AnasayfaBlogDepresyondan Kurtulmak İçin Depresyon Diyeti
Kişisel Gelişim

Depresyondan Kurtulmak İçin Depresyon Diyeti

24 Ocak 2021
Bir adam pencerenin önünde durmuş, aydınlık bir güne bakıyor. Uzun boylu ve gururludur, silueti pencerenin önünde çerçevelenmiştir. Yüzü dışarıdaki günün güzelliğini yansıtan duygularla doludur. Pencere beyazdır, siyah bir kulpu vardır ve duvara karşı keskin bir kontrast oluşturur. Pencereden bakıldığında, önünde uçsuz bucaksız mavi bir gökyüzü uzanıyor. Güneş parlıyor ve manzarayı altın bir ışıkla yıkıyor. Adam önündeki güzelliğe hayranlık duymakta, dünyanın güzelliği karşısında hayrete düşmektedir.
Depresyon Diyeti TekniklerNeden ÖnemliEkstra Bilgi
Sağlıklı BeslenmeDepresyon belirtilerini azaltmak ve beynin sağlıklı olmasını sağlamakKoyu yeşil yapraklı sebzeler, Omega-3 zengini gıdalar, domates ve meyveler bu kapsama girer.
Düzenli Egzersiz YapmakDaha fazla endorfin (mutluluk hormonu) salınmasını sağlar ve depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.Haftada en az üç ila beş gün yapılmalıdır, her seferinde en az 30 dakika.
Yeşil Çay TüketmekTheanine proteinini içerir, depresyonun etkilerini azaltır.Yeşil çayın antioksidan bakımından zengin olduğunu unutmayın.
Omega-3 İçeren YiyeceklerOmega-3, beyin sağlığı için çok önemlidir.Omega-3 içeren gıdalar arasında balık, ceviz ve chia tohumları bulunur.
Bol Su İçmekBeyin sağlığı için su çok önemlidir, ayrıca genel vücut sağlığını da korur.Günde en az 1 litre su içmeyi hedefleyin.
Koyu Yeşil Yapraklı SebzelerBu sebzeler, beyin sağlığını destekleyen birçok vitamini ve minerali içerirBu sebzeler ıspanak, semizotu, tere, roka, maydanoz gibi sebzeleri kapsar.
Siyah ÇikolataSerotonin seviyesini artırır ve depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.Her gün küçük bir parça yeterli olacaktır.
Domates TüketmekFolik asiti artırır, beyin sağlığını destekler ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olur.Mevsimsel domates tüketmeye dikkat edin.
Pozitif KalmakPozitif düşünceler, çok önceden bu düşünceleri geri çağırmamıza yardımcı olur.Bunun için meditasyon ve minnettarlık uygulamaları yardımcı olabilir.
Düzenli Psikiyatri KontrolleriDepresyon belirtilerini gözetmek ve uygun tedaviyi almak çok önemlidir.Diyet ve egzersizin yanı sıra düzenli tıbbi kontrol de gerekli olduğunu unutmayın.

Hayattan zevk alamıyor musunuz? Artık istediğiniz hiçbir şey olmuyor mu? Sabahları uyanmak sizin için dünyanın en zor durumu mu? Kalbinizde artık kırılacak yer kalmadı mı? Beyniniz size pes et mi diyor? Daha fazla ayakta kalamayacak gibi mi hissediyorsunuz? Normalden daha fazla ağladığınızı mı düşünüyorsunuz?

Bu sorulardan en az birine cevabınız evet ise o zaman pozitif diyet tam size göre.

Depresyon Diyeti Nedir?

Depresyon diyeti yani pozitif diyet; bir nevi yaşlılığa yatırımdır. Eğer iyi bakabilirsek bedenimize ve zihnimize, ne ala yaşlanmak. Bedenimizi ya da beynimizi değiştiremediğimize göre, onlara iyi bakmayı öğrenebiliriz. Sağlıklı beslenip, düzenli doktor kontrolünde olmak, aslında bir nevi geleceğe yatırımdır. Rahat rahat yaşlanmak ister insan.

Hepimiz, hayatımız da en az bir kere depresyona girmişizdir zaten. Kimileri için aşk, kimilerine hayat karmaşası, bazen parasal sıkıntılar, ya da yalnızca kaybetmiştir insan. Ve hayatın pause düğmesine basar…

Bundan kurtulabilirsiniz. Depresyon sizi değil, siz onu yenebilirsiniz. Kendinize iyi bakmak demek, beyninizi ve bedeninizi güçlendirmeniz demektir.

Bilim insanlarına göre depresyon; beynin vazgeç demesidir.

