AnasayfaBlogFiber İnternet Nedir?
Teknoloji

Fiber İnternet Nedir?

03 Ocak 2020
Bir kişi önünde bir dijital fotoğraf makinesi tutmaktadır. Fotoğraf makinesinin yan tarafında mavi beyaz bir logo vardır ve objektif çerçevenin ortasındadır, yakın plan bir görüntüye sahiptir. Kişi işaret parmağını deklanşör düğmesine koymuş, fotoğraf çekmeye hazır. Siyah bir gömlek ve kot pantolon giymekte, kahverengi bir kemer ve kahverengi bir sırt çantası taşımaktadır. Arka plan açık mavi bir duvar ve çerçevenin sol üst köşesinde bir pencere görülüyor. Arka planda üzerinde çeşitli eşyalar bulunan beyaz bir raf var ve odada birkaç bitki var.
Fiber İnternet Nedir?ADSL İnternet Nedir?Fiber ve ADSL İnternetin Karşılaştırılması
Veri aktarımının sağlanması için fiber kabloları kullanan bir internet türüdür.Bakır kablolar yoluyla yapılan veri aktarımını kullanır. ADSL, Asimetrik Dijital Abone Hattı anlamına gelir.Fiber internet, ADSL internete göre daha hızlı ve kesintisiz bir bağlantı sağlar.
Fiber kablolara sahip olduğu için daha fazla veri daha hızlı bir şekilde aktarılır.Bakır kabloların direnci, kablo uzunluğu arttıkça hızı düşürür.Fiber internet daha hızlı ve daha geniş bant genişliği sağlar.
Fiber kablolar, manyetik ve elektriksel alanlardan ve radyo dalgalarından etkilenmez.Bakır kablolarda direnç ve dış etkenler nedeniyle hız düşer.Fiber internet, istikrarlı ve güvenilir bir bağlantı hızı sağlar.
Fiber kablolar üç farklı dalga boyu kullanır ve bu nedenle yüksek veri hızlarına ulaşır.Bakır kablolarda yüksek hızlara ulaşılamaz.Fiber internet, veri aktarım hızı konusunda ADSL interneti aşar.
İnternet hızı, yüksek frekanslı ışık dalgaları ile çift yönlü veri iletimi için kullanılır.ADSL, veri iletimini telefon hatları üzerinden sağlar.Fiber internet, aynı frekansta yüksek hızlarda çift yönlü veri iletimi sağlar.
Fiber kablolar, saç teli kadar ince ve detaylı bir teknoloji ile üretilmiştir.ADSL, bakır veya alüminyumdan yapılmış daha kalın kabloları kullanır.Fiber kablolar, bakır kabloların aksine çok ince ve hafif olup daha geniş kapasiteye sahiptir.
Fiber kablolar, ışığı kullanarak veri iletişimini sağlar.ADSL, elektrik akımını kullanarak veri iletişimini sağlar.Fiber internet, elektromanyetik dalgalardan etkilenmeyen ışık iletişimini kullanır.
Yüksek hızlara dayanabilen fiber kablolar, uzak mesafelere hızlı ve sabit bir şekilde veri iletimi yapabilir.ADSL'nin iletim hızı, hat uzunluğuna ve kalitesine bağlı olarak değişir.Fiber internet, uzun mesafelerde bile yüksek veri hızlarını koruyabilir.
Çevresel şartların zorlu olduğu yerlerde bile daima sabit ve güvenilir bir bağlantı sunar.Çevresel koşullar, ADSL bağlantısının kalitesini etkileyebilir.Fiber internet, çevresel faktörlere karşı daha dirençlidir.
Fiber internet, aynı bant genişliği üzerinde çok daha fazla veri taşır.ADSL'in veri taşıma kapasitesi, fiber internetin kapasitesinden daha düşüktür.Fiber internet, aynı zaman diliminde çok daha fazla veri taşıma kapasitesine sahiptir.

Fiber internet, veri aktarımının sağlanması için fiber kabloları kullanan internet türüdür. Fiber kablolar sayesinde daha fazla veri daha hızlı bir şekilde aktarılır. Diğer internet türlerinin ulaşamadığı veri hızlarına fiber internet ulaşarak daha hızlı şekilde veri aktarımı gerçekleştirilmektedir. Böylece insanların internette yaşadıkları deneyim geliştirilmiştir. İnternette daha kısa zamanda daha fazla içeriğe ulaşılabilmesine imkân sağlayarak geçirilen zamanı daha keyifli hale getirmiştir.

