AnasayfaBlogDoğru Kariyer Planlama Nasıl Yapılmalı?
Kariyer Planlama

Doğru Kariyer Planlama Nasıl Yapılmalı?

14 Ekim 2019
Düz bir arka planın önünde elinde bir tabela tutan bir kadın duruyor. Omuzlarına kadar inen uzun kahverengi saçları var ve kolyeli beyaz bir gömlek giyiyor. Gömleğin üzerinde, kumaşın üzerinde göze çarpan beyaz bir düğme var. Yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Gözlerinde kararlı bir bakış var ve elinde tuttuğu tabelada Bir fark yaratacağım yazıyor. Davasının güçlü ve tutkulu bir savunucusu ve mesajı umut dolu.
KavramlarAçıklamalarÖneriler
Kariyer PlanlamaBireyin meslek ve iş hayatına dair yapılan çalışmaların toplamıdır.Kendinizi ve becerilerinizi iyi tanıyın ve imkanlarınızı yükseltin.
ÖzgeçmişÇalışılan işlerin ve eğitimlerin kağıt üzerinde belirtilmesidir, kariyerin özeti.Özgeçmişinizi nitelikli ve dolu tutmaya çalışın.
Kişilik ve çevreKariyer planlamasını etkileyen önemli faktörlerdendir.Bu iki faktör arasında denge sağlamaya çalışın.
CinsiyetKariyer planlama sürecinde etkili bir faktördür.Meslek seçiminde cinsiyet ayrımını göz ardı etmeyin.
Kadınların İş GücüToplum tarafından belirli mesleklerde kadınların bulunması her zaman olumlu karşılanmayabilir.Kendi yeteneklerinizi göz önünde bulundurun ve toplumsal baskılara kulak asmayın.
EğitimKariyer yapılanması adına okulda ve dışında alınan bilgilerin toplamıdır.Farklı eğitimler alın ve kendinizi geliştirin.
Online eğitimlerÖzellikle teknoloji çağında kendimizi geliştirmemizi sağlayan eğitimlerdir.Online eğitimlere katılın ve sertifikalarınızla özgeçmişinizi güçlendirin.
İstanbul İşletme EnstitüsüKaliteli online eğitimler veren bir kurumdur.Buradan alacağınız Kariyer Yönetimi Eğitimi ile kariyerinizi yönetmeyi öğrenin.
Kariyer Yönetimi EğitimiKariyer kavramını ve bireysel kariyer planlaması sürecini nasıl yönetmeniz gerektiğini öğreten bir eğitimdir.Bu eğitimi alın ve kariyer planlamanızı doğru bir şekilde yapın.
Ali KarabulutBu blog yazısının yazarıdır.Yazarın diğer yazılarını da okuyun ve bilgi birikiminizi artırın.

Kariyeri genel anlamıyla bireyin meslek ve iş hayatına dair yapılan çalışmaların toplamı diyebiliriz. Kariyer kavramı ile tanışıklığımız çok eski zamanlara dayanmıyor. Zaman derinliği fazla olmamasına rağmen çok önemlidir. Bugün hangi iş yerine iş başvurusu yapmaya gidin. Sizden ilk istenen şey özgeçmiş olacaktır. 

Özgeçmiş Nedir?

Özgeçmiş çalışılan işlerin ve eğitimlerin kağıt üzerinde belirtilmesidir. Yani kariyerimizin bir özeti diyebiliriz. Özgeçmişiniz ne kadar nitelikli olursa iş sahibi olmanız o kadar kolaylaşır. Nitelikli öz geçmişe sahip olmanı ön koşulu ise doğru planlamadır. Kariyer planlama üzerine çok sayıda fikir, kitap, makale ve kuram vardır. Ne kadar önemli olduğunu buradan bile anlayabiliriz. Ülkemizde önemi yeni yeni anlaşılan kariyer planlama batı toplumlarda çok daha önceden fark edilmiştir. Bu gecikmeye rağmen iyi ve doğru kariyer planlama yapmak mümkün.

Kariyer Planlamayı Etkileyen Faktörler

Kariyer planlama kişilikten ayrı düşünülemez. Bireyin özellikleri kariyer direksiyonunu ne yöne çevireceğinde başrol oynar. Kariyer planlama aşamasında ise önce kendimizi tanımamız gerekir. Kendi yapabileceklerinin farkında olmayan birinin doğru planlama yapması çok zordur. Sadece kendini tanımak ile de bitmiyor. 

Çevre faktörü de çok önemlidir. Sizin kariyer planınız kişiliğinizi tam yansıtabilir. Ancak iş imkanı gibi çevresel faktörleri görmezden gelinirse sonuç olumsuz olur. Bu iki faktörü birbirinden bağımsız düşünemeyiz. İkisi arasında bir uyum mutlaka olmalıdır. Doğru kariyer planlama yöntemleri arasında cinsiyet de etkili faktörlerdir. Eski zamanlara göre mesleklerde cinsiyet ayrımının azaldığı görülüyor. Tamamen ortadan kalktığını söylemek ise doğru değildir. Birçok meslekte beli bir cinsiyette ağırlık vardır. 

