AnasayfaBlogBinbaşı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Binbaşı Nedir? Ne İş Yapar?

26 Mart 2021
Bu, beyaz arka plana sahip bir kumaş parçasının yakın çekim fotoğrafıdır. Kumaş dokulu ve buruşuk bir yüzeye ve kirli beyaz bir renge sahiptir. Yumuşak ve pürüzsüz bir dokusu vardır ve kumaşın kıvrımları ve kırışıklıkları açıkça görülebilir. Resmin ortasında, beyaz zemin üzerinde büyük siyah bir harf görülmektedir. Harf ince ve uzun, hafif serifli bir yazı tipine sahip. Kumaşa ve beyaz arka plana karşı öne çıkıyor ve görüntünün ana odak noktası haline geliyor. Kumaş hafif buruşuk ve katlanmış bir görünüme sahip, bu da ona benzersiz bir görünüm kazandırıyor. Kumaşın dokusu da görülebiliyor, tek tek iplikler ve lifler açıkça görülebiliyor.
Konu BaşlığıAçıklamaEk Bilgi
Binbaşı Nedir?Kara ve Hava Kuvvetleri'nde yüzbaşı ile yarbay arasında bir rütbedir.Rütbesi Göktürk ve Uygurlar döneminden kalan bir unvandır.
Binbaşı Nasıl Olunur?Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunmalı, Askeri okullardan mezun olunmalıdır.Farklı rütbe basamaklarına göre sicil puanı toplanır ve terfi gerçekleştirilir.
Binbaşı Ne İş Yapar?Tabur komutanlığı yapar ve birliğin işleyişinden sorumludur.Komutasındaki askerlerin eğitim faaliyetlerini denetler, disiplinden sorumludur.
Binbaşı RütbesiYüzbaşı ile yarbay arasında bir rütbedir.5 yıl süre ile görev yapar, bu süre üstün kıdem ve erken terfi ile 2 yıla indirilebilir.
Görev YeriTSK bünyesindeki birlikler, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı gibi birimlerde görev yapabilir.Görev yeri maaşı da direkt etkiler.
MaaşıOrtalama maaşı 7000 TL ile 7500 TL arasında değişir.Maaşı kişinin kıdemi, görevi, sınıfı, aile ve çocuk durumu gibi faktörlere göre değişir.
Kişisel ÖzelliklerDisiplinli, titiz, dikkatli olmalı; güçlü insan ilişkileri ve iletişim becerileri olmalıdır.İyi bir gözlem yeteneği gereklidir, ayrıca bu alana ilgi ve sevgi duymalıdır.
Binbaşı EğitimiMesleki beceri ve bilgi sağlayan bir eğitimi tamamlamalıdır.Eğitim süreci mesleğin uzun ve meşakkatli yolculuğunu belirler.
Çalışma ŞartlarıZorlu çalışma koşullarına ve stresli bir iş ortamına ayak uydurmayı gerektirir.Hayatınızın büyük bir bölümünü otorite altında geçireceğiniz bir meslektir.
Görev SüresiGörev süresi genellikle 5 yıldır, ancak duruma göre azaltılabilir.Üstün kıdem ya da erken terfi ile görev süresi 2 yıla indirilebilir.

Binbaşı sözcüğü İslam öncesi Türk devletlerinden Göktürk ve Uygurlarda ilk olarak duyulmuştur. Bin kişilik birlikleri yönetmesi sebebiyle binbaşı adı verilmiştir ve sözcük buradan gelmektedir. Binbaşı pek çok ülkede bilinen bir meslek grubudur. Binbaşı rütbesi alan kişiler ülkelerde kara ve hava kuvvetlerinde komutan olarak görev alır. Binbaşı, sık sık kullandığımız bir kelimedir. Aynı zamanda hayatımızda olan bir meslek grubudur. Binbaşı rütbesinde görev alan askerin temel görevi tabur komutanlığı yapmaktır.

Binbaşı rütbesi yetki olarak, yüzbaşı ile yarbay arasında bir rütbedir. Binbaşı rütbesi alabilmek öncelikle subay olmayı gerekir. Binbaşı tabur komutanlığı görevini yürüten kişidir. Bu alanda kariyer planı olan adaylar bu mesleğe gönül verecek kişiler olmaları önemlidir. Çalışma şartlarını, koşullarını göz önünde bulundurarak karar vermeleri gerekir.

Yazımızda Binbaşı nedir? Nasıl Binbaşı olunur? Binbaşı olma şartları nelerdir? Binbaşı ne kadar maaş kazanır? Sorularına yanıt bulabilirsiniz.

Binbaşı Nedir?

