AnasayfaBlogC# Nedir? C Sharp ile Neler Yapılabilir?
Bilişim

C# Nedir? C Sharp ile Neler Yapılabilir?

08 Nisan 2020
Bu görüntü ahşap bir masa üzerinde oturan bir dizüstü bilgisayarı göstermektedir. Dizüstü bilgisayarın ekranı boş ve klavyesi beyazdır. Dizüstü bilgisayarın sağında bir fare ve beyaz harflerle yeşil bir işaret var. Arka planda bir sandalyenin bulanık bir görüntüsü var. Dizüstü bilgisayar, parlak yeşil dairesi ve beyaz harfleriyle görüntünün ana odağıdır. Daire ekranın ortasında ortalanmış ve beyaz harfler etrafına yazılmış. Dizüstü bilgisayar beyaz bir çerçeve ve beyaz bir kenarla çevrelenmiştir. Ekranın sağ alt kısmında beyaz bir daire yer almaktadır.
KonuÖzelliklerDetaylar
C# Nedir?Nesne tabanlı, basit, modern programlama diliMicrosoft tarafından geliştirilen, Java, C++ ve C dilinde benzerlikler taşıyan dildir
C# Tarihçesi2000 yılında geliştirilmeye başlandıAnders Heljsberg ve ekibi tarafından 2002 yılında yayınlanmıştır
C# ile .NET Framework İlişkisi.NET Framework C# code'ları çalıştırabilir.NET Framework, sistemlerle C# arasında bir tür tercümanlık görevi yapar
C# ÖzellikleriFarklı platformlarda çalışabilme, kullanışlı yapıMasaüstü, web ve mobil platformlarda kullanılabilir
C# ile Neler Yapılır?Çok geniş bir yelpazede kullanılabilirUygulama geliştirme, Mobil oyunlar yapma, Web uygulamaları
C# Yazım KurallarıJava, C++ veya C programlama diliyle benzerlik gösterirDaha önceden Java, C++ veya C programlama diliyle deneyimi olanlar kolay adapte olabilirler
C# kullanıcı dostu yapısıKullanımı kolayYazılım dilinin sunduğu  kullanım kolaylığı ile uygulamalar daha kısa sürede yazılabilir.
C# ile geliştirilen uygulamalarC++ ile aynı komut setini kullanırGüçlü bir yapıya sahip olan C# ile geliştirilen bir uygulama masaüstünde, web'de, mobil platformda kullanılabilir
C# hata giderme özelliğiGelişmiş hata giderme özelliğiHata sınıflama yöntemi kullanarak, dizindeki hataları yazılımcıya başka bir ekranda sunar
C# ile .NET Framework DerlemesiC# kodları, MIL, Microsoft Intermediate Language, derlemesi denilen aşamalardan geçerSistemler tarafından çalıştırılamayan C# kodları, “.NET Framework” ile derlenerek, kullanılabilir hale getirilir

C# nedir? sorusunun cevabına geçmeden önce kısaca yazılım sektöründen bahsedelim. Yazılım sektörü yaklaşık olarak 1950’li yıllardan başlayıp günümüze kadar uzanmaktadır. Sürekli gelişim içinde olan yazılım sektöründe her geçen gün yeni şeyler duymak ise artık hiç şaşırtıcı değil. Çünkü insanlık, tarih boyunca işlerini kolaylaştıracak ürünler üretmeye her alanda ısrarlı olmuştur. Programlama ise 20. ve 21. yüzyılda insanların hayatını kolaylaştıran ürünler üretmek için kullanılan bir araca dönüşmüştür.

C# da yazılım ve bilişim dünyasında yerini alan ve çok tercih edilen programlama dillerinden biridir. Microsoft tarafından geliştirilen bu programlama dilinin diğer ismi C Sharp olarak bilinir. C sharp programlama dili, yazılımcıların tercih ettiği programlama dilleri arasında yer alır. Çünkü modern bir algoritmaya ve orta seviyede sayılabilecek bir zorluğa sahip. C ve C++ programlama türleri ile etkileşimli olarak geliştirilen bu modern kodlama dili, java diliyle de büyük benzerlik göstermektedir.

Sunduğu gelişmiş hata giderme özelliği, debugger, bu programla dilinin en çok tercih edilenler arasında olmasını kolaylaştırmaktadır. C sharp, hata giderme özelliğinde sınıflama yöntemi kullanarak, dizindeki hataları yazılımcıya başka bir ekranda sunuyor. Böylece yazılımcı, hataları kolaylıkla tespit edebilir duruma geliyor. Bu şekilde yazılımcıların işlerini kolaylaştırdığından C#, en çok tercih edilen programlar arasında yerini alınıyor. Mobil uygulamaların günümüzde artmasıyla c# öğrenmek isteyenlerin sayısı da giderek artmaktadır. Dilerseniz Enstitü bünyesinde bulunan yazılım ve bilişim eğitimleri içerisinden C# eğitimi online olarak almanız mümkün.

