AnasayfaBlogSektörel Bir Şirketin Vizyonu Ne Olmalı?
İş Hayatı

Sektörel Bir Şirketin Vizyonu Ne Olmalı?

03 Ekim 2018
Bir grup insan başka bir grup insanın önünde durmakta ve ellerini havaya kaldırmaktadır. İlk grupta uzun saçlı, gözlüklü ve gülümseyen bir kadın var. Kollarını havaya kaldırmış bir adam da var. Arka planda ellerini kaldıran insanların bulanık bir görüntüsü ve bir gölgenin yakın çekimi var. Arka planda ayrıca kollarını kaldırmış bir grup insan görülüyor. Ayrıca bir televizyonun, siyah dikdörtgen bir nesnenin ve bir adamın yüzünün bulanık bir görüntüsü var. Son gruptaki insanlar kollarını kavuşturmuş.
Vizyon Geliştirme AşamalarıAçıklamaÖnem
Mevcut Durum DeğerlendirmesiŞirketin sektördeki konumu ve durumu değerlendirilir.Gelecek planlamaları sağlam temeller üzerine kurabilmek için.
Doğru PlanlamaŞirketin uzun ve kısa vadede planlaması gereklidir.Şirketin vizyonunu belirleyip, hedeflerine ulaşabilmesi için gereklidir.
ARGEŞirketin Ar-Ge yatırımı yapması gerekmektedir.Hedeflere ulaşmak ve şirketin gelişimini sağlamak için gereklidir.
Açık FikirlilikŞirketin diğer çalışanlarının görüşlerine saygı duyması ve değer vermesi gereklidir.Ortak fikirlerle doğru kararlar alabilmek ve hedeflere ulaşmak için.
UygulamaMevcut durum değerlendirmesi ve planlamanın uygulamaya konması gereklidir.Teoride düşünülenleri pratikte uygulayabilmek ve hedeflere ulaşmak için.
EğitimKurum içi eğitime çok önem verilmelidir.Alanında uzman kişiler yetiştirebilmek ve düzenli, çalışkan, ahlaklı bireylerle çalışabilmek için.
ReklamŞirketin rakipleriyle yarışabileceği bir reklam politikasıyla adını duyurması gereklidir.Şirketin hizmet verdiği alanda tanınırlığını artırmak ve daha çok müşteriye ulaşmak için.
Büyüme HedefleriŞirketin açık ve net büyüme hedeflerini belirlemesi gereklidir.Şirketin istikrarlı bir şekilde büyüyebilmesi ve geleceğini planlayabilmesi için.
YenilikçilikŞirketin yenilikçi olması ve yeniliklere açık olması gerekmektedir.Şirketin gelişen teknoloji ve taleplere ayak uydurarak büyümesi için.
Çalışana Değer VermeŞirketin çalışanlarına değer vermesi ve onları önemsemesi gereklidir.Çalışan memnuniyeti ve verimliliği artırmak için.

Günümüzde hızla gelişen teknolojiyle birlikte ülkemizdeki özel şirketlerin kurumsal olma yolunda vizyonlarını geliştirebiliyor olması gerekmektedir.

Mevcut Durum Değerlendirmesi

Kısa ve uzun vadede önüne büyük hedefler koyan ve sektörel olarak dünyada hatırı sayılır bir noktada olmak isteyen şirketlerin hedeflerini gerçekleştirmeye başlamadan önceki aşaması mevcut durum değerlendirmesi olmalıdır. Bu da ancak yönetiminin şirketin yönetim biçimini öz eleştirisi ile mümkündür. Sektörde dünyadaki ve ülkemizdeki konumunu iyi değerlendirmeli, doğru yorumlayabilmeli gelecek planlamalarını sağlam temeller üzerine kurmalıdır.

Doğru Planlama

Mevcut durum değerlendirmesini başarılı bir şekilde yapan şirket  ikinci aşamada doğru kişilerle ve doğru parametreler ışığında uzun ve kısa vadede planlamasını yapabilir. Vizyonunu geleceğin şirketi olmak olarak belirleyen yönetim, doğru ARGE yatırımlarıyla ve devlet desteğiyle hedeflerine çok daha kolay ulaşabilir.

Bu noktada şirketin yönetimi için doğru bir vizyon olmazsa olmazdır çünkü açık fikirli olmak, şirketin diğer çalışanlarının görüşlerine saygı duymak ve değer vermek hedeflere ulaşmak adına doğru bir planlamanın en önemli adımlarındandır. Zira şirketin geleceği adına sadece yönetimin düşüncesi değil, çalışanlar arasında ortak fikirlerle alınacak kararlar şirketin ne kadar doğru bir yolda ilerleyeceğinin habercisidir.

