AnasayfaBlogBir Makine Mühendisi Nasıl İş Aramalı?
İş Bulmak

Bir Makine Mühendisi Nasıl İş Aramalı?

15 Mayıs 2019
Kırmızı gömlek ve mavi pantolon askısı giyen bir adam bir odada durmaktadır. Gözlük takmaktadır ve saçları geriye doğru taranmıştır. Hafifçe sağına bakmaktadır ve elleri yanlarındadır. Arka plan, bazıları bir ışık kaynağıyla aydınlatılmış çeşitli çarklar ve dişlilerle doludur. Adamın üzerinde kırmızı ve mavi bir yelek var ve gömleğinin üst düğmeleri açık. Yüz ifadesi sakin ve rahattır, hafif bir gülümseme vardır.
Konu BaşlığıAçıklamaÖneriler/Önemli Noktalar
İşsiz Makine MühendisleriTürkiye'deki işsiz makine mühendisi sayısı 13.300 civarında.İş bulmak için farklılaşıp, rakamlar arasından sıyrılmak gerekiyor.
Alan Sektör SeçimiSektör seçimi iş bulmada büyük önem taşıyor.Alana ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadan iş aramak büyük bir yanlıştır.
UzmanlaşmaÇizim, program ve yabancı dil bilgisi gibi alanlarda donanımlı kişiler tercih ediliyor.Alanın gerektirdiği program veya dil konularında uzmanlaşma gerekiyor.
Farklı Bir ÖzellikSadece teknik anlamda gelişim yetmiyor, farklı bir özelliğe sahip olmak gerekiyor.Farklı yetenekler, hobiler veya topluluklarda etkinlikler fark yaratabilir.
İnternet Kullanımıİnternet üzerinden iş başvurusu yapmak mümkün ancak başvurular genellikle filtreleniyor.Öne çıkmak için telefonla arama gibi geleneksel yöntemler de kullanılabilir.
İletişim ve Randevuİş başvurusu yaptığınız şirketi arayıp, mail atarak ön plana çıkmak ve randevu talep etmek yararlı olabilir.Girişimci ve atılgan bir yaklaşımla fark yaratılabilir.
Otomotiv SektörüOtomotiv sektörü, çizim için genellikle Catia bilgisine sahip kişileri tercih ediyor.Sektöre özgü beceri ve bilgilere sahip olmak önemlidir.
Sanayi SektörüSanayi sektörü, daha çok AutoCad bilgisine sahip kişileri tercih ediyor.Hangi sektörde çalışmak isteniyorsa, o sektörün tercih ettiği yeteneklere sahip olmak gerekir.
Fark Yaratmanın Önemiİş arayışında fark yaratmak, yapılan iş başvurularının dikkat çekmesini sağlar.Kişisel yeteneklerin, hobilerin ve ilgi alanlarının dikkat çekici bir şekilde özgeçmişte yer alması önemli.
Başarılı İş BaşvurusuBaşarılı bir iş başvurusu, işverenin dikkatini çekecek, farklı ve kişiye özel olmalıdır.İş başvurusunda bulunanın özgün, yetenekli ve girişimci olduğunu göstermelidir.

İşsizlik oranı, Kasım 2018 Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde %12,3 olarak açıklandı. Türk Mühendislik ve Mimarlar Odası Birliğine kayıtlı makine mühendisi sayısı ise, Aralık 2017 verilerine göre 108.355 olarak belirlenmiş. Kısa bir hesap yapacak olursak, Türkiye’deki işsiz makine mühendisi sayısı 13.300 civarında. Bu demek oluyor ki, bir makine mühendisi bu rakamlar arasından sıyrılarak iş bulmak zorunda.

Peki, nasıl iş bulabiliriz?

İş bulmada alanla ilgili sektör seçimi önemli. Farklı bir özelliğe sahip olarak, uzmanlaşarak daha kolay şekilde iş bulmanız mümkün.

Alan Sektör Seçimi Çok Önemli

Seçim yapılacak alan hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadan iş aramak, yapılan en büyük yanlışlardan birisi. Pek çok makine mühendisi eğitim kalitesindeki düşüş ve sistem değişikliği sebebi ile, istediği alanı belirleyemeden mezun olmakta. Seçimler yanlış olduğunda ise, o işin yarattığı vizyonla gelişen yeni fakat yanlış bir hayat başlar. Bu yüzden alan sektörünün doğru seçilmesi iş hayatının geleceği için çok önemlidir.

