AnasayfaBlogBaşarısız Liderlerin En Çok Yaptığı Hatalar
Liderlik

Başarısız Liderlerin En Çok Yaptığı Hatalar

09 Ağustos 2016
Pencereden gelen doğal ışıkla aydınlanan ahşap bir masanın etrafında oturan bir grup insan. Açık yeşil gömlekli bir adam sol elinde bir kürdan tutuyor ve solunda kırmızı bir kupa oturuyor. Onun önünde bir dizüstü bilgisayar, sağındaki kişinin önünde ise beyaz bir kupa var. Arkalarında bir saksı bitkisi ve dizüstü bilgisayarın sağında üzerinde beyaz bir daire olan sarı bir kutu bulunmaktadır. Kupanın yanında açık kırmızı bir kitap ve arka planda bir dizüstü bilgisayarın yakın çekimi var.
HataAçıklamaSonuç
Detayları organize edememekBir liderin tüm detayları bilmesi ve onları etkili bir şekilde organize etmesi gereklidir.Etkili bir organizasyon yeteneği olmayan bir lider başarısız olabilir.
Basit işleri yapmama isteğiGerçek liderler durum gerektirdiğinde her türlü işi yapabilirler.Bu tür bir hata liderin astlarından alacağı saygıyı azaltabilir ve verimsizliğe neden olabilir.
Bilgiye dayalı maaş beklentisiŞirketler çalışanlara iş performanslarına göre, bildikleri bilgilere dayanarak değil, maaş öder.Bu durum iş motivasyonunu düşürebilir ve olası başarısızlıklara yol açar.
Rekabet korkusuYetenekli bir lider astlarının kendi pozisyonlarını üstlenebileceğinden korkmamalıdır.Bu korku eğer elde tutulursa liderin kendi sonunu getirebilir.
Hayal gücü eksikliğiHayal gücü olmayan bir lider acil durumlara yetişemez ve etkili planlar yapamaz.Bu hata liderin stratejik düşünme ve problem çözme yeteneklerini sınırlar.
VefasızlıkGüvenilir olmayan ve sadık olmayan bir lider liderliğini sürdüremez.Bu tür bir hata liderin itibarını zedeler ve astları arasında güvensizliğe neden olabilir.
Otorite vurgusuEtkili bir lider astlarını cesaretlendirerek liderlik yapar.Bu yanlış yaklaşım astlar arasında korku ve stres yaratır ve olumsuz bir çalışma ortamı oluşturabilir.
Makam vurgusuBir liderin saygı kazanmak için unvana ihtiyacı yoktur.Bu tür bir hata astlarda özgüven eksikliği ve değersizlik hissi yaratabilir.
Zaman YönetimiEtkili liderler zamanı etkili bir şekilde yönetebilirler.Etkili bir zaman yönetimi olmayan bir lider projeleri zamanında tamamlayamaz ve verimi düşürebilir.
İş Delege EtmemeBir lider, astlarına işleri delege etme becerisine sahip olmalıdır.Eğer bir lider işleri delege etme yeteneğinden yoksunsa, bu durum iş başarı oranını düşürür ve hızını yavaşlatır.

Şimdiye kadar ik uzmanlarının, satış yöneticilerinin ve diğer üst düzey yöneticilerin hatalarıyla ilgili birçok yazı yazdım. Şimdi ise liderlerin hatalarından bahsedelim. Liderlerin ne yapması gerektiği konusundan daha önce Linkedin profilimde küçük bir yazıya yer vermiştim. Ama bu yazıda ne yapmamaları ile ilgili maddelerden bahsedeceğiz. Çünkü ne yapılmaması gerektiğini bilmek ne yapılması gerektiğini bilmek kadar önemlidir.

Başarısızlığın nedenleri.

Detayları organize edememek.

Etkili liderlik detayları organize etme ve onlarda ustalaşma yeteneğini gerektirir. Bir insan, lider olsun ya da olmasın planlarını değiştirmek için "çok meşgul" olduğunu belli ediyorsa o zaman yetersizliğini kabul ediyordur. Başarılı bir lider pozisyonuna bağlı olan bütün detayları bilmeli. Bu tabii ki de onun yardımcılarına detayları havale etme yeteneğini de içermeli. Ayrıca iyi bir lider etkili zaman yönetimi yapabilmelidir.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Basit işleri yapmama isteği.

Gerçek liderler durum gerçekleştiğinde başkalarından isteyecekleri herhangi bir işi gerçekleştirebilirler. "Aramızdaki en iyisi hepimizin kölesidir" cümlesi bütün liderlerin gözlemlediği ve saygı duyduğu bir gerçektir.

Ne yaptığına değil, ne bildiğine göre maaş beklentisi içinde olmak.

Şirketler insanlara bildikleri için para ödemiyor. Onlara iş yaptıkları için para ödüyor.



Rekabet korkusu.

Astlarından birinin onun yerini alacağından korkan bir lider pratik olarak o korkunun başına geleceğini biliyordur. Yetenekli bir lider pozisyonunun herhangi bir detayını astlarına devreder ve onları eğitir. Sadece bu şekilde bir lider kendini çoğaltabilir ve birçok yerde olmaya hazırlayabilir ve bir seferde birçok şeye odaklanabilir. Etkili bir lider işinin bilgeliği ve kişiliğinin çekiciliği ile diğerlerinin etkinliğini arttırabilir ve onun yardımı olmadan yapamayacaklarını daha fazla ve daha iyi hizmeti vermelerine öncülük edebilir.

Hayal gücü eksikliği.

