AnasayfaBlogEvde Hasta Bakım Asistanı Nasıl Olunur?
Video

Evde Hasta Bakım Asistanı Nasıl Olunur?

23 Haziran 2021
Bu görüntü gündelik bir ortamda bir grup insanı tasvir ediyor. Resmin ortasında, gözlüklü ve takım elbiseli bir adam önde ve ortada durmaktadır. Gülümsüyor ve sohbet ediyor gibi görünüyor. Sağında uzun, koyu renk saçlı bir kadın duruyor. Kadın siyah beyaz puantiyeli bir gömlek giymiş ve kollarını kavuşturmuş. Arkalarında birkaç kişi daha ayakta durmakta ve sohbet etmektedir. Hepsi de yüzlerinde gülümsemelerle dostça bir sohbet içinde görünüyor. Görüntüdeki renkler soluk ve arka plan hafif bulanık. Görüntünün genel atmosferi rahatlama ve dostluk havasında.
KonuAyrıntılarEk Bilgiler
Evde Hasta Bakım Asistanı Olma ŞartlarıÖn lisans eğitimi ve teknikerlik boyutu gerekmektedir. Tabanlı bir merhamet duygusu olmalı.Alanında kurs ve eğitimler geniş bir bilgi ve teknik donanım sağlar.
İstihdam AlanlarıHuzurevleri, bakım hizmet merkezleri, ve bireysel evde bakım hizmetleriBireysel hizmetler kimi zaman daha yüksek kazanç sağlayabilir.
Maaş BilgisiKurumsal yerlerde 4000-5600 TL, bireysel hizmetlerde 5000-13000 TL arasında değişir.Maaş bilgisine hizmet verilen semt ve hastaların durumlarına göre değişiklik gösterebilir.
Evde Bakımın AvantajlarıHastanın daha rahat ve kaliteli hizmet alması, asistanın sadece bir hasta ile ilgilenmesiEvde bakım, asistanın aynı zamanda tükenmişlik sendromunu önlemesine yardımcı olabilir.
Gerekli EğitimÜniversitelerin ön lisans programlarını tamamlama ve belirli bir puan üzeri almak gerekmektedir.Kamu hizmetlerinde çalışmak isteyenler KPSS'ye girmeli, özel sektörde mülakatlarla işe alım yapılır.
Mülakat SüreciGeçmiş deneyimler, merhamet duygusu, mahremiyet koruma gibi konulara dikkat edilir.Mülakat süreci, hem hasta hem de hasta yakınları tarafından değerlendirilebilir.
Risklerİlaç tüketimi, mide koruyucu gibi unsurlarda yanlışlar yapılabilir. Ayrıca asistanın kendi sağlığını da koruması gereklidir.Tükenmişlik sendromuna dikkat edilmeli ve düzenli dinlenmeye zaman ayrılmalıdır.
Hasta Bakımı Asistanlığı EğitimiÖzellikle bu alanda ilgi ve ihtiyaç hissedenlerin katılması önerilir.Sertifika alındığında asistan, bakım hizmetlerini daha bilinçli ve kaliteli bir şekilde sağlayabilir.
Nevzat YükselSağlık Yönetimi bölümünde öğretim görevlisi ve evde hasta bakımı asistanlığı eğitmeni.Yüksek Lisansını İstanbul Üniversitesi’nde Sağlık Yönetimi Bölümünde tamamlamış ve doktora eğitimine devam etmektedir.
Evde Hasta Bakımı Asistanı İhtiyacıEkonomik sebepler, hasta yakını olması gibi nedenlerle evde hasta bakım asistanına ihtiyaç duyulabilir.Yaşlı nüfusun artmasıyla bu alanda ihtiyaçların artacağı öngörülmektedir.

Öğretim Görevlisi ve Evde Hasta Bakım Asistanlığı Eğitimi eğitmeni Nevzat Yüksel ile evde hasta bakımı asistanlığı üzerine konuştuk. Evde hasta bakım asistanı olmak isteyenler için çalışma koşulları, maaş bilgileri ve bilinçli bir hasta bakımı konusunda bilgiler aldık. 

