AnasayfaBlogBaşarı İmkânsız Değildir
Başarı

Başarı İmkânsız Değildir

25 Nisan 2019
Bir grup insan bir grafiğin üzerinden atlarken görülüyor. Görüntünün ana odağı, sırtı kameraya dönük bir şekilde havada zıplayan bir adam siluetidir. Kollarını açmış ve bacaklarını zıplamanın ortasında bükmüştür. Adamın solunda, yine zıplamanın ortasında, kollarını ve bacaklarını açmış bir kadın yer alıyor. Arkalarında çok sayıda penceresi olan yüksek bir bina var. Güneş pencerelerden parlayarak figürleri aydınlatıyor. Grafiğin sağında, güneşin içinden parladığı bir grup bina yer alıyor. Görüntüdeki renkler siyah, gri ve beyaz tonlarıyla koyu. Gökyüzü açık gridir ve parlak sarı bir güneş vardır. Figürler grafiğin üzerinden atlarken sahne bir enerji ve heyecan hissi uyandırıyor.
YolAçıklamaÖrnek/Tavsiye
Kendini TanımaKendinizin farkında olmak, özgüveninizi ve motivasyonunuzu artırır.Davranışlarınızı, yeteneklerinizi ve tepkilerinizi sürekli izleyin
Özgüvenİçinde bulunduğunuz durum ne olursa olsun cesaretinizi kaybetmemek önemlidir.Her zaman 'ben yaparım' demeleri kendinize olan inancınızı artırır.
Ekip ÇalışmasıEkip çalışması üretkenliği ve iletişimi artırır, farklı görüşleri bir araya getirir.Erhan DİNCER ve Dr. Cihan Önen'in 'Sağlık Çalışanları ve Ekip Hizmeti' kitabını okuyabilirsiniz.
Planlı OlmakPlanlı olmak, hedeflerinizi daha net ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olur.Yapılacaklar listenizi her zaman hazırlayın
Mükemmeliyetçi OlmamakHer zaman en iyi olmayı hedeflemek yerine, hatalarınızdan ders çıkarın.Her şeyin en iyisini yapmak zorunda değilsiniz, hata yapmak da normaldir.
HedeflerBaşarılı kişilerin hedefleri vardır ve bu hedeflere odaklanırlar.Kendinize kısa ve uzun vadeli hedefler belirleyin.
MerakBaşarılı insanlar sürekli öğrenmeye açık ve araştırmacıdırlar.Bilinmeyene merak duyarak yeni şeyler öğrenmeye çalışın.
Hata Yapmaktan KorkmamakBaşarılı kişiler, hatalarından ders çıkararak ilerlerler.Hatalarınızı kabul edin ve onlardan ders çıkarın.
Bahane BulmamakBaşarılı kişiler sorumluluk alır ve mazeret üretmezler.Başarısızlık durumunda mazeret üretmek yerine çözüm arayın.
ÇalışmakBaşarıya ulaşmak için gereken çabayı ve emeği göstermek gerekir.Başarıya ulaşmak için çaba ve emek harcamanın önemini unutmayın.

Başarı... Herkesin dilediği ve varmak istediği nokta. Peki herkes başarılı olabilir mi? Evet, azimle çalışan, başarıyı gerçekten isteyen, bu doğrultuda her türlü fedakârlığı yapan herkes başarılı olabilir.

Başarı göreceli bir kavramdır. Kimine göre mutluluğu yakalamak, kimine göre kariyerinde yüksek mevkilere gelmek, kimine göre zengin olmak... Başarılı olmanın yolları Ben Sweetland'ın dediği gibi "Başarı bir yolculuktur, bir varış noktası değil." Bu yolculukta başarıya ulaşabilmeniz için yapabileceklerinizi aşağıda sıraladık.

Bu basamakları teker teker çıkarsanız, Başarı yolcuğunuzda büyük bir yol almış olursunuz.

Başarılı Olmanın Yolları Neler?

Kendini tanıma, özgüven, ekip çalışması, planlı olmak.

