AnasayfaBlogDijital Dünyada Geleceğin Eğitimi: Online Eğitim
Online Eğitim

Dijital Dünyada Geleceğin Eğitimi: Online Eğitim

08 Kasım 2019
Bir kadın sandalyede oturuyor ve elinde bir tablet tutuyor. Üzerinde beyaz ve siyah benekli bir battaniye var ve yüzü hafifçe bulanık. Gözlerini tablete sabitlemiş, dikkatle tablete odaklanıyor. Elleri cihazı sıkıca kavrıyor ve sağ bacağı önünde uzanıyor. Tablet odanın ışığını yansıtarak resimde hafif parlak görünmesine neden oluyor. Rahat ve memnun görünüyor, elindeki işe odaklanmış.
Online Eğitim KonseptiDetaylarAçıklama
Online Eğitim Ne Demek?Uzaktan eğitim programları, adıyla anılmaktadır.Zaman ve mekâna bağımsız şekilde ilerler. Farklı pozisyonda görev alan kişiler ortak bir eğitim paydası altında bulunabilir.
Online Eğitim Kişiye Ne Sağlar?Öğrenilen eğitim alınırken aynı zamanda bir işe devam edilebilir.Uzaktan ve istenildiği an eğitim alınması kişinin zamanını daha verimli kullanmasını sağlar.
Online Üniversite Nedir?Yurtdışındaki online üniversite hizmeti veren bölümlerden de eğitim alma imkanı.Var olan işinde çalışmaya devam ederken bir yandan da eğitimini sürdürebilirsiniz.
En Çok Tercih Edilen Uzaktan Eğitim Veren KurumlarMilli eğitim bakanlığı, Anadolu üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi.Farklı alanda online eğitim almak mümkündür.
Google ve Facebook Eğitim ProgramlarıGoogle ads, Google Analytic, Facebook BlueprintDijital dünyayı anlatan Türkçe online eğitimler ve belgeler sağlar.
Online Eğitim KurslarıÇeşitli ilgi alanlarında hizmet veren yetkin hocalarla birlikte ders alınır.Farklı kurslardan özel onaylı katılım belgeleri alınabilir.
Online Eğitim SertifikalarıOnline eğitim süreci sonunda katılımcılara verilir.Öğrenciler belgelendiği alanda daha çok kabul görür.
İnternet Kullanımı ve ÇocuklarGençlerin büyük çoğunluğu internet başında zaman geçirir.Internetin eğitim amaçlı kullanılması ve topluma fayda sağlaması yönünde çalışmalar bulunmaktadır.
Uzaktan Eğitim UygulamalarıODTÜ bünyesinde Enformatik Enstitüsü, Sakarya Üniversitesi farklı programlarBireylerin bilişim alanında kendilerini geliştirmeleri ve sertifika almaları amaçlanmıştır.
Online Üniversite AvantajlarıDüşük maliyet, esneklik, çeşitlilikİkinci bir üniversite okumak isteyen kişiler tarafından tercih edilebilir.

Eğitim insanlık tarihi boyunca her dönem önemini korumuştur. Yaşamsal olarak gerekli bilgi ve becerileri bize kazandırmış toplum içinde belli bir yaşam düzenin idare ettirmek üzere teknik bilgilerin sağlanması açısından çok yönlü bir araç olmuştur. Tarihsel sürece bakıldığında teknolojik ve toplumsal yaşanan her değişiklik eğitim alanında etkilemektedir. 

Eğitime ilk geçiş süreci deneme yanılma yöntemi ile sağlanır ve bilgi edinilirken daha sonrasında teorik ve uygulama şeklinde iki aşamayı kapsayan farklı eğitim şekilleri ortaya çıkmış günümüzde ise çok farklı eğitim tekniklerinin bir arada kullanıldığı sürece geçilmiştir. Hali hazırda eğitim denildiğinde akıllara okul ve sınıf ortamı gelse de artık sıklıkla yaygın bir şekilde kullanılan eğitim sistemlerinden biri de online eğitimlerdir.

