gelecekte Yeni Mühendislik Alanları Neler Olacak?

Gelecekte inşaat ya da kimya mühendislerinden çok 3D üretim mühendisi, iklim mühendisi, endüstriyel tasarım mühendisi, ağ mühendisi, genetik mühendisi gibi kişilere ihtiyaç duyacağız. 3D üretim mühendisi, özellikle tekstil, yemek, sağlık endüstrilerinde, kişiye özel ürünler üretilmesini sağlayacaklar. Daha şimdiden üç boyutlu yazıcıların kullanılmaya başlandığını düşünürsek bu mesleğin yakın bir gelecekte popüler olacağı su götürmez.

bozulan iklim koşullarını düzeltecek tedbirlerin neler olacağı ve bu tedbirlerin nasıl alınacağı konusunda da hükümetler ve sivil toplum kuruluşları iklim mühendislerinden yardım alacaklar. yeni ürün ve konseptlere her zamankinden fazla ihtiyaç duyacağımızdan, geleceğin meslekleri arasında endüstriyel tasarım mühendisliği de yer alıyor. genetik mühendisleri de dna’mızla ilgili araştırma ve çalışmalarla geleceğe yön verecekler.

Robotlu Hayat

Gelecekte yapay zekalı cihazlar ve robotlar hayatımızda fazlasıyla yer alacak. Tabii tüm bu cihaz ve robotları ustalıkla tasarlayacak ve teknik arızalarını giderecek uzman ve teknisyenler de aranan kişiler olacaklar. Ayrıca, yapay zekalı cihazlarla çalışmanın yöntemlerini öğretecek eğitmenlere de ihtiyaç duyulacak.

Bu sebeplerden dolayı, geleceğin meslekleri arasında, robot teknisyenliği, yapay zeka eğitmenliği, robotik kodlama uzmanlığı gibi işleri görebileceğiz. İş yerlerinde makinalarla insanlar arasındaki iş bölümünü düzenleyen yöneticiler, otonom araçlar ve dronların yarattığı trafiği düzenleyecek yol uzmanları da çalışacaklar.

Biyoteknoloji ve Biyomedikal Önem Kazanacak

Özellikle engellilikle ilgili olarak biyoteknologlar yapay uzuvları insan vücuduna en uygun şekilde üretmek adına önemli işler yapacaklar. Hastalıkları alt etmek üzere biyomedikal çalışmalar da hız kazanacak. İlaç endüstrisinin büyüklüğünü de düşündüğümüzde biyomedikal uzmanlığının geleceğin meslekleri arasındaki yerinin sağlam olduğunu söyleyebiliriz.

Sanal Dünyada Çok Vakit Geçireceğiz

Eğlence anlayışımız sanal alana daha da çok kayacak. Bu yüzden oyun ve aplikasyon geliştiricileri için önemli bir alan açılacak. Şimdiden adlarından söz ettiren profesyonel bilgisayar oyuncuları başka insanlar için oyun oynayarak onların para kazanmalarını sağlayacaklar. Geleceğin meslekleri içinde en ilginci belki de bu iş!

Yaşlı Nüfus Artacak

İlerleyen yıllarda yaşlı nüfusun artması bekleniyor. Bu yüzden, hemşire, terapist ve fizyoterapistlere ihtiyaç duyulacak. Bu kişilerin yapay zekalı cihazlarıyla teşhis koyabilenleri daha makbul olacak. Geleceğin meslekleri arasında sağlıkla ilgili meslekler, uzmanlarının yapay zekalı cihazlar kullanabilmeleri halinde, önemli bir yerde olacaklar.

Her Şeyimizi Bir Bilene Danışacağız

Finans, hukuk gibi geleneksel işler kripto paranın yaygınlaşmasıyla daha karmaşık bir hal alacak. Sosyal medya hukuk danışmanlığı, finansal koçluk gibi işlerin yanında, hangi hastalıklara yatkın olduğumuzu anlamak ve bu konuda tedbirler almak için uzmanlarına başvurduğumuz genetik danışmanlığı gibi işler de geleceğin meslekleri arasında yer alacak.