C Sharp Kısa Tarihçe

C#, C++’ın gücünü ve Visual Basic’in kullanıcı dostu yapısını birleştiren bir dil olarak ortaya çıkmış bir programla dilidir. İlk olarak Anders Heljsberg ve ekibi tarafından 2000 yılında geliştirilmeye başlanan ve 2002 yılında yayınlanan C Sharp programlama dili, o günden beri Windows’un desteği ile geliştirilmeye halen devam ediliyor. Orta sınıf olarak nitelendirilen C#, özellikle modern sistemlere uygun oluşu ile yazılımcılardan tam not almış durumda. Nesne tabanlı programlama dillerinden biri olan C#’a; Java, C++ veya C programlama diliyle daha önceden uygulama geliştirmiş bir programcı kısa sürede adapte olabilir, yazım kurallarına kolaylıkla (syntax) alışabilir.

C Sharp Genel Özellikleri

  • Basit, modern, her tür kullanım amacına uygun ve nesne tabanlı bir dildir.

  • Güçlü tipleme kontrolü, dizin sınırları kontrolü ve tanımlanmış değişkenlerin kullanım tespiti gibi özellikler barındırır.

  • Programcı portatifliğine sahiptir.

  • Sunucu ve gömülü sistemler için tasarlanmıştır.

  • C, C++ ve Java dilini kullananların rahatlıkla alışabilecekleri bir kullanım dizaynına sahiptir. Esnek yapısı itibariyle C sharp ile geliştirilen bir uygulama masaüstünde, web’de, mobil platformda kullanılabilir.  

  • C++ ile aynı komut setini kullandığından güçlü bir yapıya sahiptir. 

  • Göze sade gelen yazılım dilinin sunduğu  kullanım kolaylığı ile uygulamalar daha kısa sürede yazılabilir.

  • Nesne tabanlı bir programla dili olduğundan soyutlama, paketleme, çok biçimlilik gibi özellikler taşımaktadır.

C# ile NET Framework Arasındaki İlişki

C# ve .Net Framework bazı kişiler tarafından aynı sanılmaktadır. Fakat bu iki kavram birbirlerinden tamamen farklıdır. C# nedir dediğimizde, nesne yönelimli bir programlama dili olarak tanımlarız. Net Framework ise C# için geliştirilmiş bir çalıştırma ortamı şeklinde tanımlanabilir.  Java’dan önceki yazılımlar makine koduna çevrilerek çalıştırılmaktaydı.



Peki, java ile ne değişti? Java program kodlarını önce byte sayı sistemine çevirir sonrasında ise Java Sanal Makinesi, JVM – Java Virtual Machine, bu kodları işletim sisteminin istediği koda çevirerek programın çalışmasını sağlamaktadır. Net framework  da Java diline benzer bir mantık izleyerek C# kodlarını çalışabilir hale getirmektedir.

C# programla dilinin kodları, yazılım olarak iki aşamada derliyor. MIL, Microsoft Intermediate Language, derlemesi denilen bu aşamalardan ilkine Assembly deniliyor. İkinci aşamada bu kez uzantısı  “.exe” oluyor. C# programlama dili ile geliştirilen bir yazılım bu halde iken sistemler tarafından çalıştırılamadığı için devreye “.NET Framework” giriyor. Yine “.NET Framework”, Microsoft Intermediate Language (MIL) olarak derlenen kodları tekrar derleyerek, uygulamayı sistemlerin yani bilgisayarların çalıştıracağı hale getiriyor. Yani kısaca “.NET Framework”, sistemlerle C# arasında bir tür tercümanlık görevi yapıyor denebilir.  C# programlama dilini bilgisayarımızın anlayacağı şekilde tercüme ediyor.

C Sharp ile Neler Yapılabilir?

C Sharp ile neler yapılabildiğini incelediğimiz zaman C# nedir çok daha iyi kavramış olacağız. Tasarımda ve yazılımda hayal dünyasının sınırı yok diyebiliriz. Zaten bugün bağımlısı olduğumuz birçok mobil uygulama bu tümceyi destekler niteliktedir. Bu sebeple C# programlama dili ile hayal ettiğiniz her uygulamayı kodlayabilirsiniz desek yanlış olmaz. C# programlama dili modern bir dil olduğu için yazılımcılara hayalindeki her şeyi programlama imkanı tanıyor. Peki, C sharp programlama dili ile ne tür uygulamalar yapılabilir?