Online Eğitim Ne Demek?

Online eğitim uzaktan eğitim programları adıyla anılmaktadır. Online eğitimlerin en önemli avantajlarından bir tanesi zaman ve mekâna bağımsız şekilde ilerler. Farklı birçok pozisyonda görev alan kişiler ortak bir eğitim paydası altında bulunarak istedikleri an eğitimlerine devam edebilme şansı yakalayabilir. 

Kişiler çalışma ve yaşam şartlarından dolayı her zaman örgün eğitim sistemlerine devam edemeyebilir. Bu nedenle yola çıkan çeşitli ilgi alanlarında hizmet veren yetkin hocalarla birlikte ders alınabilen online eğitim siteleri vardır. Bu kurslardan özel onaylı katılım belgeleri alınabilir. Online eğitimlerde sertifikalar online eğitim süreci sonunda katılımcılara verilmektedir.

Online Eğitim Kişiye Ne Sağlar?

Öğrenmek istenilen eğitim alınırken aynı zamanda bir işte çalışabilir veya istediğiniz bir sosyal aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. Uzaktan ve istenildiği an eğitim alınması kişinin zamanını daha pratik, verimli ve çok yönlü kullanmasını sağlar. Her birey önce kendinden sorumludur. İnternet kullanımının artması özellikle gençlerin büyük çoğunluğunun internet başında vakit geçirmesine neden olmaktadır.

Dünya genelinde yapılan tüm araştırmalar kişinin kendini geliştirmesi amaçlı şekilde internetin kullanılması ve topluma fayda sağlaması yönündedir. Sosyal medya platformlarında boşa vakit harcamak yerine ilgi alanı içerisinde kendine fayda sağlayacak eğitimlerle internete ayrılan süreyi geçirmek bireye yeni bir şey öğrenebiliyor olmanın hazzını yaşatır. Bu bir süre sonra süreklilik sağlar ve kişiyi geliştirmeye yöneltir.

Tüm online eğitimler genel olarak başlangıç seviyesinde ilerler. Ücretsiz eğitim veren birçok eğitim sitesi bulunmaktadır. Eğitim videolarının uzunlukları işlenen konuya göre değişim gösterir. Online eğitim sistemleri öğrencilere artık online üniversite avantajı da sağlamaktadır.

Online Üniversite Nedir?

Bilindiği gibi ülkemizde üniversiteye giriş sınavı yapılmakta ve öğrenciler puanları karşılığında tercih ettikleri üniversite ve ilgili bölümlere yerleştirilmektedir. Eğer bir öğrenci yurtdışındaki herhangi bir üniversiteden eğitim almak isterse uzaktan eğitim sistemini kullanarak yurtdışındaki online üniversite hizmeti veren bölümlerden de eğitim alma şansını daha düşük bir maliyetle elde edebilir.

Ülkemizde denkliği ne kadar tartışılmış olsa da online üniversite kavramı ikinci bir üniversite okumak isteyenler tarafından tercih edilebilir hale gelmiştir. Bu sistem sayesinde var olan işinde çalışmaya devam ederken bir yandan eğitimini sürdürebilirsiniz.

En Çok Tercih Edilen Uzaktan Eğitim Veren Kurumlar

  • 1990’lı yıllarda internet ve web teknolojileri giderek ön plana çıkmış, uzaktan eğitim uygulamaları internet sayesinde çok daha kapsamlı bir duruma gelmiştir. Türkiye’de web üzerinden uzaktan eğitim çalışmalarının başlatılması adına Orta Doğu Teknik Üniversitesi

  • (ODTÜ) bünyesinde Enformatik Enstitüsü kurulmuş, öğrencilerin bilişim alanında kendilerini geliştirmeleri ve sertifika almaları amaçlanmıştır. Sonrasında eğitim alanında bilgeis.net adında bir çalışma ile tüm ülke geneline yayılarak bireylere birçok farklı alanlarda uzaktan ders verilmeye başlanmıştır.

