Erasmus programı, Avrupa üniversiteleri arasında etkileşim sağlamak amacı akademik değişim yapılmasına olanak veren bir programdır. Erasmus aracılığı ile öğrenciler kendi istedikleri Avrupa ülkelerindeki üniversitelerden birinde kolaylıkla eğitim alabilir. Erasmus programına Avrupa Birliği üyesi ülkelerden otuzu ve Türkiye, Norveç, İzlanda, Makedonya, Lichtenstein katılımda bulunuyor. Erasmus şartları değerlendirildiğinde öncelikli olarak, öğrenci başvurduğu tarihte bir üniversitede kayıtlı olmaları gerekir. Çok sayıda üniversite yurt dışında eğitim almadan önce öğrencilerin en az iki dönem olmak üzere üniversite eğitimi almış olmalarını beklemektedir. Aynı zamanda Erasmus ile katılım sağlayabilmek için gitmesi planlanan üniversitenin eğitim dilini iyi derecede biliyor olmak ön koşuldur. Eğitim süresi bir yılı aşmayacaktır ve daha önce Erasmus programlarından herhangi birine katılım sağlanmamış olmalıdır. Örgün eğitim dışındaki üniversite programlarında olan öğrenciler Erasmus programından faydalanamıyor. Erasmus şartları nasıl yerine getirilir öğrendikten sonra başvuru işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
Erasmus değişim programı Avrupa’da bulunan ülkelerin üniversite kurumlarının, aralarında çok yönlü etkileşim sağlamak amacı ile uygulanan Avrupa Birliği programı olarak bilinir. Üniversitelerin ortak projeler geliştirip uygulamaları, kısa süreli olarak öğrenci değişimi yapabilmeleri amacı ile hibe niteliği taşıyan karşılıksız mali destek vermeleridir. Erasmus ismini Avrupa’da öğrenci ve akademisyen olarak yer alan Rönesans hümanizmi temsilcisi Hollandalı bilim insanı Erasmus’tan almaktadır. Erasmus kapsamında her yıl çok sayıda öğrenciye ve akademisyene Erasmus şartları yerine geldiği sürece eğitim faaliyetlerini kısa süreli olarak yurtdışında devam ettirme hakkı verilmektedir. Erasmus programı uygulanırken, Avrupa’da üniversite eğitiminin kalitesini yükseltmek, farklı kültürleri tanımak ve etkileşim sağlamak, küreselleşme döneminde istihdama uygun nitelikte eleman yetiştirmek hedeflenmektedir. Erasmus şartları yerine getirildiği sürece örgün üniversite eğitiminde yer alan her öğrencinin başvuru yapma hakkı vardır.
Erasmus programına katılmaya karar verdikten sonra üniversitelerin uluslararası etkileşime hizmet veren ofislerine gitmeniz gerekmektedir. Üniversitelerde görev alan Erasmus koordinatörü Erasmus şartları hakkında size yardımcı olacak yetkili kişilerdir. Erasmus başvurusu yaparken sizden istenen birtakım dökümanlar bulunmaktadır. Dökümanlar; kabul mektubu, öğrenim anlaşması ve yurt dışında eğitim almak için uygunluğunuzu anlatan niyet mektubudur. Bunların yanı sıra katılım yapacağınız üniversite, dil yeterliliğinizi ispatlamanız için Erasmus dil yeterlilik sınavından geçmiş olduğunuzu görmek isteyebilir. Pasaportunuz yoksa çıkartmalı varsa süresini kontrol etmelisiniz. Üniversitelerin uygulamaları farklılık gösterebilir. Bu nedenle erasmus şartları yerine getirilirken, evrakları teslim etme öncesi, detayları okulunuzdan kontrol etmeniz önemli olacaktır.
Erasmus bursu almak için öncelikli olarak Erasmus şartları yerine getirilmelidir. Erasmus bursu sadece Avrupa Birliği vatandaşlarına ve Türkiye, Norveç, İzlanda, Lichtenstein vatandaşlarına verilmektedir. Erasmus bursu alabilmek için aşağıdaki şartlar yerine getirilmelidir.
Üniversite eğitiminin bir kısmını yurt dışında alabilmek, farklı kültürleri deneyimlemek, iş hayatına ve gündelik hayata ilişkin yeni bilgiler edinmeyi sağlar. Sağladığı önemli faydalardan biri, katılacağınız üniversite programında ücret ödemeyecek olmanızdır. Yurt dışında kısa süreli de olsa eğitim almak için yabancı dil bilginiz önemlidir. Erasmus şartları oluşturma aşamasında yabancı dil eğitim programlarına katılabilirsiniz. Enstitü programları içinde yer alan yabancı dil eğitimleri bu süreçte destek almanızı sağlayacaktır. Üniversite yaşamının bir bölümünün yurtdışında geçirilmesinin faydaları nelerdir inceleyelim.
Erasmus programının pek çok kazanımı olduğunu gördükten sonra dezavantajları da olabileceği düşüncesi akla gelmektedir. Farklı bir ülkede farklı deneyimler edinmek için tüm Erasmus şartları yerine getirilerek eğitimlere katılım sağlanır. Ancak önemli değişimlerinde olacağı göz ardı edilmemelidir. Bu süreçte nelerle karşı karşıya kalabileceğinizi inceleyelim.
Erasmus ne anlama gelir?
Erasmus programı, Avrupa üniversiteleri arasında etkileşim sağlamak amacı akademik değişim yapılmasına olanak veren bir programdır. Erasmus aracılığı ile öğrenciler kendi istedikleri Avrupa ülkelerindeki üniversitelerden birinde kolaylıkla eğitim alabilir. Erasmus ismini Avrupa’da öğrenci ve akademisyen olarak yer alan Rönesans hümanizmi temsilcisi Hollandalı bilim insanı Erasmus’tan almaktadır.
Erasmus başvuru şartları nelerdir?
Erasmus başvurusu yaparken sizden istenen birtakım dökümanlar bulunmaktadır. Dökümanlar; kabul mektubu, öğrenim anlaşması ve yurtdışında eğitim almak için uygunluğunuzu anlatan niyet mektubudur. Bunların yanı sıra katılım yapacağınız üniversite, dil yeterliliğinizi ispatlamanız için Erasmus dil yeterlilik sınavından geçmiş olduğunuzu görmek isteyebilir.
Erasmus bursu almak için nelere ihtiyacınız var?
Örgün eğitim veren üniversitelerden birinde eğitim alıyor olmak. Üniversite eğitiminin en az iki dönemini tamamlamış olmak. Gitmeyi planladığınız üniversitenin dilini iyi derecede biliyor olmak ve daha önce herhangi bir Erasmus programına katılmamış olmak.