AnasayfaBlogİş Görüşmelerinde Beden Dili Kullanımı
Beden Dili

İş Görüşmelerinde Beden Dili Kullanımı

03 Mayıs 2019
Bir grup insan bir masanın etrafında oturmaktadır; şık takım elbiseli bir kadın ve takım elbiseli iki erkek vardır. Birinci adam bir elinde kalem tutarken, ikinci kadının uzun, örgülü bir saçı vardır. Takım elbiseli kadının yakın çekimi yüzünü ortaya çıkarırken, saçlarının yakın çekimi karmaşık örgüsünü gözler önüne seriyor. Masanın ortasında bir kase görülüyor ve arka planda mavi gömlekli bir kişi oturuyor. Tüm insanlar sandalyelerde oturuyor ve atmosfer rahat ve samimi.
Konu BaşlığıAçıklamaÖnemi
Beden Dili TanımıKişinin düşüncelerinin ve duygularının vücut hareketlerine, jest ve mimiklerine yansıması.İletişimin büyük bir bölümünü beden dili oluşturur.
İş Görüşmelerinde Beden Dili KullanımıAdayın duygularını ve görev için uygunluğunu gözlemlemek adına beden dilinin yorumlanması.Seçilecek adayın yeteneklerini ve karakterini değerlendirmekte önemli bir rol oynar.
Kolları BağlamakKapalı bir duruşu ifade eder ve kişinin kendine fazla güvendiğini gösterir.Bu tür vücut dili yanılgılı bir imaj yaratabilir.
Göz Temasından KaçınmakYalan söylediğinizi veya sakladığınız bir şey olduğunu gösterirken, göz temasının süresi agresif bir karakteri gösterebilir.Doğru ve dengeli bir göz teması güven oluşturur.
Saçlarla OynamakKaygılı, enerjik, içine kapanık veya dikkatin başka yere yoğunlaştığı algısını yaratarak negatif bir izlenim bırakabilir.Bu tür hareketler profesyonellik eksikliği gösterebilir.
İletişim EğitimleriBeden dili, sözlü ve sözsüz iletişim taktikleri eğitim ile öğrenilir.İş görüşmelerinde ve günlük hayatta etkili iletişim için önemlidir.
Etkili İletişim StratejileriDuygularınızı ve düşüncelerinizi etkili bir şekilde ifade etme yöntemleri.Hem iş hem de kişisel hayatta başarınızı etkiler.
Diksiyon EğitimiDoğru ve etkili konuşma tekniklerini öğrenme.Profesyonellik ve kendinden emin bir görüntü sağlar.
CV'lerin RolüÖzgeçmişler, işverene adayın deneyimlerini ve yeteneklerini gösterir.İşverenin adayı değerlendirmesine yardımcı olur ancak beden dilinin önemini eksiltmez.
İş Görüşmesi HazırlığıBir iş görüşmesi öncesi adayın beden dilini düzenlemesi ve bu konuda bilgi sahibi olması gerekmektedir.İyi bir ilk izlenim bırakır ve işe kabul şansını arttırır.

i̇nsan sosyal bir varlıktır ve sosyalliğin gereklerinden biri olarak diğer canlılarla iletişime geçmekte. günlük hayatımızda çoğu zaman kelimelerle iletişim kurduğumuzu düşünürüz. ancak etkili bir iletişim için sadece doğru seçilmiş kelimeleri kullanmak yetersiz kalmaktadır. seçtiğimiz bu kelimeleri telaffuz etme şeklimiz, ses tonumuz ile kullandığımız beden dili iletişimde tahmin ettiğimizden çok daha fazla bir öneme sahiptir. bu alanda yapılan araştırmalarda iletişimde seçilen kelimelerin etkisinin sadece % 10 olduğu belirlenirken ses tonunun %30 beden dili kullanımının ise % 60 oranında etkisinin olduğu tespit edilmiştir. seçilen kelimelerin etkisi % 10 olarak değerlendirildiğinde iletişimde bulunduğumuz kişinin bizi doğru anlaması için sesimizin tonunun ve beden dili kullanımının ne kadar önemli olduğu apaçık ortadadır.

Beden Dili Nedir?

Kısaca tanımlamak gerekirse insanların kafasındaki düşüncelerin ve hissettikleri duyguların vücut hareketlerine, jest ve mimiklerine yansımasıdır. Bu dil insanlık tarihindeki ilk anlaşma yöntemi olup başka bir deyişle kullanılan ilk dildir. Başarılı bir iletişimin ana unsurlarından biri olan doğru anlama eylemini etkili bir biçimde gerçekleştirebilmek için iletişimde bulunduğumuz kişinin beden dili hareketlerinin nasıl okunması gerektiğini, bedenimizin iletişim kurarken aslında kullandığımız kelimelerden daha önemli olduğunu ve beden dilimizi nasıl doğru kullanabileceğimizi bilmeli ve kendimizi doğru ifade etmeliyiz. Günlük hayatımızda olduğu gibi, özel ilişkilerimizde ve iş hayatımızda da sözel olmayan iletişim oldukça önemli bir yere sahiptir.

İş Görüşmelerinde Beden Dili Kullanımının Önemi Nedir?