Fiber internet altyapısı kullanılmaya başlamadan önce internet, bakır kablolar yoluyla yapılan veri aktarımı sayesinde sağlanmıştır. Bu teknoloji Asimetrik Dijital Abone Hattı, kısaca ADSL internet bağlantısı olarak adlandırılmaktadır. Fiber kabloların kullanılmasıyla birlikte yeni bir internet teknolojisi kullanılmaya başlanmıştır. Fiber internet altyapısına geçiş maliyetli ve zahmetli bir süreç olması nedeniyle kademeli olarak gerçekleştirilmektedir.

Türkiye’de fiber altyapısını ilk olarak Türk Telekom kullanmaya başlamıştır. Bu hizmet ilk zamanlarda sadece ticari müşteriler için sunulmuştur. Daha sonra diğer firmalarında müşterilerine bu teknolojiyi sunabilmek için çalışmalara başlaması ile süreç hızlanmıştır. Bu sayede Türkiye’nin farklı illerinde ve ilçelerinde fiber internet kullanımı yaygınlaşmaktadır.

1 Dalga Boyunda Maksimum Ne Kadar Veri Taşınır?

Fiber internet altyapısında veri iletimini sağlamak için fiber optik kablolar kullanılmaktadır. Bu kablolar saç teli kadar ince, detaylı bir teknoloji ile üretilmiş ve cam ip kullanan yapıdadır. Diğer kablolar gibi veri akışını elektrik akışı ile sağlamamaktadır. Bunun yerine ışık ile iletim gerçekleştirilmektedir. Böylece manyetik ve elektriksel alanlardan ve radyo dalgalarından etkilenme ihtimali bulunmamaktadır.

Çevresel şartların zorlu olduğu nemli ve rutubetli yerlerde bile her zaman sabit ve güvenilir bir bağlantı sunabilmektedir. Fiber kablolar uzak mesafelere veri aktarımını hızlı ve sabit bir şekilde yapabilmek için tasarlanmıştır. Saniyede 300 bin km hızla yani ışık hızıyla iletim yapabilmektedir. Ethernet sinyali aktaran kablolar ise 10baseF olarak adlandırılmaktadır.

Fiber internet teknolojisinde hızlı veri akışını sağlayan fiber kablolar üç farklı dalga boyu kullanmaktadır. Bu kablolar, 1996 yılında ilk kullanıldıklarında 850 nanometre dalga boyunda kullanılmıştır. 1975 yılında 1310 nanometre, 1987’den itibaren ise 1550 nanometre dalga boylarını kullanmıştır.

Fiber optik kablolar üç bölümden oluşur. Çekirdek, kaplama ve tampon kaplama. Çekirdek, ışığın ilerlediği ince cam merkezdir. Kaplama, çekirdeği kaplayarak ışığı çekirdeğin içine geri yansıtan dış optik malzemedir. Tampon kaplama ise fiber kabloyu hasardan ve nemden koruyan dış yapıyı oluşturur.

Binlerce optik tel kablonun içerisinde yer alır. Optik fiber kabloların iki türü bulunmaktadır. Bunlar, tek modlu ve çok modlu fiber kablolardır. Bu iki kablo türünün iletim kapasiteleri farklıdır. Tek modlu fiber kablolar küçük çekirdeğe sahiptir. Kızıl ötesi lazer ışığını 1300 ile 1550 nanometre dalga boyunda iletir. Çok modlu fiber kablolar ise daha büyük çekirdeğe sahiptir. LED kızılötesi ışıkları 850 ile 1300 nanometre dalga boyunda iletir.

Bu dalga boylarını ve iletim hızlarını kullanan fiber internetin taşıyabileceği veri miktarı hizmetin verildiği yere göre değişmektedir. Hizmet verilen bölgenin desteklediği altyapı hızına göre kullanıcılar alabilecekleri en yüksek hızı tercih edebilmektedir. Ülkemizde fiber internet hızı 1000Mbps civarına kadar çıkabilmektedir. Bu teknolojinin daha gelişmiş şekilde kullanıldığı diğer ülkelerde ise fiber internet hızları 10Gbps ve üstü değerlere ulaşabilmektedir.