Nevzat Yüksel kimdir?

nevzat yüksel, sağlık yönetimi bölümünde bir kamu üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaktayım. yüksek lisansımı i̇stanbul üniversitesi’nde sağlık yönetimi bölümünde yaptım. doktora eğitimine yine bu bölümde devam etmekteyim. i̇stanbul i̇şletme enstitüsü ile yaklaşık 2 yıldır çalışıyorum. farklı eğitimlerim var. sağlık başlıklarında blog yazarlığı yapmaktayım. kitapla ilgili bazı çalışmalarım var. yakın bir gelecekte ilk kitap basımını gerçekleştirerek okuyucu arkadaşlarla buluşmayı hayal ediyorum. 

Kimler evde hasta bakıcı hizmetine ihtiyaç duyar?

Bu eğitimi almak isteyenin bu işe ihtiyaç duyması gerekir. Ekonomik sebepler ya da yakınının hasta olması gibi sebeplerle ihtiyaç duyulabilir. İşin temelinde merhamet duygusunun olması gerektiğini ifade etmek gerekiyor. Diğer etmenler ve olgular süreç boyunca gelişerek devam edecektir. 

Evde hasta bakım asistanı nasıl olunur?

Evde hasta bakıcı asistanı olmak için teknikerlik boyutuyla bu mesleği elde etmek gerekiyor. Ön lisans eğitimleri bulunuyor. Hem kamu hem de vakıf üniversitelerinde var. Puanları ortalamanın biraz üzerinde. Geleceğin meslekleri arasında görebilirim. Hem tüketen hem kaliteli bakım hizmetlerinin gerçekleştirilmesi adına bazı teknik donanımlara sahip olmaya başladık. Yaşlı nüfusunun da artacağı yönünde veriler var. Bundan 15 yıl önceki fizik tedavi rehabilitasyon mesleği gibi, revaçta meslek olarak görülebilir. Ön lisans eğitimin ardından bazı eğitimlerle taçlandırılabilir. Enstitüdeki eğitimimiz gibi. Kurumsal kimliği olan bir yerde staj olarak hasta bakımını gerçekleştirdikleri takdir de onlar da evde hasta bakım asistanı olabilir. 

İş bulma imkanı nasıl? Nerelerde çalışılabilir?

Çalışabilecekleri çok farklı seçenekler var. Kurumsal anlamda bakım hizmeti veren yerlerde çalışabilirler. Huzurevlerinde çalışabilirler. Daha özgürlükçü, daha üst kategoride maaş alma durumunda olmak isterlerse bağımsız olarak evde bakım şeklinde de yürütebilirler. Amaç işlerini ne kadar profesyonel yürüttüğü ve hastanın memnuniyeti. Böylece geriye doğru dosya biriktirme sürecini başlatmış oluyorlar. 4000 -5600 TL civarı kurumsalda maaş alımı iken, İstanbul’un İzmir’in ortanın üstündeki semtlerinde ise 5000 ile 13000 TL arasında değişiyor. Bireysel olarak ev bakım hizmetini de yerine getirebilirler. Evde hasta bakımı yapmanın zor bir süreç olduğunun altını çizerim. 

Her meslekte olduğu gibi bu mesleğinde riskli tarafları var mı?

İlaç tüketimi ile ilgili evde bakım asistanı yerine getirebilir. İlaç kullanımını doğru şekilde yerine getiremediğinde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Mide koruyucu unutarak ilaç vermek hastada farklı reaksiyonlar meydana getirebilir. Hastaya zarar vermem olur. Sağlığa bakan tarafından bir mesuliyeti var. Bir başka açıdan doğru şekilde bazı hizmetleri sağlayamadığı takdirde kendi sağlığından da ödün vermeye başlayabilir. Hasta bakımına başlanmadan bütün detaylar konuşulmalı. Belli günlerde dinlenmediği taktirde tükenmişlik sendromu da yaşanabilir.

Evde hasta bakımı asistanı ne kadar kazanıyor?

