AnasayfaBlogEtkileyici Slayt Nasıl Yapılır?
Sunum Teknikleri

Etkileyici Slayt Nasıl Yapılır?

24 Mayıs 2020
Takım elbise giymiş bir kadın tuğla bir duvarın önünde durmakta ve sağ elinde bir gözlük tutmaktadır. Sol elinde bir telefon tutmakta ve işaret parmağıyla bir bilgisayar ekranını göstermektedir. Görüntünün odağında ön planda, yakın planda ve ortalanmış bir sandalye yer alıyor. Sandalyenin desenli minderi ve metal kolları olan koyu kahverengi bir kumaşı var. Kadın lacivert bir takım elbise ve beyaz bir gömlek giymiş, gözlüklerinin çerçeveleri açık renk. Saçları kısa ve koyu kahverengi, ifadesi ciddi ve odaklanmış.
AdımAçıklamaÖrnek
Sunum Şablonu OluşturmakSunumun genel görünümünü belirler. Stilistik bazda eşsiz ve tutarlıdır.Powerpoint'de kişiselleştirilmiş bir tema kullanmak.
Renk ve Tasarımlarİlgi çekici ve uyumlu renkler ile görsel alanı canlandırmak.Konuya uygun renk paletlerini kullanmak ve logo gibi tasarımları eklemek.
Yazı FontuOkumayı kolaylaştırır ve konunun tonunu ayarlar.Arial ya da Times New Roman gibi küçük ve net fontlar kullanmak.
Görsel MateryallerSlaytın anlaşılmasını destekler ve ilgi çeker.İlgili infografikler, fotoğraflar ya da videoları eklemek.
Sözcük SayısıBilgi yükünü azaltır ve odaklanmayı kolaylaştırır.Her slaytta on kelimeyi geçmeyen ifadeler kullanmak.
UyumSlaytlar arası geçişin tutarlı ve anlamlı olmasını sağlar.Tüm slaytların aynı renk ve tasarım şemasına uymasını sağlamak.
Farklılıkİzleyicinin dikkatini konkuya yoğunlaştırır ve sıkılmalarını önler.Her slaytta farklı ve yeni bilgiler sunmak.
Konuşma ve Slayt UyumluğuKonuşmacının slaytlarla senkronize olması izleyicilerin daha kolay takip etmesini sağlar.Konuşmacının konuşmasını slaytlara uygun düzenlemesi.
Slayt Sayısı ve Gösterim SüreleriSunumun toplam süresini ve dinleyicilerin ilgisini kontrol etmeye yardımcı olur.Proje sunumu için 10 dakika ve 10 slayt kullanmak.
Konuşmacının Konuşma MetniKonuşmacı, slaytları ve kendi konuşmasını destekleyecek şekilde ayarlamalarını yapmalı.Konuşma metninde kısa, anlaşılır ve abartıdan uzak ifadeler kullanmak.

Herhangi bir sebepten dolayı hazırlanan sunum çalışmalarında en göze çarpan unsur, sunulan slaytlardır. Sunum aşamasında dikkati ve ilgiyi toparlamak için konuşmacının hitabeti ve diksiyonu kadar, hazırlanan slaytın da etkisi büyüktür. Hatta pek çok durumda slayt gösterisi daha çok ilgi çeker ve sununun başarılı görülmesini sağlar. Bundan dolayı da bir sunum öncesi yapılan hazırlıklardan biri etkileyici slayt yollarını bulmaktır. 

İlgili eğitim: Online Diksiyon Kursu

Hangi konu ya da alanda olursa olsun, sunum teknikleri içinde slayt hazırlamanın büyük önemi vardır. Hazırlanan ve sunulan slayt, dinleyicilerin konuya odaklanmasına ve konuşmacının da konuyu desteklemesi açısından yararlanmasını sağlayabiliyor. Pratik ve yararlı bir sunu desteği sunan slaytların, yeterli ilgiyi çekmesi için de bazı etkileyici slayt taktikleri uygulamak gerekir. Eğitim ve iş hayatında konunuzu anlamlandırmak ve anlaşılır kılmak için slayt hazırlamak, neredeyse bir zorunluluk.

