AnasayfaBlogDomain Nedir? Ne İşe Yarar?
Bilişim

Domain Nedir? Ne İşe Yarar?

14 Ocak 2020
Bu görüntüde açık havada bir grup ahşap tabela görülüyor. Tabelalar bir sıra halinde dizilmiş ve her birinin üzerinde beyaz bir metin yazılı. Arka planda gökyüzünde uçan bir kuş görülüyor ve tabelaların üzerinde beyaz bir daire var. Ayrıca, gökyüzünde beyaz bulutlar var ve tabelalardan birinin yakın çekimi görülebiliyor. Tabelalar ahşaptan yapılmış gibi görünüyor ve beyaz metin net ve okunaklı. Kuş açık mavi gökyüzünde uçuyor ve beyaz daire parlak ve göze çarpıyor. Beyaz bulutlar görüntüye hoş bir dokunuş katıyor ve sahneyi daha ilginç hale getiriyor.
KonseptDetayÖrnek
DomainWeb sitenizin adı ve internetteki adresidir.iienstitu.com
IP AdresiBir bilgisayarın internet üzerindeki benzersiz tanımlayıcısıdır.77.159.76.1
Üst Düzey DomainDomain adının parçası, genellikle sitenin çeşidi ve konumu hakkında bilgi sunar.com, .net, .org, .tr
İkinci Düzey DomainBir domain adının en belirgin ve hatırlanabilir parçasıdır.iienstitü
HostingWeb sitenizin dosyalarının saklandığı yerdir.Web siteniz bir evse, hosting bu evin lokasyonudur.
SunucuWeb siteniz ve veritabanlarınızın saklandığı gerçek donanım bilgisayardır.Barındırma şirketi tarafından sunulan bir hizmet
URLBir web sayfasının tam adı veya adresihttps://www.iienstitu.com/domain-nedir
Telefon Numarası-AnalogisiTelefon rehberinizdeki kişi adları domain, onların telefon numaraları ise IP adreslerine benzetilebilir.“Annem” adı domain; annenizin telefon numarası IP adresi kabul edilir.
Alan Adının ÖnemiWeb'deki kişisel markanızı veya işletmenizi temsil eder ve ziyaretçilerin sizinle nasıl bağlantı kuracağını belirler.Özgün, hatırlanabilir bir alan adı, markanızın internete yansımasıdır.
Domain ve Hosting FarkıDomain web sitenizin adresini, hosting ise web sitenizin fiziksel olarak durduğu yeri temsil eder.Bir evin adresi(domain) ve evin kendisini(hosting)

Hiç kendinize Domain (Alan adı) nedir, diye sordunuz mu? Ekranınızın üst kısmına bir göz atın. İnternet tarayıcısı pencerenizin Üst kısmında URL çubuğundaki "https://" ile başlayan bölümü görüyor musunuz? İşte, "https://"den sonra gelen bölüm Domain‘dir Şu an yazımızı okuduğunuza göre bizim domain’imizi görüyor olmalısınız: iienstitu.com. Bu domainin arkasında neler olduğuna bir göz atalım.

Her web sitesi IP adresi adı verilen benzersiz bir numara dizisiyle tanımlanır. Bu sayısal küme, bilgisayarınızın web sitesi verilerinin barındığı sunucuya bağlanmak için kullandığı kümedir. Sayılar bir bilgisayar için her şeydir, ancak insanlar için sayılar yerine hatırlayabilecekleri kelimeleri kullanmak daha kolaydır. Bir web sitesini tanımlamak için kullanılan kelimeler domain (alan adı) veya URL olarak bilinir ve IP adresi gibi her web sitesine özgüdür yani benzersizdir.

Tüm bu anlattıklarımızı daha iyi anlayabilmeniz için örnekleyelim. Cep telefonunuzla annenizi aramak istiyorsunuz. Telefon rehberinizdeki “Annem” kaydını domain olarak, telefon numarasını da IP adresi gibi düşünün. Rehberinizdeki “Annem” kişisine tıkladığınızda cep telefonunuz, annenizin telefon numarasını çeviriyor. Domainlerde aynı şekilde çalışır. Tarayıcınıza “iienstitu.com” alan adını girersiniz ve tarayıcınız da bu alan adının numarası olan IP adresini kullanarak sunucuya bağlanır.

Domain Ne Demek?