  • Web Form Uygulamaları (Asp.NET): Web form uygulamaları ASP.Net sayfa yapısı ile çalışmaktadır. Web form uygulamaları, temelde Windows Form Uygulaması gibi düşünülebilir. Fakat aralarında temel faklılıklar bulunmaktadır. Web Form uygulamalarına internet üzerinden erişilebilmektedir. Bu yüzden uygulamalar, kişisel bilgisayar yerine web tarayıcısı ile çalışmaktadır. ASP.Net kullanılarak oluşturulan bir web uygulaması içerisinde birden daha çok ASP.Net sayfası bulunabilir. Aslında web formları, “.Net” kütüphanesinde özel etiketler içeren HTML sayfalarıdır.  Web formları, uzantısı “.aspx” şeklinde işlenmektedir. Ayrıca her web form uygulamasında Web.config ile belirtilen bir yapılandırma dosyası bulunmaktadır. Bu dosya XML halindedir ve web uygulamasının güvenlik, önbellek yönetimi gibi işlerinin bilgilerini içermektedir.

  • Grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI – Graphical User Interface) olarak tanımlanmaktadır. Windows Form uygulaması oluşturmak için Toolbox adı verilen araç kutusundan nesnel araçlar sürükle bırak yöntemi ile kolayca oluşturulabilmektedir. Windows Form uygulamaları, bilgisayar programları geliştirmek için kullanılmaktadır. Windows Forms Application seçeneği ile yeni bir windows uygulama penceresi açılarak program geliştirme işlemine başlanabilir. Ayrıca Windows Form uygulaması içinde grafiksel olarak daha gelişmiş çalışmalar yapmak da artık mümkündür. Windows form uygulamaları için

  • Konsol Uygulamaları: Komut satırı penceresinde programcı tarafından yazılan uygulama çalışmalarına verilen isimdir. Konsol uygulamaları, MS- DOS olarak ifade edilen nesne yönelimli programlamanın yaygınlaşmadığı dönemlerde kullanılan bir arayüzdür. Kullanıcının etkileşim kurması gerekmeyen uygulamalarda basit bir arayüz oluşturmak için C# ile konsol uygulamaları yapılabilir.

  • Web Servisleri Uygulamaları: C# programlama dili kullanarak web sayfası servisleri ile alakalı uygulamalar geliştirebilirsiniz. Bu geliştirdiğiniz web servis uygulamalarını ise FTP ve XML veri transferleri sayesinde web sayfa ve uygulamalarına aktarabilirsiniz.

  • DLL yazma: Öncelikle DLL nedir? Açılımı; Dinamic Link Library olan DLL’nin Türkçe karşılığı; dinamik kod kütüphanesidir. Peki, bu ne işe yaramaktadır? Diyelim ki C# ile bir tür yapı oluşturdunuz ve bu yapının çalışabilmesi için ise sürekli kendini tekrar ederek çalıştırılması gereken bir kod satırı ortaya çıktı.  Döngü olacağı için bu kod satırını sonsuza kadar yazmak mümkün değil. İşte burada DLL devreye giriyor. Burada gereken kod satırlarını DLL içine yazıyoruz ve uygulamanız ne zaman bu kodlara ihtiyaç duyarsa DLL’yi çağırarak gereken kodlara sizin tekrar yazmanıza gerek kalmadan ulaşabiliyor.

  • Oyun Tasarlama:

  • C#  programlama dili Unity gibi birçok oyun motorunu desteklediği için oyun tasarlamada da kullanılabiliyor. Ayrıca bu dilde tasarlanan oyunların çoğu, günümüzdeki popüler oyunlar arasında yer almaktadır. Yani eğer bir oyun tasarımcısı olmak istiyorsanız ve işin görsel değil de teknik tarafını merak ediyorsanız C Sharp bilmeniz şart. Elbette piyasada birçok alternatif var. Ancak işin temeli birçok yazılımcı tarafından  C Sharp olarak görülüyor. 

