AnasayfaBlogDiyaliz Bölümü (MYO)
Bölümler

Diyaliz Bölümü (MYO)

15 Kasım 2020
Mor eldivenler giyen bir kişi uzun, plastik bir tüpü dikkatlice bir kişinin koluna yerleştiriyor. Tüp kırmızı ve mavi bir nesneye bağlı ve mavi eldivenin üzerinde beyaz bir metin var. Kişi görevine odaklanmış ve tüpün düzgün bir şekilde takıldığından emin olmak için büyük özen gösteriyor gibi görünüyor. Sahne yakın çekimdir ve kişinin yüzü görünmemektedir. Kişi görevini hassasiyetle yerine getirirken etrafındaki alan sessiz ve hareketsizdir.
KonuTanımÖnemli Bilgiler
Diyaliz BölümüDiyaliz, böbrek yetersizliği olan kişilerin yaşamını sürdürebilmesi için kullanılan bir tıbbi cihazın kullanımını ve bakımını eğitim veren bir bölümdür.Sağlık meslek yüksekokullarında 2 yıllık ön lisans programı olarak yer alır. Diyaliz teknikerleri yetiştirir.
Diyaliz TeknikerleriDiyaliz teknikeri, diyaliz cihazını kullanabilen ve bu cihaza bağlı hastalara bakım sağlamaktan sorumlu profesyonel sağlık hizmeti sunar.Yaşam için diyaliz makinesine bağlı olan kişilere uzman yardımı ve bakım hizmeti sunar.
Diyaliz Bölümü İş İmkanlarıDiyaliz bölümü mezunları iş hayatına diyaliz teknikeri olarak başlar.Devlet ve özel hastaneler, diyaliz merkezleri, bakım evleri gibi birçok alanda iş imkanları bulunmaktadır. Kısmi zamanlı veya tam zamanlı olarak hastanede ya da evlerde bakım hizmeti sunabilirler.
Diyaliz Teknikerinin GörevleriDiyaliz cihazının doğru bir şekilde çalışması ve hastanın sağlık durumu ile yakından ilgilenen kişidir.Diyaliz sürecini yönetir, hastaları işleme psikolojik olarak hazırlar ve sürekli kontrol eder. Sterilizasyon ve ekipman bakımı da yapar.
Diyaliz DersleriDiyaliz eğitimi alırken öğrencilere sunulan derslerdir. Bunlar hem teorik hem de pratik bilgileri içerir.Temel Anatomi ve Fizyoloji, Temel Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Hasta Bakım İlkeleri ve Farmakoloji gibi dersler yer alır.
Diyaliz Bölümü Kamu SınavlarıDiyaliz teknikerinin kamu kurumlarında çalışabilmek için girmesi gereken sınavlar.KPSS sınavından yeterli puanı alarak kamuya bağlı hastanelerde, sağlık ve diyaliz merkezlerinde görev alabilirler.
Diyaliz Bölümü Özel Sektör İş İmkanlarıDiyaliz bölümü mezunları özel sektörde de iş bulabilirler.Özel sağlık kuruluşları, hastaneler ve diyaliz kliniklerinde de çalışabilirler.
Diyaliz Bölümü Akademik KariyerDiyaliz bölümü mezunları akademik kariyer yapabilirler.Eğer üniversitelerin akademisyenlik için istediği şartları sağlarlarsa, öğretim görevlisi ya da profesör olarak akademik kariyer yapabilirler.
Diyaliz CihazıBöbrek yetersizliği sebebiyle ciddi sağlık problemleriyle boğuşan kişilerin yaşamsal faaliyetlerinin yürütebilmesi için kullanılan tıbbi cihaz.Vücudun ürettiği fazla sıvı ve atık maddeleri temizleyerek mekanik bir böbrek görevi görür.
Diyaliz Hasta BakımıDiyaliz teknikerinin hastaya sunduğu bakım hizmetleridir.Hastanın genel sağlık durumunu kontrol eder, değerleri ölçer ve kaydeder, diyaliz işlemi sırasında hastayı ve cihazı gözlüme alır, hastaya ve yakınlarına işlem hakkında bilgi verir.