Yeni başlayanlar tarafından sık sık sorulur: Alan adı nedir ve alan adları nasıl çalışır? Yeni başlayan biriyseniz, bir web sitesi yapmak için alan adına ihtiyacınız olduğunu duymuş olabilirsiniz. Ancak, yeni başlayan birçok kişi alan adını bir web sitesi veya web sitesi barındırma hizmeti ile karıştırmaktadır. Yeni başlıyorsanız, tüm bu farklı terimler çok teknik gelebilir. Eğer öyleyse, Enstitü bünyesinde bu konuya yönelik verilen online eğitimler kapsamındaki yazılım ve bilişim eğitimleri ilginizi çekebilir. Alan adı, kullanıcıların web sitenizi ziyaret etmek için tarayıcı URL çubuğuna yazdıkları web sitenizin adresidir. Basit bir ifadeyle, web siteniz bir evse alan adınız da ev adresinizdir.

Domain yani alan adı, işletmenizi veya web'deki kişisel markanızı temsil ettiğinden çok önemlidir. Bu nedenle Domain ne demek? sorusuna tam olarak bir cevap vermeye çalışalım. İnternet, küresel bir kablo ağı aracılığıyla birbirine bağlı dev bir bilgisayar ağıdır. Bu ağdaki her bilgisayar diğer bilgisayarlarla iletişim kurabilir. Bunları tanımlamak için her bilgisayara bir IP adresi atanır. IP adresi, internetteki belirli bir bilgisayarı tanımlayan bir sayı dizisidir. Tipik bir IP adresi şuna benzer: 77.159.76.1

Şimdi böyle bir IP adresini hatırlamak oldukça zordur. Düşünsenize, en sevdiğiniz web sitelerini ziyaret etmek için bu numaraları kullanmak zorunda kalsaydınız ne yapardınız? Alan adı yani domain bu sorunu çözmek için icat edildi. Bir web sitesini ziyaret etmek için uzun bir sayı dizisi girmenize gerek yok. Bunun yerine, tarayıcınızın adres çubuğuna hatırlanması kolay bir alan adı yazarak istediğiniz siteyi ziyaret edebilirsiniz. Örneğin, iienstitu.com. Domainler birden fazla düzeyde çalışır.

Domainler, hem üst düzey domain (Top Level Domain-TLD) hem de ikinci düzey domain (Second Level Domain-SLD) içerir ve iienstitu.com’da noktanın solunda adınız, işletmenizin adı, blogunuzun veya mağazanızın adı olabilecek ikinci düzey domain bulunur. Bu, sitenizin kimliğidir.

Bizim alan adımızı örnek verecek olursak ikinci düzey domain "iienstitü"dür. Noktanın sağında üst düzey domain bulunur. Bizim alan adımızı örnek verecek olursak üst düzey domain.com’dur. Bununla birlikte .net , .org vb. gibi çeşitli üst düzey domainler vardır. Ayrıca ülkeleri tanımlayan .tr , .uk , .de vb. üst düzey domainler mevcuttur.

İkinci düzey domain, üst düzey domainden çok daha heyecan vericidir. Muhtemelen bu yüzdendir ki bazen 'ana' alan adı olarak adlandırılır. Alan adı yani domain ile ilgili heyecan verici olan şey, ikinci düzey domain olarak istediğiniz herhangi bir adı seçebilmenizdir.

Domain İle Hosting Arasındaki Fark Nedir?

Bir web sitesi, HTML sayfaları, web sitesini oluşturan yazılım, resimler vb. birçok dosyalardan oluşur. Domain web sitenizin adresiyse, hosting yani sunucu da sitenizin yaşadığı evdir. Hosting, web sitenizin dosyalarının saklandığı gerçek bilgisayarlardır. Bu tür bilgisayarlara sunucu denir ve barındırma şirketleri tarafından bir hizmet olarak sunulur.

Domain; ziyaretçilerin bir adres çubuğuna yazdıklarını, web sitesini barındırmak için kullanılan sunucuya bağlamak için kullanışlı küçük bir kısayol oluşturmak için kullanılır. Tamamen dijital ve merkezi bir veri tabanında saklanırlar. Hosting biraz farklıdır, çünkü dünyanın herhangi bir yerinde bulunan ve internete bağlı fiziksel bir sunucu gerektirir. Temelde, web sitenizin tüm dosyalarını ve veritabanlarını depolayan bir bilgisayar sabit diski gibidir. Sunucu olarak adlandırılır, çünkü web sitenizi ziyaretçilerinize tam anlamıyla “sunar”.

Web sitenizi oluşturmak için hem domain’e hem de hostinge ihtiyacınız var. Bununla birlikte, bunların iki farklı hizmet olduğunu hatırlatalım. Yani bu hizmetleri iki farklı şirketten satın alabilirsiniz. Şimdi merak edebilirsiniz, bu hizmetleri iki ayrı şirketten satın alırsanız nasıl çalışır? Alan adı ayarlarınızı düzenlemeniz ve sunucunuzu barındıran şirketiniz tarafından sağlanan Ad Sunucusu (Name Server) bilgilerini girmeniz yeterlidir. Tabi ki hem alan adınızı hem de sunucunuzu aynı şirketten almanız, onları aynı hesap altında kolayca yönetmenizi sağlar. Ayrıca olası teknik sorunlarla karşılaşma olasılığınız da azalmış olur.