Hayal gücü olmadan bir lider acil durumlara yetişemez ve takipçilerine etkili bir şekilde rehberlik edebileceği planları yaratamaz. Astlar taşkın bir lidere saygı duymaz. Daha da fazlası çeşitli formlardaki herhangi bir aşırılık o işi yapmaktan keyif alan insanların canlılığını ve sağlamlığını öldürür. Bu aslında listenin sonunda olmalıydı.

Güvenine ve iş arkadaşlarına, üstlerine ve astlarına sadık olmayan bir lider liderliğini sürdüremez. Vefasızlık birini dünyanın bir tozu olarak işaretler ve hak ettiği gibi o kişiyi küçük görür. Vefa eksikliği hayatın her yürüyüşünde başarısızlığın en büyük nedenlerinden biridir.

Otorite vurgusu.

Etkili bir lider cesaretlendirerek liderlik yapar; astlarının kalbine korku yerleştirerek değil. Astlarını otoritesi ile etkilemek isteyen bir lider liderlik kategorisinde ZORBALIK yapar. Eğer bir lider GERÇEK BİR LİDERSE o zaman bu gerçeği kendi tutumu; sempatisi, anlayışı, adaleti ve işi olduğunu bildiği gerçeğini göstermesi hariç göstermeye ihtiyaç duymayacaktır.

Makam vurgusu.

Bir liderin astlarının saygısını kazanmaları için unvana ihtiyacı yoktur. Unvanını genel olarak çok fazla vurgulayan bir insanın vurgulayacağı çok az şey vardır. Gerçek liderlerin ofisinin kapıları her zaman girmek isteyen için açıktır ve onun çalışanları formaliteden gösterişten uzaktır. Bunlar liderlikte başarısızlığın en bilinen nedenleri arasındadır. Bu hataların herhangi biri başarısızlığa yol açabilir. Eğer liderliği arzuluyorsanız dikkatli bir şekilde listeleyi inceleyin ve bu hatalardan kaçındığınızdan emin olun.

Yukarıdaki metinde, liderliğin başarısızlıkla sonuçlanan bilinen nedenleri incelenmiştir. Bu nedenler arasında detayları organize edememe, basit işleri yapmama isteği, maaş beklentisinin iş performansı yerine bilgiye dayanması, rekabetten korkmak, hayal gücü eksikliği, vefasızlık, gereğinden fazla otorite ve makam vurgusu yer almakta. Bu hataların bilincinde olan ve bu tür hatalardan kaçınan bir lider başarıya daha kolay ulaşabilir. Bu konuda daha fazla bilgi ve deneyim kazanınmak için liderlik ve girişimcilik eğitimi semineri katılımı da faydalı olabilir.

Detayları organize edememek, Bir liderin tüm detayları bilmesi ve onları etkili bir şekilde organize etmesi gereklidir, Etkili bir organizasyon yeteneği olmayan bir lider başarısız olabilir, Basit işleri yapmama isteği, Gerçek liderler durum gerektirdiğinde her türlü işi yapabilirler, Bu tür bir hata liderin astlarından alacağı saygıyı azaltabilir ve verimsizliğe neden olabilir, Bilgiye dayalı maaş beklentisi, Şirketler çalışanlara iş performanslarına göre, bildikleri bilgilere dayanarak değil, maaş öder, Bu durum iş motivasyonunu düşürebilir ve olası başarısızlıklara yol açar, Rekabet korkusu, Yetenekli bir lider astlarının kendi pozisyonlarını üstlenebileceğinden korkmamalıdır, Bu korku eğer elde tutulursa liderin kendi sonunu getirebilir, Hayal gücü eksikliği, Hayal gücü olmayan bir lider acil durumlara yetişemez ve etkili planlar yapamaz, Bu hata liderin stratejik düşünme ve problem çözme yeteneklerini sınırlar, Vefasızlık, Güvenilir olmayan ve sadık olmayan bir lider liderliğini sürdüremez, Bu tür bir hata liderin itibarını zedeler ve astları arasında güvensizliğe neden olabilir, Otorite vurgusu, Etkili bir lider astlarını cesaretlendirerek liderlik yapar, Bu yanlış yaklaşım astlar arasında korku ve stres yaratır ve olumsuz bir çalışma ortamı oluşturabilir, Makam vurgusu, Bir liderin saygı kazanmak için unvana ihtiyacı yoktur, Bu tür bir hata astlarda özgüven eksikliği ve değersizlik hissi yaratabilir, Zaman Yönetimi, Etkili liderler zamanı etkili bir şekilde yönetebilirler, Etkili bir zaman yönetimi olmayan bir lider projeleri zamanında tamamlayamaz ve verimi düşürebilir, İş Delege Etmeme, Bir lider, astlarına işleri delege etme becerisine sahip olmalıdır, Eğer bir lider işleri delege etme yeteneğinden yoksunsa, bu durum iş başarı oranını düşürür ve hızını yavaşlatır
başarısız liderlerbaşarısızlık maddeleri lider hata liderlerin başarısızlıkları liderlerin hataları lider özellikleri
Bu görüntüde siyah beyaz bir elbise giyen bir kadın görülüyor. Kadın iyi aydınlatılmış bir alanda ayakta durmakta ve vücudu kameraya doğru bakmaktadır. Elleri belinin önünde hafifçe kavuşturulmuş. Yüzünde nazik bir gülümsemeyle yana bakıyor gibi görünüyor. Siyah elbisesinin üst yarısı beyaz desenli, alt yarısı ise düz siyahtır. Elbisenin V yakası ve bileklerine kadar uzanan uzun kolları vardır. Saçları düzgün bir topuzla geriye doğru toplanmış ve bir çift küçük siyah küpe takıyor. Kıyafetinin içinde zarif ve kendinden emin görünüyor.
Sinem Eralkan
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. İş hayatı, liderlik, mülakat bilgileri, cv oluşturma gibi birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.