AnasayfaBlogÜniversitelerde Yeni Trend: Çift AnaDal Programı
Popüler Yazılar

Üniversitelerde Yeni Trend: Çift AnaDal Programı

10 Nisan 2019
Şık bir takım elbise ve deri bir çanta giyen bir adam beyaz bir arka planın önünde duruyor. Sağ elinde bir kitap, sol elinde ise bir çanta tutmaktadır. Kitabın kapağında yeşil ve beyaz bir desen var. Sırt çantası açık kahverengi renkte ve çok sayıda cebi var. Yüz ifadesi ciddi ve sakin. Dik duruşuyla kendinden emin bir şekilde ayakta duruyor. Bakışları dikkatle elindeki kitaba odaklanmış. Saçları düzgünce taranmış. Akıllı ve sakin görünüyor, günün getirebileceği her şeyi üstlenmeye hazır.
KonuAçıklamaÖrnek/Detaylar
Çift Anadal Programı Nedir?Anadalın dışında ikinci bir diploma kazandıran eğitim programlarıdır.Lisans ya da ön lisans eğitimini başarılı bir şekilde yürüten kişilere tanınan bir hak.
Çift Anadal Başvuru ŞartlarıHer üniversitenin kendi özel şartları olmakla birlikte genel başvuru koşulları bulunmaktadır.Bölümde başarı anlamında %20’lik dilime girmek ve anadalın not ortalamasının belirli bir puanın üzerinde olması.
Çift Anadal AvantajlarıFarklı alanlarda mesleki yetkinlik ve kariyer avantajları sağlar.Kendini çok yönlü geliştirme, farklı perspektifler kazanma ve rakiplere göre avantajlı olma.
Çift Anadal DezavantajlarıArtan iş yükü ve sosyal hayatın kısıtlanması gibi olumsuz yönleri bulunmaktadır.Ders çalışma saatlerinin artması, sosyal aktivitelere daha az vakit kalması ve ek maliyetler.
Çift Anadal Programı SüreciAnadal ve ikinci anadal derslerinin aynı zaman dilimi içerisinde alınması gerekmektedir.Başarısını mezun olana kadar devam ettirme yükümlülüğü bulunmaktadır.
Çift Anadal Programı Seçimiİki bölümün de derslerinin çakışmaması için ilişkili bölümlerde çift dal yapılması önerilmektedir.Saat çakışması olan derslerin ve aynı güne denk gelen sınavların yarattığı sorunları engeller.
Kreatif Düşünme ve Çift AnadalFarklı bir alana hakim olmak kreatif düşünme gücünü arttırır.Yaratıcı düşünceye sahip olan bir beyin, yeniliklerin ortaya konmasında başarılı olur.
İletişim Ağı ve Çift AnadalFarklı iki disiplinde okumak, geniş bir iletişim ağına sahip olmayı sağlar.Farklı alanlardan insanlarla tanışma fırsatı.
İş Başvuruları ve Çift Anadalİşverenin sizi diğer adaylarla karşılaştırırken, farklı bir alanda uzmanlığınız avantaj sağlar.Donanım açısından ekstra puanlar kazanılması.
Yaz Okulu ve Çift AnadalÇift anadal programında yaz okulu döneminin uzaması olasılığı bulunmaktadır.Ders planlaması ve zaman yönetimini etkileyebilir.

Her genç çocukluktan üniversite çağlarına kadar ‘’Büyüdüğünde ne olacaksın?’’ sorusuyla defalarca karşılaşmıştır. Bu soruya genelde klasik cevaplar verilse de insanın kendi potansiyeline uygun mesleği seçmesi oldukça zordur. Günümüzde büyük bir sorun haline gelen işsizlik problemi de hesaba katıldığında işler iyice sarpa sarmaktadır. 

Tüm bu kaosun ortasında kalan gençler iyi bir işte çalışabilmek ve doğru bir kariyer yapabilmek için aldıkları mesleki eğitimin yanı sıra çeşitli kurslar, kongreler ve çift anadal programı fırsatları ile nitelikli bir hale gelmenin mücadelesini vermektedir. Bu seçenekler arasında olan yıl kaybetmeden anadal dışında ikinci mesleği kazandırma imkanı ise göz dolduran bir CV için oldukça iyi bir tercihtir.                              

Çift Anadal Programı Nedir?

