AnasayfaBlogEn Başarılı İnsanlar Hakkında Bilmediğiniz 4 Özellik
Başarılı İnsanlar

En Başarılı İnsanlar Hakkında Bilmediğiniz 4 Özellik

30 Kasım 2015
Genç bir kadın bilgisayarlarla dolu bir odada masa başında oturmaktadır. Üzerinde mavi bir gömlek var ve elleri önündeki bilgisayarın klavyesinde. Masanın sağında turuncu bir nesne, solunda ise siyah bir nesne var. Sağında bir insan elinin bulanık bir görüntüsü var. Arka planda, hafifçe odak dışında kalan monitörleri olan birkaç bilgisayar var. Kadın dikkatle elindeki işe konsantre olmuş gibi görünüyor. Görüntü bir odaklanma ve kararlılık duygusuyla doludur.
ÖzellikAçıklamaÖrnek
Hayallerinden VazgeçmemeBaşarılı insanlar, hedeflerini ve hayallerini gerçekleştirmek için sürekli çalışır.Yazarlık hayali olan arkadaşı, kendi işini kurmasına ve başarılı bir eğitmen olmasına rağmen yazmayı bırakmadı.
Deneyime Yatırım YapmakBaşarılı insanlar, farklı deneyimler edinir ve bu deneyimleri kullanarak ustalaşırlar.Arkadaşı fen bilimleri okudu ancak modaya merak saldı ve moda tasarımında başarılı oldu.
Sürekli ÖğrenmeBaşarılı insanlar, bilgi ve becerilerini genişletmek için sürekli olarak yeni şeyler öğrenir.Arkadaşının kocası, hukuk üzerine yüksek lisans yapmasına rağmen müziğe olan aşkını keşfetti ve caz müziği ve yayın yapmayı öğrendi.
Israrcı OlmakBaşarılı insanlar, hedeflerine ulaşmak için pes etmeden çalışır.Arkadaşı, kitabını yayınlamak için yıllarca çaba gösterdi ve sonunda başardı.
Sabırlı OlmakBaşarılı insanlar, hedeflerine ulaşmak için zaman ve çabaya değer verir, ayrıca sabırlı davranırlar.Arkadaşı, ilk kitabının yayınlanmasının ardından sabırlı bir şekilde bekledi ve kitabı çok satanlar arasına girdi.
Kendine GüvenmekBaşarılı insanlar, yeteneklerine ve bilgi birikimlerine güvenirler.Arkadaşın yazarlık konusunda kendine güvendi ve başarısız olduktan sonra bile yeniden denedi.
Esnek OlmakBaşarılı insanlar, planları ve hedefleri konusunda esnektirler. Değişen koşullara uyum sağlar, fırsatları değerlendirirler.Arkadaşı, yazarlık hayallerini sürdürürken aynı zamanda farklı bir kariyerde başarı elde etmeye adapte oldu.
Bilgili OlmakBaşarılı insanlar, genel kültür alanında bilgili, girişimciliği ve stratejik düşünmeyi iyi bilen kişilerdir.Arkadaşı, yazarlık dünyasında başarılı olma stratejilerine hakim oldu ve kitap yazmayı öğrendi.
Risk Alabilme CesaretiBaşarılı insanlar, hedeflerine ulaşmak için cesurca risk alırlar.Arkadaşı, bir yazar olma riskini aldı ve kararlılıkla bu hedefe ulaştı.
Değerlerine Bağlı KalmaBaşarılı insanlar, değerlerinden ve inançlarından ödün vermemekte kararlıdırlar.Arkadaşı, başarısına rağmen yazar olma hayalini sürdürdü ve değerlerinden ödün vermedi.

Genelde insanlara bakar ve düşünürüm: " Vaaav bunu yapmayı nasıl başardı?" "Ne gibi seçimler yaptılar?" "Hangi fırsata denk geldiler?". ben genelde hepimizin diğer insanların hayatlarını nasıl yaşadığını merak ettiğimize inanıyorum. özellikle en başarılı insanlar hakkında özel bir ilgi alanımız yok değil. mesela bill gates hakkında merak ettiğimiz birçok şey var. business insider dergisi sıkça bir liste yapardı. "21 en başarılı insanlar 25 yaşında ne yapıyorlardı?" Ben bu listeyi hep ilgiyle okurdum. Trump babasının şirketinin kalanlarını almıştı, Hilary Clinton Yale hukuktan daha yeni mezun olmuştu, Huffington BBC’nin muhabiriydi ve Mark Cuban barmendi.

Hep düşünürüm, geleceği görmek için acaba kristal bir kürem olsun ister miydim istemez miydim. Bilmek ister miydim? Ya da yeni şeyler keşfetmek ve karşılaştığımda fırsatları denemek hayatın heyecanlı bir parçası mı? Bence gerçek soru en başarılı insanlar bir plan yapmışlar mıydı? Hayatları için bir vizyonları var mıydı?

Lise bittikten sonra bir teknoloji şirketinde çalışıyordum. Ben geleceğimi bir iş adamı olarak gördüm. Çalıştığım kurumun liderliğine tırmanış hikayesi... Ama otuzlarıma gelene kadar belirtilerden kendi gösterimi sunacağımı anlamamıştım.

