AnasayfaBlogBakım Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Bakım Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

22 Mayıs 2021
Koruyucu baret ve koruyucu gözlük takmış iki kişi yan yana durmuş, birinin elinde tuttuğu beyaz bir kağıda dikkatle bakmaktadır. Erkek mavi bir gömlek ve kot pantolon, kadın ise sarı bir gömlek ve kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de elleri kâğıdın üzerindedir ve odaklanmış bir şekilde kâğıdı okumaktadırlar. Arka plan, üzerinde siyah beyaz bir inşaat işçisi resmi bulunan beyaz bir duvardır. Pencereden içeri süzülen güneş ışığı sahneye sıcak bir parlaklık veriyor.
Bakım Mühendisinin GörevleriBakım Mühendisine İhtiyaç Duyulan SektörlerBakım Mühendisi Maaşları
Bakım stratejileri geliştirir ve prosedürleri, yöntemleri tasarlarHavacılık ve OtomotivBaşlangıç maaşları yıllık 40.000 TL ile 45.000 TL arasında
Rutin bakım çalışmaları yapar ve ekipman arızalarına cevap verirElektronik ve bilişim mühendisliğiOrta seviye maaşlar yıllık 60.000 TL ile 65.000 TL arasında
Arıza problemlerini tespit eder.Nükleer MühendislikTecrübe kazanmış mühendis maaşı yıllık 80.000 TL’ye yükselebilir
Müşteri departmanları, müşteriler ve diğer mühendislik ve üretim ekibi ile iletişim halinde olurEnerji hizmetleriÖzel sektörde ve kamu alanında iş imkanları zengin
Sağlık ve güvenlik politikalarını ve prosedürlerini geliştirir.Petrol, gaz ve petrokimyaMaaşlar sektöre, kurumun büyüklüğüne, lokasyona ve mühendislik disiplinine bağlı olarak değişir
Kontrol bakım araçlarını, depoları ve donanımları gözlemlerAraştırma ajanslarıMühendislik kurslarında sponsorluk imkanı sunan işverenler hakkında bilgi sahibi olunmalı
Fabrika montaj hatlarında makineleri kontrol eder ve programlanabilir kontrolörler gibi uzman ekipmanlarla çalışmalarını yürütürSilahlı KuvvetlerDaha yüksek kazançlar elde etmek için daha fazla nitelik sahibi olmak şart
Bakım maliyetlerini izler ve kontrol ederKarayolu, demiryolu dahil ulaşım hizmetleriBaşarı ve deneyime bağlı olarak maaşlar yükselebilir
Acil durumlar, planlanmamış sorunlar ve onarımlar ile ilgilenirİmalat ve proses endüstrisiKurumları iyi araştırmak ve sektörde yaşanan gelişmelere ayak uydurmak önemli
Arıza durumlarında makine ve teçhizatın sürekli olarak örtülmesini sağlarlarBina bakım ve nakliye mühendisliği gibi kamu sektöründe fırsatlarBirçok bakım mühendisine ihtiyaç duyulur, maaşları sektöre, deneyime ve yeteneklere bağlıdır

Bu mühendislik dalı, tesisinin ön cephesinde yer almak ve tüm ekipman bakımını yapmak, sorumlu ve organize bir yaklaşım göstermek gerektiriyor. Bir bakım mühendisi olarak ekipman ve makinelerin sürekli ve düzenli çalışmasından bakım mühendisleri sorumludur. Bilgisayarlı sistemler aracılığı ile rutin bakımı denetler ve onarımları organize ederler. Ayrıca kontrol ve izleme cihazları ve zaman zaman bakım sırasında yardımcı olacak ürünlerin imalatında da yer alırlar.

Rolü gereği, imalat ve işleme endüstrilerinin etkinliği, gelişimi ve ilerlemesinde hayati önem taşırlar. Diğer profesyonellerle iş birliği içinde çalışarak, üretim tesislerini iyileştirir ve masraf yaratan arıza insidansını azaltırlar. Çalışan personelin ve üretim süreçlerinin genel güvenliğini geliştirmek üzere stratejiler geliştirirler. Oldukça çeşitli ve önemli roller üstlenmeleri nedeniyle çok sektörde bakım mühendislerine ihtiyaç duyulur.

Yazımızda bakım mühendisi nedir? Bakım mühendisi ne iş yapar? Bakım mühendisi olma şartları nelerdir? Sorularına sizler için yanıt aradık.

Bakım Mühendisi Nedir?

bakım mühendisi, bir kurumun tüm ekipmanının bakımını yapmaktan sorumlu olan kişidir. makinelerin sürekliliği, bakımı, bilgisayar programları ile entegre olarak çalışması bakım mühendisi sorumluluğundadır. bir bakım mühendisi olmak için aynı isimle zorunlu zorunlu bir eğitim yoktur. ancak birçok bakım mühendisi; Elektrik ve Elektronik mühendisliği, Üretim mühendisliği, Makine mühendisliği konularına hakim olmalıdır.

