AnasayfaBlogErken Teşhis Hayat Kurtarır
İktisat

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

14 Mart 2019
Bir telefon ve bir bilgisayar tutan iki elin yakın plan görüntüsü. Telefon siyahtır ve birkaç düğmesi vardır; bilgisayar ise gümüş rengindedir ve bir klavyesi vardır. Sol alt köşede beyaz bir çizgi ve içinde bir kalp olan pembe bir kare var. Arka plan açık gridir. Eller görüntünün ortasına yerleştirilmiş ve kısmen üst üste binmiş. Telefon solda ve bilgisayar sağdadır. Ellerin parmakları açılmış ve eklemler belirginleştirilmiştir. Telefon ve bilgisayarın her ikisi de kameraya dönüktür ve kalp öne bakmaktadır.
Erken Teşhisin ÖnemiFaydalarıÖnerilen Uygulamalar
Hastalıkların erken evrede saptanmasıTedavi ve bakımın zamanında yapılması, daha iyi sonuçlar elde etmeDüzenli doktor kontrolü, sağlık taramaları
Hastalığın ilerlemesinin önlenmesiTedaviden kötü sonuçların önüne geçme, ekonomik ve psikolojik sıkıntıları azaltmaHastalık belirtilerini ciddiye alma, hastaneye zamanında başvuru
Risk altında olan bireylerin hastalıkların erken teşhisiAilesinde kanser ya da kronik bir hastalık öyküsü bulunan kişilerin riskinin azaltılmasıDüzenli sağlık taramaları
50 yaşın üzerindeki erkek ve kadınların sağlığıHastalıkların erken teşhisi ile yaşam konforunun ve süresinin artırılması10 yılda bir kolonoskopi, 2 yılda bir mamografi
Hipertansiyon hastalığının erken teşhisiHastalığının erken evrede saptanarak tedavisinin yapılmasıDüzenli tansiyon ölçümü

Hangi durumlarda hastaneye gideriz? Başımız ağrıdığında, grip olduğumuzda. Tabiri caizse hasta olduğumuzu hissettiğimizde. Evet, bu durumlarda da hastanelere gitmemiz gerekir ancak hasta olmadan, sağlığımız bozulmadan önce de bir sağlık taramasından geçmemiz gerekmiyor mu sizce de? Şikâyeti olsun olmasın her insanın düzenli aralıklarla doktora görünmesi ve genel bir sağlık kontrolünden geçmesi gerekmektedir.

Erken Teşhisin Faydası Nedir?

Erken teşhis hastalıkların erken evrede saptanıp tedavi ve bakımının zamanında yapılmasını ve buna bağlı olarak da tedaviden daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Erken teşhis edilmeyen hastalık ilerlediğinde kötü sonuçlarla karşılaşılabilir, tedavi dönemi yıpratıcı olabilir ve bu da bireyin, hastalığın psikolojik yüküyle de baş etmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle hiçbir şikâyeti olmayan bireylerin de düzenli olarak sağlık taramalarını yaptırması çok önemlidir. Özellikle risk altında olan bireylerin, ailesinde kanser ya da kronik bir hastalık öyküsü bulunan kişilerin mutlaka sağlık taramalarından geçmesi gerekmektedir.

Hastalığa dair belirtileri olan bireylerin, bu belirtileri ciddiye almaması ve hastaneye gitme konusunda üşengeçlik göstermesi de hastalığın ilerlemesine, tedavinin kötü sonuçlanmasına, ekonomik ve psikolojik sıkıntılara sebep olabilmektedir.

50 yaşın üzerindeki erkek ve kadınların 10 yılda bir kolonoskopi ve 50 yaş üzerindeki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmesi gerekmektedir. Kronik bir hastalık olan hipertansiyonun erken teşhisi için ise düzenli olarak tansiyonunu ölçtürmesi gerekmektedir.

Erken Teşhis neden önemlidir?

Sağlık kontrolleri ve check-up yaptırmak, toplumun erken teşhis konusunda bilgilendirilmesi sağlık adına yapılan önemli yatırımlardır. Yaptırılan check-up ile hastalığın erken evrede saptanması, hastayı ameliyat gerekliliğinden bile kurtarabilir. Kişinin tekrar eski sağlığına kavuşması, tedaviyi kolaylaştırması, sakatlığı önlemesi yaşam konforunun artmasında erken teşhisin önemli bir yeri vardır.

Öğretim görevlisi Erhan DİNCER hocamın bu konudaki tavsiyelerini sizinle paylaşmak istiyorum.