Binbaşı olmak için ülkemizde aranan ilk şart, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerektiğidir. Kara, Hava ya da Deniz Harp Okulu'ndan mezun olduktan sonra ya da lisans eğitimi aldıktan sonra kişiler, muvazzaf subay olarak başlayıp, binbaşı rütbesine yükselebilmektedir. Bu rütbeye yükselme aşamasında her bir rütbede elde edilen sicil notlarının belirli yüzdeleri toplanmakta ve ortaya çıkan puana göre terfi gerçekleştirilmektedir.

Binbaşı rütbesi verilen askerin temel görevi tabur komutanlığı yapmaktır. Binbaşı rütbesi alan kişi yüzbaşı ile yarbay arasında yetkiye sahip olur. Binbaşı tabur komutanlığı görevini yürüten ordu mensubudur. Bölükler en az 100 askerden oluşan askeri birliklerdir. Taburlar ise dört bölükten oluşmaktadırlar. Binbaşı bu birliklerden sorumlu olan askerdir.

Binbaşı rütbesinin görev süresi 5 yıl sürer. Binbaşı rütbesinin görev süresi 5 yıl olarak belirlenmesine rağmen bu süre değişebilmektedir. Görev süresinin düşmesi durumunda üstün kıdem ya da erken terfi ile görev süresi 2 yıla indirilebilir. Bu alanda mesleki kariyer belirleyen kişiler için mesleğin uzun ve meşakkatli bir yol olduğu unutulmamalıdır.

Her meslekte olduğu gibi bu mesleğinde kendine özgü zorlukları bulunur. Binbaşı olmak isteyen adayların bazı önemli kişisel özelliklere de sahip olması beklenir. Bunlar içinde en önemlisi disiplin sahibi olmaktır. Titiz ve dikkatli olmak bir diğer önemli husustur. İnsan ilişkilerinin güçlü olması, iletişim kabiliyetinin kuvvetli olması da oldukça önemlidir. Bulundukları alanı denetlenmeleri ve gözlemlemeleri gerektiği için iyi bir gözlem gücü gerektiren meslekler arasında yer alır. Ayrıca adaylar için en önemli etkenlerden biri bu alanı sevmeleri ve bu alana ilgi duymalarıdır.

Binbaşı Ne İş Yapar?

Binbaşı olmak isteyen ve asker olarak meslek yaşamına devam etmeyi düşünen aday öğrenciler eğitimlerini tamamladıktan sonra görev ve sorumluluklarının neler olduğunu araştırır. Alacakları eğitim ve mesleki beceri kazanmak sürecin en önemli parçalarından biridir. Binbaşının en temel görevi tabur komutanlığıdır. Görevli olduğu taburun bütün işleyişinden ve düzeninden binbaşı sorumlu tutulur. Binbaşının diğer önemli görevleri aşağıdaki gibidir.

  • Türkiye Cumhuriyeti’ni iç ve dış tehditlerden korumak en önemli görevlerinin başında gelir.

  • Üstlerinden almış olduğu emir ve talimatları hatasız ve eksiksiz olarak yerine getirmesi gerekir.

  • Komutasında yer alan askerlerin bütün eğitim faaliyetlerini denetler.

  • Komutasında yer alan birliklerin düzen ve disiplininden sorumlu olurlar.

  • Komutasında yer alan askerlerin şeref ve haysiyetlerini, sağlıklarını ve personel özlük haklarını gözetmekten sorumludur.

  • Komutasında yer alan askerlerin eğitimi sırasında cezalarını ve ödüllerin haklı sebeplere dayanarak, tam zamanında vermelidir.

Binbaşı Maaşları

,Binbaşı olarak çalışmalarını sürdüremeye devam eden kişiler, mesleki olarak pek çok sorumluluğa sahiptir. Kazandıkları gelirin de aldıkları sorumluluklarla doğru orantılı olduğu söylenebilir. Binbaşı maaşları bulunan duruma göre değişkenlik gösterse de ortalama olarak kazandıkları maaş 7000 TL ile 7500 TL arasında değişiklik gösterir.

Binbaşının görev yaptığı birimlere ve görevlerine göre maaş getirilerinde de değişikler yaşanır. Bunlar içinde en önemlisi görev yerleridir denebilir. Binbaşının görev aldığı yerler şu şekilde sıralanmaktadır; Türk Silahlı Kuvvetler bünyesindeki Kara kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde görev yapabilirler.

Kazandıkları yukarıda sözü geçen maaşların yanı sıra Askeriye sisteminde bulunan rütbelere göre maaşı etkileyen ve arttıran faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler sırasıyla şu şekilde sıralanabilir.

  • Kıdem,

  • Tazminat,

  • Sınıfı,

  • Görev,

  • Aile, eş durumu,

  • Çocuk yardımı ve

  • Görev yapılan bölge bu faktörler arasında önemli bir yere sahiptir.