Özetle tamamen beynimizin yorulması gibi aslında. Vitamin eksikliği, çevresel faktörler de depresyonu tetikler. Aslında kaybolduğumuzu hissettiğimiz an varoluşumuz da vücudumuzda bir şeylerin eksikliğini hissederiz. Spor eksikse mesela, kötü besleniyorsak, kendimizi umursamayı bırakmışsak, yarın ölmeyecek gibi yaşıyorsak ya da doktora gitmiyorsak düzenli; beyin vazgeç, güçsüzsün demeye başlıyor bir yerde. Sonuçta dünya denen gezegende yaşıyorsak, doğal seleksiyonu görmezden gelemeyiz. Pozitif ve kaliteli yaşama odaklanmalıyız. Neden kötü düşüncelerimiz geri dönebiliyorken iyi düşüncelerimizde geri dönmesin ki.

Nazara bu kadar inanırken, neden pozitifliğe inanmayalım? Bir konunun kötü olacağına bu kadar net eminken, o olayın kötü olması değil midir aslında beklentimiz. Olayın iyiye gidemeyeceğine olan ön yargımızın belki de en büyük prangamız olduğunu hiç düşündünüz mü?

Bu yüzden önyargılarınızı bir yana bırakın ve hayatı tamamen akışında bırakın. Olan ne olursa olsun, insansınız ve doğanızda var depresyon. Kendinize ve ruhunuza iyi bakın.

Depresyonu Yenmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Haftada en az üç ila beş gün boyunca günde en az 30 dakikalık egzersizlerle sizde depresyonu yenebilirsiniz. Kısa vadede ruh halinizi değiştirebilir, iyi hissetmenizi sağlayacak olan endorfin hormonunu arttırabilir, aklınızdaki ve bedeninizdeki tüm bu değişiklikleri spor sayesinde eyleme geçirebilirsiniz. Egzersiz aynı zamanda daha iyi uyumanıza yardımcı olur.

Doğanın gücünü kullanın

  • Koyu yeşil yapraklı sebzeleri; ıspanak, semizotu, tere, roka, marul ve maydanozu her gün düzenli olarak tüketmek sizi depresyonun zararlarından korur.

  • Koyu yeşil yapraklı bitkiler; A, C, E, K ve B grubu vitaminlerini içermenin yanında kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko ve demir gibi mineraller içerir.

  • Beynimiz için Omega-3’ü soframızdan eksik etmememiz gerekir. Omega-3; et, süt, yumurta, baklagiller de ve birçok sebzede az miktarda bulunur. Bazı bitki tohumları ve sakatat olan beyinde de çok miktarda bulunur. İnsanlarda nasıl omega-3 beyinde yoğunlaşıyorsa, hayvanlarda da öyledir. Bir yandan alabalık, hamsi, somon, uskumru, lüfer, sardalya, ton balığı gibi zengin omega-3 içeren balıkları da haftanın 3 günü sofranızda yer verebilirsiniz

  • Her gün bir avuç ceviz, keten tohumu veya chia tohumu tüketmeniz günlük omega-3 ihtiyacınızı karşılar.

  • Yeşil Çay en fazla antioksidan içeren besin kaynaklarından biridir ama aynı zamanda theanine adı verilen amino asitleri ile depresyonun etkilerini azaltabilir.

  • Mevsiminde domates yemek, vücudunuzun folik asit ihtiyacını karşılar.

  • Folik asit içeren mevsiminde domates günlük tüketildiğinde ise beyne daha sağlıklı ol sinyalini veriyor. Journal of Psychiatry and Neuroscience akademik dergisinde yayınlanan makaleye göre, depresyon hastalarının folik asit miktarlarının az olduğu belirtiliyor.

  • Günlük 50 gr. siyah çikolata tüketirseniz, serotonin seviyeleriniz; depresyon önleyici ilaçlar kadar, aynı sürede normale dönerler.

  • Buda mutsuzluk hormonunu vücudunuzdan atmanız demek anlamına gelir.

  • Etli ve kabuksuz meyveleri günlük öğünlerinize eklemek, bağışıklık sisteminizi güçlendirip, kanser ve diğer hastalıklara karşı savaşmanız için size destek olurlar.

  • Hücrelerinizi iyileştiren antioksidanları yabanmersini, ahududu, çilek ve böğürtlen gibi meyveler ile yapacağınız bir meyve salatasını, öğününüze ekleyebilirsiniz.

  • Günde bir elmayı bu yiyeceklerin geri kalanıyla birlikte tüketirseniz, psikiyatrınıza veda edebilirsiniz.

