AnasayfaBlogAvukat Katibi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Avukat Katibi Nedir? Ne İş Yapar?

09 Aralık 2021
Takım elbiseli bir kişi, kalemle bir panoya yazı yazarken görülüyor. Kişi panoyu sol elinde tutmakta ve sağ eliyle bir kâğıt parçasına yazı yazmaktadır. Görüntünün odağı kişinin hafif bulanık olan koludur. Pano açık mavi renktedir ve kağıt beyazdır. Kişi takım elbise ceketinin altına beyaz bir gömlek giymiştir ve pantolonu koyu gri renktedir. Gözleri kâğıda odaklanmış ve yazdıklarına konsantre olmuş gibi görünüyor. Yüz ifadesi ciddi ve konsantre. Arka plan çoğunlukla odak dışı, ancak düz beyaz bir duvar gibi görünüyor.
KonuAçıklamaDetaylar
Avukat Katibi Nedir?Avukatın yardımcısı olarak davaları takip eder ve icra dosyalarını yürütür.Adliyeye giderek dava işleriyle ilgilenir. Avukatın sekreterlik, danışmanlık ve yardımcılık işlerini yerine getirir.
Eğitim GereksinimleriAvukat katibi olmak için genellikle Adalet Meslek Yüksekokulları tercih edilir.Lise mezunları da belirli sertifika programlarını takiben avukat katibi olabilir.
GörevlerAvukatın duruşma programını takip etme, evrakları düzenleme, dava dosyalarını takip etme gibi pek çok görevleri vardır.Ayrıca adliyeye giderek evrak ihalesi ve müvekkil ile avukat arasındaki görüşmeleri ayarlama görevi vardır.
Çalışma AlanlarıHukuk büroları, hukuk müşavirlikleri, özel işletmelerin hukuk servisleri ve icra takip servislerinde çalışabilir.Ayrıca baroda ve adliye teşkilatında iş bulabilirler.
Çalışma SaatleriGenellikle standart çalışma saatlerine sahip olurlar.Ancak bazı durumlarda uzun ve düzensiz saatlerde çalışabilirler.
Başlangıç MaaşlarıYıllık 40.000 TL ile 44.000 TL arasında değişir.Tecrübe ve yetenekler maaşları etkiler.
Kıdemli Avukat Katibi Maaşları Genellikle yıllık 80.000 ile 100.000 TL aralığında gelir elde ederler.Büyük işletmelerde ve büyük odalarda çalışıyorsa daha yüksek maaşlar kazanabilirler.
Üst Düzey Avukat KatibiAvukatların ücret pazarlıklarını yapar.Oldukça yüksek gelir elde edebilirler.
Avukat Katibi Olma Yoluİlgili lise ya da Adalet Meslek Yüksek Okulu mezunu olmak gerekmektedir.Sonrasında bir avukatın yanında staj yaparak avukat katibi olunabilir.
GelişimAvukat katibi olarak başarı sağlamak için iş takibinde iyi olmalı ve hukuk alanında kendini geliştirmeli.Hukuk alanındaki gelişmeleri yakından takip etmek önemlidir.

Bir avukatın katibi olarak bir kariyer planı yapmak istiyorsanız, mesleğin inceliklerini öğrendikten sonra keyifle çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Bir avukat katibi olarak çalışarak, avukat odalarının idare ve iş faaliyetlerini yürütmekten sorumlu olursunuz. Üstlendiğiniz rol, hem yasal bir uygulama olarak hem de bir işletme olarak bakıldığında bir bütünün parçası gibidir. Mahkeme prosedürlerine uygun davranmalı ve görgü kurallarına aşina olmalısınız. Mesleki niteliklerinizi geliştirmelisiniz. Kariyer planınız; zekâ, yasal bilgi ve güçlü kişilerarası becerilerin toplamına sahip olmanız gereken, zorlu fakat ödüllendirici bir rol olarak görülebilir.