Kendinizi Uzmanlaştırın

Bir makine mühendisi alımında, çizim, program ve yabancı dil bilgisi gibi farklı alanlarda donanımlı kişiler tercih edilmektedir. Mezun olurken zaten bu alanların her birinde minimum bir program veya bir bölüm bilinmesi gerekir. Aslında bir tane bilmenin yetmediği ve bu kişisel gelişim bölümünün hayatın sonuna kadar devam etmesi gerektiği daha sonra anlaşılır.

Farklılaşan sektörler kendilerine uygun olan program ve dil konularını özele indirger. Örneğin, otomotiv sektöründe çizim için ağırlıklı olarak Catia bilgisi aranırken, sanayi bölgesinde daha çok AutoCad bilgisi talep edilmektedir. Bu durumda yapılacak en doğru adım; seçilen alana göre bu konulardaki özellikleri doğru tespit edip o yönde uzmanlaşmak.

Farklı Bir Özelliğiniz Olmalı

Yaptığımız hesapta13.300 işsiz makine mühendisi arasından sıyrılmak için, sadece teknik anlamda kendimizi geliştirmemiz yetmiyor. İlk stajımı yaptığım firmanın tanıtım gününde İK başkanının işe alım sürecinde anlattığı bir hikâye gerçek anlamda ufuk açıcıydı. İlana çıkılan 20. günde yapılan başvuru sayısı 1.000’in üzerinde olunca, çizim programı, üçüncü dil bilgisi, tecrübe ve askerlik gibi filtreleme yapılmış. Sonuçta 50’nin üzerinde başvuru kalmış ve iş ile alakalı olmayan farklı bir mühendis ortaya çıkmış. İşe alınan makine mühendisi ise; Capoeira dansını hobi edinen birisi.

Bu hikâyeden çıkacak ders, başkalarından farklı olan herhangi bir özelliğimizin olması gerekliliği. Bu Capoeira dansı, blog yazarlığı veya çaldığınız bir enstrüman da olabilir, katıldığınız/takip ettiğiniz bir toplulukta. Bu yüzden mutlaka farklılaşın.

Aktif İş Arayışında, Değişiklik Nasıl Yaratılır?

İnternet hayatımıza birçok kolaylık getirmiş durumda. Eskisi gibi gazeteler arasında kaybolmak yerine, bir tıkla aranılan işle ilgili başvurular yapmak mümkün. İş alımı yapan sitelerde 10 günlük ilanda ortalama 400 başvuru yapılması yeni bir soruyu karşımıza çıkarıyor. İşverenler veya iş arayan şirketin insan kaynakları departmanı bu 400 kişiyi tek tek analiz edip, sizin özelliklerinize yeteri kadar zaman ayırabiliyor mu? Cevap tabi ki, hayır.

Bu gibi sitelerin işveren şirketlerine sağladığı kolaylık, filtreleme sistemi. Bu filtrelemeyi aşmak için de, iş arama tarzında bir değişikliğe gidilmesi gerekli. Oturduğunuz yerden iş başvurusu yapmak yerine, telefonu kullanabilirsiniz. Başvurunu yaptığınız şirketin telefon numarasını bulun ve arayın. Bir mail adresi isteyin ve kendinizi ön plana çıkartan özelliklerle hazırladığınız özgeçmişinizi bir de mail yoluyla işverene ulaştırın.

Sonrasında bir randevu talep edin. Böylece girişimci ve atılgan bir ruhunuz olduğunu karşı tarafa yansıtabilirsiniz. Aramalarınızın %70’inde “başvurunuzu site üzerinden yaptıysanız yeterli” cevabıyla karşılaşmanız sizi yıldırmasın. Çünkü işsiz bir makine mühendisi olarak, %30’luk ihtimal iyi bir oran. Bu yöntemlerin dışında farklı ipuçları için Hızlı İş Bulmanızı Sağlayacak 15 Yöntem yazısını okuyabilirsiniz.