Sunum öncesi hazırlanacak slaytın etkili olması ve ilgi çekmesi için başta sunum şablonu oluşturmaktan tutun, renk, kullanılan tasarımlar, yazı fontu, materyaller, konuşmacının slaytı takip etmesi gibi pek çok unsuru sayabilirsiniz.

Sunumunuz içinde hazırlamak istediğiniz slaytın, konuya uyacak ve konuyu taşıyabilecek ögeleri de barındırması gerekir. Bundan dolayı slaytta kullanacağınız her unsur, birbiri ve konu ile ilgili olmalıdır. Etkileyici slayt için sunum öncesi ve sunum sırasında yapabileceğiniz bazı yöntemleri doğru uygulayarak başarılı bir sunumu elde edebilirsiniz.

Sunum İçin Etkileyici Slayt Hazırlama

Eğitim ve iş hayatının bir noktasında sunum hazırlama telaşıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Aşina olduğunuz bir konuyu dahi sunuma hazırlarken sunum öncesi heyecan ve başarısızlık korkusu yaşanabiliyor. Bütün bunların önüne geçmek ve sunum aşamasında özgüvenli olmak için sunum öncesi hazırlıklarınızı planlı bir şekilde yapmalısınız. Sunumun en dikkat çekici unsuru olabilen slayt gösterisi için de yapmanızda fayda olan bazı yöntemler vardır.

 Hem sunumda hakimiyetinizi sağlamak hem de sunuma duyarlılığı artırmak için sunum metnini hazırlamaktan başlayarak görsel- işitsel materyalleri doğru sıralayarak devam eden aşamaları planlamalısınız. Bu aşamalardan ilki ise sunum şablonunu kendiniz mi tasarlayacaksınız yoksa hazır sunum hazırlama programı mı kullanacaksınız bunun kararını vermenizdir. Günümüzün dijital imkânları içinde pek çok sunum hazırlama programını bulabiliyorsunuz. En meşhur ve sık kullanılan powerpoint programı dışında prezi, google slayt, canva gibi programları da kullanarak etkileyici slayt hazırlayabilirsiniz. Konunuza yeterince aşina olduktan ve sunum hazırlama programını da seçtikten sonra ise şu aşamalara dikkat edebilirsiniz;

  • Uzun cümlelerin yerine her bir slayt için sözcük sayısı en fazla on ile sınırlı tutulmalı.

  • Slayt gösterisi içinde boşluk bırakılmamalı ve slaytların tümü birbiri ile uyumlu olmalıdır. 

  • Ortak bir renk, tasarım ve yazı fontu eşliğinde slaytlar düzenlenmelidir. 

  • Sıkıcılıktan uzak, görsel, fotoğraf ve grafiklerle yüklü metni güçlendirecek kareler oluşturma.

  • Konunun ya da benzer görsellerin tekrarından kaçınarak farklı ve yeni şeyler gösterebilme.

  • Sunumdaki mesajların açık, anlaşılır ve güzel ifade edilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. 

  • Slaytların ortasında konunun anlamlandırılması için konu dahilinde video, işitsel ve görsel anlatı tekniklerinden yararlanmalı.

  • İzleyen herkesin görebileceği ve anlayabileceği görsel ve video seçeneklerini kullanma.

  • Sunum konuşmacısının söyledikleri ile gösterilen slaytların birbiri ile uyumlu olması.

  • Kullanılan slayt sayılarının ve gösterim sürelerinin, konunun anlaşılabilirliği ölçüsünde ayarlanması.

  • Konuşmacının da konuşmasını gösterilen slaytlara uygun olarak düzenlemesi.

Etkili Bir Konuşmacı Olmak İçin Yapılabilecekler

Başarılı ve ilgi çeken bir sunum için slaytlar kadar konuşmacının sunuma hakimiyeti de önemlidir. Hatta pek çok meslek ve iş sunumu için konuşmacının sözleri ve beden dili daha dikkat çeker. Bunun için de sunumu hazırlayan kişinin sunum öncesi konuşma metnini ve slayt gösterisini yönlendirecek şekilde ayarlamalarını yapması gerekiyor.