Kadınların İş Gücü

Örneğin mühendislik fakültelerinde erkekler, eğitim fakültelerinde ise kızların çoğunlukta olduğu gözlenir. Özelikle kas gücü gerektiren mesleklerde erkeklerin çoğunlukta olduğu bir gerçektir. Bu kadınların bu mesleği yapamayacağı anlamına gelmez.  Fakat burada mesleğin fiziki ve sosyal zorluklarını da kariyer planlama içerisinde yer almalıdır. Toplumsal değerler bakımdan da bazıları tarafından kadınları mühendislik yapması doğru görülmeyebilir. 

Bu durumlarda yukarıda bahsettiğimiz kişilik ve çevre faktörünün önemi ortaya çıkıyor. Bireyin bu tarz düşüncelere karşı dayanıklılığı yüksek ve ailesi gibi yakı çevresini oluşturan unsurlar açısından bu düşünce benimsenmiyorsa sorun olmayacaktır. Tüm faktörler göz önüne alınarak karara varılmalıdır. Peki, kariyer planlama nasıl yapılmalıdır?

Kariyer Planlama Nasıl Yapılır?

Planlama sürecinde faktörleri değerlendirdikten sonra bir karara varılır. Kararı uygulama sırasında engeller çıkabilir. Bunu unutmamak gerekir. Bu detayı ara ara kendinize hatırlatın. Bu sizin vazgeçmenizi engelleyecektir. Daha sonra imkanlarınızı arttırın okulda alınan eğitimle kendinizi sınırlandırmayın. Kitaplar okuyun. Kitaplar, kariyer sürecinde sizin planınızı geliştirmenize yardımcı olacaktır. 

Kariyer, sadece okulda alınan eğitimleri kapsamaz. Okul dışında farklı eğitimleri de almayı gerektirir. Okulda alınamayacak birçok eğitim mevcuttur. Teknoloji bu kadar hızlı gelişirken okulların bu hıza yetişmesini beklememiz gerçekçi olmaz. Birey kendi ihtiyacını kendisi karşılamalıdır. Bunun için online eğitimler bulunmaz bir nimet. 

Online eğitimler sayesinde kişisel gelişim sağlanabilir. Özgeçmişin niteliğini arttıracak sertifika ile güçlendirebilir. Online eğitim alanında nitelikli çok az kuruluş vardır. Bunlardan biri de İstanbul İşletme Enstitüsü’dür. Enstitü sayesinde onlarca eğitime ücretsiz olarak sahip olabilirsiniz. Ayrıca özel ve resmi kuruluşlarda geçerli sertifika verilmektedir. Bu sertifikalar kariyeriniz için mihenk taşı niteliğindedir.

Kariyer planlama için bir eğitim var mı?

İstanbul İşletme Enstitüsü’nden alacağınız Kariyer Yönetimi Eğitimi ile kariyer kavramını ve bireysel kariyer planlaması sürecini nasıl yönetmeniz gerektiğini öğrenmeniz mümkün. Ayrıca kariyer planlama sürecinde kullanılan başlıca teknik ve yöntemleri de öğrenebilirsiniz. 

Yazar: Ali Karabulut

Kariyer Planlama, Bireyin meslek ve iş hayatına dair yapılan çalışmaların toplamıdır, Kendinizi ve becerilerinizi iyi tanıyın ve imkanlarınızı yükseltin, Özgeçmiş, Çalışılan işlerin ve eğitimlerin kağıt üzerinde belirtilmesidir, kariyerin özeti, Özgeçmişinizi nitelikli ve dolu tutmaya çalışın, Kişilik ve çevre, Kariyer planlamasını etkileyen önemli faktörlerdendir, Bu iki faktör arasında denge sağlamaya çalışın, Cinsiyet, Kariyer planlama sürecinde etkili bir faktördür, Meslek seçiminde cinsiyet ayrımını göz ardı etmeyin, Kadınların İş Gücü, Toplum tarafından belirli mesleklerde kadınların bulunması her zaman olumlu karşılanmayabilir, Kendi yeteneklerinizi göz önünde bulundurun ve toplumsal baskılara kulak asmayın, Eğitim, Kariyer yapılanması adına okulda ve dışında alınan bilgilerin toplamıdır, Farklı eğitimler alın ve kendinizi geliştirin, Online eğitimler, Özellikle teknoloji çağında kendimizi geliştirmemizi sağlayan eğitimlerdir, Online eğitimlere katılın ve sertifikalarınızla özgeçmişinizi güçlendirin, İstanbul İşletme Enstitüsü, Kaliteli online eğitimler veren bir kurumdur, Buradan alacağınız Kariyer Yönetimi Eğitimi ile kariyerinizi yönetmeyi öğrenin, Kariyer Yönetimi Eğitimi, Kariyer kavramını ve bireysel kariyer planlaması sürecini nasıl yönetmeniz gerektiğini öğreten bir eğitimdir, Bu eğitimi alın ve kariyer planlamanızı doğru bir şekilde yapın, Ali Karabulut, Bu blog yazısının yazarıdır, Yazarın diğer yazılarını da okuyun ve bilgi birikiminizi artırın
kariyer planlama kariyer kariyer yönetimi eğitimi sertifika online eğitim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.