Öğretim Görevlisi Erhan DİNCER: Erken tanı hayat kurtarır! Bu cümle hepimizin herkesin dilinde pelesenk olmuş ve iyi ki böyle olmuş dediğimiz bir cümle. Erken tanının önemi kanser vakalarının artması ve yaygınlaşması ile daha da anlaşıldı. Peki, erken tanı ya da teşhis için ne yapılmalı? Toplumda yaşlı genç her kesimden birey erken tanının tüm hastalıklar da pozitif sonuca katkı verdiğinin farkında. Buna rağmen erken tanı için ne yapılması gerektiğinin yeterince bilincinde değiliz ya da bildiğimiz halde gerekenleri yapmıyoruz. Erken tanı denildiği zaman çoğumuzun aklına herhangi bir hastalığın bazı belirtilerinin farkına vardığımız an bir doktor ya da ilgili sağlık kuruluşuna başvurmak gelir. Peki, bu yeterli midir? Konuya şu açıdan bakacak olursak demans gibi hepimizin az çok bildiği hastalıklar dışında birçok hastalığın belirtilerini bilmeyebilir ve erken tanı şansını ilgili hastalıklar için kaçırabiliriz. Bunun çözümü ülkemizde tüm kurum ve kuruluşlarımızda kısacası her yerde bize yapılması önerilen rutin sağlık kontrollerini yaptırmaktır. Tüm insanlarımıza düzenli sağlık kontrolü alışkanlığı kazandırır ve bunu kültür haline getirebilirsek korktuğumuz birçok hastalık için erken tanı kavramını gerçekten hayatımıza geçirmiş oluruz.Ayrıca şunu da ifade etmek isterim ki düzenli sağlık kontrolü yapamıyor ve de hastalık belirti ve bulguları hakkında bilgim yok diyorsak şöyle bir bakış açısıyla bazı kronik hastalıklar için erken tanı şansını yakalayabiliriz. Bildiğimiz üzere muhteşem olan vücut mekanizmamızı en iyi bilen yine bizleriz. Bu mekanizmadaki çok hafif bir aksaklık ya da bozukluk durumunu da hemen fark edecek yine bizleriz. Mesela derimizde geçmeyen kızarıklık, morluk görürsek ya da yürürken dengemizde bozukluk oluşuyorsa veya ağzımızda kuruluk ya da geçmeyen yaralar gibi normalin dışında bir durum varsa vakit kaybetmeden bir doktora ya da ilgili sağlık kuruluşuna başvurmamız gerekir.Unutmayalım ki erken tanı hayata bağlar, düzenli sağlık kontrolü ise bu hayata kalite katar diyerek sözlerimi tamamlamak isterim....

Erken teşhis edilen hastalıklar, doğru zamanda ve doğru tedavi ile atlatılabilmektedir. Erken teşhis, tedavi başarısını, yaşam kalitesini ve yaşam süresini uzatır.

Bu konuda Hemşirelik son sınıf öğrencisi Mehmet Yağan erken teşhis hakkındaki düşüncelerini bizimle paylaşıyor.

Mehmet Yağan: Erken teşhis, bireyler için önemli bir yere sahiptir. Çünkü erken teşhisin, bireylerin yaşam standartlarını yükseltmek, olası bir hastalığın başlamasını önlemek, bireylerin maliyet açısından kolaylığını sağlamak, bireyin psikolojik, ruhsal fizyolojik sağlığını sürdürmek ve daha sayamadığımız birçok faydası bulunmaktadır. Ancak bizler, bize bir şey olmadan kontrollere gitmiyoruz ve bunun sonucunu çok ağır bir şekilde ödüyoruz. Bu açıdan erken teşhisin hayat kurtardığını ve bize birçok faydası olduğunu hem kendimize hem de toplumumuza aşılıyoruz.

Check-up

Check-up geniş kapsamlı bir taramadır. Kan tahlilleri, ultrasonlar, Ekg, kanser taramalarını içeren Check-up aynı zamanda hiç belirti vermeyen hastalıkların erken teşhisinde de önemlidir. Şikâyeti olmayan bireylerin de yılda en az bir kere check-up yaptırmaları gerekmektedir.

KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi)

Erken teşhis hayat kurtarır ilkesiyle eğitimler yoluyla topluma farkındalık kazandırıp çeşitli sağlık taramaları yapmaktadır. Yürüttükleri tüm hizmetler ücretsizdir. KETEM kanser taramaları, bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak için kadınları davet etmektedir.

Bitlis Eren Üniversitesi Hemşirelik son sınıf öğrencisi Aziz Karakuş erken teşhisin gerekliliği konusunda bizi aydınlatıyor.

Aziz Karakuş: Biz öğrenciler üniversite hayatında sınavlara hazırlanırken büyük bir kısmımız akademik takvime bakarak sınavların ne zaman başlayacağına bakarak çalışırız. Yani önceden bilerek hareket ederiz. Erken teşhis de buna benzerlik gösterir. Hastalık insan vücudunun tamamını ele almadan müdahale edilmesi çok önemlidir. Günümüzde birçok insan meme, akciğer, pankreas, vb. gibi kanserlere yakalanmakta, kanser olduğunun geç farkına varmakta ve erken bir müdahale yapılmadığı için hayatını kaybetmektedir. Hastalık ne kadar erken tanınırsa, tedavisi o denli rahat yapılabildiği gibi, iyileşme oranı da daha çok yükselir. Bu nedenle şikâyetlerimiz varsa onları ciddiye alarak araştırmak bizi gelecek yıllarda hastalıktan koruyabilir. Ülkemizde son yıllarda yapılan taramalar, KETEM merkezleri bunun için çalışmakta ve birçok hayata el atmaktadır. Erken teşhisten kastetmemiz gereken sadece kanser ya da benzeri hastalıklar olmamalıdır. Bunun yanında çocukların erken yaşlarda madde bağımlısı haline gelmesinin önlenmesi, bireylere eğitimler verilerek farkındalık oluşturmak gerekmektedir.