Konuşmacının belirli bir süre içinde, konuyu bir noktadan bir noktaya taşıyabilmesi adına süreyi, slayt yönlendirmesini ve sözlerini kontrol etmesi lazım. Özellikle slaytların akışı sırasında slayt gösterisi ile konuşmacının sözleri birbiri ile ilgili olmalıdır.  

Sunum aşamasında metin ile slaytların uyumluluğu ve anlaşılabilirliği, dinleyici ve izleyiciyi etkileyebilecek temel noktadır. Başta bu noktaya dikkat ederek etkili bir konuşmacı olarak sunumunuzu başarıyla yönetebilirsiniz. Aşağıda yer alan unsurlara da dikkat ederek sunum aşamasında etkinizi artırabilirsiniz.

  • Konuşma metninde kısa, anlaşılır ve abartıdan uzak ifadeler kullanın.

  • Konuşma metnine dikkat etmekle beraber sunum esnasında anlık ifadeleri de söyleyebilirsiniz.

  • Dinleyicileri tanıyarak onların ilgisini ve dikkatini çekecek sözcük seçiminden yararlanın.

  • Konuşmanızı kanıtlarla, örneklerle ve verilerle destekleyin ve bu aşamada konuşurken arkada kanıtlı görsel ve yazılı materyallerinizi oynatın.

  • Konuşmanız ve sunumunuz dinleyici ve izleyicilerin katılımına açık olsun. 

  • Konuşmanızın hatırlanması ve etkileyici olması için abartıya kaçmadan tekrarlardan yararlanın.

  • Doğru yerde doğru ses tonunu kullanın. 

  • Konular arasında akıcı bir geçiş sağlayın.

  • Konuşmanın başında ve sonunda etkileyici ve çarpıcı cümleler kullanın. 

Etkili Sunum Teknikleri Kursu ile Başarılı Sunum Hazırlayın

Sunum öncesi gereğinden fazla heyecanlı ve özgüvensiz hissediyorsanız sunumunuza yeterince hakimiyet sağlamayabilirsiniz ve bu heyecan, sizi yönetme durumuna geçebilir. Yeterli düzeydeki heyecan dikkat seviyenizi artırırken gereksiz ve yönetilemeyen heyecan ise sizi zor durumda bırakabilir. Özellikle sunum gerçekleştirme öncesi pek çok insanın doğal olarak yaşadığı bir "topluluğa konuşma korkusu" canlanır. Bu durumu yatıştırmak ve sunumda bu duyguyu hissetmemek adına sunum öncesi neyi, nasıl, hangi yöntemleri uygulayarak yapacağınızı ayarlayabilirsiniz.

Kendi planlarınızı nasıl uygulayabileceğiniz hakkında bir uzman ya da eğitmenden yararlanma yolunu tercih edebilirsiniz. Sunum teknikleri ile doğru ve etkili konuşma temelleri için online eğitim, kurs, seminer ve videolardan faydalanabileceğiniz pek çok içerik vardır. Sunum planınızı ve konuşma metninizi doğru yönetmek adına etkili sunum teknikleri eğitimi ile sunum öncesi ve sunum sırasında başta kendinizi nasıl yöneteceğinizi öğreneceksiniz.

Sunum için önemli görülen beden dili, ilgi çekici sunum tasarımı seçme, etkileyici bir izlenim yaratabilme, ikna edici ifadeleri kullanma, akılda kalıcılığı sağlama gibi konularda da bilgi ve fikirlere sahip olabileceksiniz. Alacağınız eğitim ve buna bağlı gerçekleştirebileceğiniz başarılı sunumla, ileride başarılı ve özgüvenli pek çok sunuma da hazırlıklı olacaksınız.

