AnasayfaBlogAğır Vasıta Şoförü Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Ağır Vasıta Şoförü Nedir? Ne İş Yapar?

06 Haziran 2021
Bu resim büyük, yuvarlak tekerlekleri olan sarı bir traktörü göstermektedir. Traktör, kaputu çerçevenin sol tarafına bakacak şekilde açılı olarak konumlandırılmıştır. Ön cam açıkça görülebiliyor, solda büyük bir ızgara ve far var. Tekerlekler büyük ve kalın dişli, gövde ise parlak sarı renkte. Gökyüzü parlak mavi ve arka planda birkaç bulut görülebiliyor. Çerçevenin sağ köşesinde bir kutunun yakın çekimi ve ortada bir kravat görülüyor. Traktör güçlü ve her türlü araziyle mücadele etmeye hazır görünüyor.
Ağır Vasıta Şoförü TanımıGereken NiteliklerGörev ve Sorumlulukları
Tır, kamyon, çekici gibi araçları kullanarak yük taşımacılığı yapan kişi.CE sınıfı ehliyet, yeterli sürüş deneyimi ve tecrübe, hızlı karar verme becerisi.Çalıştığı şirket tarafından belirtilen güzergahlar arasında yük taşımacılığı yapmak.
Şehir içi, şehirlerarası ya da ülkeler arası birbirinden farklı mesafelerde tır ve benzeri araçları kullanan kişi.CE sınıfı ehliyet, sağlıklı görme ve işitme kabiliyeti, yük kaldırma yeteneğiYük taşımacılığı için tercih edilen aracın güzergah boyunca kullanılmasından sorumlu olmak.
Ticari amaçlı olarak büyük araçları kullanan kişiCE sınıfı ehliyet, hızlı düşünme becerisi, belirli bir fiziksel dayanıklılık.İlgili araçtan yol boyunca sorumlu olmak, arıza vb. durumlarda ilgili birimlere bilgi vermek.
Büyük nakliye ve lojistik firmalarına hizmet veren araç kullanıcısı.CE sınıfı ehliyet, teknik bilgi ve deneyim, araçları güvenli bir şekilde kullanabilme becerisi.Belirtilen sürelerde yük taşımacılığı rotasını tamamlamak.

Ağır vasıta şoförleri; tır, kamyon, çekici gibi vasıtalarla her türlü güvenli yük taşımacılığını yapmakla yükümlü meslek mensuplarıdır. Nakliye ve lojistik şirketlerinde hizmet verirler. Ağır vasıta şoförlerinin önceliği güvenli ve istenen güzergahta firmaların belirlediği yükleri taşımaktır. Ağır vasıta şoförlerinin tır, kamyon, çekici gibi vasıtaları kullanmak üzere gerekli bazı şartları ve koşulları yerine getirmiş olmaları gerekir.

Yasal olarak bu yükleri bir yerden bir yere taşımak için ve bu araçları kullanmaları için CE sınıfı ehliyetlerinin olması şartı aranır. CE sınıfı ehliyet en çok yük taşımaya uygun araçlar için kullanılan şehir içi, şehirlerarası ya da farklı ülkelere yük taşımacılığında kullanılmak zorunda olan ehliyet sınıfıdır. Günlük kullandığımız araçlardan yapısı, büyüklüğü, kullanım şekli farklı olan araçların kullanımı için uygundur.

Ağır vasıta şoförü nedir? Ağır vasıta şoförü olmak için hangi şartlar aranır? Birlikte öğrenelim.

Ağır Vasıta Şoförü Nedir?

Ağır vasıta şoförü; daha çok yük taşımacılığı sırasında, tır ve benzeri araçları kullanan meslek mensubuna verilen addır. Büyük nakliye firmaları ve lojistik firmaları için hizmet verebilecekleri gibi farklı alanlardaki firmalar için de görev yapabilirler. Ağır vasıta şoförlerinin CE sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekir. Tır olarak adlandırılan ve yük taşımacılığında kullanılan araçları şehir içi, şehirlerarası ya da ülkeler arası birbirinden farklı mesafelerde kullanan meslek mensubudur. Ağır vasıta şoförlüğü binek otomobillerden farklı bir yapıya sahip olduğu için ve kullanım şekli de farklı olduğu için ağır vasıtalara dair özel bilgi ve tecrübe birikimine sahip olmayı gerektirir.