Üniversitelerde kariyer bazında trend haline gelmiş olan bu programlar anadal olarak eğitim görülen meslek dışında bir diploma daha kazandırmayı hedefleyen sistemler bütünüdür. Lisans ya da ön lisans eğitimini başarılı bir şekilde yürüten kişilere tanınan bir haktır. Bu programlar ile lisans düzeyinde olan bir öğrencinin yapılan ayarlamalar doğrultusunda her iki bölümün derslerini de aynı zaman dilimi içerisinde alması sağlanmaktadır. 

Çift anadal programı başvurularında her üniversitenin kendi özel şartları olmakla birlikte bölümde başarı anlamında %20’lik dilime girmek ve anadalın not ortalamasının belirli bir puanın üzerinde olması temel koşullardan sayılmaktadır. Öğrenci başvurusunu en erken ikinci yarıyılda yapabilmekte ve durumunun yönetmeliğe uygunluğu okul senatosu tarafından onaylandıktan sonra diğer bölümün derslerine başlayabilmektedir. 

İkinci bir lisans ya da önlisans programına kabul edilen kişi, başarısını mezun olana kadar devam ettirme yükümlülüğünü taşımaktadır. Gerekli şartlar sürdürülemediği takdirde alınan dersler temelinde bir yan dal sertifikası verilip ikinci dal eğitimine son verilmektedir.

Çift Anadal Programı Avantajları Nedir?

İkinci bir dalda daha okumak farklı alanlarda mesleki yetkinliğe sahip olmayı sağlayarak kariyer yolunda pek çok avantajı beraberinde getirmektedir. Öğrenci kendisini çok yönlü geliştirebilmekte, bilgi birikimi konusunda üstünlük sağlayarak dünyaya geniş bir pencereden bakabilmektedir. 

Farklı perspektifler kazanmanın yanı sıra acımasızlıklarla dolu iş dünyasında karşı karşıya kalınan rakiplerden bir basamak üstte olma imkanı doğmaktadır. Mezuniyet sonrası yapılan iş başvurularında işverenin sizi diğer rakiplerle mukayese etmesi gereken durumlar olabilmektedir. Böyle durumlarda farklı alanlarda uzmanlığa sahip olunması donanım açısından hanenize artı puanlar yazılmasını sağlayabilmektedir. 

Çift anadal programı ile tek bir sahaya bağlı kalmayıp farklı bir alana daha hakim olabilmek kreatif düşünme gücünü de arttırmaktadır. Yaratıcı düşünceye sahip olan bir beyin, yeniliklerin ortaya konmasında her daim başarı göstermektedir. Ayrıca farklı iki disiplinde okumak, birçok insan tanımayı ve böylece sağlam bir iletişim ağına sahip olmayı vaat etmektedir.

Çift Anadal Programı Dezavantajları Nedir?

Çift anadal programı bazı zamanlarda dezavantajlı durumlara da sebep olabilmektedir. İkinci bir dalda okumaya başlandığında iş yükü tahmin edileceği üzere artmaktadır. İki bölümün de tüm derslerinden başarı ile geçilmesi gerektiğinden ders çalışmaya ayrılan vakit çoğalmaktadır. 

Bu da gezi organizasyonları veya hobi etkinlikleri gibi ders dışı faaliyetlere daha az zamanın kalacağı yani sosyal hayatın kısıtlanacağı anlamına gelmektedir. Ayrıca yaz okulu dönem uzaması gibi olasılıkların yanı sıra ek ders araçları ve materyalleri de eğitim masrafına dahil olmaktadır. Öğrenciyi bu süreçte zorlayacak durumları göz ardı etmemek gerekmektedir.

Çift Anadal Programı Öğrencisinin Gözünden Püf Noktalar Nelerdir?

Aynı anda iki bölüm okumak akademik kariyer açısından oldukça ileri bir seviyeye gelmek demektir. Bu yolda yeterli enerjiyi ve özveriyi kendinizde buluyorsanız başka bir alana daha ilginiz varsa ilk adım vakit kaybetmeden atılmalıdır. Okunacak diğer bölüme karar verme aşamasında saat çakışması olan dersler ve aynı güne denk gelen sınavların yarattığı sorunlarla karşılaşmamak için birbiri ile ilişkili olan bölümlerde çift dal yapmak önemli bir husustur. 