Kendini Tanıma

Başarının ilk ve altın kuralıdır. Peki siz ne kadar kendinizi tanıyorsunuz? Bu ben miyim? Ben böyle bir insan değildim? Dediğiniz zamanlar oluyor mu hiç? Eğer cevabınız evetse siz de yeterince kendinizi tanımıyorsunuz demektir. Kendini tanıma, insanların artısıyla eksisiyle nasıl biri olduğunu, yeteneklerini, alışkanlıklarını ve daha birçok noktasını keşfetmesidir. Başarıya giden yol kendini tanımaktan geçer. Kendinizi tanımanız özgüveninizi ve motivasyonunuzu artırır, sorunlarınıza daha doğru çözümler bulmanızı sağlar. Davranışlarınızı, yeteneklerinizi ve tepkilerinizi izleyin. Daha sonra çevrenizdeki insanları izleyin çünkü kendi özelliklerinizi, davranışlarınızı, alışkanlıklarınızı en iyi başkasında gördüğünüzde tanırsınız.

Özgüven

Topluluk önünde konuşmaktan mı çekiniyorsunuz? Aldığınız kararları sürekli birilerine mi danışıyorsunuz? Cevabınız evetse, biraz özgüven eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Bu konuda başarılı bir öğrencilik hayatı geçiren Hafzullah Yılmaz'ın düşüncelerine yer vermek istiyorum. Hafzullah Yılmaz: Hemen hemen herkes kendine göre başarılı olma yolunda bir şeyler yapmaya çalışır. İnsan, beynine bunu yapamam dediğinde, beyin bunun imkânsız olduğu üzerine bir takım düşünceler üretmeye çalışır. Ancak bunu yaparım dediğinizde, beyniniz o işin nasıl yapılacağı konusunda fikirler üretmeye başlar. Yani anlayacağınız başarı yolculuğunda özgüven önemli bir basamaktır.

Başarının Formülü: Ekip Çalışması

Ekip çalışmasında farklı disiplinler, farklı yetenekler, farklı görüşler biraraya geldiğinden çalışmalar daha etkili, daha verimli ve daha başarılı olur. Üyelerin birbirini tamamladığı ve farklı fikirlerin ortaya atılıp ortak bir kararın alındığı bir ekip çalışması elbetteki başarılı olacaktır. İşte bu noktada size çok güzel bir eser tavsiye ediyorum. Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Görevlisi Erhan DİNCER ve Dr. Öğretim Üyesi Cihan Önen hocalarımızın yazdığı benim de çok beğendiğim ve bir çırpıda okuduğum "Sağlık Çalışanları ve Ekip Hizmeti" adlı güzel kitabını okuyarak kendinize çok şey katabilirsiniz. Bu kitapta ekip çalışmasının faydaları şu şekilde yer alıyor: "Çalışma hayatında iletişimi ve üretkenliği artırmak, para tasarrufu sağlamak, farklı ve özel işler yapmak, kaliteli ürünler elde etmek, kaynakları daha doğru kullanmak için ekip çalışması yapılmalıdır. Çalışanların bağlılığını artırmak, onları motive etmek, çalışanların yetenek ve performanslarını artırmak, bilgi ve tecrübe paylaşımı sağlamak için ekip çalışması zorunludur."

Planlı Olmak

Yapacağınız her işin öncesinden planını hazırlarsanız, bilinçaltınız buna odaklanır ve bu işleri gerçekleştirmek sizler için daha kolay olur. Bu yüzden her çalışmanızdan önce yapılacaklar listesi hazırlamanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Mükemmeliyetçi Olmamak

Her şeyde en iyi olmak zorunda değilsiniz. Hatalarınız ve eksikleriniz olabilir. Mükemmeliyetçi olmak çeşitli ruhsal sorunlara sebep olabilmektedir. Ayrıca bireyin yaptığı işlerden tatmin olmaması kişiyi yıpratır ve strese sürükler. Her şeyin en iyisi isteyebilirsiniz ancak bunlar hata yapmadan mümkün değildir. Başarılı İnsanların özellikleri Başarılı olmak istiyorsanız, başarılı insanların öykülerini okumanız sizin için faydalı olacaktır. Başarılı insanların birçok ortak özelliği bulunmakta. İşte bu özellikler...