Aylık gelirleri kurumsal yerde çalışıyorlarsa alabilecekleri maaşlar 4000 ila 5800 arasında değişir. Bireysel bazda orta ve üzeri ailede bu meslek yerine getirildiğinde 5000 ile 13000 TL arasında değişir. 

Hastanın evde bakılması daha avantajlı diyebilir miyiz? 

Evde bakım hizmeti bireysel bazda yerine getiriliyorsa hasta tarafından verim yüksek olabilir. Bir hasta ile ilgileniyorsunuz. Yiyebileceği şeyler, hastanın üst değişimleri farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Bakımın evde yapılması hastaya farklı avantajları olacaktır. Asistan da avantajlardan faydalanacaktır. Kişinin bir hastası vardır, sorumluluk azaldıkça kişiyi rahatlatacaktır. 

Evde hasta bakımı asistanı olmak için hangi bölümden mezun olunmalı?

Üniversitelerin ön lisans eğitimlerini tamamlamaları gerekiyor. Merkezi sınavda temel yeterlilik puanından sonra 200 puan üzeri ve almak gerekir. Ön lisans eğitimin ardından tekniker olurlar. Kamu hizmetlerinde çalışmak istiyorlarsa KPSS’ye girmeliler. Bireyselde ve özelde mülakatlar yapılarak alımlar gerçekleşiyor. 

Mülakatları nasıl gerçekleşiyor. Bununla ilgili izleyicilerimize verebileceğiniz tüyolar var mı?

Değerlendirmeyi hastanın kendisi yapacaksa, “Daha önce hangi hastalara baktın? O hastaların sürecini nasıl tamamladınız, hasta sağlığına kavuştu mu yoksa gerekli hizmeti veremediğiniz için ayrıldınız?” soruları gelebilir. Hasta yakınlarıyla yapılacaksa merhamet duygusu kişi sahip mi? Mahremiyeti korur mu? İstedikleri cevabı buldukları taktirde olumlu yönde tercihte bulunurlar. 

Evde hasta bakımı asistanlığı eğitiminize kimler katılmalı? Katıldıklarında neler öğrenmiş olacaklar? Sertifika aldıklarında nerelerde kullanabilirler? 

Eğitime katıldıktan sonra özel sektörde kullanabilir. Kurumsal kimliği olan yerlerde kullanabilir. Evde bakım hizmeti sunacakları ilgili yerlerde, ailelerde kullanabilirler. Kamu sektöründe hizmet içi eğitim kapsamında da bazı eğitimler yapıyorlar. Bu sertifikayı orada da kullanabilirler.

Enstitüde verdiğiniz diğer eğitimlerinizden de kısaca bahsedebilir misiniz? 

3 farklı eğitimde var. Sağlık kurumları işletmeciliği, eczane yardımcı personeli eğitimi ve sterilizasyon ve dezenfeksiyon eğitimi. Evde hasta bakım asistanlığı eğitimi ile dört eğitimimiz var. 

Evde hemşire hizmeti ile evde hasta bakım asistanlığı arasındaki fark nedir?

Birbirine yakın iki meslek olarak değerlendirebiliriz. Evde hemşirelik olayın tıbbı boyutuyla ilgilenen bölüm olarak karşımıza çıkıyor. Tıbbı bakım ihtiyaçları ya da tıbbı bir operasyon geçirdiyse evde hemşirelik bakımına ihtiyaç duyuluyor. Tıbbı balım için mutlak anlamda hemşire bakımına ihtiyaç duyulmakta. Hemşire bakımına ihtiyaç duyulmadığında evde hasta bakım asistanı yerine getirebilir. Yemek, temizlik, banyo ihtiyaçları, tuvalet ihtiyacı gibi görevler yapmakta. Fizyoterapistin istediği bazı şeyleri yerine getirebilir. Sosyal etkinliklerden kısmi egzersizlere varıncaya dek evde bakım asistanı yerine getirebilir. 

Evde hasta bakım asistanlığını meslek olarak seçenlere neler önerirsiniz?

