Ergoterapi, gelişim bozuklukları, hastalıklar, kazalar nedeniyle günlük yaşamlarındaki hareketleri sınırlanmış ve psikolojik olarak desteğe ihtiyaç duyan kişilere çeşitli teknik ve tedavi desteğinin verilmesidir. Kişinin yaşamını aktif hale getirip üretken olarak sürdürebilmesi ve kendi başına hareket etmesi için kapasitesinin geliştirilmesini amaçlar.
Ergoterapi, bireyin yaşamsal faaliyetlerini bağımsız olarak yerine getirilmesi için gerekli teknik ve terapi desteği ile tedavi edilmesidir. Bu destek dört yıllık ergoterapi mezunu kişiler tarafından verir. Ergoterapi mezunu kişilere ‘’ergoterapist’’ veya ‘’iş ve uğraşı terapisti’’ adı verilir. Ergoterapist unvanıyla çalışanlar, hastanın yemeğini yiyebilme, giyinme, yazı yazma gibi günlük yapması gereken yeteneklerini geri kazandırmaya çalışır.
Ortopedik araç kullanmalarını destekler, psikolojik bozukluklarının tedavisini sağlar. Özel ilgi bekleyen bireyleri,tekrar topluma kazandırmayı hedefler. Bu nedenle bu işe gönül veren, sabırlı, iç huzuru olan, mutlu etmeyi seven insanlar bu bölümü seçmelidir. Bu bölüm mezunu kişilere oldukça ihtiyaç vardır. Ergoterapi, okul, ev, iş yeri, fabrika, huzur evi, sağlık ocağı, hastane, kamu kuruluşları, özel ve resmi kuruluşları kapsayan geniş bir uygulama alanına sahiptir.
Ergoterapi mezunları devlet dairelerinde ve özel sektörde çalışabilirler. Maaşları devlet kurumlarında 3000-5000 lira civarındadır. Özel sektörde ise bu rakam 3000-7000 arasında değişmektedir. Ergoterapistin yeteneklerine veya çalıştığı merkezin özelliklerine göre bu ücretin daha da arttığı bilinmektedir.
Hastalıklar, kazalar, gelişim bozuklukları nedeniyle günlük yaşam faaliyetlerini yerine getiremeyen bireylere verilen hizmet, tedavi de destek bütünüdür. Ergoterapi ile bireylerin bağımsız olarak günlük faaliyetlerini kazanabilmesi ve daha mutlu ve özgüvenli olarak hayatlarını sürdürebilmesi hedeflenir. Hastanın günlük hayatına tam olarak iştirak etmesi sağlanır. Bunun için de hastanın yeteneklerini arttırarak, fiziki düzenlemeler sağlanır.
Ergoterapist kişilere ait duyusal, psikolojik, sosyal ve motor değerlendirmeleri yaparak kişilere ait uygun tedavi ve düzenlemeleri belirler. Ergoterapi bölümü okuyan kişilerin sabırlı, hoşgörülü, insanları seven, mutlu etmeyi bilen, sorumluluk sahibi, dikkatli bireyler olmaları gerekir. Ergoterapistler tüm yaş grubundaki fiziksel, duyusal, gelişimsel problemleri olan kişileri anlamlı aktivitelerle gelişimlerini desteklerken, topluma kazandırmak için çalışırlar. Kişilerin bağımsız olarak günlük faaliyetlerini yerine getirmeleri için gerekli tedavi ve terapi çalışmalarını yaparlar.
Ergoterapi kişiye özel tedavi ve terapi ile sağlıklı yaşam için neler yapılması gerektiğini anlatan ve uygulayan bir meslek dalıdır. Her bireyin ihtiyacı olan destek farklıdır. Bireylerin neye ihtiyacı olduğu tespit edilip gerekli analizler yapılarak uygun tedavi şekline karar verilir. Kişilerin ihtiyacı olan çevre koşullarını da düzenleyerek bireylerin bağımsız şekilde hayatlarını sürdürmeleri amaçlanır. Ülkemizde yeni gelişmekte olan, ancak popüler iş bulma sitelerinde aranırlığı gittikçe artan ergoterapi bölümü üniversitelerin sağlık bölümlerinde dört yıllık olarak okutulmaktadır.
Ülkemizde ergoterapi bölümü olan üniversiteler şunlardır:
Ergoterapi mezunu kişiler herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle, fiziksel ve işlevsel aktivitelerini yerine getiremeyen ve kendisini toplumdan dışlanmış hisseden bireylerle çalışır. Bu kişilere her türlü teknik, terapi ve tedavi yönünden destek verir.
Ergoterapist mezunu kişilerin çalışma alanları şunlardır:
Ergoterapistlerin çalışma yerleri şunlardır:
Ergoterapi mesleğinden 7’den 70 e herkes yararlanabilir. Ancak genel olarak aşağıdaki rahatsızlıklara sahip kişilerin sıklıkla yararlanmaktadır.
Ergoterapinin tam olarak neler yaptığını ergoterapist kişilerin görevlerinin neler olduğunu birkaç örnekle açıklayalım. Örneklerden de göreceğiniz gibi hayatımızın her alanında karşılaşabileceğimiz zorlukların üstesinden gelebilmek ve kişilere bağımsız olma duygusunun verilebilmesi için ergoterapi çok faydalı çalışmalar yapmaktadır.
Ergoterapi mezunu kişi isterse öğretmen olabilir mi?
Ergoterapi mezunu yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra isterse öğretmen olabilirler. Pedagojik formasyon aldıklarında öğretmenlik yapma imkanları vardır. Hasta ve yaşlı hizmetleri öğretmeni olarak görev yapabilirler.
Ergoterapi mezunu nerelerde iş bulabilir?
Ergoterapi mezunu kişiler birçok alanda çalışabilirler. Ülkemizde yeni bir meslek olmasına rağmen iş alanı çoktur. Hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, huzur evi ve bakım evlerin de, halk sağlığı merkezlerinde, özel kurumlarda, kamu kurum ve kuruluşlarında iş bulabilirler.
Ergoterapi bölümünü kimler okumalı?
Ergoterapi bölümünü bu işe gönül veren herkes okuyabilir. Biyoloji, psikoloji, sosyoloji, sanat ve felsefeye ilgi duyan kişiler öncelik vermeli. Ancak en önemlisi de yardımsever, sabırlı, mutlu etmeyi seven, pratik ve hızlı karar veren kişiler tarafından tercih edilmeli.