Depresyon Diyetinde Unutulmaması Gerekenler

  • Kendimize iyi bakmak

  • Her gün en az 1 litre su içmeyi unutmamak

  • Koyu yeşil yapraklı sebze ve meyve tüketmek

  • Günlük tüketilen yeşil çayın sayısını arttırmak

  • Her gün 30 dakika düzenli spor yapmak

  • Balık yemek

  • Sağlıklı yaşam

  • Pozitif kalmak

Sizde depresyon diyeti sayesinde, depresyona karşı mücadelenizde galip gelebilirsiniz. Yeter ki kendinize güvenmekten vazgeçmeyin…

Yazar: Deniz Derya

Sağlıklı Beslenme, Depresyon belirtilerini azaltmak ve beynin sağlıklı olmasını sağlamak, Koyu yeşil yapraklı sebzeler, Omega-3 zengini gıdalar, domates ve meyveler bu kapsama girer, Düzenli Egzersiz Yapmak, Daha fazla endorfin (mutluluk hormonu) salınmasını sağlar ve depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olur, Haftada en az üç ila beş gün yapılmalıdır, her seferinde en az 30 dakika, Yeşil Çay Tüketmek, Theanine proteinini içerir, depresyonun etkilerini azaltır, Yeşil çayın antioksidan bakımından zengin olduğunu unutmayın, Omega-3 İçeren Yiyecekler, Omega-3, beyin sağlığı için çok önemlidir, Omega-3 içeren gıdalar arasında balık, ceviz ve chia tohumları bulunur, Bol Su İçmek, Beyin sağlığı için su çok önemlidir, ayrıca genel vücut sağlığını da korur, Günde en az 1 litre su içmeyi hedefleyin, Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler, Bu sebzeler, beyin sağlığını destekleyen birçok vitamini ve minerali içerir, Bu sebzeler ıspanak, semizotu, tere, roka, maydanoz gibi sebzeleri kapsar, Siyah Çikolata, Serotonin seviyesini artırır ve depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olur, Her gün küçük bir parça yeterli olacaktır, Domates Tüketmek, Folik asiti artırır, beyin sağlığını destekler ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olur, Mevsimsel domates tüketmeye dikkat edin, Pozitif Kalmak, Pozitif düşünceler, çok önceden bu düşünceleri geri çağırmamıza yardımcı olur, Bunun için meditasyon ve minnettarlık uygulamaları yardımcı olabilir, Düzenli Psikiyatri Kontrolleri, Depresyon belirtilerini gözetmek ve uygun tedaviyi almak çok önemlidir, Diyet ve egzersizin yanı sıra düzenli tıbbi kontrol de gerekli olduğunu unutmayın
depresyon diyeti nedir depresyondan kurtulmak
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın yerde, bir masanın altında diz çökmüş, başı ellerinin arasında. Sıkıntı içinde olduğu görülüyor. Masanın üzerinde, üzerinde mavi ve beyaz bir tüy bulunan bir resim çerçevesi var. Yan tarafta, altında beyaz bir yüzey olan bir saksıda bir bitki ve siyah bir nesne duruyor. Arka planda beyaz bir nesne ve bir makinenin yakın çekimi görülüyor. Kadının duruşu ve yüz ifadesi kırılganlık hissine işaret ederek güçlü bir görüntü oluşturuyor.
Popüler Yazılar

Depreme Ne Kadar Hazırlıklıyız?

10 Temmuz 2019
Bir kadın mutfakta durmuş, çeşitli meyve ve sebzeleri kesiyor. Yeşil bir spor kıyafet giyiyor ve solunda bir kase yemek var. Sağ elinde bir muz tutuyor ve onu parçalara ayırmak üzere. Arka planda yeşil bir şemsiye ve beyaz bir fincanın bulanık bir görüntüsü var. Sağ alt köşede de bir muzun yakın çekimi var. Arka planda odak dışında bir kişinin eli de görülebiliyor. Kadın işine odaklanmış, sol elindeki armudu hassasiyetle kesiyor.
Popüler Yazılar

Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Beslenme

26 Nisan 2019
Bir grup balık ve sebze bir masanın üzerindeki kesme tahtasına yayılmıştır. Balık, domates, bir kase turuncu mercimek ve bir kase pirinç de dahil olmak üzere çeşitli sebzelerle çevrilidir. Yiyeceklerin yakın çekimi, malzemelerin canlı renklerini ve dokularını ortaya çıkarıyor. Bitkinin yakın çekiminde yeşilin çeşitli tonları ve yapraklı bir doku görülüyor. Yeşil yiyecek kasesi, Brüksel lahanası ve kereviz de dahil olmak üzere çeşitli sebzeler içeriyor. Görüntü genel olarak renkli ve besleyici bir yemek sunuyor.
Pazartesi Sendromu

Pazartesi Sendromsuz Diyet

27 Mayıs 2019