AnasayfaBlogBeden Dili Kullanımı Detaylarda Gizlidir
Beden Dili

Beden Dili Kullanımı Detaylarda Gizlidir

27 Mayıs 2019
Bu resim iki kadını sohbet ederken gösteriyor. Soldaki kadın şık görünümlü bir takım elbise giymiş ve elini yana doğru uzatmış. Kahverengi saçları ve inci küpeleri var. Sağdaki kadın ön planda ve yüzü yakın planda. Soldaki kadın da elini yanında tutuyor ve sağdaki kadının eli boynunda duruyor. Ayrıca, görüntünün sağ alt köşesinde bir elin yakın çekimi görülüyor. İki kadın derin bir sohbet içinde, muhtemelen ciddi bir konuyu tartışıyor gibi görünüyor. Takım elbiseli kadın arkadaşıyla konuşurken kendinden emin ve kendinden emin görünüyor.
Beden Dili KullanımıÖnemli NotlarEtkileri
DuruşHer zaman dik durmalı ancak çok belirgin değilGüvenilir ve rahat bir hava yansıtır
Jest ve MimiklerKonuşma boyunca belirli jest ve mimikler kullanılmalıKonuşmayı daha etkileyici ve ilgi çekici hale getirir
Ellerin KullanımıKonuşma boyunca eller hareketlendirilmemeliGergin bir durum yaratmamalı ve karşı tarafın dikkatini dağıtmamalı
Göz TemasıGöz temasını aşırı tutmamak gerekiyorGüven ve samimiyet yaratır
Beden YönüBedenin yönü karşınızdaki kişiye doğru olmalıSamimiyet hissi uyandırır
El SıkışmaElinizin ne çok sert ne de çok yumuşak olmamasına dikkat edinKendine güvenen ve nazik bir imaj çizer
Dil Tonuİletişimde olduğunuz kişiyle aynı ses tonunu ve frekansı yakalamalısınızRahat ve yakın hissiyatı sağlar
Not AlınmasıÖnemli olarak algıladığınız konularda not alınmalıKarşı tarafa sözlerine değer verildiği hissi verir
Bacak HareketleriBacaklarınız ve ellerinizi biraz açık tutunKapalı ve önemsiz bir imaj oluşturmamak için
Beden Dilinin Rolüİletişimde %55 - %60 oranını belirlerİletişimin kalitesini ve etkileyiciliğini arttırır

Tüm insanlığın kabul ettiği ortak bir dil var, beden dili. İnsanlar konuşarak birbirleriyle anlaşmaya başlamadan önce yüzyıllarca beden dili ile iletişime geçmeye çalışmıştır. 

Belirli jest ve mimiklerle karşı tarafa duygu ve düşüncelerini anlatmaya çabalamış ve ihtiyaçlarını başka insanlarla paylaşmışlardır.

Bireyler arasında etkin iletişimde belirleyici faktörü olan ve doğru kullanıldığında insanı kanatları altına alan bu iletişim aracı, bir bakıma insan ilişkilerimizin temelini oluşturuyor. 

Müzakereler, işe alım süreçleri, toplantılar ve satış görüşmelerinde beden diliniz ile karşı tarafa iyi bir imaj bırakmak bu dili en etkin şekilde kullanmaktan geçiyor.

Beden Dili Ve Hayatımızdaki Yeri

İnsanlar iletişimini 3 ayrı yolla gerçekleştirirler; sözlü, yazılı ve sözsüz yani beden dili ile. Yüzeysel bakıldığında sözlü iletişim daha çok ön plana çıkıyor gibi görünebilir fakat araştırmalarda çıkan sonuçlar şaşırtıcı. 

Şöyle ki iletişimde kelime ve söz öbekleri %7, %10 oranında, ses ve konuşma %30, %35 oranında ve beden dili ise %55, 60.

Bazı insanlar vardır ki, ne söylerlerse söylesinler keyifle dinlenirler ve yanlarında zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız. Çünkü bu kişiler beden dili ile anlatımlarına jest ve mimiklerini katarak söylemlerini ilgi çekici hale getirirler. 

Araştırmalara göre birbirlerini tanımayan kişiler ilk iletişime girdikleri andan itibaren yaptıkları her hareket bilinçaltına işlenir ve 30 saniye içinde beyin karşı tarafı otomatik olarak konumlandırır. 

Dünyanın en zeki insanı bile olsanız eğer beden dili denilen kavramı yanlış kullanıyorsanız, sosyal çevrenizde etkin bir role bürünemez ve insanlar tarafından alt kulvarlarda görülürsünüz. 