Ağır vasıta şoförü olmak isteyen kişilerin, meslek ile ilgili çeşitli belgelere ve yetkinliklere sahip olmaları gerekir. Sürüş deneyimi talep edilen detaylar arasında yer alır. CE sınıfı olarak tanımlanan ağır vasıta ehliyetine sahip olan kişiler, aktif olarak tır ve benzer ağır vasıtaları kullanan kişiler, tercih sebebi olarak gideceği güzergah hakkında bilgi ve deneyim sahibi olan kişiler, sorunsuz bir şekilde ağır vasıta şoförü olarak çalışabilirler. Ağır vasıta şoförü olabilmek için bazı niteliklere sahip olmak gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Bir ağır vasıta şoförünün birçok temel görevleri bulunur. Her şeyden önce güvenli bir sürüşten sorumlu olmalıdır.

  • Ağır Vasıta Şoförü tır gibi araçları kullanmak için ilk olarak ticari sürücü belgesi almak zorundadır.

  • Sürücü büyük ticari araç sürüş eğitimi aldıktan sonra özel lisans ile ağır vasıta kullanma hakkına sahip olmalıdır.

  • Ağır Vasıta Şoförlerinde asgari görme, işitme ve kan basıncı normal olduğu raporlanmalıdır.

  • Ağır nesneleri kaldırma yeteneğine sahip olmalıdır. Aynı zamanda Temiz bir sürüş kabiliyeti olmalıdır.

  • Tehlikeli durumlarda hızlı düşünme becerisi göstermelidir.

Ağır Vasıta Şoförü Ne İş Yapar?

Ağır vasıta şoförü olabilmek için teknik açıdan daha çok deneyim sahibi olmak gerekir. Bu araçların sorumluluğu ve yerine getirilmesi gereken görev, tamamen şoförün sorumluluğu altındadır. Bu açıdan bakıldığında bazı aksaklık, arıza gibi konularla ilgili bilgili, deneyimli, hızlı karar verici soruna çözüm bulacak yöntemler geliştirme becerisi göstermelidir. Ağır vasıta şoförlerinin görevleri, daha çok pratiğe dayalı ayrıntıları kapsar. Büyük bir aracın sorumluluğunu üstlendikleri için görev ve sorumlulukları da birbirinden farklı olacaktır. Ağır vasıta şoförünün görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • Çalıştığı şirket tarafından belirtilen güzergahlar arasında yük taşımacılığını gerçekleştirmelidir.

  • Yük taşımacılığı için tercih edilen aracın güzergah boyunca kullanılmasından sorumlu olmalıdır.

  • İstisnai durumlar dışında belirtilen sürelerde taşımacılık rotasını tamamlamalıdır.

  • İlgili araçtan yol boyunca sorumlu olmalı ve herhangi bir arıza, yolda kalma durumunda ilgili birimlere bilgi vermelidir.

Ağır Vasıta Şoförü Maaşları

C sınıfı ehliyet sahibi olan kişiler daha sonra ise tır kullanmak istiyorsa ehliyetin CE tır ehliyetine dönüştürülmesini sağlamalıdır. Bunun için belli bir süre beklenmeye gerek kalmaz. C sınıfı ehliyetinizi alır almaz işlemlere başlayabilir ve CE tır ehliyetini almak için bir kursa kaydolabilirsiniz. Önce direksiyon eğitimi alıp, sonrasında direksiyon sınavına girerek tır kullanmaya hak kazanırsınız. Çevresel koşullara bağlı olmak kaydı ile kamyon sürücüleri kimi zaman bozuk yollarda araç kullanmak zorunda kalabilir. Herhangi bir sorun bulunmayan düz yolların dışında uzun yolculuk sırasında çamurlu yollar da karşınıza çıkabilir. Özellikle kamyon, tır gibi ağır vasıta araçların çamura saplanmasını önlemek ve daha güvenli araç kullanabilmek için bazı önemler alınmalı, olası durumlara karşı da bazı önlemler akılda tutulmalıdır. Ağır vasıta şoförlerinin maaşları farklılık gösterir. Çalıştıkları kurum, kişinin tecrübesi, çalışma süresi hepsi maaşın belirlenmesinde önemli birer etkendir. İçlerinde en önemlisi de kişinin mesleki birikimidir. Ağır vasıta şoförü ne kadar kazanır, inceleyelim.