  • Sakarya Üniversitesi 1997 yılında web tabanlı eğitim konusuna başlamaya karar vermiş 2000-2001 eğitim öğretim yılında İnternet Destekli Öğretime geçiş kararı alınmıştır. Uzaktan eğitim olarak farklı birçok programlar açılmış, bu çalışmaları Sakarya Enformatik Bölümü üstlenmiştir. İlk eğitimler 2000 yılında başlanmış ve Lotus-İtalya’nın eğitmenleri tarafından verilmiştir.

​​​​​​​

  • Milli eğitim bakanlığının e-yaygın projesi kapsamında Anadolu üniversitesi e-sertifika, İstanbul Üniversite Açık öğretim Fak. Online eğitim, Çukurova e-mba gibi daha birçok farklı üniversiteden istenilen alanda online eğitim almak mümkündür. 

  • Google, Google ads ve Google analytic dışında da interneti ve dijital dünyayı en baştan genel olarak anlatan learndigital.withgoogle.com internet adresiyle tamamen Türkçe hakkında online eğitimler vermektedir. Toplamda 3 aya yakın süren eğitimin sonunda katılım belgesi verilmektedir.

  • Facebook Blueprint adını verdiği eğitimleri ile Facebook ve Instagram kullanımı hakkında kişileri bilgi sahibi yapar. Sınav sonunda katılımcılara rozet verilir ve dersi başarıyla geçtiği belirtilir.

  • İstanbul İşletme Enstitüsü birçok farklı alanda kısa ve uzun dönemi kapsayan alanında yetkin hocalarıyla birlikte online eğitimler sağlar. Birçoğu ücretsiz olan dersler canlı video ya da bant kaydı olarak izlenebilmektedir. Eğitimin sonundaki sınavda başarılı olan öğrencilere sertifika verilmektedir.

  • Teknoloji geliştikçe online eğitimler daha da yaygın hale gelecektir. Üniversitelere erişim kolaylaşmakta bir telefon yardımıyla bile bu eğitimleri almak mümkün hale gelmişken ülkemizde de yurtdışında olduğu gibi online üniversite lisans kapsamında üniversite kurulumuna başlanmıştır. 

  • En etkin örneği Kıbrıs Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi’nin “Netkent “adı ile internette duyurduğu İlk dijital Türk üniversitesidir. Netkent yaşam boyu eğitim çerçevesinde kişilere İkinci Üniversite kapsamında lisans ve lisansüstü eğitim sunma üzerine kurulmuştur. Diğer üniversiteleri de çağı yakalamaları adına teşvik etmektedir.

Gelecek, online eğitim ile gelecek, gelecek ile eğitim online gelecek!

