AnasayfaBlogAilelerin LGS Hazırlığı
Eğitim

Ailelerin LGS Hazırlığı

11 Temmuz 2019
Bir kadın yüksek yakalı ve tam boy kollu parlak pembe bir ceket giyiyor. Ceketin boynunda tek düğme var ve kalçalarına kadar uzanıyor. Düz bir arka planın önünde durmakta, elleri iki yanında ve yana bakmaktadır. Saçları koyu kahverengi ve geriye doğru toplanmış, küçük, yuvarlak küpeler takıyor. Ceket hafif bir kumaştan yapılmış ve üzerinde küçük, beyaz noktalardan oluşan ince bir desen var. Işık kumaşı yakalıyor ve güzel bir parlaklık yaratıyor. Kadının yüzü çoğunlukla kameradan gizlenmiş, ancak gözleri ceketin yakasının üzerinden görülebiliyor. Hafif bir gülümsemeyle kameradan uzağa bakıyor, ifadesi memnuniyet ve huzur hissi veriyor.
KonuAçıklamaTavsiye
LGS Nedir?Liseye Geçiş Sınavı, öğrencilerin kaliteli liselere girebilme şansını sağlar.Öğrencinin kendi isteği olmalı, aksi taktirde başarılı olmaları zor olacaktır.
Sınav HazırlığıSınav hazırlığı sürecinde öğrenci, ebeveyn ve öğretmen üçgeninde bir işbirliği olmalı.En büyük sorumluluk öğrenciye düşer, bu yüzden onlarda hissetmeleri gereken duygu motivasyon olmalıdır.
Ailelerin RolüAileler, LGS sürecinde çocuklarına destek olmalı ancak öğretmen veya arkadaş rolünü üstlenmemelidir.Aileler çocuklarının psikolojik durumunu göz önünde bulundurmalı ve sınavın onlar için stres kaynağı olmamasını sağlamalıdır.
Anne Babaların TavsiyeleriPedagoglar, anne babaların çocuklarıyla arkadaş olmamaları ve sınav sürecinde öğretmenlik yapmamaları konusunda uyarıda bulunuyor.Aileler çocuklarının öğretmenlerinin yerine geçmemeli, onları desteklemeli ve sınav sürecindeki stresleri hafifletmelidir.
YanılgılarBazı aileler, LGS'nin hayatın sonu olduğunu düşünür ve çocuklarını aşırı derecede strese sokar.LGS'nin hayatın sonu olmadığının bilincinde olmalı ve çocukların da bu konuda bilgilendirilmesi gereklidir.
Çocukların PsikolojisiÇocukları sınav sürecinde strese sokmak, onları daha çok baskı altına alır ve performanslarını olumsuz etkiler.Aileler çocuklarının psikolojik sağlığını her zaman öncelikli tutmalıdır.
Çocuğa Verilen DeğerAileler çocuklarının başarısına odaklanırken, onların kişisel gelişimini göz ardı etmemelidir.Anne babalar çocukların sadece akademik değil, ahlaki ve duygusal gelişimlerine de odaklanmalıdır.
Ebeveynlerin KorkularıBazı anne babalar sınav stresinden dolayı antidepresan kullanma durumuna gelebilir.Aileler kendi korkularını çocuklarına yansıtmamalı ve sağlıklı bir sınav hazırlık süreci için gereken desteği sağlamalıdır.
Ailelerin GörevleriAilelerin görevevi, çocuklarına sağlıklı bir psikolojik ortam sağlama ve onları destekleme konusunda yardımcı olmaktır.Aileler, çocuklarının öğretmenlerinden veya rehber öğretmenlerden tavsiye almalı ve onları dinlemelidir.
Öğrencinin RolüÖğrencinin kendi hedefleri ve motivasyonu olmalı, sınav hedefleri aile tarafından değil, kendi tarafından belirlenmelidir.Öğrenci, kendi yetenekleri ve istekleri doğrultusunda çalışma planı yapmalı ve derslerine odaklanmalıdır.

Sınav eğitim hayatımızın vazgeçilmez gerçeği. İlkokuldan üniversiteye kadar hatta üniversite sonrası bile sınav gerçeği ile karşı karşıyayız. Tabi ki bunun ilk aşaması LGS. Yani Liseye Geçiş Sınavı. 

LGS Nedir?

Son 10 yıllık geçmişe baktığımızda SBS, TEOG ve en son hali LGS olan sınavın formatları farklı olsa da amacı aynı. Ülkedeki kaliteli liselere girmek. Neden önemli? Çünkü şunu hepimiz biliyoruz ki iyi bir üniversitenin kapısı iyi bir liseden geçer ve iyi bir lise de sınav ile seçilmiş öğrenci alır. 

Öğrenciler Ve LGS

Öğrenciler 8.sınıfa geldiklerinde daha önce hiç görmedikleri bir sınavla karşı karşıya kalıyor ve bu sınav hayatlarının dönüm noktası oluyor.  Ancak bunu kimi öğrenci anlarken kimisi hala durumun farkında olmuyor. Öncelikle durumun farkında olmayan öğrencilerden bahsetmek gerekirse olursa olur olmazsa olmaz düşüncesindeler. Zaten büyük bir bölümünün üniversite gibi bir düşünceleri yok sadece hayalleri var.