Sağlık sisteminin kendi içersinde onlarca farklı bileşeni var. Bizler çoğunlukla doktorları görüyor, hemşireleri tanıyoruz. Bu bağlamda çoğu zaman sağlık çalışanlarının birbirinden farklı ve özel eğitimler aldığını göz ardı ediyoruz. Oysaki sistemin en doğru ve verimli bir şekilde işlemesi ve hastaların en uygun yöntemler ile tedavi edilmesi için duruma özel eğitim veren onlarca bölüm var.

İşte diyaliz bölümü de bunlardan biri. Tam ve bütünsel bir sağlık sektörünü oluşturan önemli ögeler arasında yer alan diyaliz teknikerleri de bahsettiğimiz bu bölümde eğitim alarak iş hayatına atılıyor. Bu sayede yaşamsal faaliyetlerinin devamı için diyaliz makinesine bağlanmak zorunda olan kişilere profesyonel yardım ve bakım hizmeti sunulmuş oluyor. 

Diyaliz Bölümü Nedir?

Diyaliz bölümü tanımına geçmeden önce diyalizin ne demek olduğuna bakalım. Bu sayede mesleği çok daha iyi anlayabiliriz.

Diyaliz, böbrek yetersizliği sebebiyle ciddi sağlık problemleriyle boğuşan kişilerin yaşamsal faaliyetlerinin yürütebilmesi için kullanılan bir tür tıbbi cihaz. Bu cihaz işlevini yapamayan böbreğin yerine çalışıyor. Vücudun ürettiği fazla sıvı ve atık maddeleri temizleyerek mekanik bir böbrek görevi görüyor. İşte diyaliz bölümü de yaşamlarını devam ettirmek için bu cihaza bağlanmak zorunda olan hastalara profesyonel sağlık hizmeti sunan, yetkin elemanlar yetiştiren bir disiplin.

Diyaliz bölümü sağlık meslek yüksekokullarında 2 yıllık ön lisans programı olarak yer alır. Diyaliz okuyanlar 2 yıl boyunca verilen teorik dersleri ve staj gibi pratik çalışmaları başarıyla tamamladıktan sonra mezun olmaya hak kazanırlar. Sonrasında birçok sağlık merkezinde görev yapma şansına sahip olabilirler. 

Diyaliz bölümünü diğer hemşirelik alanlarından ayıran, sürece özel bir eğitim almalarıdır. Çünkü bu tarz cihazlarda özel eğitim oldukça önemli. Ancak bu sayede bir diyaliz hastasının tüm ihtiyaçlarına en doğru şekilde yanıt verilebilir. Ayrıca diyaliz mezunları işlem süresince yaşanan herhangi bir aksaklığa müdahale ederek olası can kayıplarının önüne geçebilirler. 

Diyaliz Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Diyaliz bölümü mezunları diyaliz teknikeri unvanını alırlar. Bu kişiler başta devlet hastaneleri olmak üzere birçok sağlık kuruluşunda görev yapabilirler. Diyaliz bölümünden mezun olanların iş imkanlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • KPSS sınavından yeterli puanı alan adaylar kamuya bağlı hastanelerde, sağlık ve diyaliz merkezlerinde görev alabilirler.

  • Tüm diyaliz mezunları özel sağlık kurumlarında işe başlayabilecek niteliktedir. Dileyen kişiler özel hastanelerde ya da diyaliz kliniklerinde çalışabilirler.

  • Yaşlı ve hasta kişilere özel kurulan bakım evlerinde de çalışmaları mümkündür.

  • Diyaliz mezunları diyaliz makinesine bağlı olarak yaşamak zorunda olan ve evde bakım alan hastalarla ilgilenebilir, özel hemşire şeklinde çalışabilirler.  

  • Dileyen mezunlar üniversitelerin istediği şartları sağladıkları durumda akademisyen olarak kariyerlerine devam edebilirler. 

Diyaliz Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Diyaliz teknikerlerinin iş tanımı oldukça geniştir. Bu nedenle bu alan bazı kişilere zor ya da yorucu gelebilir. Diyaliz bölümü mezunları aşağıdaki sıralanan görevlerin tümünden sorumludur:

  • Diyaliz cihazını kullanıma hazır hale getirmek. 

  • Hastayı diyalize hazırlamak ve diyaliz odasına yerleştirmek.