Fiber İnternet ile ADSL İnternet Arasındaki Farklar

ADSL internet bağlantısı bakır kablolar ile sağlanır. Bakır kabloların direncinin olması nedeniyle kablo uzunluğu ne kadar artarsa bakır kablo üzerindeki direnç de o kadar artar. Bu nedenle aktarılan internet bağlantı hızı düşer. 16Mbps hızla ADSL bağlantı satın alan kullanıcılara aktarılan hız 14 – 15Mbps civarlarında kalmaktadır.

Fiber internet bağlantısı ise fiber kablolar aracılığıyla sağlanır. Bu kablolar, bakır kablolar gibi internet hızında fazla bir kayıp yaşatmazlar. Malzeme olarak plastik ya da cam kullanılır. Veri aktarımı ve alımı için ışık kullanıldığı için fiber optik kablolar bu ışığa yön verilmesini sağlar. Fiber internet için ışık hızında internet benzetmesinin yapılma nedeni budur.

ADSL internet altyapısında veri transferi telefondan bağımsız olarak ama aynı hat üzerinden sağlanır. Fiber internet kendi kablo hattını kullanır. Kullanılan bu optik kablolar ADSL internetin kullandığı bakır telefon hattı kablolarına göre daha fazla veri taşınmasına olanak sağlar.

ADSL altyapısında kullanılan modem telefon santraline ne kadar yakınsa o kadar hızlı hizmet alınabilir. Fakat ADSL sistemi asimetrik olduğu için indirme hızı ile yükleme hızı arasında fark vardır. Aynı büyüklüğe sahip bir dosyayı göndermek indirmekten daha uzun sürmektedir. ADSL internet altyapısında kullanılan bant genişliği haneler arasında paylaşılır. Bu nedenle hane sayısı arttıkça ortalama hız düşmektedir.

Fiber internet altyapısı ADSL internetten farklı olarak indirme ve yükleme hızlarını eşit vererek simetrik internet hizmeti sağlayabilmektedir. Fiber internet hızı genellikle kullanılan modemin teknolojisi, genişbant için ayrılan frekans kanalı ve kullanıcı sayısına bağlı olarak değişmektedir. DOCSIS 3.0 teknolojisi kullanan modemler ile oldukça yüksek hızlar elde etmek mümkündür.

Fiber İnternetin Türkiye’de Gelişim Süreci

  • Türkiye’nin ilk sayısal telefon santrali 18 Aralık 1984 tarihinde Ankara’da hizmete açıldı. 10 Nisan 1985 tarihinde ise Türkiye’de ilk fiber optik sistem, Ankara – Gölbaşı arasında döşenen fiber kablo hattı olmuştur. Bu hatta 140 MB/s hızında bir sistem hizmete girmiştir.

  • 15 Temmuz 1987 yılında ise iller arasında ilk optik kablo olan Aydın – Denizli arası hat döşendi. Bu hat direkler arasında havada bulunan bir hattı.

  • 24 Aralık 1990 yılına gelindiğinde EMOS1 projesi kapsamında İtalya-Yunanistan-Türkiye-Ortadoğu arasında fiber denizaltı kablosu aracılığıyla iletişim sağlandı. Bu proje Türkiye’nin de dahil olduğu en büyük fiber optik projelerinden biriydi ve 90’lı yıllardaki gelişmelerin hızlanmasına katkı sağladı.

  • 1994 yılında Türkiye Marmara Ege Optik Sistemi ve Türkiye Kıbrıs Denizaltı Fiber Optik Kablosu hizmete girdi. Bu iki fiber sistem ile birlikte, çevre ülkelerle fiber optik kablolar aracılığıyla bağlantı kurulmaya başlandı.

  • 1997 yılında TURPAK şebekesi üzerinden Ulusal Akademik Ağ projesi ile üniversiteler birbiriyle bağlantılı hale getirildi. Yine 1997 yılında Karadeniz Fiber Optik Sistemi ve TBL sistemi hizmete girdi. Bu sayede yeni bir fiber sistem daha oluştu.

  • 1999 yılının şubat ayına gelindiğinde, telefon servislerinin ve darbantlı hizmetlerin sağlanabilmesi için santrallerden hane dolaplarına kadar iletilen fiber optik kablolar üzerinde erişimi çoklayıcı sistemler kullanılmaya başlandı. 2000’li yıllara gelinirken alt yapı için fiber kullanımı arttı.