Web Siteniz İçin Alan Adı Nasıl Seçilir?

Şu anda 350 milyondan fazla kayıtlı alan adı var ve her gün binlerce yeni alan adı kaydediliyor. Bu sayı yeni kullanıcıların üzerinde, web siteleri için bir alan adı fikri bulma konusunda büyük baskı oluşturuyor. Çünkü en iyi alan adlarının zaten alınmış olduğunu düşünüyorlar. Kurmayı planladığınız web siteniz için iyi bir domain seçmenize yardımcı olacak bazı ipuçları:

  • Hem en popüler hem de hatırlanması ve tanıtımı kolay olduğundan .com uzantılı bir domain alın.

  • Alacağınız domain, kısa ve hatırlanması kolay olmalı.

  • Telaffuz edilebilir ve kolay hecelenebilir bir domain bulun.

  • Domain alırken sayı veya kısa çizgi kullanmayın.

Domain Alt Alan Adı Subdomain Nedir?

Bir subdomain (alt alan adı) temel olarak ana domain (ana alan adı) altındaki bir alt alan adıdır. Örneğin, blog.websiten.com, websiten.com'un bir alt alan adıdır. Bir alan adını kaydettirdikten sonra, kendiniz için alt alan adları oluşturma iznine sahip olursunuz. Subdomainler yani alt alan adları, web siteleri tarafından aynı alan adı altında alt siteler oluşturmak için yaygın olarak kullanılır. Örneğin, bir çevrimiçi mağaza için alışveriş.magazam.com veya blog.magazam.com olarak alt alan adları oluşturabilir.

Domain Kaydı İptal Edilebilir mi?

Domain satışı yapan firmaların satış politikaları arasında farklılıklar vardır. Bu nedenle her şeyden önce domain alırken satış sözleşmenizi dikkatli okumanızda fayda var. Bazı domain kayıt siteleri, alan adı kaydınızı istediğiniz zaman iptal etmenize olanak tanır. Kaydınızı iptal ederseniz, kayıt başkaları tarafından kullanılabilir hale gelir. Bazıları da alan adı kaydınızın iptal edilmesi için süresinin dolmasını bekler. Alan adınızın yenilenmesi maksadıyla Otomatik Yenileme özelliği açık değilse, alan adınızın kayıt süresinin bitiminde ödeme yapmamanız durumunda alan adı kaydınız sona erer. En önemlisi ise genellikle, alan adı kaydınızı iptal etmeniz durumunda herhangi bir geri ödeme alamazsınız. Bununla birlikte istisna da olsa bazı alan adı kayıt sitelerinin, kaydınızı iptal etmeden önce onlarla görüşmek suretiyle geri ödeme politikaları vardır.

Domain, Web sitenizin adı ve internetteki adresidir, iienstitucom, IP Adresi, Bir bilgisayarın internet üzerindeki benzersiz tanımlayıcısıdır, 77159761, Üst Düzey Domain, Domain adının parçası, genellikle sitenin çeşidi ve konumu hakkında bilgi sunar, com, net, org, tr, İkinci Düzey Domain, Bir domain adının en belirgin ve hatırlanabilir parçasıdır, iienstitü, Hosting, Web sitenizin dosyalarının saklandığı yerdir, Web siteniz bir evse, hosting bu evin lokasyonudur, Sunucu, Web siteniz ve veritabanlarınızın saklandığı gerçek donanım bilgisayardır, Barındırma şirketi tarafından sunulan bir hizmet, URL, Bir web sayfasının tam adı veya adresi, https://wwwiienstitucom/domain-nedir, Telefon Numarası-Analogisi, Telefon rehberinizdeki kişi adları domain, onların telefon numaraları ise IP adreslerine benzetilebilir, “Annem” adı domain; annenizin telefon numarası IP adresi kabul edilir, Alan Adının Önemi, Web'deki kişisel markanızı veya işletmenizi temsil eder ve ziyaretçilerin sizinle nasıl bağlantı kuracağını belirler, Özgün, hatırlanabilir bir alan adı, markanızın internete yansımasıdır, Domain ve Hosting Farkı, Domain web sitenizin adresini, hosting ise web sitenizin fiziksel olarak durduğu yeri temsil eder, Bir evin adresi(domain) ve evin kendisini(hosting)
alan adı domain alt alan adı domain ne demek subdomain domain nedir web sitesi
Bu, profesyonel bir ortamda duran iyi giyimli bir adamın görüntüsüdür. Beyaz gömlekli siyah bir takım elbise giymekte ve desenli bir kravat takmaktadır. Saçları düzgünce taranmış ve yüzünde ciddi bir ifade var. Bir eli cebinde, diğer eli yanında, sade bir arka planın önünde duruyor. Kendinden emin ve başarılı görünüyor. Duruşu kendinden emin ve kararlı görünüyor. Doğrudan kameraya bakıyor, bu da çevresinin farkında olduğunu gösteriyor. Bu adam güç ve sofistike bir hava yayıyor ve muhtemelen alanında önemli bir figür.
Murat Çelik
Blog Yazarı

