Bilgisayar işletmenliği günümüzün ihtiyaç duyulan meslekleri arasındadır. Diğer adı bilgisayar operatörü olarak bilinmektedir. Genel bir iş tanımıyla bilgisayar işletmenleri, kurumdaki bilgi işlem alanındaki işlerden sorumludur. Teknolojinin hayatımızın her yerine yayılması bu meslek grubunu ön plana çıkarmakta ve kurumlarda iş istihdamı yaratmaktadır. Artık kamu kurum ve kuruluşlarında birçok işlem için bilgisayar, olmazsa olmaz konumdadır. Bu nedenle işlerin aksamaması için bilgisayarların düzenli bakım ve onarımının yapılması bir zorunluluktur. Bu zorunluluk bilgisayar işletmeni elemanlara ihtiyaç duyulmasını sağlamaktadır. Aslında sadece kamu kurum ve kuruluşlarda değil özel sektörde de bu meslek grubundaki kişilere büyük ölçüde ihtiyaç vardır. Bu nedenle nitelikli eleman yetiştirmek adına MEB onaylı bilgisayar işletmenliği kursları açılmıştır.
Resmi ya da özel kurumların bilgisayar işletmeni ihtiyaçlarını karşılamak adına çeşitli kurslar verilmektedir. Bu kursların bünyesinde, gelişen teknoloji ve yenilenen bilgisayar bilimlerine uygun standartta eğitimler verilmektedir. Kursu ve sınavları başarılı şekilde bitirmeniz sonucu sertifika almaya hak kazanırsınız. Özellikle halk eğitim merkezlerinde MEB onaylı bilgisayar işletmenliği kursları verilmektedir. Halk eğitim bünyesindeki bu kurslar oldukça talep görmektedir. Ama bilgisayar işletmenliği kursunun halk eğitim merkezlerinden alınması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. İsterseniz birçok özel kurumda bu kursu bulabilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Alınacak sertifikanın MEB onaylı olmasına önem gösterilmelidir. Çünkü her kurumdan alınan sertifika resmi ve özel kurumlarda geçerli olmayabilir. Bu nedenle kurs alacağınız yeri araştırmalı ve eğitim sonunda elde edilecek sertifikanın geçerlilik derecesini öğrenmelisiniz. Bunu sürecin başında yapmanız önemli. Aksi halde hem boşa vakit kaybeder hem de başvuracağınız iş imkânını kaçırabilirsiniz.
Eğer zaman sıkıntısı yaşıyorsanız teknolojinin sunduğu imkânları değerlendirebilirsiniz. Günümüzde birçok sitede online eğitimler verilmektedir. Bu sayede insanlar zaman ve mekan zorunluluğu olmaksızın istedikleri eğitimleri alabilmektedir. Elbette ki sertifika geçerliliğini araştırdıktan ve sitelerin güvenilirliğini saptadıktan sonra bu kurslara başvurmalısınız. Enstitü de online eğitim veren kurumlardan biridir. Eğitimlerinin sonunda verdiği sertifikalar resmi ve özel kurumlarda geçerlidir. Ayrıca sertifikaların uluslararası geçerliliği de bulunmaktadır. Enstitü bünyesinde henüz bilgisayar işletmenliği eğitimi olmasa da bu eğitimin açılması planlanmaktadır. Yazılım ve Bilişim Eğitimleri kategorisinde açılacak olan bu eğitimin de diğer eğitimler gibi kaliteli olacağından hiç şüpheniz olmasın.