Sunum Şablonu Oluşturmak, Sunumun genel görünümünü belirler Stilistik bazda eşsiz ve tutarlıdır, Powerpoint'de kişiselleştirilmiş bir tema kullanmak, Renk ve Tasarımlar, İlgi çekici ve uyumlu renkler ile görsel alanı canlandırmak, Konuya uygun renk paletlerini kullanmak ve logo gibi tasarımları eklemek, Yazı Fontu, Okumayı kolaylaştırır ve konunun tonunu ayarlar, Arial ya da Times New Roman gibi küçük ve net fontlar kullanmak, Görsel Materyaller, Slaytın anlaşılmasını destekler ve ilgi çeker, İlgili infografikler, fotoğraflar ya da videoları eklemek, Sözcük Sayısı, Bilgi yükünü azaltır ve odaklanmayı kolaylaştırır, Her slaytta on kelimeyi geçmeyen ifadeler kullanmak, Uyum, Slaytlar arası geçişin tutarlı ve anlamlı olmasını sağlar, Tüm slaytların aynı renk ve tasarım şemasına uymasını sağlamak, Farklılık, İzleyicinin dikkatini konkuya yoğunlaştırır ve sıkılmalarını önler, Her slaytta farklı ve yeni bilgiler sunmak, Konuşma ve Slayt Uyumluğu, Konuşmacının slaytlarla senkronize olması izleyicilerin daha kolay takip etmesini sağlar, Konuşmacının konuşmasını slaytlara uygun düzenlemesi, Slayt Sayısı ve Gösterim Süreleri, Sunumun toplam süresini ve dinleyicilerin ilgisini kontrol etmeye yardımcı olur, Proje sunumu için 10 dakika ve 10 slayt kullanmak, Konuşmacının Konuşma Metni, Konuşmacı, slaytları ve kendi konuşmasını destekleyecek şekilde ayarlamalarını yapmalı, Konuşma metninde kısa, anlaşılır ve abartıdan uzak ifadeler kullanmak
etkileyici slayt sunum teknikleri sunum hazırlama programı sunum teknikleri eğitimi
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam bilgisayar ekranının önünde duruyor, ellerini önünde kavuşturmuş. Ekran bulanık, mavi ve kırmızı bir arka plana sahip ve bir bilgisayarın ekran görüntüsünü içeriyor. Ekranın sağ üst köşesinde, bir bilgisayar ekranının silik, bulanık bir görüntüsü görülebilmektedir. Adam beyaz bir gömlek giyiyor ve oda parlak bir şekilde aydınlatılmış. Önündeki ekrana dikkatle odaklanmış, derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor.
Sunum Teknikleri

En İyi 5 Sunum Hazırlama Programı

03 Mart 2020
Takım elbise giymiş bir kadın tuğla bir duvarın önünde durmakta ve sağ elinde bir gözlük tutmaktadır. Sol elinde bir telefon tutmakta ve işaret parmağıyla bir bilgisayar ekranını göstermektedir. Görüntünün odağında ön planda, yakın planda ve ortalanmış bir sandalye yer alıyor. Sandalyenin desenli minderi ve metal kolları olan koyu kahverengi bir kumaşı var. Kadın lacivert bir takım elbise ve beyaz bir gömlek giymiş, gözlüklerinin çerçeveleri açık renk. Saçları kısa ve koyu kahverengi, ifadesi ciddi ve odaklanmış.
Sunum Teknikleri

Etkileyici Slayt Nasıl Yapılır?

24 Mayıs 2020
Bu fotoğraf, üzerinde iki beyaz dikdörtgen bulunan sarı bir klasörü göstermektedir. Arka plan siyahtır ve görüntünün üst kısmında beyaz bir metin vardır. Sarı klasör dikdörtgen şeklindedir ve üst kısmında beyaz bir dikdörtgen ve onun altında ikinci bir beyaz dikdörtgen vardır. Ayrıca fotoğrafın sağ üst köşesinde beyaz bir dikdörtgen ile sarı ve mavi bir kare bulunmaktadır. Dikdörtgenin etrafı beyaz bir kenarlıkla çevrilidir. Fotoğrafın sağ alt köşesindeki sarı ve beyaz dikdörtgen de beyaz bir kenarlıkla çevrelenmiştir. Fotoğrafta renklerden şekillere ve metne kadar pek çok ayrıntı var. Sarı klasörün ve beyaz dikdörtgenlerin renkleri siyah arka plan ve beyaz metinle güzel bir kontrast oluşturuyor.
Sunum Teknikleri

Google Slayt Nasıl Kullanılır?

30 Ocak 2020