Avukat katibi için kısaca avukatın sağ kolu tabiri kullanılabilir. Çünkü avukat katibi, birlikte çalışmakta olduğu avukata her davasında yardımcı olmak üzere çalışır. Yazımızda avukat katibi nedir? Avukat katibi ne iş yapar? Avukat katibi olması için hangi şartlar aranır? Sorularına yanıtlar aradık.

Avukat Katibi Nedir?

Avukat Kâtibi; avukatın aldığı davaları takip eder, icra dosyalarını yürütür, adliyeye giderek dava işleriyle ilgilenir ve avukatın yapacağı işlemlerde avukatın yardımcı olarak görev alır. Avukatın sekreterlik, danışmanlık ve yardımcılık işlerini yerine getirir. Avukat kâtibi olmak isteyen kişiler, genellikle üniversitelerin Adalet Meslek Yüksekokullarından mezun olur. Ancak üniversite mezunu olmayan avukat katiplerinde de rastlamak mümkündür. Lise mezunları kendilerine geliştirecek eğitimlere katılıp bazı sertifika programlarını tamamladıktan sonra bu alanda çalışmalar yürütebilir.

Avukat katibi olabilmek için gerekli eğitimi tamamlayan kişilerin, bir avukatın yanında avukat katibi olarak göreve başlaması yeterli olacaktır. Avukat katibinin bir avukat yanında ya da bir hukuk bürosunda işe başlaması ise işverenin inisiyatifinde olduğu görülür. Avukat katibi olarak başarılı bir kariyer planı çizmek istiyorsanız iş takibinde iyi olduğu kadar hukuk alanında kendini geliştirmeli, gelişmeleri yakından takip etmelisiniz.

Avukat Katibi Ne İş Yapar?

Avukat katipleri, yanlarında çalıştığı avukatların fazla olan iş yükünün hafifletmek için çalışırken, avukatı evrak ve takip işlerinden kurtarır. Avukatın en büyük yardımcısı olma görevini üstlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre avukatların yanlarında avukat katibi çalıştırmaya hakları vardır. Avukatlar, konuyla alakalı yasa gereği yanlarında kâtip çalıştırabilirler. Kâtipler, avukatların sağ kolu olma görevini üstlenir. Avukat kâtiplerinin yapmakla yükümlü olduğu bazı görev ve sorumluluklar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Avukatın duruşma programını takip eder.

  • Evrakları düzenler.

  • Davaların dosyalanmasını sağlar ve düzenli olarak takibini yapar.

  • Müvekkil ile avukat arasındaki görüşmeleri ayarlar.

  • Makbuz hazırlar ve bunları imzalatır.

  • Telefon, mail, faks gibi iletişim trafiğini yönetir.

  • Randevuları düzenler.

  • Adliyeden gelen davalarla alakalı tüm yazıları dosyalara aktarır.

  • Adliyeye giderek evrak işlerini yönetir.

  • Barodan kendisine verilen yetki belgesiyle adliyeden, icra dairelerinden evrakların kopyalarını alır.

Avukat Katibi Maaşları



Avukat Kâtipleri için çalışma alanı kısıtlı değildir. Avukatlık bürosunda, hukuk müşavirliğinde, özel işletmelerin hukuk servislerinde ve ayrıca icra takip servislerinde görev alabilirler. Bunun yanında baroda ve adliye teşkilatında iş bulma imkanına da sahiptirler. Aynı zamanda hukuk öğrenimi gören öğrenciler de iş süreçlerini öğrenmek, tecrübe kazanmak için bu tip bir işte çalışabilirler. Avukat katiplerinin çalışma saatleri genellikle standart çalışma saatleri olarak düzenlenir. Ancak örnek olarak, büyük bir vakanın hazırlanması gerektiği zamanlarda ve iş geliştirme etkinliklerinde, uzun ve düzensiz saatlerde çalışmaları gerekebilir. Avukat katiplerinin maaşları yaptıkları işe, çalıştıkları kuruma göre değişiklik gösterir. Avukat katibi maaşlarını inceleyelim.