  • Hedefleri vardır ve hedeflerini gerçekleştirmek için çok çalışırlar.

  • Kendilerini tanırlar ve kendilerine güvenirler.

  • Meraklıdırlar ve araştırmayı severler.

  • Hata yapmaktan korkmazlar, pes etmezler.

  • Başkalarına yardım etmeyi severler.

  • Yaratıcı ve kararlıdırlar.

  • Fikirleri hakkında daima konuşurlar.

  • Bahane bulmazlar.

  • Başarılı olmak için çalışmanın gerekli olduğunun bilincindedirler.

Başarılı insanların hikayelerini okumanız size birçok konuda ilham olacaktır.

Başarıya Engel Durumlar Neler?

Mehmet Yağan: Başarıyı engelleyen birçok durum vardır. Bu durumlar sadece maddi sıkıntılarla sınırlı değildir. Bunun dışında bireylerin aşırı stresli olması, yeme bozukluğu, uyku bozuklukları, çevre şartları, çalışma koşulları, kendini herkese beğendirme çabası içinde olunması, bazı durumlarda hayır diyememesi, geçmişe takılı kalması vb. birçok durum başarıyı engeller. Bu açıdan başarıya giden en temel yollar çok çalışmak, özgüven sahibi olmak ve uygun yaşam koşulları yaşamak söylenebilir. Başarılı olmak için sadece başarıyı istemek yetmez. Başarı uğruna her türlü fedakârlığı yapmak, büyük bir azimle çalışmak gerekir. Göreceksiniz ki bu azim ve uğraşlar sonunda çok güzel başarılar elde edeceksiniz.

Kendini Tanıma, Kendinizin farkında olmak, özgüveninizi ve motivasyonunuzu artırır, Davranışlarınızı, yeteneklerinizi ve tepkilerinizi sürekli izleyin, Özgüven, İçinde bulunduğunuz durum ne olursa olsun cesaretinizi kaybetmemek önemlidir, Her zaman 'ben yaparım' demeleri kendinize olan inancınızı artırır, Ekip Çalışması, Ekip çalışması üretkenliği ve iletişimi artırır, farklı görüşleri bir araya getirir, Erhan DİNCER ve Dr Cihan Önen'in 'Sağlık Çalışanları ve Ekip Hizmeti' kitabını okuyabilirsiniz, Planlı Olmak, Planlı olmak, hedeflerinizi daha net ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olur, Yapılacaklar listenizi her zaman hazırlayın, Mükemmeliyetçi Olmamak, Her zaman en iyi olmayı hedeflemek yerine, hatalarınızdan ders çıkarın, Her şeyin en iyisini yapmak zorunda değilsiniz, hata yapmak da normaldir, Hedefler, Başarılı kişilerin hedefleri vardır ve bu hedeflere odaklanırlar, Kendinize kısa ve uzun vadeli hedefler belirleyin, Merak, Başarılı insanlar sürekli öğrenmeye açık ve araştırmacıdırlar, Bilinmeyene merak duyarak yeni şeyler öğrenmeye çalışın, Hata Yapmaktan Korkmamak, Başarılı kişiler, hatalarından ders çıkararak ilerlerler, Hatalarınızı kabul edin ve onlardan ders çıkarın, Bahane Bulmamak, Başarılı kişiler sorumluluk alır ve mazeret üretmezler, Başarısızlık durumunda mazeret üretmek yerine çözüm arayın, Çalışmak, Başarıya ulaşmak için gereken çabayı ve emeği göstermek gerekir, Başarıya ulaşmak için çaba ve emek harcamanın önemini unutmayın
Başarı imkansızlıkbaşarılı insanlar ekip çalışması kişisel gelişim takım
Rüya Naz
Rüya Naz
Blog Yazarı

Bitlis Eren Üniversitesi Hemşirelik Bölümü mezunudur. İstanbul İşletme Enstitüsünden aldığı birçok sertifikası bulunmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.