Yani o hayali gerçekleştirmek için hiç bir şey yapmadan beklerler. Onlar için LGS zordur. Eğer öğrenci kendi istemiyorsa eğitimciler burada çaresiz kalır. Durumun farkında olan öğrenci grubu ise eğitimcileri hiç yormayan öğrencilerdir. O tip öğrenci ne istediğini bilir ve ne yapması gerektiğini farkındadır. Eksiklerini bilir. Sizden sürekli bir şeyler öğrenmek ister ve söylediklerinize harfiyen uyar. Böylece LGS sadece bir araç olur.

Sınava Hazırlanmak

Sınav hazırlığı bir süreç. Bu sürecin öğrenci, ebeveynler ve öğretmen şeklinde 3 önemli unsuru var. En büyük sorumluluk burada öğrencilere düşüyor. Çünkü yaşlarının kaldırabileceği sorumluluktan fazlası yükleniyor omuzlarına. Bu durumla baş etmesi bekleniyor. Öğrenci LGS hazırlığı yaparken neler yapmalı şeklinde bir içeriğe girmeyeceğim. Çünkü bunlar zaten her öğrenciye öğretmenleri tarafından söyleniyor. Asıl mesele LGS ve ebeveynler.

Aileler LGS’nin Birer Parçası

LGS hazırlığında öğrenci en büyük desteği ailelerinden beklerken en çok onlarla karşı karşıya kalır. günümüz ebeveynlerinde çocuklar ailenin merkezidir. her şey çocuklara göre planlanır. bu durumun doğruluğu ya da yanlışlığı tartışılır. hayatlarının merkezlerine çocuklarını koyan aileler bunun karşılığında çocuklarından tek şey ister. sınav başarısı. çünkü aileler çocukları için her şeyi yapıyor ve bunun karşılığında çocuklar başarılı olmak zorunda.

Aileler çocuklarının LGS hazırlığında bu sürecin parçası olma durumunu yanlış anlamakta. Bazen öğretmen görevi üstlenirken bazen öğrenci koçluğu yapmaya başlar. Bunu  yaparken fark etmeden kendi asıl görevlerini unutup çocuklarının hayatlarında çok daha büyük bir boşluk yaratıyorlar. Anne baba boşluğu.

Anne Babalara Tavsiye

Pedagogların anne babalara tavsiyesi çocuklarıyla arkadaş olmamaları. Çünkü çocuklarının zaten dışarıda arkadaşı var. Anne babalara bir tavsiye daha verilmesi gerekiyorsa çocuklarının öğretmeni de olmamaları. Çocuklarının LGS  hazırlığında onlara akademik olarak destek veren öğretmenleri zaten var. Ancak anne babalar sanki sınava kendileri girecekmiş gibi bir strese girip çocuklarının üzerinde ekstra bi stres oluşturmakta.

Hatta inanmayabilirsiniz ama çocuğunun sınav yılında antidepresan kullanan annelerle karşılaşabilirsiniz. Neden diye sorduğunuzda kendine engel olamadığını çocuğunu etkilememek için ilaç kullanmaya başladığını size söylerler. Asıl rahatlaması gereken çocukken anne kendini rahatlatmayı tercih eder.

Yanlışlar Devam Ediyor

Anne babaların yaptığı bir diğer yanlış ise LGS hayatın sonu düşüncesi. Elbette her anne baba çocuğunu en iyi yerlerde görmek ister. Ama hiçbir şey çocuklarınızın sağlığından varlığından daha değerli değil. Bunu ailelerin unutmaması gerek. Anne babalar çocuklarını sadece akademik olarak yetiştirmeye çalışırken geleceğin bencil, hırçın, empati yoksunu doktorlar, mühendisler ve hatta öğretmenler yetişeceğini unutmamalı. Eğitim hayatının her aşamasında aile faktörü hep olacak ve olmak da zorunda elbet. Ancak aileler bu konuda çocuklarının öğretmenlerini veya rehber öğretmenlerini dinlerlerse çok daha başarılı olacaklar. 

Yazar: Seda Şenay

LGS sınavına nasıl hazırlanmalıyım?

Bu sürecin öğrenci, ebeveynler ve öğretmen şeklinde 3 önemli unsuru var. En büyük sorumluluk burada öğrencilere düşüyor.

LGS ile ilgili yapılan yanlışlar nelerdir?

Elbette her anne baba çocuğunu en iyi yerlerde görmek ister. Ama hiçbir şey çocuklarınızın sağlığından varlığından daha değerli değil. Bunu ailelerin unutmaması gerek.

LGS'de ailenin önemi nedir?

LGS için en büyük destek aileden geldiğini biliyoruz. Aileler bir anlamda öğrenci koçluğu yapıyor.

SBS, TEOG ve LGS arasındaki fark nedir?