Yazar: Bilal Yurdakul

İşsiz Makine Mühendisleri, Türkiye'deki işsiz makine mühendisi sayısı 13300 civarında, İş bulmak için farklılaşıp, rakamlar arasından sıyrılmak gerekiyor, Alan Sektör Seçimi, Sektör seçimi iş bulmada büyük önem taşıyor, Alana ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadan iş aramak büyük bir yanlıştır, Uzmanlaşma, Çizim, program ve yabancı dil bilgisi gibi alanlarda donanımlı kişiler tercih ediliyor, Alanın gerektirdiği program veya dil konularında uzmanlaşma gerekiyor, Farklı Bir Özellik, Sadece teknik anlamda gelişim yetmiyor, farklı bir özelliğe sahip olmak gerekiyor, Farklı yetenekler, hobiler veya topluluklarda etkinlikler fark yaratabilir, İnternet Kullanımı, İnternet üzerinden iş başvurusu yapmak mümkün ancak başvurular genellikle filtreleniyor, Öne çıkmak için telefonla arama gibi geleneksel yöntemler de kullanılabilir, İletişim ve Randevu, İş başvurusu yaptığınız şirketi arayıp, mail atarak ön plana çıkmak ve randevu talep etmek yararlı olabilir, Girişimci ve atılgan bir yaklaşımla fark yaratılabilir, Otomotiv Sektörü, Otomotiv sektörü, çizim için genellikle Catia bilgisine sahip kişileri tercih ediyor, Sektöre özgü beceri ve bilgilere sahip olmak önemlidir, Sanayi Sektörü, Sanayi sektörü, daha çok AutoCad bilgisine sahip kişileri tercih ediyor, Hangi sektörde çalışmak isteniyorsa, o sektörün tercih ettiği yeteneklere sahip olmak gerekir, Fark Yaratmanın Önemi, İş arayışında fark yaratmak, yapılan iş başvurularının dikkat çekmesini sağlar, Kişisel yeteneklerin, hobilerin ve ilgi alanlarının dikkat çekici bir şekilde özgeçmişte yer alması önemli, Başarılı İş Başvurusu, Başarılı bir iş başvurusu, işverenin dikkatini çekecek, farklı ve kişiye özel olmalıdır, İş başvurusunda bulunanın özgün, yetenekli ve girişimci olduğunu göstermelidir
makine mühendisi iş bulma işsizlik oranı sektör seçimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Siyah takım elbiseli ve kravatlı bir adam ellerini havaya kaldırmış durmaktadır. Gömleği pantolonunun içine sokulmuştur ve kravatı yakın çekimde görülebilmektedir. Kollarını uzatmış ve ellerini bir şeyi ya da birini davet eder gibi açmıştır. Yüzünde kararlı bir ifadeyle gökyüzüne bakmaktadır. Arka plan beyaz bir duvar ve birkaç bitkiden oluşuyor. Işık yumuşak ve görüntünün renkleri soluk. Adam kendinden emin ve güçlü görünüyor ve duruşu bir güç ve cesaret hissi veriyor.
Kariyer Değişimi

Kariyer Değişikliği İçin 5 Yöntem

26 Kasım 2015
Beyaz gömlekli ve mavi kravatlı bir kişi bir elinde sarı bir dosya, diğer elinde siyah bir ceket tutmaktadır. Bulanık bir arka planda ayakta durmakta, bacaklarını hafifçe açmış ve kollarıyla eşyaları kameraya yakın tutmaktadır. Gözleri hafifçe yana bakıyor ve yüzünde nötr bir ifade var. Sarı klasörün üzerinde bir logo var ve siyah ceketin ön kısmında bir fermuar bulunuyor. Kravat düz mavi ve üzerinde açık mavi baklava desenleri var.
İşten Çıkarılma

İşsizlik Sarmış Dört Bir Yanımı

05 Temmuz 2019
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Bu görsel dijital pazarlama alanında bir online kursu tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir adam çerçevenin ortasında parmağıyla işaret ediyor. Beyaz gömleği ve sarı arka planı parlak ve canlı bir kontrast oluşturuyor. Arka planda ayrıca bir bileziğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebiliyoruz. Bu görsel, dijital pazarlama kursunun ideal bir temsili olup, ön planda materyalin önemini gösteren bir erkek yer almaktadır. Renklerin, nesnelerin ve yüz ifadelerinin birleşimi, görsele dijital pazarlama için bir coşku ve heyecan hissi veriyor. Bu görsel, dijital pazarlamanın getirebileceği bilgi ve heyecanın mükemmel bir temsili.
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
775519