Online Eğitim Ne Demek?, Uzaktan eğitim programları, adıyla anılmaktadır, Zaman ve mekâna bağımsız şekilde ilerler Farklı pozisyonda görev alan kişiler ortak bir eğitim paydası altında bulunabilir, Online Eğitim Kişiye Ne Sağlar?, Öğrenilen eğitim alınırken aynı zamanda bir işe devam edilebilir, Uzaktan ve istenildiği an eğitim alınması kişinin zamanını daha verimli kullanmasını sağlar, Online Üniversite Nedir?, Yurtdışındaki online üniversite hizmeti veren bölümlerden de eğitim alma imkanı, Var olan işinde çalışmaya devam ederken bir yandan da eğitimini sürdürebilirsiniz, En Çok Tercih Edilen Uzaktan Eğitim Veren Kurumlar, Milli eğitim bakanlığı, Anadolu üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Farklı alanda online eğitim almak mümkündür, Google ve Facebook Eğitim Programları, Google ads, Google Analytic, Facebook Blueprint, Dijital dünyayı anlatan Türkçe online eğitimler ve belgeler sağlar, Online Eğitim Kursları, Çeşitli ilgi alanlarında hizmet veren yetkin hocalarla birlikte ders alınır, Farklı kurslardan özel onaylı katılım belgeleri alınabilir, Online Eğitim Sertifikaları, Online eğitim süreci sonunda katılımcılara verilir, Öğrenciler belgelendiği alanda daha çok kabul görür, İnternet Kullanımı ve Çocuklar, Gençlerin büyük çoğunluğu internet başında zaman geçirir, Internetin eğitim amaçlı kullanılması ve topluma fayda sağlaması yönünde çalışmalar bulunmaktadır, Uzaktan Eğitim Uygulamaları, ODTÜ bünyesinde Enformatik Enstitüsü, Sakarya Üniversitesi farklı programlar, Bireylerin bilişim alanında kendilerini geliştirmeleri ve sertifika almaları amaçlanmıştır, Online Üniversite Avantajları, Düşük maliyet, esneklik, çeşitlilik, İkinci bir üniversite okumak isteyen kişiler tarafından tercih edilebilir
dijitaleğitimgelecekonline eğitim sertifika
Bu, yüzünde canlı bir gülümseme olan bir kadının yakın çekim portresidir. Sarı saçları yana ayrılmış ve gevşek dalgalarla şekillendirilmiş. Yumuşak, mavi gözleri parlak ve büyüleyici. Parlayan cildi neredeyse ışıl ışıl ve yanakları gülümsemenin verdiği keyifle hafifçe kızarmış. Üzerinde yüksek yakalı beyaz bir gömlek ve boynunda zarif bir kolye var. Duruşu rahat ve kendinden emin, neşeli bakışları memnuniyet ve huzur yayıyor. Güzelliğin ve neşenin vücut bulmuş hali olan gülümsemesi onu gören herkese ışık ve sıcaklık getiriyor.
Bahar Beşer
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezundur. Muğla Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde eğitim görmüştür. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Online eğitim, markalaşma, kişisel gelişim alanlarında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam mavi ve beyaz desenli bir sandalyede oturmuş, ellerini kalçalarına dayamış. Üzerinde desenli bir cebi olan açık mavi bir gömlek ve koyu renk bir kot pantolon var. Bakışları dosdoğru ileriye odaklanmış, ifadesi soğukkanlı. Arka planda bir adamın kolunun yakın çekimi ve içinde bulanık bir bitki görüntüsü olan bir saksı var. Genel olarak, sandalyede oturmuş, derin düşüncelere dalmış gibi görünen bir adamın resmi bu.
Online Eğitim

Online Eğitim Nedir?

16 Mart 2018
Bir kadın masada oturmuş, ellerini önündeki dizüstü bilgisayar ve kitabın üzerine koymuş. Beyaz bir bluz ve gözlük takmış, siyah saçlarını arkaya toplamış. Başını hafifçe eğmiş, dizüstü bilgisayarda bir şeyler yazıyor ya da daktilo ediyor gibi görünüyor. Yanındaki masada kahverengi kapaklı siyah bir kitap ve üzerinde siyah bir daire olan beyaz bir kulaklık vardır. Sol elinde, ucu dizüstü bilgisayarın kenarına dayalı bir kalem var. Fotoğrafın odağında kadın, dizüstü bilgisayarı ve yazdığı kitap var.
Online Eğitim

Türkiye'de Online Eğitim

07 Ağustos 2018
Bir kadın dizüstü bilgisayarına bakıyor, yüzü ekran tarafından aydınlatılmış. Elindeki işe konsantre olurken ağzı hafifçe açık. Sağ elinde kırmızı bir kahve fincanı tutmaktadır. Yüzü yakından çekildiğinde burnu ve ağzı ortaya çıkıyor, gözleri dikkatle dizüstü bilgisayara bakıyor. Yüzünü çerçeveleyen kısa saçları görünür. Elinin yakın çekiminde kahve fincanını tutan narin parmakları görülüyor. Eli dizüstü bilgisayara yakın, ekranın yanında konumlanmış. Genel olarak, kadın dizüstü bilgisayara odaklanmış ve onunla ilgileniyor.
Online Eğitim

Gitmedim Görmedim Online Eğitim Aldım

29 Ağustos 2018