Konuşmak istemediğim tek konu sabır. Bazen bir şeyleri anlamanız zaman ve deneyim gerektirir. Girişimci dünyasında insanlar püf noktalar hakkında çok konuşur ama bir şeyi yaratmak ve ölçmek için gereken sabırdan çok bahsetmezler... Hepimiz eğer fikrimiz iyiyse bir gecede başarıya ulaşacağımızı düşünürüz. Peki en başarılı insanlar bizimle aynı şeyi mi yapıyorlardı?

Lise arkadaşlarımla ne yapmak istediğimiz hakkında konuştuğumuzda gerçekte ne yapmak istediğimizi bilmezdik. Bir tanesi üniversitede fen bilimlerinde okudu ama hayatını moda tasarımına adadı. Kocası hukuku yüksekle bitirdi ama hayatını müzik aşkına, caz müzik ve yayın yapmaya adadı. Başka bir arkadaşım yatırım bankacısı olarak profesyonel hayatına başladı ama 5 yıldır film sektöründe. En başarılı insanlar tek bir yolda mı ilerledi?

Okulda yakın bir arkadaşımın roman yazma hayallerini hatırlarım. Edebiyatı ve güzel hikayelerin yapılarını çok severdi. O arkadaşımla okuldan sonra da görüşmeye devam ettim ve ona "kitap nasıl gidiyor?" diye her sordum. Bir eğitmen olarak harika bir kariyeri vardı, kendi işini kurdu. Ama onun harika hikayeler yazma tutkusu bunların hepsinin arkasında kaldı. Birçok hikaye yazdı ve sonunda bir ajansla anlaştı. İlk kitabı yayınlamakla kalmadı, çok da iyi satış yaptı. Tabi ki benim arkadaşım yazdığı için okudum. O canlı ve hayali dünyada; baş karakterlerin keşif gezisinde kayboldum...

Bu arkadaşımın yazar olma yolculuğundan bizim çıkarmamız gereken çok şey var; aslında onlar en başarılı insanlar denildiğinde işaretlememiz gereken özellikler:

En başarılı insanlar hangi özellikleri taşır?

1 - Hiçbir zaman hayalinden vazgeçme,

2 - Deneyime yatırım yap- ustalaş

3 - Öğrenmeye hep devam et...

4 - Israrcı ama sabırlı ol.

Evet aslında bu dört madde yazının tamamını oluşturuyor. Bu dört maddeyi yazıp gitsem tahayyül gücü düşük bir anlatım olurdu.

Hayallerinden Vazgeçmeme, Başarılı insanlar, hedeflerini ve hayallerini gerçekleştirmek için sürekli çalışır, Yazarlık hayali olan arkadaşı, kendi işini kurmasına ve başarılı bir eğitmen olmasına rağmen yazmayı bırakmadı, Deneyime Yatırım Yapmak, Başarılı insanlar, farklı deneyimler edinir ve bu deneyimleri kullanarak ustalaşırlar, Arkadaşı fen bilimleri okudu ancak modaya merak saldı ve moda tasarımında başarılı oldu, Sürekli Öğrenme, Başarılı insanlar, bilgi ve becerilerini genişletmek için sürekli olarak yeni şeyler öğrenir, Arkadaşının kocası, hukuk üzerine yüksek lisans yapmasına rağmen müziğe olan aşkını keşfetti ve caz müziği ve yayın yapmayı öğrendi, Israrcı Olmak, Başarılı insanlar, hedeflerine ulaşmak için pes etmeden çalışır, Arkadaşı, kitabını yayınlamak için yıllarca çaba gösterdi ve sonunda başardı, Sabırlı Olmak, Başarılı insanlar, hedeflerine ulaşmak için zaman ve çabaya değer verir, ayrıca sabırlı davranırlar, Arkadaşı, ilk kitabının yayınlanmasının ardından sabırlı bir şekilde bekledi ve kitabı çok satanlar arasına girdi, Kendine Güvenmek, Başarılı insanlar, yeteneklerine ve bilgi birikimlerine güvenirler, Arkadaşın yazarlık konusunda kendine güvendi ve başarısız olduktan sonra bile yeniden denedi, Esnek Olmak, Başarılı insanlar, planları ve hedefleri konusunda esnektirler Değişen koşullara uyum sağlar, fırsatları değerlendirirler, Arkadaşı, yazarlık hayallerini sürdürürken aynı zamanda farklı bir kariyerde başarı elde etmeye adapte oldu, Bilgili Olmak, Başarılı insanlar, genel kültür alanında bilgili, girişimciliği ve stratejik düşünmeyi iyi bilen kişilerdir, Arkadaşı, yazarlık dünyasında başarılı olma stratejilerine hakim oldu ve kitap yazmayı öğrendi, Risk Alabilme Cesareti, Başarılı insanlar, hedeflerine ulaşmak için cesurca risk alırlar, Arkadaşı, bir yazar olma riskini aldı ve kararlılıkla bu hedefe ulaştı, Değerlerine Bağlı Kalma, Başarılı insanlar, değerlerinden ve inançlarından ödün vermemekte kararlıdırlar, Arkadaşı, başarısına rağmen yazar olma hayalini sürdürdü ve değerlerinden ödün vermedi
En Başarılı İnsanlar Hakkında Bilmediğiniz 4 Özellikbaşarılı insanbaşarılı insanlarbaşarılı olan insanlaren başarılı insanlar
Sarı saçlı bir kadın, beyaz arka plan, renkli gözlü
Beyza Keskin
Sosyolog, Blog Yazarı

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji bölümünden sonra Ege Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünden de mezun olmuştur. Sonrasında Marmara Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünü bitirmiştir. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.