Katılımcı arkadaşların eğitime katılmalarını tavsiye ederim. Bu işi yapabileceklerine inanıyor mu? Ailelerine karşı mecburiyet hissediyor mu? Merhamet duygularını geliştirmeliler. Bu mesleğin temelinde merhamet duygusu var. Hasta dosyası oluşturmalarını da kesinlikle tavsiye ederim.

Evde Hasta Bakım Asistanı Olma Şartları, Ön lisans eğitimi ve teknikerlik boyutu gerekmektedir Tabanlı bir merhamet duygusu olmalı, Alanında kurs ve eğitimler geniş bir bilgi ve teknik donanım sağlar, İstihdam Alanları, Huzurevleri, bakım hizmet merkezleri, ve bireysel evde bakım hizmetleri, Bireysel hizmetler kimi zaman daha yüksek kazanç sağlayabilir, Maaş Bilgisi, Kurumsal yerlerde 4000-5600 TL, bireysel hizmetlerde 5000-13000 TL arasında değişir, Maaş bilgisine hizmet verilen semt ve hastaların durumlarına göre değişiklik gösterebilir, Evde Bakımın Avantajları, Hastanın daha rahat ve kaliteli hizmet alması, asistanın sadece bir hasta ile ilgilenmesi, Evde bakım, asistanın aynı zamanda tükenmişlik sendromunu önlemesine yardımcı olabilir, Gerekli Eğitim, Üniversitelerin ön lisans programlarını tamamlama ve belirli bir puan üzeri almak gerekmektedir, Kamu hizmetlerinde çalışmak isteyenler KPSS'ye girmeli, özel sektörde mülakatlarla işe alım yapılır, Mülakat Süreci, Geçmiş deneyimler, merhamet duygusu, mahremiyet koruma gibi konulara dikkat edilir, Mülakat süreci, hem hasta hem de hasta yakınları tarafından değerlendirilebilir, Riskler, İlaç tüketimi, mide koruyucu gibi unsurlarda yanlışlar yapılabilir Ayrıca asistanın kendi sağlığını da koruması gereklidir, Tükenmişlik sendromuna dikkat edilmeli ve düzenli dinlenmeye zaman ayrılmalıdır, Hasta Bakımı Asistanlığı Eğitimi, Özellikle bu alanda ilgi ve ihtiyaç hissedenlerin katılması önerilir, Sertifika alındığında asistan, bakım hizmetlerini daha bilinçli ve kaliteli bir şekilde sağlayabilir, Nevzat Yüksel, Sağlık Yönetimi bölümünde öğretim görevlisi ve evde hasta bakımı asistanlığı eğitmeni, Yüksek Lisansını İstanbul Üniversitesi’nde Sağlık Yönetimi Bölümünde tamamlamış ve doktora eğitimine devam etmektedir, Evde Hasta Bakımı Asistanı İhtiyacı, Ekonomik sebepler, hasta yakını olması gibi nedenlerle evde hasta bakım asistanına ihtiyaç duyulabilir, Yaşlı nüfusun artmasıyla bu alanda ihtiyaçların artacağı öngörülmektedir
hasta bakım
Özel dikim siyah takım elbiseli yakışıklı bir adam gri bir arka planın önünde kendinden emin bir şekilde duruyor. Kısa, koyu renk saçları ve hafif bir sakalı var ve gözleri uzaklara bakıyor. Duruşu rahat, elleri rahatça ceplerinde ve dudaklarında hafif bir gülümseme var. Zarif ve sofistike görünüyor ve hayatın sunacağı her şeyi üstlenmeye hazır. Beyaz gömleği ve siyah kravatıyla kıyafetini tamamlıyor ve görünümüne sofistike bir hava katıyor.
Nevzat Yüksel
Blog Yazarı

Sağlık Yönetimi bölümünde öğretim görevlisi. Sağlık hukuku, Türk sağlık sistemi ve sağlık kuruluşlarında teknoloji yönetimi alanında dersler vermektedir. Birçok uluslararası dergi, kitap ve bildirilerde yazı ve bölümleri vardır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.