  • Yeni çalışmaya başlamış bir ağır vasıta şoförü 3.200 TL maaş ile işe başlayabilir.

  • Zamanla belli tecrübe ve birikime sahip olmuş bir ağır vasıta şoförü ise ortalama 4.600 TL maaş geliri elde eder.

  • Bir ağır vasıta şoförünün en yüksek maaş geliri ise 5.800 TL olarak gözlemlenmektedir.

Ağır Vasıta Şoförü Nasıl Olunur?

Ülkemizde uzun yol tır şoförlüğü yapabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bunların en önemlileri ise şu şekilde sıralanabilir.

  • 21 yaşını doldurmuş olma şartı aranır.

  • Karayolları trafik yönetmeliğinde yapılan son değişiklikler, uzun yol tır şoförü olmak isteyen kişilerin D sınıfı değil C sınıfı ehliyete sahip olması gerektirir. C sınıfı ehliyet sahibi olabilme için ise sürücünün B sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir. Ardından ehliyetini CE sınıfına geçirmesi gerekir. Bunun içinde bir kursa katılması gerekir.

  • En az ilkokul mezunu olmaları gerekir.

  • Uzun yol tır kullanımına uygun olduğunuzu gösteren detaylı bir sağlık raporuna sahip olmanız gerekir.

  • Sabıka kaydı bulunmamalıdır.

  • Uzun yol ağır vasıta şoförü olmak için C sınıfı ehliyet alınması şarttır. Bunun için eğer kişi daha önce herhangi bir ehliyet almamışsa ilk olarak B sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekir. Kursa kaydolması, teorik eğitimin yanında sınava girip başarıyla tamamladıktan sonra, direksiyon sınavında da iyi bir performans sergilemesi gerekir. Kursun başarıyla tamamladıktan sonra ise sağlık muayenesi yapılması gerekir, sürücünün bu iş için gerekli şartları yerine getirip getirmediği tespit edilmeli ve mutlaka ağır vasıta kullanım belgesine sahip olmalıdır.

Tır, kamyon, çekici gibi araçları kullanarak yük taşımacılığı yapan kişi, CE sınıfı ehliyet, yeterli sürüş deneyimi ve tecrübe, hızlı karar verme becerisi, Çalıştığı şirket tarafından belirtilen güzergahlar arasında yük taşımacılığı yapmak, Şehir içi, şehirlerarası ya da ülkeler arası birbirinden farklı mesafelerde tır ve benzeri araçları kullanan kişi, CE sınıfı ehliyet, sağlıklı görme ve işitme kabiliyeti, yük kaldırma yeteneği, Yük taşımacılığı için tercih edilen aracın güzergah boyunca kullanılmasından sorumlu olmak, Ticari amaçlı olarak büyük araçları kullanan kişi, CE sınıfı ehliyet, hızlı düşünme becerisi, belirli bir fiziksel dayanıklılık, İlgili araçtan yol boyunca sorumlu olmak, arıza vb durumlarda ilgili birimlere bilgi vermek, Büyük nakliye ve lojistik firmalarına hizmet veren araç kullanıcısı, CE sınıfı ehliyet, teknik bilgi ve deneyim, araçları güvenli bir şekilde kullanabilme becerisi, Belirtilen sürelerde yük taşımacılığı rotasını tamamlamak
ağır vasıta şoförü uzun yol nakliye taşıma ehliyet ağır vasıta şoförü nedir ağır vasıta şoförüne iş yapar ağır vasıta şoförü maaşları ağır vasıta şoförü nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.