Son 10 yıllık geçmişe baktığımızda SBS, TEOG ve en son hali LGS olan sınavın formatları farklı olsa da amacı aynı.

LGS Nedir?, Liseye Geçiş Sınavı, öğrencilerin kaliteli liselere girebilme şansını sağlar, Öğrencinin kendi isteği olmalı, aksi taktirde başarılı olmaları zor olacaktır, Sınav Hazırlığı, Sınav hazırlığı sürecinde öğrenci, ebeveyn ve öğretmen üçgeninde bir işbirliği olmalı, En büyük sorumluluk öğrenciye düşer, bu yüzden onlarda hissetmeleri gereken duygu motivasyon olmalıdır, Ailelerin Rolü, Aileler, LGS sürecinde çocuklarına destek olmalı ancak öğretmen veya arkadaş rolünü üstlenmemelidir, Aileler çocuklarının psikolojik durumunu göz önünde bulundurmalı ve sınavın onlar için stres kaynağı olmamasını sağlamalıdır, Anne Babaların Tavsiyeleri, Pedagoglar, anne babaların çocuklarıyla arkadaş olmamaları ve sınav sürecinde öğretmenlik yapmamaları konusunda uyarıda bulunuyor, Aileler çocuklarının öğretmenlerinin yerine geçmemeli, onları desteklemeli ve sınav sürecindeki stresleri hafifletmelidir, Yanılgılar, Bazı aileler, LGS'nin hayatın sonu olduğunu düşünür ve çocuklarını aşırı derecede strese sokar, LGS'nin hayatın sonu olmadığının bilincinde olmalı ve çocukların da bu konuda bilgilendirilmesi gereklidir, Çocukların Psikolojisi, Çocukları sınav sürecinde strese sokmak, onları daha çok baskı altına alır ve performanslarını olumsuz etkiler, Aileler çocuklarının psikolojik sağlığını her zaman öncelikli tutmalıdır, Çocuğa Verilen Değer, Aileler çocuklarının başarısına odaklanırken, onların kişisel gelişimini göz ardı etmemelidir, Anne babalar çocukların sadece akademik değil, ahlaki ve duygusal gelişimlerine de odaklanmalıdır, Ebeveynlerin Korkuları, Bazı anne babalar sınav stresinden dolayı antidepresan kullanma durumuna gelebilir, Aileler kendi korkularını çocuklarına yansıtmamalı ve sağlıklı bir sınav hazırlık süreci için gereken desteği sağlamalıdır, Ailelerin Görevleri, Ailelerin görevevi, çocuklarına sağlıklı bir psikolojik ortam sağlama ve onları destekleme konusunda yardımcı olmaktır, Aileler, çocuklarının öğretmenlerinden veya rehber öğretmenlerden tavsiye almalı ve onları dinlemelidir, Öğrencinin Rolü, Öğrencinin kendi hedefleri ve motivasyonu olmalı, sınav hedefleri aile tarafından değil, kendi tarafından belirlenmelidir, Öğrenci, kendi yetenekleri ve istekleri doğrultusunda çalışma planı yapmalı ve derslerine odaklanmalıdır
lgs eğitim öğretmen öğrenci aile sınav rehber
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi açık havada ayakta durmakta ve üzerinde beyaz bir harf bulunan mavi bir trafik levhası tutmaktadır. Tabela parlak elektrik mavisi renginde ve dikdörtgen şeklindedir. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir kot pantolon giymekte ve doğrudan tabelaya bakmaktadır. Tabela, üzerinde beyaz 'P' harfi bulunan bir dur levhası gibi görünmektedir. Kişi, arka planda bulut ya da bina görünmeyen masmavi bir gökyüzünün önünde durmaktadır.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
1139464
Bu resim, bilgisayarlı bir masada otururken koçluk ve eğitim alan bir öğrenciyi göstermektedir. Öğrenci muhtemelen bilgisayarı nasıl kullanacağını ve öğrendiği becerileri çalışmalarına nasıl uygulayacağını öğreniyor. Ortam sakinleştiricidir ve öğrenmeyi teşvik eder. Bu görsel, öğrenci koçluğu ve eğitimi kavramını göstermek için mükemmeldir.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
735545
Bu görselde ileri Excel eğitimi için dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi yer almaktadır. Dizüstü bilgisayar açık ve kullanıcı klavyede yazıyor, bu da kursa aktif olarak katıldığını gösteriyor. Arka planda, öğrenme atmosferine katkıda bulunan siyah metinli bir tabela ve ahşap bir yüzey üzerinde bir tabak antep fıstığı görülebiliyor. Ayrıca, muhtemelen kurs sırasında içilen bir fincan kahvenin yakın çekimi ve rahatlatıcı ve konforlu bir ortam yaratan bir bitkinin yakın çekimi de bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayar ekranında, kullanıcının aktif olarak verileri analiz ettiğini gösteren bir grafik görülebiliyor. Tüm bunlar bir araya gelerek bu ileri düzey Excel eğitim kursu için ideal bir öğrenme ortamı oluşturuyor.
4.9
(302)

İleri Excel Eğitimi

25 Konu4 Saat