AnasayfaBlogErasmus Yapabilmek İçin Gereken Şartlar
Eğitim

Erasmus Yapabilmek İçin Gereken Şartlar

03 Mart 2020
Bir grup insan, önünde uzun beyaz sütunlar bulunan büyük bir binanın merdivenlerinde yürümektedir. Kırmızı gömlekli bir kadın onlara liderlik ediyor ve mavi ceketli bir kişi de onları takip ediyor. Uzun saçlı ve kırmızı çantalı bir adam grubun arkasına yakın bir yerde yürümektedir. İnsanlar binanın önündeki basamaklarda oturuyor ve sırt çantası taşıyan bir kişi sahnede görülüyor. Yakınlarda yaprakları olmayan bir ağaç var.
Erasmus ŞartlarıAçıklamaFaydaları
Üniversitede kayıtlı olmakÖğrenci başvurduğu tarihte bir üniversitede kayıtlı olması gerekmektedir.Üniversite eğitimine devam eden öğrenciler için Avrupa'daki üniversitelerde eğitim alma fırsatı
En az iki dönem üniversite eğitimi almakÖğrencilerin en az iki dönem olmak üzere üniversite eğitimi almış olmaları beklenmektedir.Öğrencinin üniversite hayatına ve derslere adaptasyon sürecini tamamlamış olması
Eğitim dilini bilmekGidilecek olan üniversitenin eğitim dilini iyi derecede biliyor olmak gereklidir.Yabancı dil pratiği ve eğitim sürecinde dil engelinin olmaması
Daha önce Erasmus'a katılmamakDaha önce Erasmus programına katılım sağlanmış olmamalıdır.Farklı öğrencilere de Erasmus tecrübesi yaşama fırsatı verilmesi
Örgün eğitimde olmakÖrgün eğitim dışındaki üniversite programlarında olan öğrenciler Erasmus programından faydalanamıyor.Örgün eğitime önem verilmesi ve akademik disiplinin artırılması
Belgeleri toplamakBaşvuru sürecinde gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde toplanmış olması gerekmektedir.Başvuru sürecinin hızlandırılması ve olası aksiliklerin önüne geçilmesi.
Pasaport sahibi olmakPasaportunuz yoksa çıkartmalı, varsa süresini kontrol etmelisiniz.Yurt dışı seyahati için gerekli olan belgelerin eksiksiz olması
Burs için başvurmakErasmus bursu almak için öncelikli olarak Erasmus şartları yerine getirilmelidir.Eğitim sürecine mali destek sağlanması
Yabancı dilde hakimiyetYurtdışında geçirilen bir süre yabancı dile çok daha fazla hakim olmayı sağlar.İş hayatında dil yeteneği ve deneyim kazandıran katkısının olması
Kültürlerarası deneyimFarklı kültürler hakkında bilgi sahibi olmak, farklı bir bakış açısı kazandırır.Öğrencinin kültürlerarası anlayış ve empati yeteneğinin artması

Erasmus programı, Avrupa üniversiteleri arasında etkileşim sağlamak amacı akademik değişim yapılmasına olanak veren bir programdır. Erasmus aracılığı ile öğrenciler kendi istedikleri Avrupa ülkelerindeki üniversitelerden birinde kolaylıkla eğitim alabilir. Erasmus programına Avrupa Birliği üyesi ülkelerden otuzu ve Türkiye, Norveç, İzlanda, Makedonya, Lichtenstein katılımda bulunuyor. Erasmus şartları değerlendirildiğinde öncelikli olarak, öğrenci başvurduğu tarihte bir üniversitede kayıtlı olmaları gerekir. Çok sayıda üniversite yurt dışında eğitim almadan önce öğrencilerin en az iki  dönem olmak üzere üniversite eğitimi almış olmalarını beklemektedir. Aynı zamanda Erasmus ile katılım sağlayabilmek için gitmesi planlanan üniversitenin eğitim dilini iyi derecede biliyor olmak ön koşuldur. Eğitim süresi bir yılı aşmayacaktır ve daha önce Erasmus programlarından herhangi birine katılım sağlanmamış olmalıdır. Örgün eğitim dışındaki üniversite programlarında olan öğrenciler Erasmus programından faydalanamıyor. Erasmus şartları nasıl yerine getirilir öğrendikten sonra başvuru işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

Erasmus Değişim Programı Nedir?