  • Bir avukat katibinin başlangıç maaşları genellikle yıllık 40.000 TL ile 44.000 TL arasında değişiklik gösterir.

  • Birkaç yıllık tecrübeye sahip memurlar yıllık 46.000 TL ile 65.000 TL arasında bir maaş alabiliyor. 

  • Kıdemli memurların maaşları ise odaların büyüklüğüne ve gelirine bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle yıllık 80.000 ile 100.000 TL aralığında gelir elde ettikleri görülür.

Üst düzey avukatlar için ücret pazarlığı yapan bazı kıdemli katipler, oldukça yüksek gelir elde edebilirler. Bazı odalar ise doğrudan avukatların geliriyle ilgili bir bonus ödeme imkanları sunar. Maaşlar sorumluluk alma becerisi, yetenek ve tecrübe ile ilgilidir. Büyük işletmelerde avukatların katipliğinin yapan kişiler, büyük maaşlar kazanmaktadır.

Avukat Katibi Nasıl Olunur?

Avukat katibi olmak isteyenler öncelikle mesleğin nasıl bir eğitim gerektirdiğini araştırır. Avukat katibi olmak isteyen kişiler, liselerin ilgili bölümünden ya da üniversitelerin Adalet Yüksek Meslek Okulları’ndan mezun olmaları gerekmektedir. Bunun en önemli sebebi ise her ne kadar avukat katiplerinin görevi avukata yardımcı olmak olsa da; davalarında destek olup, evrak takip işlemlerinin yapılabilmesi için yeterli hukuk bilgisine sahip olmayı da gerektirir. Avukat katibi olabilmek için gerekli eğitimi tamamladıktan sonra, bir avukatın yanında avukat katibi olarak göreve başlayabilirsiniz. Avukat katibinin bir avukatın yanında ya da hukuk bürosunda işe başlamasına tamamen işveren karar verir.

avukat katibi mesleğinde başarılı olmak istiyorsanız, iş takibinde başarılı olduğunuz kadar hukuk alanında kendinizi geliştirmeniz gerekir. üniversitelerin ilgili bölümlerinden ya da liselerin ilgili bölümlerinden mezun olunabileceği gibi avukat katibi yetiştirmek için düzenlenen eğitim programlarına da katılabilirsiniz. bu eğitim programlarını tamamlayan en az lise mezunu adaylar avukat katibi olarak görev alabilir. eğitimin yanı sıra bazı mesleki yeterliliklere de sahip olmanız gerekir. i̇şverenler işe alım sırasında bu niteliklere oldukça dikkat eder. avukat katiplerinin sahip olması gereken nitelikler nelerdir?

  • Türkçe dil bilgisi kurallarına hakim olmalı ve iyi şekilde konuşma becerisi göstermelidir.

  • MS ofis programlarını iyi seviyede kullanmaları önemlidir.

  • Araştırmacı bir kişiliğe sahip olmaları, gelişmeleri yakından takip etmeleri mesleki özellikleri arasında yer alır.

  • Prosedürlere uygun olacak şekilde çalışmalar sergilemeli, dikkatli ve sabırlı olmalılar.

  • Başarılı bir takım oyuncusu olmak için uyum göstermelidir.

  • Çalıştığı kurumu ya da görevlerini yapmayı üstlendiği avukatı en iyi şekilde temsil etmelidir.

  • İyi derecede yabancı dil özellikle İngilizce bilen adaylar, büyük kurumlar tarafından oldukça ilgi görür.

  • Analitik düşünce becerisine sahip olmaları da önemlidir.