Çalıştığı resmi kurumda halen Şube Müdürü olarak görev yapmakta olup liderlik, etkili iletişim ve ekip çalışması konularında yeterli tecrübeye sahiptir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunudur. Editör ve blog yazarı kimliğinin yanısıra amatör fotoğrafçı ve satranç hakemidir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntüde açık havada bir grup ahşap tabela görülüyor. Tabelalar bir sıra halinde dizilmiş ve her birinin üzerinde beyaz bir metin yazılı. Arka planda gökyüzünde uçan bir kuş görülüyor ve tabelaların üzerinde beyaz bir daire var. Ayrıca, gökyüzünde beyaz bulutlar var ve tabelalardan birinin yakın çekimi görülebiliyor. Tabelalar ahşaptan yapılmış gibi görünüyor ve beyaz metin net ve okunaklı. Kuş açık mavi gökyüzünde uçuyor ve beyaz daire parlak ve göze çarpıyor. Beyaz bulutlar görüntüye hoş bir dokunuş katıyor ve sahneyi daha ilginç hale getiriyor.
Bilişim

Domain Nedir? Ne İşe Yarar?

14 Ocak 2020
Bir kişi dikkatle ekrana odaklanarak bir dizüstü bilgisayarda yazı yazmaktadır. Dizüstü bilgisayar renkli ışıklarla aydınlatılmış ve bulanık bir görüntü oluşturuyor. Solunda, yüzeyinde kalp şeklinde bir köpük olan bir fincan kahve var. Kişinin elleri ön planda, bir bilgisayar faresinin üzerinde geziniyor. Klavye yakın plandadır, tuşlar parlak bir şekilde yanmaktadır. Yakınlardaki bir tabakta da bir fincan kahve var. Kişi görevine odaklanmıştır ve elleri hızla hareket etmektedir. Işıkların renkleri sahneye benzersiz bir atmosfer katıyor.
Dijital Pazarlama

E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler

23 Aralık 2019
Klavyede yazı yazan bir kişinin yakın çekimi. Kişi, yan taraftaki bir pencereden aydınlatılan iyi aydınlatılmış bir odada oturmaktadır. Klavye standart siyah bir klavyedir ve kişi açık gri bir gömlek giymektedir. Parmakları hızlı ve hassas bir şekilde hareket ediyor, tuşlara kolaylıkla basıyor. Arka planda odak dışında bir büyüteç duruyor ve yine odak dışında bir altıgen şekli de görülüyor. Görüntü net ve keskin, kişinin yazma sürecine harika bir bakış sağlıyor.
Satış - Pazarlama

E-Ticaret SEO Rehberi

27 Aralık 2019
Açık mavi gömlek giyen bir adam başparmağıyla onaylıyor. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle sevinçli bir ifade var. Gözleri kapalı ve sakalları düzgünce kesilmiş. Ağzı hafifçe açık ve beyaz dişleri görünüyor. Sağ elini kaldırmış, başparmağını ve işaret parmağını uzatarak başparmak işareti yapıyor. Sol eli yanında, rahat bir şekilde duruyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Arka planda beyaz bir duvarın olduğu aydınlık bir odada duruyor. Odanın ışığı yüzünden yansıyarak sıcak bir parıltı veriyor.
5
(29)

E-Ticaret Eğitimi

25 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
22771322
Bu, blog yazmayla ilgili bir çevrimiçi kursun görüntüsüdür. Takım elbiseli bir adam kara tahtanın önünde oturuyor, gözlüklü ve sakallı, bilgi ve otorite izlenimi veriyor. Konuşmacıyı dikkatle dinliyor gibi görünüyor. Tahtanın üzerinde siyah beyaz bir 'B' harfi var, muhtemelen blog yazmaya atıfta bulunuyor. Adamın üzerinde düğmesi yakından çekilmiş bir gömlek ve kolunda bir saat vardır. Gözleri de görülebiliyor, bu da dikkatle dinlediğini gösteriyor. Tüm bu ayrıntılar adamın bir blog kursuna katıldığına işaret ediyor. Bu görüntü sayesinde dijital çağda blog yazmanın önemini görebiliyoruz.
4.5
(87)

Blog Yazarlığı Eğitimi

9 Konu5 Saat
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419