Erasmus değişim programı Avrupa’da bulunan ülkelerin üniversite kurumlarının, aralarında çok yönlü etkileşim sağlamak amacı ile uygulanan Avrupa Birliği programı olarak bilinir. Üniversitelerin ortak projeler geliştirip uygulamaları, kısa süreli olarak öğrenci değişimi yapabilmeleri amacı ile hibe niteliği taşıyan karşılıksız mali destek vermeleridir. Erasmus ismini Avrupa’da öğrenci ve akademisyen olarak yer alan Rönesans hümanizmi temsilcisi Hollandalı bilim insanı Erasmus’tan almaktadır. Erasmus kapsamında her yıl çok sayıda öğrenciye ve akademisyene Erasmus şartları yerine geldiği sürece eğitim faaliyetlerini kısa süreli olarak yurtdışında devam ettirme hakkı verilmektedir. Erasmus programı uygulanırken, Avrupa’da üniversite eğitiminin kalitesini yükseltmek, farklı kültürleri tanımak ve etkileşim sağlamak, küreselleşme döneminde istihdama uygun nitelikte eleman yetiştirmek hedeflenmektedir. Erasmus şartları yerine getirildiği sürece örgün üniversite eğitiminde yer alan her öğrencinin başvuru yapma hakkı vardır.

Erasmus Başvurusu İçin Neler Gereklidir?

Erasmus programına katılmaya karar verdikten sonra üniversitelerin uluslararası etkileşime hizmet veren ofislerine gitmeniz gerekmektedir. Üniversitelerde görev alan Erasmus koordinatörü Erasmus şartları hakkında size yardımcı olacak yetkili kişilerdir. Erasmus başvurusu yaparken sizden istenen birtakım dökümanlar bulunmaktadır. Dökümanlar; kabul mektubu, öğrenim anlaşması ve yurt dışında eğitim almak için uygunluğunuzu anlatan niyet mektubudur. Bunların yanı sıra katılım yapacağınız üniversite, dil yeterliliğinizi ispatlamanız için Erasmus dil yeterlilik sınavından geçmiş olduğunuzu görmek isteyebilir. Pasaportunuz yoksa çıkartmalı varsa süresini kontrol etmelisiniz. Üniversitelerin uygulamaları farklılık gösterebilir. Bu nedenle erasmus şartları yerine getirilirken, evrakları teslim etme öncesi, detayları okulunuzdan kontrol etmeniz önemli olacaktır.

Erasmus Bursu Alabilmek İçin Neler Gerekir?

Erasmus bursu almak için öncelikli olarak Erasmus şartları yerine getirilmelidir. Erasmus bursu sadece Avrupa Birliği vatandaşlarına ve Türkiye, Norveç, İzlanda, Lichtenstein vatandaşlarına verilmektedir. Erasmus bursu alabilmek için aşağıdaki şartlar yerine getirilmelidir.

  • Örgün eğitim veren üniversitelerden birinde eğitim alıyor olmak.

  • Önlisans öğrencisi, lisans öğrencisi veya yüksek lisans, doktora öğrencisi konumunda olmak.

  • Üniversite eğitiminin en az iki dönemini tamamlamış olmak.

  • Gitmeyi planladığınız üniversitenin dilini iyi derecede biliyor olmak.

  • Daha önce herhangi bir Erasmus programına katılmamış olmak.

  • Avrupa Birliği’nde benzer bir projeden burs almamış olmak.

Erasmus Programına Katılmanın Faydaları Nelerdir?

Üniversite eğitiminin bir kısmını yurt dışında alabilmek, farklı kültürleri deneyimlemek, iş hayatına ve gündelik hayata ilişkin yeni bilgiler edinmeyi sağlar. Sağladığı önemli faydalardan biri, katılacağınız üniversite programında ücret ödemeyecek olmanızdır. Yurt dışında kısa süreli de olsa eğitim almak için yabancı dil bilginiz önemlidir. Erasmus şartları oluşturma aşamasında yabancı  dil eğitim programlarına katılabilirsiniz. Enstitü programları içinde yer alan yabancı dil eğitimleri bu süreçte destek almanızı sağlayacaktır. Üniversite yaşamının bir bölümünün yurtdışında geçirilmesinin faydaları nelerdir inceleyelim.