Kanserde erken teşhis önemlidir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre 2012 yılında kanser vakası yaklaşık 14 milyon ve 2012'den bu yana kanser vaka sayısı önemli oranda artmıştır. TÜİK verilerine göre 2015 yılında ülkemizde yaklaşık 77.000 kişi kanserden hayatını kaybetmiştir. Erken teşhis ile kanser atlatılabilmektedir. Erken teşhisin önemi ve yapılması gerekenler hakkında bilgi almak için Aile Sağlığı Merkezlerine, Toplum Sağlığı merkezlerine ve KETEM' lere başvurabilirsiniz.

Okullarda yapılan sağlık taramaları önemli

Ülkemizdeki okullarda yapılan sağlık taramaları da çok önemlidir. Görme, ağız ve diş, baş biti ve işitme taramaları yapılmaktadır. Tarama sonuçları olumsuz olan öğrenciler, sağlık kurumlarına yönlendirilmektedir.

Yazının hazırlanmasına destek olan Öğretim Görevlisi Erhan DİNCER hocamıza, Aziz Karakuş’a ve Mehmet Yağan’a sonsuz teşekkür ederiz.

Hastalıkların erken evrede saptanması, Tedavi ve bakımın zamanında yapılması, daha iyi sonuçlar elde etme, Düzenli doktor kontrolü, sağlık taramaları, Hastalığın ilerlemesinin önlenmesi, Tedaviden kötü sonuçların önüne geçme, ekonomik ve psikolojik sıkıntıları azaltma, Hastalık belirtilerini ciddiye alma, hastaneye zamanında başvuru, Risk altında olan bireylerin hastalıkların erken teşhisi, Ailesinde kanser ya da kronik bir hastalık öyküsü bulunan kişilerin riskinin azaltılması, Düzenli sağlık taramaları, 50 yaşın üzerindeki erkek ve kadınların sağlığı, Hastalıkların erken teşhisi ile yaşam konforunun ve süresinin artırılması, 10 yılda bir kolonoskopi, 2 yılda bir mamografi, Hipertansiyon hastalığının erken teşhisi, Hastalığının erken evrede saptanarak tedavisinin yapılması, Düzenli tansiyon ölçümü
erken teşhiseğitim farkındalıkhalk sağlığıproblemlersağlık
Rüya Naz
Rüya Naz
Blog Yazarı

Bitlis Eren Üniversitesi Hemşirelik Bölümü mezunudur. İstanbul İşletme Enstitüsünden aldığı birçok sertifikası bulunmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, empati ve iletişim eğitimi alan bir grup insanı yakalıyor. Bireyler karşılıklı anlayış ve anlaşmaya işaret edecek şekilde el sıkışırken görülüyor. Eğitim oturumunda teknolojinin kullanıldığını gösteren bir dizüstü bilgisayar mevcut. Karşılıklı saygının önemini gösteren bir kadın ve bir erkek el sıkışırken görülüyor. Arka planda kursun fiziksel ortamına işaret eden ahşap ayaklı beyaz bir sandalye görülmektedir. Kâğıt üzerindeki bir kalem not alındığını gösteriyor. Ayrıca, grubun çeşitliliğine işaret eden sakallı bir adam var. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek bu görüntünün empati ve iletişime odaklanan bir öğrenme oturumuna ait olduğunu gösteriyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1139784
Bir adam önünde satranç tahtası olan bir masada oturmaktadır. Gömlek ve pantolon giymiştir ve yüzü görünmektedir. Önündeki satranç taşlarına dikkatle konsantre olmuş, bakışları satranç tahtasına odaklanmıştır. Masanın üzerinde, üzerinde ağaç resmi olan beyaz bir kupa ve bir yığın bilgisayar klavyesi vardır. Sağında, biri beyaz diğeri metal olmak üzere birkaç satranç taşı var, ikisi de yakından bakıyor. Arkasındaki duvarda üzerinde yazı olan bir tabela var. Odaklanmış ve kararlı görünüyor, hamle yapmaya hazır.
5
(44)

Satranç Eğitimi

15 Konu5 Saat
Beyaz bir duvarın önünde siyah pamuklu bir gömlek giymiş bir adam duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve kollarını kavuşturmuş. Koyu renk saçları alnına dökülmüş ve bakışlarını hafifçe kaçırmış. Soluk bir teni ve ışığı yansıtıyor gibi görünen gözlükleri var. Gömleği hafifçe kırışmış ve ince bedeninin üzerine dökülüyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor.Erdem Turan
1028464