Yazar: Gamze Güneş

Çift Anadal Programı Nedir?, Anadalın dışında ikinci bir diploma kazandıran eğitim programlarıdır, Lisans ya da ön lisans eğitimini başarılı bir şekilde yürüten kişilere tanınan bir hak, Çift Anadal Başvuru Şartları, Her üniversitenin kendi özel şartları olmakla birlikte genel başvuru koşulları bulunmaktadır, Bölümde başarı anlamında %20’lik dilime girmek ve anadalın not ortalamasının belirli bir puanın üzerinde olması, Çift Anadal Avantajları, Farklı alanlarda mesleki yetkinlik ve kariyer avantajları sağlar, Kendini çok yönlü geliştirme, farklı perspektifler kazanma ve rakiplere göre avantajlı olma, Çift Anadal Dezavantajları, Artan iş yükü ve sosyal hayatın kısıtlanması gibi olumsuz yönleri bulunmaktadır, Ders çalışma saatlerinin artması, sosyal aktivitelere daha az vakit kalması ve ek maliyetler, Çift Anadal Programı Süreci, Anadal ve ikinci anadal derslerinin aynı zaman dilimi içerisinde alınması gerekmektedir, Başarısını mezun olana kadar devam ettirme yükümlülüğü bulunmaktadır, Çift Anadal Programı Seçimi, İki bölümün de derslerinin çakışmaması için ilişkili bölümlerde çift dal yapılması önerilmektedir, Saat çakışması olan derslerin ve aynı güne denk gelen sınavların yarattığı sorunları engeller, Kreatif Düşünme ve Çift Anadal, Farklı bir alana hakim olmak kreatif düşünme gücünü arttırır, Yaratıcı düşünceye sahip olan bir beyin, yeniliklerin ortaya konmasında başarılı olur, İletişim Ağı ve Çift Anadal, Farklı iki disiplinde okumak, geniş bir iletişim ağına sahip olmayı sağlar, Farklı alanlardan insanlarla tanışma fırsatı, İş Başvuruları ve Çift Anadal, İşverenin sizi diğer adaylarla karşılaştırırken, farklı bir alanda uzmanlığınız avantaj sağlar, Donanım açısından ekstra puanlar kazanılması, Yaz Okulu ve Çift Anadal, Çift anadal programında yaz okulu döneminin uzaması olasılığı bulunmaktadır, Ders planlaması ve zaman yönetimini etkileyebilir
çift anadal programı çift anadal öğrenci lisans ön lisans
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gözlüklü ve mavi kazaklı bir kadın bir dizüstü bilgisayarın önünde kollarını kaldırıyor. Dizüstü bilgisayar yakın çekimdir ve bulanık sarı bir yüzeyle çevrilidir. Dizüstü bilgisayarın sağ tarafında, üzerinde mavi bir fincan olan yeşil bir sandalye ve arka planda bulanık bir bitki görüntüsü var. Kadın kollarını havaya kaldırmış, elleri dizüstü bilgisayara doğru uzanıyor.
Online Eğitim

Yeni Trend: Online Eğitim

16 Kasım 2018
Bu görüntü bir dizüstü bilgisayarın etrafında oturan dört kişilik bir grubu gösteriyor. Baret ve kask takan bir adam dizüstü bilgisayarın ekranına odaklanmış, elleriyle klavyede bir şeyler yazıyor. Yeşil bir ceket giyiyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Diğer üç adam dizüstü bilgisayara bakıyor ve birbirleriyle konuşuyor, baret takıyorlar ve başka bir kıyafetleri yok. Adamlardan biri elini dizüstü bilgisayarın üzerine koymuş, bir diğeri ise elini ekrana yaklaştırmış. Arka planda yeşil ve beyaz kumaşlı, kırmızı çizgili renkli bir battaniye görülüyor.
Bölümler

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü

20 Aralık 2020
Bu resim bir grup sepet ve hasır şapkayı tasvir etmektedir. Üzerinde çiçek olan pembe bir sepetin yakın çekimi ve çiçeksiz başka bir sepetin yakın çekimi var. Sepetlerden birkaçı bir yığın halinde bir araya getirilmiş. Arka planda bulanık bir yelpaze görüntüsü de var. Görüntüdeki renkler çoğunlukla pembe, kahverengi ve sarının sıcak tonları. Sepetlerin şekilleri yuvarlak ve düz bir yüzeye sahip, şapkalar ise yuvarlak ve kenarlı. Sepetlerin dokusu pürüzlü, şapkaların dokusu ise pürüzsüzdür. Görüntüdeki ışık yumuşak ve dağınıktır.
Bölümler

El Sanatları Bölümü Nedir?

24 Ağustos 2020