Her ne kadar yanlış olsa da insanlar kitapları kapaklarına göre değerlendirirler. Eğer siz de beden dili konusunda kendinizi yetersiz hissediyorsanız iyi bir eğitim ve uygulamayla 

Beden Dilini Dikkatli Kullanmak

İşe duruşunuzu düzeltme ile başlayın. Sırtınız her zaman dik durmalı ve bu diklik çok belirgin değil kendinizi rahat hissedeceğiniz düzeyde olmalı. Aksi takdirde karşı tarafa kasıntı bir hava verirsiniz. 

Bedeninizin yönünü karşınızda ki insana göre ayarlayın bu karşınızdaki insanda size karşı samimiyet duygusu uyandırır. Bacaklarınızı ve ellerinizi biraz açık tutun, karşı tarafa kapalı bir insan izlenimi vermeyin. 

Karşınızdaki insanla konuşurken hafif öne eğilin, bu ona bilinçaltında değer verdiğinizi hissettirecektir. Çok abartmadan taklit edici bir beden dili kullanın. Çünkü insanlar kendilerine benzeyen insanlara yakınlık duyarlar. 

İş Görüşmelerinde Karşınızdakini Etkileyin

İş görüşmelerinde beden dili kullanımı çok önemlidir. Sürekli saçınızla veya bir şeyle uğraşmayın. Bu durum negatif bir görüntü yaratır ve sizin gergin olduğunuz hissini uyandırır.

Beden dili ile etkileşimde ellerinizi kullanmak en önemli olgudur. Konuşma size geçtiğinde kullanmaya ve karşı tarafın dikkatini dağıtacak şekilde oynatmamaya dikkat edin. 

İlk el sıkışma ölü gibi cansız ve demir gibi de sert olmamalı. Kendine güvenen ama bir taraftan nazik bir el sıkış tekniğiniz olsun.

Gülümsemeyi ve göz temasını da eksik etmeyin ancak göz temasını aşırı tutmak ve aralarda gözünüzü kaçırmamak karşı tarafı rahatsız edecek durumda olmamalıdır. 

beden dili kullanımında bir diğer önemli faktör, iletişimde olduğunuz insanla aynı ses tonu ve frekansı yakalamaktır. bunu sağladığınızda kendini rahatsız hissetmeyecektir ve daha fazla yakınlık duyacaktır. 

Eğer bir iş görüşmesinde iseniz ufak notlar alın. Bu iletişimde olduğunuz kişide onun sözlerine değer verdiğiniz hissini uyandıracaktır. 

Her türlü görüşme, mülakat ve iletişim sürecinde mesajlarınızı güçlü bir şekilde iletmek ve avantaj kazanmak istiyorsanız beden dili denilen bu kavramı çok etkin kullanmanız gerekiyor. 

Konu hakkında daha çok şey öğrenmek için online eğitimler alabilirsiniz. Ücretsiz alabileceğiniz Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili ve Doğru ve Etkili Konuşmanın Temelleri eğitimlerinin size büyük faydası olur.

Duruş, Her zaman dik durmalı ancak çok belirgin değil, Güvenilir ve rahat bir hava yansıtır, Jest ve Mimikler, Konuşma boyunca belirli jest ve mimikler kullanılmalı, Konuşmayı daha etkileyici ve ilgi çekici hale getirir, Ellerin Kullanımı, Konuşma boyunca eller hareketlendirilmemeli, Gergin bir durum yaratmamalı ve karşı tarafın dikkatini dağıtmamalı, Göz Teması, Göz temasını aşırı tutmamak gerekiyor, Güven ve samimiyet yaratır, Beden Yönü, Bedenin yönü karşınızdaki kişiye doğru olmalı, Samimiyet hissi uyandırır, El Sıkışma, Elinizin ne çok sert ne de çok yumuşak olmamasına dikkat edin, Kendine güvenen ve nazik bir imaj çizer, Dil Tonu, İletişimde olduğunuz kişiyle aynı ses tonunu ve frekansı yakalamalısınız, Rahat ve yakın hissiyatı sağlar, Not Alınması, Önemli olarak algıladığınız konularda not alınmalı, Karşı tarafa sözlerine değer verildiği hissi verir, Bacak Hareketleri, Bacaklarınız ve ellerinizi biraz açık tutun, Kapalı ve önemsiz bir imaj oluşturmamak için, Beden Dilinin Rolü, İletişimde %55 - %60 oranını belirler, İletişimin kalitesini ve etkileyiciliğini arttırır
beden dili iletişim etkili iletişim online eğitimler beden
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.