Geleceğin Popüler Meslekleri Neler Olacak?

Geleceğin meslekleri arasında bilgisayar mühendisliği, yazılım, SEO ve sosyal medya uzmanlığı, içerik yazarlığı, veri analistliği, data merkezi tasarımcılığı ve teknisyenliği, IT güvenlik danışmanlığı büyük öneme sahip olacaklar.
Gelecekte dünyanın nüfusu artacağından iş bulmak da kolay olmayacak. Bu yüzden yeni neslin altyapısını geleceğin meslekleri ile uyumlu bir şekilde oluşturması ve bu meslekler hakkında bilgi sahibi olması her zamankinden fazla önem arz ediyor.

Yazar: Işıl Camgöz

3D Üretim Mühendisliği, Özellikle tekstil, yemek, sağlık endüstrilerinde, kişiye özel ürünler üretilmesini sağlayacaklar, Üç boyutlu yazıcıların kullanımının artması ile bu meslek popüler olacak, İklim Mühendisi, Bozulan iklim koşullarını düzeltecek tedbirlerin neler olacağı ve bu tedbirlerin nasıl alınacağı konusunda hükümetler ve sivil toplum kuruluşlarına yardım edecekler, İklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir bir gelecek için bu mesleğe ihtiyaç duyulacak, Robot Teknisyenliği, Yapay zekalı cihazlar ve robotları ustalıkla tasarlayacak ve teknik arızalarını giderecek uzmanlar, Gelecekte yapay zekalı cihazlar ve robotların kullanımı artacak, bu doğrultuda uzman ve teknisyenlere ihtiyaç duyulacak, Biyoteknolog, Engellilikle ilgili olarak yapay uzuvları insan vücuduna en uygun şekilde üretmek adına önemli işler yapacaklar, Biyoteknoloji alanındaki gelişmelerle birlikte, biyoteknologlara olan ihtiyaç artacak, Profesyonel Bilgisayar Oyuncusu, Başka insanlar için oyun oynayarak onların para kazanmalarını sağlayacaklar, Eğlence anlayışının sanal alana kayması ve oyun sektörünün büyümesi ile bu meslek popüler olacak, Biyomedikal Uzmanı, Hastalıkları alt etmek ve ilaç geliştirmek üzere çalışmalar yürütecekler, İlaç endüstrisi büyüklüğü ve sağlık sektöründeki ihtiyaçlar göz önüne alındığında bu meslek önemli bir yer tutacak, Terapist ve Fizyoterapist, Yaşlı nüfusun artmasıyla bu mesleklere olan ihtiyaç artacak, Hemşire, terapist ve fizyoterapistlere özellikle yaşlı nüfusun bakımı ve tedavisi konusunda ihtiyaç duyulacak, Genetik Danışman, Hangi hastalıklara yatkın olduğumuzu anlamak ve bu konuda tedbirler almak için uzmanlarına başvurduğumuz danışmanlık hizmeti, Karmaşık genetik bilgiyi anlamaya yardımcı olacak ve hastalıkların önlenmesinde etkili olacak bir meslek, Bilgisayar Mühendisi ve Yazılım Uzmanı, Bilgisayar ve yazılım teknolojileri alanında uzmanlaşmış profesyoneller, Dijital çağla beraber artan teknolojik ihtiyaçlar, bu uzmanlık alanlarının gerekliliğini artırıyor, Sosyal Medya Uzmanı ve İçerik Yazarı, Sosyal medya platformlarının yönetiminden ve içerik üretiminden sorumlu profesyoneller, Dijital pazarlama ve sosyal medyanın öneminin artması, bu alanda uzman personele olan ihtiyacı beraberinde getiriyor
içerik içerik uzmanlığı geleceğin meslekleri içerik yazarlığı robot içerik uzmanlığı seo seo uzmanlığıyapay zeka yazılım
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.