Binbaşı Nasıl Olunur?

Binbaşı olmak isteyen bir kişinin ülkemiz sınırları içerisinde gereken ilk şart, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıdır Kara, Hava ya da Deniz Harp Okulu'ndan mezun olan veya lisans eğitimi almış olan adaylar, muvazzaf subay olarak binbaşı rütbesine yükselme şansı elde edebilir. Bu rütbeye yükselmek göründüğü kadar kolay değildir. Her bir rütbede sahip olunan sicil notlarının belirli yüzdeleri toplanır ve ortaya çıkmış ola nota göre terfi gerçekleştirilir.

Binbaşı olmak için yapılan son düzenlemeler çerçevesinde harp akademilerin yerine kurulan Milli Savunma Üniversitesi’nde lisans eğitimi almak geçmiştir. Bunun yanında muvazzaf subaylık eğitimi almak ta gerekir. Bu eğitim kapsamında adayların alacağı derslerden bazıları; Davranış Bilimleri ve Askeri Liderlik, Harp Tarihi, Modern Zamanlarda Savaş ve Çatışma, Askeri Harekatın Yönetimi, Terörizmle Mücadele Harekatı, Muharebe Modelleme, Askeri Liderlik Uygulamaları, Türk Askeri Teşkilat Tarihi ve İstihbarat Teorisi olarak sıralanabilir. Alınan tüm bu temel dersler donanımlı, bilgili subaylar yetiştirmek üzere tasarlanmıştır. Teorik bilginin ve diploma sahibi olmanın yanında Binbaşı olabilmek için belli başlı şartlar aranmaktadır. Bu şartları detaylı olarak inceleyelim.

İlgili eğitim: Etkili Liderlik Eğitimi

  • Binbaşı olabilmenin ilk şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır.

  • Binbaşı olabilmek için herhangi bir suça karışmamış olmak gerekir.

  • Kara, Hava, Deniz Harp Okulu'ndan mezun olmak ya da lisans eğitimi almak binbaşı olma şartlarındandır.

  • Bu eğitimi almış tamamlamış olan kişiler muvazzaf subay olarak binbaşı rütbesine yükselme fırsatı elde eder.

  • Binbaşı rütbesine yükselmek üzere sicil notlarının belirli yüzdeleri toplanır. Çıkan sonuca göre ortaya alınan puan terfi olmasını belirler. Binbaşı rütbesine terfi işlemi tamamlanır ve artık binbaşı olunur.

Binbaşı Nedir?, Kara ve Hava Kuvvetleri'nde yüzbaşı ile yarbay arasında bir rütbedir, Rütbesi Göktürk ve Uygurlar döneminden kalan bir unvandır, Binbaşı Nasıl Olunur?, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunmalı, Askeri okullardan mezun olunmalıdır, Farklı rütbe basamaklarına göre sicil puanı toplanır ve terfi gerçekleştirilir, Binbaşı Ne İş Yapar?, Tabur komutanlığı yapar ve birliğin işleyişinden sorumludur, Komutasındaki askerlerin eğitim faaliyetlerini denetler, disiplinden sorumludur, Binbaşı Rütbesi, Yüzbaşı ile yarbay arasında bir rütbedir, 5 yıl süre ile görev yapar, bu süre üstün kıdem ve erken terfi ile 2 yıla indirilebilir, Görev Yeri, TSK bünyesindeki birlikler, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı gibi birimlerde görev yapabilir, Görev yeri maaşı da direkt etkiler, Maaşı, Ortalama maaşı 7000 TL ile 7500 TL arasında değişir, Maaşı kişinin kıdemi, görevi, sınıfı, aile ve çocuk durumu gibi faktörlere göre değişir, Kişisel Özellikler, Disiplinli, titiz, dikkatli olmalı; güçlü insan ilişkileri ve iletişim becerileri olmalıdır, İyi bir gözlem yeteneği gereklidir, ayrıca bu alana ilgi ve sevgi duymalıdır, Binbaşı Eğitimi, Mesleki beceri ve bilgi sağlayan bir eğitimi tamamlamalıdır, Eğitim süreci mesleğin uzun ve meşakkatli yolculuğunu belirler, Çalışma Şartları, Zorlu çalışma koşullarına ve stresli bir iş ortamına ayak uydurmayı gerektirir, Hayatınızın büyük bir bölümünü otorite altında geçireceğiniz bir meslektir, Görev Süresi, Görev süresi genellikle 5 yıldır, ancak duruma göre azaltılabilir, Üstün kıdem ya da erken terfi ile görev süresi 2 yıla indirilebilir
binbaşı asker rütbe tabur subay binbaşı nedir binbaşı ne iş yapar binbaşı maaşları
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.