C# Nedir?, Nesne tabanlı, basit, modern programlama dili, Microsoft tarafından geliştirilen, Java, C++ ve C dilinde benzerlikler taşıyan dildir, C# Tarihçesi, 2000 yılında geliştirilmeye başlandı, Anders Heljsberg ve ekibi tarafından 2002 yılında yayınlanmıştır, C# ile NET Framework İlişkisi, NET Framework C# code'ları çalıştırabilir, NET Framework, sistemlerle C# arasında bir tür tercümanlık görevi yapar, C# Özellikleri, Farklı platformlarda çalışabilme, kullanışlı yapı, Masaüstü, web ve mobil platformlarda kullanılabilir, C# ile Neler Yapılır?, Çok geniş bir yelpazede kullanılabilir, Uygulama geliştirme, Mobil oyunlar yapma, Web uygulamaları, C# Yazım Kuralları, Java, C++ veya C programlama diliyle benzerlik gösterir, Daha önceden Java, C++ veya C programlama diliyle deneyimi olanlar kolay adapte olabilirler, C# kullanıcı dostu yapısı, Kullanımı kolay, Yazılım dilinin sunduğu  kullanım kolaylığı ile uygulamalar daha kısa sürede yazılabilir, C# ile geliştirilen uygulamalar, C++ ile aynı komut setini kullanır, Güçlü bir yapıya sahip olan C# ile geliştirilen bir uygulama masaüstünde, web'de, mobil platformda kullanılabilir, C# hata giderme özelliği, Gelişmiş hata giderme özelliği, Hata sınıflama yöntemi kullanarak, dizindeki hataları yazılımcıya başka bir ekranda sunar, C# ile NET Framework Derlemesi, C# kodları, MIL, Microsoft Intermediate Language, derlemesi denilen aşamalardan geçer, Sistemler tarafından çalıştırılamayan C# kodları, “NET Framework” ile derlenerek, kullanılabilir hale getirilir
c# nedir c# c sharp programlama dili yazılım c# eğitimi
Sağ elini başının üzerine koymuş mutlu bir kadın. Yüzünde parlak, içten bir gülümseme var ve gözleri kapalı, bu da rahatlamış olduğunu gösteriyor. Açık kahverengi saçları alnından geriye doğru taranmış ve beyaz bir bluz giymiş. Başı hafifçe sola eğik ve duruşu kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor, yüzünden neşe yayılıyor. İfadesi memnuniyet ve mutluluktan ibaret.
Tuba Uyar
Blog Yazarı

1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel çevrimiçi bir Python kursuna ait. Kollarını kavuşturmuş, kendine güven ve kararlılık sergileyen bir adam görülüyor. Yüzünün yakın çekimi, odaklanmasını ve öğrenmeye olan bağlılığını ortaya koyuyor. Bir saatin yakın çekimi zaman yönetiminin önemini vurguluyor. Siyah arka plana karşı beyaz harfler, kursun profesyonelliği ve adanmışlığı hakkında bir fikir veriyor. Kıllı kolun yakın çekimi, gerekli olacak sıkı çalışmayı ve çabayı sembolize ediyor. Siyah takım elbiseli adam otorite ve güvenilirlik havası veriyor. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek bu kursu olağanüstü bir çevrimiçi Python kursu haline getiriyor. Öğrenciye başarılı olması için gereken bilgi ve becerileri sağlayacağından emin olabilirsiniz.
4.9
(65)

Python Eğitimi

10 Konu5 Saat
Kameranın önünde siyah tişörtlü ve koyu renk saçlı bir adam durmaktadır. Yüz ifadesi ciddi ve duruşu kendinden emin. Gözleri kameraya odaklanmıştır ve kolları iki yanındadır. Güçlü, kaslı bir yapısı var ve siyah tişörtü soluk teniyle tezat oluşturuyor. Koyu renk saçları kısa, düzgün bir kesimle şekillendirilmiş ve yüzünü güzel bir şekilde çerçeveliyor. Kararlı görünüyor ve kararlı ifadesi onu öne çıkarıyor. Karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.Hanifi Çetinkaya
1105780
Bu, bilgisayar ekranının önünde gülümseyen bir kadının görüntüsüdür. Muhtemelen C# programlama ile ilgili bir çevrimiçi kursa katılıyor gibi görünüyor. Siyah arka plan üzerindeki beyaz yazılar muhtemelen kurs materyalinin bir parçasıdır ve ekrandaki bulanık metin görüntüsü de kursla ilgili olabilir. Kadının yüzü yakın plandadır, bu da materyale çok dikkat ettiğini göstermektedir. Ayrıca, burnunun yakın çekimi de materyali dikkatle incelediğini göstermektedir. Görüntüden, kadının çevrimiçi bir C# eğitim kursuna katıldığı anlaşılmaktadır.
5
(51)

C# Eğitimi

10 Konu5 Saat
Açık sarı saçlı güzel bir kadın kameraya gülümsüyor. Gözleri mutlulukla parıldıyor ve dudakları davetkâr bir şekilde kıvrılmış. Beyaz yakalı mavi bir üst ve beyaz bir etek giyiyor. Cildi parlıyor ve yanakları hafifçe kızarmış. Elleri önünde kenetlenmiş ve bir çift beyaz küpe takıyor. Bakışları doğrudan ve dostça. Neşe, çekicilik ve güven yayıyor.Özlem Anı
715411