  • Üniversite mezuniyeti sonrası hazırlıklı olmak; yurtdışında geçirilen bir süre yabancı dile çok daha fazla hakim olmayı sağlar. Farklı dilde yapılan akademik araştırmalar, günlük yaşamdaki konuşmalar, yabancı dilinizin tamamen gelişmesi için önemlidir. Üniversite sonrası iş hayatına atılma sürecinde iyi derecede bilinen yabancı dil sizi rakiplerinizden bir adım öne taşıyabilir.

  • İş hayatı süreci; farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olmak, farklı kültürün insanları ile etkileşimde olmak, farlı kültürel ve sosyal normları irdelemek iş yaşamında rekabet gücünüzü arttıracaktır.

  • Bağlantı kurmak; yurt dışında kısa süreli de olsa zaman geçirmek, yeni bağlantılar kurma becerisini geliştirir. Bu durum gelecekteki yaşamda farklı kültürdeki insanlarla iletişime geçmenizi kolaylaştırır.

  • Kişisel gelişim; kendi başınıza yaşamayı öğrenmek için çok etkili bir yöntemdir. Yurt dışında kendi başınıza hareket etme yeteneğiniz gelişir. Kendinizle ilgili yeteneklerinizi keşfedebilir, kendinizi çok daha iyi tanıyabilirsiniz. Yeni durum ve ortamlara alışmak kolaylaşır. Bu durum gelecek yaşamınızda kendinizi geliştirmek için yol gösterici olacaktır.

  • İlham ve motivasyon kaynağı; sürekli aynı ortamda aynı şeyleri yapmak zamanla motivasyonumuzu kaybetmemize neden olabilir. Bulunduğunuz ülkeden, günlük ortamınızdan ayrılmak ve dünyayı keşfetmek çok etkileyici ve motive edici bir serüven olacaktır. Gelecek kariyerinize de ilham verecektir.

  • Farklı öğrenme metodları gelişir. Erasmus programı sayesinde farklı bir ülkede farklı öğrenme metodları keşfedersiniz. Bu durum karşılaştığınız olaylara farklı bir perspektiften bakmanızı sağlar.

  • Farklı ülkelerden arkadaşlar edinmek, Erasmus programının en güzel yanı sizin gibi farklı ülkelerden katılan öğrencileri tanımak ve yeni arkadaşlıklar edinmektir. Geri döndüğünüzde dünyanın farklı ülkesinden görüşebileceğiniz çok sayıda arkadaşınız olduğunu bilir ve iletişim halinde olursun.

Erasmus Programının Dezavantajları Nelerdir?

Erasmus programının pek çok kazanımı olduğunu gördükten sonra dezavantajları da olabileceği düşüncesi akla gelmektedir. Farklı bir ülkede farklı deneyimler edinmek için tüm Erasmus şartları yerine getirilerek eğitimlere katılım sağlanır. Ancak önemli değişimlerinde olacağı göz ardı edilmemelidir. Bu süreçte nelerle karşı karşıya kalabileceğinizi inceleyelim.

  • Erasmus şartları yerine getirilirken zamanınızı kısıtlayan bazı fedakarlıklar yapmanız gerekecektir.

  • Erasmus programı süresince ailenizden ve arkadaş çevrenizden uzak kalacaksınız.

  • Erasmus programı sırasında sürekli olarak eğitim aldığınız dil ile ilgili gelişmeye çalışır ve ona odaklanırsınız. Döndüğünüzde ana diliniz ile ilgili zorluklar yaşayabilirsiniz.

  • Yurtdışında bulunduğunuz süre uluslararası atmosfere alışmanızı sağlar. Geri döndüğünüz zaman kendinizi şehrinizde yabancı hissedebilir, yurtdışındaki arkadaşlarınıza özlem duyabilirsiniz.

  • Erasmus programı öncesinde sahip olduğunuz sakin yaşam yerini heyecan ve karmaşaya bırakabilir.