  • Diyalize bağlanacak hastanın genel sağlık durumunu kontrol etmek. Vücut sıcaklığını, tansiyonunu ve solunum hızını ölçerek kayıt tutmak.

  • Diyalize bağlanacak hastanın sorularına sabırla yanıt vermek. Hastayı sakinleştirmek ve işleme psikolojik olarak hazır hale gelmesini sağlamak.

  • İşleme başlamadan önce diyaliz cihazının basınç, iletkenlik ve sıcaklık gibi parametrelerini ölçerek standartlara uyumlu olup olmadığını kontrol etmek. Kısacası, cihazın süreç boyunca güvenli bir şekilde çalışacağından emin olmak.

  • Diyaliz prosedürü boyunca hastayı, cihazı ve ilgili parametreleri kontrol etmek. Herhangi bir aksaklık yaşanmayacağından emin olmak.

  • Hastaya ve hasta yakınlarına süreçle ilgili detaylı bilgi vermek.

  • Diyaliz cihazlarının belirli aralıklarla bakımını ve kontrolünü yapmak. Sorunları ilgili doktora ve teknik ekibe bildirmek.

  • Diyaliz merkezinde ve işlem sırasında kullanılan tüm ekipmanların steril bir durumda olmasını sağlamak.

Tüm bunlar bir diyaliz teknikerinin yapması gerekenler. Görüldüğü gibi iş tanımı gerçekten yoğun. Bu nedenle bu mesleğin; işini gerçekten severek yapacak, insanlarla iletişim kurabilen, hastalara karşı sabırlı davranabilecek kişiler tarafından tercih edilmesi oldukça önemli. 

Diyaliz Bölümü Dersleri Nelerdir?

Diyaliz hem pratik hem de teorik dersleri olan, yoğun bir bölüm. Öğrenciler başta tıp bilimi olmak üzere birçok farklı alanda kapsamlı bir eğitim alıyor. Genel olarak diyaliz dersleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Temel Anatomi ve Fizyoloji

  • Temel Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları

  • Hasta Bakım İlkeleri

  • Temel Farmakoloji

  • Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri

  • Diyaliz Ekipmanlarının Kullanımı ve Bakımı

  • Diyaliz

  • Nefroloji

  • Biyokimya

  • Dahili ve Cerrahi Hastalıklar Bilgisi

  • İlk Yardım

  • Sağlık Hukuku

  • Meslek Etiği

  • Beslenme İlkeleri 

  • Diyaliz Hastalarında Rehabilitasyon

  • Atatürk İlke ve İnkılapları 

  • Türk Dili

  • İngilizce

Diyaliz Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Diyaliz bölümü ön lisans programı olduğu için yalnızca TYT puanı ile alım yapıyor. Son dönemde diyaliz teknikeri ihtiyacında yaşanan artış bölümün kontenjanlarına ve puanlarına da yansıdı. Bu noktayı belirtmeden geçmeyelim. Ayrıca bölüm hem özel hem de devlet üniversitelerinde var. Ve birçok özel okulda burs imkanları oldukça geniş. 

2020 yılında en yüksek puanla öğrenci alımı yapan ilk 10 meslek yüksek okulunun diyaliz taban puanları ve bölüme giren öğrencilerin sıralamaları şu şekilde:

Bu resim koyu kahverengi kaplamalı dikdörtgen bir ahşap masayı göstermektedir. Masanın üzerinde, her birinin üzerinde metin ve rakamlar yazılı olan bir dizi beyaz kâğıt ve yanında siyah bir kalem bulunmaktadır. Masa yukarıdan bir ışıkla aydınlatılmış ve masanın etrafında birkaç sandalye var. Yazılar ve rakamlar hesaplamalar ya da denklemler gibi görünüyor. Odanın atmosferi huzurlu ve rahattır.

Diyaliz bölümünde eğitim dili Türkçedir. Alanında eğitim veren üniversitelerin hepsinde dil Türkçedir. Henüz ülkemizde bu alanda yalnızca İngilizce ya da karma olarak eğitim veren bir kurum yok.