Bir iş görüşmesine gittiğimizde karşımızdaki kişi kendimizi tanıtmamızı, deneyimlerimizden bahsetmemizi isteyebilir ve işin niteliklerine uygun olup olmadığımızı gözlemlemeye çalışır.  Aslında iş görüşmesinde anlattığımız şeylerin çoğunu yapılacak olan görüşmeden önce işverene verdiğimiz CV’de yazan şeyler oluşturmaktadır. İşverenin hangi okuldan mezun olduğumuzu, geçmiş deneyimlerimizi, sahip olduğumuz sertifikaları vb. şeyleri tekrar dinlemesinin asıl sebebi bunları nasıl ifade ettiğimizi, duygularımızın, hissettiklerimizin bedenimize yansımalarını gözlemleyip bunlarla ilgili bir değerlendirme yapmak istemesidir. Bu nedenle iş görüşmesinde beden dili hareketleri ve anlamları oldukça önemlidir. Benzer CV’lere sahip iki kişiden beden dilini etkili olarak kullanan kişi, bu dili etkili bir biçimde kullanamayan diğer kişiye göre daha avantajlıdır.

Beden Dili Kullanımında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Kolları Bağlamak

Bu vücut duruşu görüşme yaptığınız kişiye ve onun anlattıklarına karşı kapalı olduğunuz, kendinizi iletişime kapattığınız anlamına gelir. Ayrıca bu ve buna benzer duruşlar kendinize fazla güvendiğinizi ve egoist bir kişiliğe sahip olduğunuzu da ifade edebilir. Yapılan araştırmalara göre iş görüşmeleri sırasında ellerin masanın üzerinde bulunması en doğru yöntemdir.

  • Göz Temasından Kaçınmak

Göz temasından kaçınmak yalan söylediğiniz veya sakladığınız bir şey varmış gibi bir izlenim yaratır, göz teması eksikliği ayrıca öz güven ve ilgi eksikliği şeklinde de yorumlanabilmektedir. Göz temasını çok uzun süre devam ettirmek ise dominant ve agresif bir karakter olduğunuz izlenimini yaratabilir.  Göz temasını ortalama 10 saniyede bir kesmenin olumlu bir etki bıraktığı, teması keserken aşağı bakmak yerine yanlara bakmanın kendine güveni ifade ettiği belirlenmiştir.

  • Saçlarla Oynamak

Bu davranışta bulunmak sizi kaygılı, fazla enerji dolu, kendi içine kapanık veya dikkati başka yönlerde olan biri gibi gösterir. Karşınızdaki kişi sizin fiziksel görüntünüze düşkün olduğunuzu ve kariyerinizle bu kadar fazla ilgilenmediğinizi düşünür.

Özellikle iş görüşmelerinde kendinizi daha iyi ifade edebilmek için iletişim eğitimleri almanız, etkili iletişim stratejileri ve beden dili kullanımınızı geliştirmek için faydalı olacaktır. Yukarıdaki örneklere benzer beden dili kullanım teknikleri ile siz de günlük hayatınızda ve iş görüşmelerinizde kendinizi daha iyi ifade edebilirsiniz. Etkili iletişim için diğer bir gereklilik olan diksiyon eğitimi de özellikle iş görüşmeleriniz sırasında size avantaj sağlayacaktır. İstanbul İşletme Enstitüsünde online derslere katılarak tüm bu etkili iletişim yöntemlerini alanında uzman ve deneyimli eğitmenler ile öğrenebilirsiniz.

Yazar: Burak Can

Beden Dili Tanımı, Kişinin düşüncelerinin ve duygularının vücut hareketlerine, jest ve mimiklerine yansıması, İletişimin büyük bir bölümünü beden dili oluşturur, İş Görüşmelerinde Beden Dili Kullanımı, Adayın duygularını ve görev için uygunluğunu gözlemlemek adına beden dilinin yorumlanması, Seçilecek adayın yeteneklerini ve karakterini değerlendirmekte önemli bir rol oynar, Kolları Bağlamak, Kapalı bir duruşu ifade eder ve kişinin kendine fazla güvendiğini gösterir, Bu tür vücut dili yanılgılı bir imaj yaratabilir, Göz Temasından Kaçınmak, Yalan söylediğinizi veya sakladığınız bir şey olduğunu gösterirken, göz temasının süresi agresif bir karakteri gösterebilir, Doğru ve dengeli bir göz teması güven oluşturur, Saçlarla Oynamak, Kaygılı, enerjik, içine kapanık veya dikkatin başka yere yoğunlaştığı algısını yaratarak negatif bir izlenim bırakabilir, Bu tür hareketler profesyonellik eksikliği gösterebilir, İletişim Eğitimleri, Beden dili, sözlü ve sözsüz iletişim taktikleri eğitim ile öğrenilir, İş görüşmelerinde ve günlük hayatta etkili iletişim için önemlidir, Etkili İletişim Stratejileri, Duygularınızı ve düşüncelerinizi etkili bir şekilde ifade etme yöntemleri, Hem iş hem de kişisel hayatta başarınızı etkiler, Diksiyon Eğitimi, Doğru ve etkili konuşma tekniklerini öğrenme, Profesyonellik ve kendinden emin bir görüntü sağlar, CV'lerin Rolü, Özgeçmişler, işverene adayın deneyimlerini ve yeteneklerini gösterir, İşverenin adayı değerlendirmesine yardımcı olur ancak beden dilinin önemini eksiltmez, İş Görüşmesi Hazırlığı, Bir iş görüşmesi öncesi adayın beden dilini düzenlemesi ve bu konuda bilgi sahibi olması gerekmektedir, İyi bir ilk izlenim bırakır ve işe kabul şansını arttırır
beden dili iş görüşmelerinde beden dili etkili iletişim beden dili eğitimi diksiyon eğitimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.