Üniversitede kayıtlı olmak, Öğrenci başvurduğu tarihte bir üniversitede kayıtlı olması gerekmektedir, Üniversite eğitimine devam eden öğrenciler için Avrupa'daki üniversitelerde eğitim alma fırsatı, En az iki dönem üniversite eğitimi almak, Öğrencilerin en az iki dönem olmak üzere üniversite eğitimi almış olmaları beklenmektedir, Öğrencinin üniversite hayatına ve derslere adaptasyon sürecini tamamlamış olması, Eğitim dilini bilmek, Gidilecek olan üniversitenin eğitim dilini iyi derecede biliyor olmak gereklidir, Yabancı dil pratiği ve eğitim sürecinde dil engelinin olmaması, Daha önce Erasmus'a katılmamak, Daha önce Erasmus programına katılım sağlanmış olmamalıdır, Farklı öğrencilere de Erasmus tecrübesi yaşama fırsatı verilmesi, Örgün eğitimde olmak, Örgün eğitim dışındaki üniversite programlarında olan öğrenciler Erasmus programından faydalanamıyor, Örgün eğitime önem verilmesi ve akademik disiplinin artırılması, Belgeleri toplamak, Başvuru sürecinde gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde toplanmış olması gerekmektedir, Başvuru sürecinin hızlandırılması ve olası aksiliklerin önüne geçilmesi, Pasaport sahibi olmak, Pasaportunuz yoksa çıkartmalı, varsa süresini kontrol etmelisiniz, Yurt dışı seyahati için gerekli olan belgelerin eksiksiz olması, Burs için başvurmak, Erasmus bursu almak için öncelikli olarak Erasmus şartları yerine getirilmelidir, Eğitim sürecine mali destek sağlanması, Yabancı dilde hakimiyet, Yurtdışında geçirilen bir süre yabancı dile çok daha fazla hakim olmayı sağlar, İş hayatında dil yeteneği ve deneyim kazandıran katkısının olması, Kültürlerarası deneyim, Farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olmak, farklı bir bakış açısı kazandırır, Öğrencinin kültürlerarası anlayış ve empati yeteneğinin artması
erasmus erasmus şartları değişim programı yabancı dil üniversite
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kırmızı ruj sürmüş, uzun kahverengi saçlı bir kadın uzun beyaz bir binanın önünde durmakta ve sağ elinde siyah bir telefon tutmaktadır. Üzerinde açık sarı desenli açık mavi bir gömlek var ve yüzünde nazik bir gülümseme var. Uzun saçları rüzgârda savruluyor ve omuzlarına kadar uzanıyor. Görüntünün arka planı hafif bulanık ve köşede siyah bir nesne var. Kadın, ön planda siyah bir çit bulunan uzun beyaz bir binanın önünde duruyor. Görüntü bir sıcaklık ve neşe hissiyle doludur.
Yurtdışında Eğitim

Sen Hala Erasmus Yapmadın Mı?

04 Nisan 2021
Bir kadın, her iki elinde birer pasaport tutarak bir şehrin önünde duruyor. Uzun saçlı, gözlüklü ve gömleğinin üzerinde siyah beyaz bir logo var. Arka planda beyaz metinli mavi ve yeşil bir arka plan ve mavi ve beyaz bir logo var. Sağda, beyaz harflerle yeşil bir tabela ve sarı bir daire ve bir harita ile bir pasaport var. Şehir ağaçlar ve suyla doludur.
Yurt Dışında Eğitim

Erasmus Nedir? Nasıl Yapılır?

26 Şubat 2020
Bir grup insan bir kitabın etrafında toplanmış, dikkatle sayfalara bakmaktadır. Sarı saçlı bir kadın gülümsüyor, yanındaki adamın elinde ise yeşil bir defter var. Başka bir kişi elinde bir tablet tutuyor ve arkalarında duran kadın kollarını adama dolamış. Son kişi ise elinde bir dergi tutuyor. Resimdeki tüm bireyler materyalle meşgul ve baktıkları şeyden keyif alıyor gibi görünüyorlar.
Yurt Dışında Eğitim

Neden Erasmus Programına Katılmalısınız?

05 Mayıs 2021
Bir grup insan ellerini birleştirmiş, gülümseyerek ve birbirlerine bakarak bir daire içinde durmaktadır. Bir kişinin kıllı bir kolu vardır ve dairenin ortasındaki iki kişinin elleri iç içe geçmiştir. Soldaki kişinin uzun, boyalı tırnakları, sağdaki kişinin ise kapalı bir yumruğu var. Herkes gündelik kıyafetler giyiyor ve arka plan odak dışı. Bu güzel ve dokunaklı bir neşe, birlik ve dostluk anıdır.
Yurt Dışında Eğitim

Erasmusun Alternatifi: Avrupa Dayanışma Programı

03 Mart 2021