Diyaliz Bölümü, Diyaliz, böbrek yetersizliği olan kişilerin yaşamını  sürdürebilmesi için kullanılan bir tıbbi cihazın kullanımını ve bakımını eğitim veren bir bölümdür, Sağlık meslek yüksekokullarında 2 yıllık ön lisans programı olarak yer alır Diyaliz teknikerleri yetiştirir, Diyaliz Teknikerleri, Diyaliz teknikeri, diyaliz cihazını kullanabilen ve bu cihaza bağlı hastalara bakım sağlamaktan sorumlu profesyonel sağlık hizmeti sunar, Yaşam için diyaliz makinesine bağlı olan kişilere uzman yardımı ve bakım hizmeti sunar, Diyaliz Bölümü İş İmkanları, Diyaliz bölümü mezunları iş hayatına diyaliz teknikeri olarak başlar, Devlet ve özel hastaneler, diyaliz merkezleri, bakım evleri gibi birçok alanda iş imkanları bulunmaktadır Kısmi zamanlı veya tam zamanlı olarak hastanede ya da evlerde bakım hizmeti sunabilirler, Diyaliz Teknikerinin Görevleri, Diyaliz cihazının doğru bir şekilde çalışması ve hastanın sağlık durumu ile yakından ilgilenen kişidir, Diyaliz sürecini yönetir, hastaları işleme psikolojik olarak hazırlar ve sürekli kontrol eder Sterilizasyon ve ekipman bakımı da yapar, Diyaliz Dersleri, Diyaliz eğitimi alırken öğrencilere sunulan derslerdir Bunlar hem teorik hem de pratik bilgileri içerir, Temel Anatomi ve Fizyoloji, Temel Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Hasta Bakım İlkeleri ve Farmakoloji gibi dersler yer alır, Diyaliz Bölümü Kamu Sınavları, Diyaliz teknikerinin kamu kurumlarında çalışabilmek için girmesi gereken sınavlar, KPSS sınavından yeterli puanı alarak kamuya bağlı hastanelerde, sağlık ve diyaliz merkezlerinde görev alabilirler, Diyaliz Bölümü Özel Sektör İş İmkanları, Diyaliz bölümü mezunları özel sektörde de iş bulabilirler, Özel sağlık kuruluşları, hastaneler ve diyaliz kliniklerinde de çalışabilirler, Diyaliz Bölümü Akademik Kariyer, Diyaliz bölümü mezunları akademik kariyer yapabilirler, Eğer üniversitelerin akademisyenlik için istediği şartları sağlarlarsa, öğretim görevlisi ya da profesör olarak akademik kariyer yapabilirler, Diyaliz Cihazı, Böbrek yetersizliği sebebiyle ciddi sağlık problemleriyle boğuşan kişilerin yaşamsal faaliyetlerinin yürütebilmesi için kullanılan tıbbi cihaz, Vücudun ürettiği fazla sıvı ve atık maddeleri temizleyerek mekanik bir böbrek görevi görür, Diyaliz Hasta Bakımı, Diyaliz teknikerinin hastaya sunduğu bakım hizmetleridir, Hastanın genel sağlık durumunu kontrol eder, değerleri ölçer ve kaydeder, diyaliz işlemi sırasında hastayı ve cihazı gözlüme alır, hastaya ve yakınlarına işlem hakkında bilgi verir
diyaliz bölümü nedir diyaliz bölümü iş imkanları diyaliz mezunları ne iş yapar diyaliz bölümü mezunları diyaliz dersleri diyaliz taban puanları diyaliz okuyanlar
Bu, gülümseyen gözlüklü bir kadının fotoğrafı. Yüzünde sıcak ve samimi bir ifade var. Omuz hizasında kahverengi saçları var ve gözlükleri hafifçe renklendirilmiş. Siyah kemerli, yeşil ve beyaz çizgili bir üst giyiyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümsemeyle kıvrılmış. Yanakları hafif pembe ve gözleri parlak ve neşeli. Kendinden emin ve memnun görünüyor, pozitif bir enerji yayıyor. Duruşu rahat ve konforlu. Mutlu ve rahat görünüyor, memnuniyetin mükemmel bir görüntüsü.
Ezgi Topsoy
Blog Yazarı

İstanbul Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünden mezun oldu. Bir süre sektörde çalıştıktan sonra freelance olarak kariyerine devam etti. Bu sırada İstanbul İşletme Enstitüsü çatısı altında dersler aldı. Katıldığı “İçerik Editörlüğü” dersi sonrasında eğitmenin de referansıyla içerik ajanslarında içerik yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.