  • 2004 yılında resmi kurumların ve kurumsal müşterilerinin yurtiçi birimlerinde veri transferlerini sağlayabilmek için DSL hizmeti verilmeye başlandı. Bu yıldan itibaren kullanılan ADSL internet sistemi yeni yatırımlarla fiber internet sistemine doğru gelişim gösterdi.

  • 2010 yılında fiber optik çalışmaları için Superonline tarafından 500 milyon TL yatırım gerçekleştirildi. Bu yılın sonuna kadar yaklaşık olarak 23 bin km alana fiber optik kabloların döşenmesi tamamlandı.

  • 2012 yılı itibariyle Superonline 1000Mbps hızında fiber internet hizmeti sunmaya başladı.

  • 2010’lu yıllar boyunca yapılan yatırımlarla beraber Türkiye, fiber internette en hızlı büyüyen Avrupa ülkeleri arasında ilk üç sırada yer almıştır.

Veri aktarımının sağlanması için fiber kabloları kullanan bir internet türüdür, Bakır kablolar yoluyla yapılan veri aktarımını kullanır ADSL, Asimetrik Dijital Abone Hattı anlamına gelir, Fiber internet, ADSL internete göre daha hızlı ve kesintisiz bir bağlantı sağlar, Fiber kablolara sahip olduğu için daha fazla veri daha hızlı bir şekilde aktarılır, Bakır kabloların direnci, kablo uzunluğu arttıkça hızı düşürür, Fiber internet daha hızlı ve daha geniş bant genişliği sağlar, Fiber kablolar, manyetik ve elektriksel alanlardan ve radyo dalgalarından etkilenmez, Bakır kablolarda direnç ve dış etkenler nedeniyle hız düşer, Fiber internet, istikrarlı ve güvenilir bir bağlantı hızı sağlar, Fiber kablolar üç farklı dalga boyu kullanır ve bu nedenle yüksek veri hızlarına ulaşır, Bakır kablolarda yüksek hızlara ulaşılamaz, Fiber internet, veri aktarım hızı konusunda ADSL interneti aşar, İnternet hızı, yüksek frekanslı ışık dalgaları ile çift yönlü veri iletimi için kullanılır, ADSL, veri iletimini telefon hatları üzerinden sağlar, Fiber internet, aynı frekansta yüksek hızlarda çift yönlü veri iletimi sağlar, Fiber kablolar, saç teli kadar ince ve detaylı bir teknoloji ile üretilmiştir, ADSL, bakır veya alüminyumdan yapılmış daha kalın kabloları kullanır, Fiber kablolar, bakır kabloların aksine çok ince ve hafif olup daha geniş kapasiteye sahiptir, Fiber kablolar, ışığı kullanarak veri iletişimini sağlar, ADSL, elektrik akımını kullanarak veri iletişimini sağlar, Fiber internet, elektromanyetik dalgalardan etkilenmeyen ışık iletişimini kullanır, Yüksek hızlara dayanabilen fiber kablolar, uzak mesafelere hızlı ve sabit bir şekilde veri iletimi yapabilir, ADSL'nin iletim hızı, hat uzunluğuna ve kalitesine bağlı olarak değişir, Fiber internet, uzun mesafelerde bile yüksek veri hızlarını koruyabilir, Çevresel şartların zorlu olduğu yerlerde bile daima sabit ve güvenilir bir bağlantı sunar, Çevresel koşullar, ADSL bağlantısının kalitesini etkileyebilir, Fiber internet, çevresel faktörlere karşı daha dirençlidir, Fiber internet, aynı bant genişliği üzerinde çok daha fazla veri taşır, ADSL'in veri taşıma kapasitesi, fiber internetin kapasitesinden daha düşüktür, Fiber internet, aynı zaman diliminde çok daha fazla veri taşıma kapasitesine sahiptir
fiber internet fiber internet altyapısı fiber optik kablo fiber internet gelişimi fiber
Resimdeki adam şeffaf camlı bir çift dikdörtgen gözlük takıyor. Kısa, koyu renk saçları ve sakalı var. Başını hafifçe sağa eğmiş ve yana doğru bakıyor. Yakalı siyah bir gömlek giymiş, beyaz ve gri desenli bir kravat takmış. Elleri ceplerinde. Yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Güçlü bir çene çizgisi ve belirgin kaşları vardır. Gözlükleri keskin ve profesyonel bir görünüm veriyor.
Cem Taşdöğen
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.