İlgili eğitim: Microsoft Office Eğitimi

Avukat Katibi Nedir?, Avukatın yardımcısı olarak davaları takip eder ve icra dosyalarını yürütür, Adliyeye giderek dava işleriyle ilgilenir Avukatın sekreterlik, danışmanlık ve yardımcılık işlerini yerine getirir, Eğitim Gereksinimleri, Avukat katibi olmak için genellikle Adalet Meslek Yüksekokulları tercih edilir, Lise mezunları da belirli sertifika programlarını takiben avukat katibi olabilir, Görevler, Avukatın duruşma programını takip etme, evrakları düzenleme, dava dosyalarını takip etme gibi pek çok görevleri vardır, Ayrıca adliyeye giderek evrak ihalesi ve müvekkil ile avukat arasındaki görüşmeleri ayarlama görevi vardır, Çalışma Alanları, Hukuk büroları, hukuk müşavirlikleri, özel işletmelerin hukuk servisleri ve icra takip servislerinde çalışabilir, Ayrıca baroda ve adliye teşkilatında iş bulabilirler, Çalışma Saatleri, Genellikle standart çalışma saatlerine sahip olurlar, Ancak bazı durumlarda uzun ve düzensiz saatlerde çalışabilirler, Başlangıç Maaşları, Yıllık 40000 TL ile 44000 TL arasında değişir, Tecrübe ve yetenekler maaşları etkiler, Kıdemli Avukat Katibi Maaşları,  Genellikle yıllık 80000 ile 100000 TL aralığında gelir elde ederler, Büyük işletmelerde ve büyük odalarda çalışıyorsa daha yüksek maaşlar kazanabilirler, Üst Düzey Avukat Katibi, Avukatların ücret pazarlıklarını yapar, Oldukça yüksek gelir elde edebilirler, Avukat Katibi Olma Yolu, İlgili lise ya da Adalet Meslek Yüksek Okulu mezunu olmak gerekmektedir, Sonrasında bir avukatın yanında staj yaparak avukat katibi olunabilir, Gelişim, Avukat katibi olarak başarı sağlamak için iş takibinde iyi olmalı ve hukuk alanında kendini geliştirmeli, Hukuk alanındaki gelişmeleri yakından takip etmek önemlidir
Avukat Katibi katip
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
İş kıyafeti giymiş ve kravat takmış bir adam telefonla konuşuyor. Odaklanmış ve profesyonel görünüyor. Kravatı açık pembe renktedir ve takım elbisesinin kumaşı siyahtır. Yakındaki bir cam yüzeyde ışık yansıması görülüyor. Arka planda bir dizüstü bilgisayar görülüyor ve bir el kalem tutmuş, bir kağıda yazı yazarken görülüyor. Ön planda beyaz bir yüzey, arka planda bir telefonun yakın çekimi, bulanık. Takım elbiseli adam derin bir konsantrasyon içinde telefonla konuşuyor gibi görünüyor.
Meslekler

Hukuk Fakültesi ve Avukatlık

05 Kasım 2019
Bir kadın masa başında bir sandalyede oturmuş, önündeki dizüstü bilgisayara dikkatle bakıyor. Kadının üzerinde renkli bir gömlek var ve dizüstü bilgisayarın ekranı odanın ışığını yansıtıyor. Dizüstü bilgisayarın sağında bir tablet, kadının sağında ise siyah ve turuncu bir nesne var. Görüntü biraz bulanık, ancak arka planda masanın üzerinde bir tür nesne var gibi görünüyor. Kadın önündeki dizüstü bilgisayara odaklanmış ve bir şeyler yazıyor.
Meslekler

Başkatip Nedir? Ne İş Yapar?

18 Mart 2021
Bu resim beyaz metinli altın bir terazinin yakın çekimini göstermektedir. Terazinin sol tarafında, ucunda küçük bir halka olan bir ip bulunmaktadır. Terazinin sağ tarafında, ipe bağlı gibi görünen benzer malzemeden bir ip bulunmaktadır. Terazinin ortasında detaylı bir kadın heykeli yer almaktadır. Ölçeğin üzerinde, tepesinden büyük bir ip sarkan bir salıncağın yakın çekimi yer almaktadır. Arka plan açık gri renkte olup, diğer renklerin küçük lekeleri etrafa dağılmıştır. Hem kantar hem de ip, görüntünün genel güzelliğine katkıda bulunan parıltılı bir parlaklığa sahiptir.
Meslekler

Mübaşir Nedir? Ne İş Yapar?

06 Mayıs 2021