Çıraklıkla tesisatçısı ya da teknisyen olarak başlayarak, bakım mühendisi olarak çalışmalarına devam eden kişilere de rastlanmaktadır. Bunu yapmak için en önemli kriter tecrübedir. Genellikle kariyer yolunda hızlı bir şekilde ilerlemek için daha fazla nitelik sahibi olmanız gerekir. Kurumları iyi araştırmak önemlidir. Mühendislik kurslarında sponsorluk imkanı sunan işverenler hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Profesyonel bir kuruluş içinde öğrenci üyeliği almak, sektörde yaşanan gelişmelere ayak uydurmak ve iletişim kurmak için yararlı olabilir. İlgili kuruluşlar aracılığı ile alacağınız eğitimler mesleki olarak gelişmenizi sağlar. Bu kuruluşlar; Mühendislik ve Teknoloji Enstitüsü ve Makine Mühendisleri Enstitüsü’dür.

Bakım Mühendisi Ne İş Yapar?

Bu kurumun özellikle işleyişinde sürekliliği sağlamada rolü büyük olan bakım mühendisleri aşağıdaki görev ve sorumluluklara sahiptir.

  • Bakım stratejileri geliştirir ve prosedürleri, yöntemleri tasarlar

  • Rutin bakım çalışmaları yapar ve ekipman arızalarına cevap verir.

  • Arıza problemlerini tespit eder.

  • Yeni parçalar kullanıldıktan sonra ve mevcut ekipmanların doğru çalıştığından emin olur.

  • İşlerde kalite kontrol sürecini takip eder.

  • Müşteri departmanları, müşteriler ve diğer mühendislik ve üretim ekibi ile iletişim halinde olur.

  • Demirbaş, teçhizat ya da parçaların uzman tedarikini düzenler.

  • Kontrol bakım araçlarını, depoları ve donanımları gözlemler.

  • Bakım maliyetlerini izler ve kontrol eder.

  • Acil durumlar, planlanmamış sorunlar ve onarımlar ile ilgilenir.

  • Sağlık ve güvenlik politikalarını ve prosedürlerini geliştirir.

  • Fabrika montaj hatlarında makineleri kontrol eder ve programlanabilir kontrolörler gibi uzman ekipmanlarla çalışmalarını yürütür.

  • Kurulum ve devreye alma kılavuzlarına yardımcı olmak amacıyla bakım stratejileri yazar.

  • Arıza durumlarında makine ve teçhizatın sürekli olarak örtülmesini sağlarlar.

Bakım Mühendisi Maaşları

İmalat, proses ve inşaat endüstrisi bakım mühendisleri için oldukça geniş iş imkanı sunar. Kamu sektöründe, örnek olarak bina bakım ve nakliye mühendisliği gibi bazı fırsatlar da yer alabilirler. Bir bakım mühendisi için özel sektörde ve kamu alanında iş imkanlarının zengin olduğundan bahsedebiliriz. Genellikle; Havacılık ve otomotiv, Elektronik ve bilişim mühendisliği, Nükleer mühendisliği alanında enerji hizmetleri, Petrol, gaz ve petrokimya, Araştırma ajansları, Silahlı Kuvvetler ve Karayolu, demiryolu dahil ulaşım hizmetlerinde meslek mensuplarına ihtiyaç duyulur.

Bakım mühendisleri aldıkları eğitimin yanında bazı önemli mesleki niteliklere sahip olmalıdır. Bu durum maaşlarını da etkiler. Sektöre, kurumun büyüklüğüne, lokasyona ve mühendislik disiplinine bağlı olarak kazandıkları maaşlar önemli ölçüde değişiklik gösterse de, daha yüksek kazançlar elde etmeleri de mümkündür. Bakım mühendisi ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.

  • Bakım mühendisleri için başlangıç maaşları yaklaşık olarak yıllık 40.000 TL ile 45.000 TL arasında değişiklik gösterir.

  • Orta seviye maaşlar yıllık ortalama 60.000 TL ile 65.000 TL arasındadır.

  • Tecrübe kazanmış bir bakım mühendisinin maaşı yıllık 80.000 TL’ye yükselebilir.

Bakım Mühendisi Nasıl Olunur?