İşletmelerdeki bilgi işlem personelinin kamudaki karşılığı bilgisayar işletmenliğidir denebilir. Genel olarak görevi yazılımsal ve donanımsal sorunların giderilmesi olsa da ek görev tanımlamaları da bulunmaktadır. Yani bilgisayar işletmenleri sanılanın aksine sadece bilgisayar ile ilgili sorunlarla ilgilenmez. Bilgisayar işletmenlerinin özellikle ofis programlarına hakim olması işverenlerce beklenir. Ayrıca bilgisayar işletmenleri dosyaların dijital ortama aktarılmasını da gerçekleştirmelidir. Kurumun internet sitesi ile alakalı değişiklikleri de güncellemek de onun görevidir. Özet halinde bilgisayar işletmeni kişilerin görevleri şöyle sıralanabilir:
Bilgisayar işletmenleri, kurumdaki bilgisayarların bakımını ve düzenlemesini yapar. Bir diğer tabirle onarım ve bakım elemanı olarak da bilinirler. Teknoloji çağının bir gerekliliği olarak tüm kurumlarda bilgisayar olmazsa olmazdır. Bu nedenle aksamayan bir hizmet vermek adına özel ya da resmi kurumlar, bilgisayar işletmenine ihtiyaç duyarlar. Elbette ki bu işletmenlerin bilgisayar bilirlik düzeyleri ve pratikliği önemlidir. İşte bilgisayar işletmenliği sertifikası, sizin bilgisayar bilginizin kanıtı niteliğindedir. Bu sertifika, iş başvurularında size kapıları açan bir anahtara dönüşebilir. Kamu kurum ve kuruluşlara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir sertifika ve yeterli KPSS puanı ile bilgisayar işletmeni atamaları yapılmaktadır. Resmi kurumlara bilgisayar işletmeni olarak atanabilmek için MEB onaylı sertifika şartı bulunmaktadır. Ancak öğrenim süresince 6225 koduna denk gelen bilgisayar dersini almış olanlar şanslılar. Çünkü bu dersi almış olanların sertifika almalarına gerek yoktur. Başvurdukları kuruma, bu dersi aldıklarına dair belgelendirme yapmaları yeterli kabul edilmektedir. Tabii bu KPSS ile atama durumunda geçerlidir. Bu konuda özel sektör için net bir şey söylemek oldukça zor. İstenen şartlar, şirketler arası farklılık gösterebilir. Ama güvenilir bir yerden elde edilmiş bir sertifikanın, iş başvurusu yapan adaylar arasında sizi öne çıkarması daha kolay olacaktır.
Ayrıca bilgisayar işletmeni olmasanız da bu sertifika size avantaj sağlayabilir. Nasıl mı? Bu sertifikaya sahip olması, bazı kamu çalışanlarının maaşlarına bir miktar ücret artışı olarak yansıtılmaktadır. Tıpkı yabancı dil bilen devlet memurlarının maaşına bir miktar ek ücret eklenmesi gibi bir durumdur. Çalıştığınız kurumla ilgili araştırmalar yaparak bu durum hakkında bilgi alabilirsiniz.
Günlük yaşamında ya da iş yaşamında bilgisayar kullanan ya da kullanmak isteyenler, bilgisayar işletmenliği kursuna katılabilirler. Bu sayede teklif, raporlama, sunum, makale ve internet kullanma gibi işleri öğrenirler. Bilgisayar kullanımı üzerine pratiklik kazanırlar. Peki, bilgisayar işletmeni olarak atanmak ya da özel kurumlarda çalışmak için sertifika yanında hangi şartlar sağlanmalıdır? Özel ve resmi kurumların şartlarında değişiklik olabilmekle birlikte bilgisayar işletmeni olmak isteyen kişilerden beklenenler şu şekildedir:
Bilgisayar işletmeni sertifikası olanlar gerekli şartları sağlıyorsa KPSS sınavından yeterli puanı alarak atanabilirler. Bu şekilde devlet memuru haklarına sahip olurlar. Ya da isteyen özel kurumlarda çalışabilir. Bilgisayar işletmenlerinin çalışabileceği başlıca yerler:
Bilgisayar işletmeni ne demek?
Bilgisayar işletmenliği günümüzün ihtiyaç duyulan meslekleri arasındadır. Diğer adı bilgisayar operatörü olarak bilinmektedir. Genel bir iş tanımıyla bilgisayar işletmenleri, kurumdaki bilgi işlem alanındaki işlerden sorumludur.
Bilgisayar işletmeni sertifikası ne işe yarar?
Bilgisayar işletmenliği sertifikası, sizin bilgisayar bilginizin kanıtı niteliğindedir. Bu sertifika, iş başvurularında size kapıları açan bir anahtara dönüşebilir. Kamu kurum ve kuruluşlara, MEB onaylı bir sertifika ve yeterli KPSS puanı ile bilgisayar işletmeni olarak atanabilirsiniz.
Bilgisayar işletmenliği kursu nerelerden alınabilir?
Halk eğitim bünyesinde verilen kurslardan biridir ama özel eğitim kurumları tarafından da verilmektedir. Dilerseniz internet üzerinden online olarak da bu kursu almanız mümkün. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise resmi ve özel kurumlarda geçerliliğe sahip bir sertifika verilip verilmediğidir.