Uygulama

Mevcut durum değerlendirmesini ve planlamasını başarılı bir şekilde yapan yönetiminin belki de en önemli sınavı teoride düşünülenleri uygulamaya koymaktır. Örneğin üretim sektöründe faaliyet gösteren bir fabrikanın  mevcut durumda uzun yıllardır üretimde süregelen tek düzeliği kaldırabilmeli, planlanan yeni programları üretimde uygulayabiliyor olmalıdır. Bunun için belki de personel azaltmaya ya da duruma göre personel artırmaya gidebilmelidir.

Eğitim



Geleceğin şirketi olma yolunda belki de en önemli etmenlerden birisi de kurum içi eğitime çok önem verilmesi gerektiğidir. Hangi alanda faaliyet gösterirse göstersin hem düzenli, çalışkan, ahlaklı bireylerle çalışabilmek hem de alanında uzman kişiler yetiştirebilmek adına kurum içi eğitim çok büyük önem arz etmektedir.

Reklam

Açık bir vizyona sahip olan, büyüme hedeflerini belirlemiş, yenilikçi,  çalışanına değer veren şirketin belki de son aşamada gerçekleştirmesi gereken en önemli şey, hizmet vereceği alanda diğer tüm rakipleriyle yarışabileceği doğru bir reklam politikasıyla adını tüm dünyaya duyurabilmektir.

Mevcut Durum Değerlendirmesi, Şirketin sektördeki konumu ve durumu değerlendirilir, Gelecek planlamaları sağlam temeller üzerine kurabilmek için, Doğru Planlama, Şirketin uzun ve kısa vadede planlaması gereklidir, Şirketin vizyonunu belirleyip, hedeflerine ulaşabilmesi için gereklidir, ARGE, Şirketin Ar-Ge yatırımı yapması gerekmektedir, Hedeflere ulaşmak ve şirketin gelişimini sağlamak için gereklidir, Açık Fikirlilik, Şirketin diğer çalışanlarının görüşlerine saygı duyması ve değer vermesi gereklidir, Ortak fikirlerle doğru kararlar alabilmek ve hedeflere ulaşmak için, Uygulama, Mevcut durum değerlendirmesi ve planlamanın uygulamaya konması gereklidir, Teoride düşünülenleri pratikte uygulayabilmek ve hedeflere ulaşmak için, Eğitim, Kurum içi eğitime çok önem verilmelidir, Alanında uzman kişiler yetiştirebilmek ve düzenli, çalışkan, ahlaklı bireylerle çalışabilmek için, Reklam, Şirketin rakipleriyle yarışabileceği bir reklam politikasıyla adını duyurması gereklidir, Şirketin hizmet verdiği alanda tanınırlığını artırmak ve daha çok müşteriye ulaşmak için, Büyüme Hedefleri, Şirketin açık ve net büyüme hedeflerini belirlemesi gereklidir, Şirketin istikrarlı bir şekilde büyüyebilmesi ve geleceğini planlayabilmesi için, Yenilikçilik, Şirketin yenilikçi olması ve yeniliklere açık olması gerekmektedir, Şirketin gelişen teknoloji ve taleplere ayak uydurarak büyümesi için, Çalışana Değer Verme, Şirketin çalışanlarına değer vermesi ve onları önemsemesi gereklidir, Çalışan memnuniyeti ve verimliliği artırmak için
Sektörel Bir Şirketin Vizyonu Ne Olmalı?iş hayatıkurumsal şirkette çalışmak sektör yazıları
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Takım elbiseli bir adam koşu pistinde durmaktadır. Beyaz bir gömlek, siyah bir kravat ve bir çift siyah pantolon giymektedir. Ayakkabıları beyazdır ve sağ elinde beyaz bir kâğıt tutmaktadır. Yüzünde odaklanmış bir ifade vardır ve gözleri kapalıdır. Bacaklarını hafifçe ayırmış ve ayaklarına bir çift beyaz çorap giymiş. Arka planda sarı bir koni hafif bulanık olarak görülebiliyor. Sağ elini yanındaki pistin üzerine koymuştur ve kravatının yakın çekimi görülebilmektedir. Pistte koşma mücadelesini üstlenmeye hazır görünüyor.
Performans Değerlendirme

Performans Değerlendirmenin Önemi

28 Eylül 2018
Bu resim çeşitli pozisyonlardaki farklı insanlardan oluşan bir kolaj içermektedir. Sol üstte ayakta duran bir kadın silueti, sağ altta ise zıplayan bir erkek silueti yer almaktadır. Sağ tarafta sunum yapan takım elbiseli bir adam ve ortada takım elbiseli bir adam silueti yer alıyor. Sağ üstte elma logolu bir adam silueti ve sağ ortada kahverengi kenarlıklı bir saat var. Kolajdaki tüm insanlar yüz hatları görünmeyen siluetlerdir. Görüntü sıcak bir tona sahip ve renklerin hepsi uyum içinde birbirine karışmış gibi görünüyor.
İşletme Yönetimi

Kurum Kültürü Nasıl Geliştirilir?

30 Ocak 2020