Bakım mühendisi, mühendislik fakültesinin ilgili bölümlerden birinden mezun olduktan sonra bakım mühendisi olarak iş arayışına başlayabilir. Bunun için önemli olan bakım mühendisliği bilgilerine sahip olmaktır. Yüksek lisans eğitimi alarak ta kıdemli mühendislerin rehberliğinde deneyim kazanma imkanı elde edebilirsiniz. Bu durum bakım stratejileri geliştirmenize ve pratik mühendislik ve problem çözme becerilerini öğrenmenize imkan tanır. Birçok kurum iş başında eğitim anlayışı ile ve kısa eğitim kursları imkanı tanır. Bu eğitimler, insan yönetimi gibi yumuşak becerilerin geliştirilmesi için yapılandırılmış eğitim programlarını içerir.

Kariyeriniz süresince geliştikçe, işverenler daha ileri nitelikler kazanmanız için yarı zamanlı çalışmanıza destek bile olabilir. Mühendislik Konseyi tarafından verilmekte olan mühendis statüsünü kazanmak için çalışmalara yürütmek isteyebilirsiniz. Bu statüyü kazanmakla birlikte daha yüksek kazanç potansiyeli ve daha iyi kariyer olanakları elde edebilirsiniz. Bir alanda başarılı olmanın ilk kriteri doğru teknik bilgilere sahip olmaktır. Bunun yanında bazı mesleki niteliklere de sahip olmanız beklenir. Bu nitelikler nelerdir, inceleyelim.

  • Bütçeleri yönetme becerisi göstermek.

  • İyi bir ekip lideri olmak ve tedarikçilerle bağlantı kurmak gerekeceği için işletme becerileri göstermek meslek grubunun olmazsa olmaz niteliklerindendir.

  • Bir dizi mühendislik fonksiyonunu ve prosedürünü anlama kapasitesine sahip olmak.

  • Başkalarına öncülük etme ve motive etme yeteneği göstermek.

  • Takım çalışması becerilerine sahip olmak diğer kurum çalışanları ile işbirliği içinde çalışmak ve her seviyedeki insanla iletişim kurabilmek.

  • Başkalarıyla müzakere etme ve ikna etme becerisine sahip olmak.

  • İyi tanı koyma ve problem çözme becerileri göstermek.

  • Baskı altındayken olumlu cevap verme becerisi göstermek.

  • İnsan yönetimi becerileri konusunda güçlü bir tavır sergilemek.

  • Analitik düşünme becerisine sahip olmalı, sayısal derslerle ilgili olmalıdır.

Bakım stratejileri geliştirir ve prosedürleri, yöntemleri tasarlar, Havacılık ve Otomotiv, Başlangıç maaşları yıllık 40000 TL ile 45000 TL arasında, Rutin bakım çalışmaları yapar ve ekipman arızalarına cevap verir, Elektronik ve bilişim mühendisliği, Orta seviye maaşlar yıllık 60000 TL ile 65000 TL arasında, Arıza problemlerini tespit eder, Nükleer Mühendislik, Tecrübe kazanmış mühendis maaşı yıllık 80000 TL’ye yükselebilir, Müşteri departmanları, müşteriler ve diğer mühendislik ve üretim ekibi ile iletişim halinde olur, Enerji hizmetleri, Özel sektörde ve kamu alanında iş imkanları zengin, Sağlık ve güvenlik politikalarını ve prosedürlerini geliştirir, Petrol, gaz ve petrokimya, Maaşlar sektöre, kurumun büyüklüğüne, lokasyona ve mühendislik disiplinine bağlı olarak değişir, Kontrol bakım araçlarını, depoları ve donanımları gözlemler, Araştırma ajansları, Mühendislik kurslarında sponsorluk imkanı sunan işverenler hakkında bilgi sahibi olunmalı, Fabrika montaj hatlarında makineleri kontrol eder ve programlanabilir kontrolörler gibi uzman ekipmanlarla çalışmalarını yürütür, Silahlı Kuvvetler, Daha yüksek kazançlar elde etmek için daha fazla nitelik sahibi olmak şart, Bakım maliyetlerini izler ve kontrol eder, Karayolu, demiryolu dahil ulaşım hizmetleri, Başarı ve deneyime bağlı olarak maaşlar yükselebilir, Acil durumlar, planlanmamış sorunlar ve onarımlar ile ilgilenir, İmalat ve proses endüstrisi, Kurumları iyi araştırmak ve sektörde yaşanan gelişmelere ayak uydurmak önemli, Arıza durumlarında makine ve teçhizatın sürekli olarak örtülmesini sağlarlar, Bina bakım ve nakliye mühendisliği gibi kamu sektöründe fırsatlar, Birçok bakım mühendisine ihtiyaç duyulur, maaşları sektöre, deneyime ve yeteneklere bağlıdır
bakım mühendisi ekipman bakım lisans yüksek lisans bakım mühendisi nedir bakım mühendisi ne iş yapar bakım mühendisi maaşları bakım mühendisi nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.