AnasayfaBlogİş Fikri ve İş Modeli Kavramları
Girişimcilik

İş Fikri ve İş Modeli Kavramları

20 Aralık 2019
Bu ağaç resminde, üzerlerine kelimeler basılmış çeşitli renklerde daireler yer almaktadır. Ağacın tepesinde, üzerinde siyah bir harf bulunan pembe bir daire yakın çekimle gösterilmiştir. Bunun sağında siyah harfli mavi bir daire ve onun altında da beyaz arka planlı sarı bir daire yer alıyor. Ağacın ilerisinde turuncu bir logo ve solunda siyah harflerle başka bir mavi daire var. Bunun altında beyaz zeminli turuncu bir daire yer almaktadır. Tüm daireler kalın, yeşil bir yaprakla çevrelenerek canlı ve göz alıcı bir görüntü oluşturuyor.
KonularAçıklamalarÖrnekler
İş FikriGirişimcilik alanında yeni bir atılım yapmanın ilk basamağıdır.Farklı ve lezzetli kahveler satma fikri
İş Modeliİş fikrinin nasıl hayata geçirileceğini belirleyen yapıdır. Ürün geliştirme, pazarlama stratejileri ve iş planı gibi süreçleri içerir.Bu kahvelerin satılacağı dükkanları açmak
Başarılı İş Fikri Bulma YollarıYaratıcılığı kullanmak, sınırları belirlemek, ilham veren şeyleri değerlendirmek bunların arasında sayılabilir.Problem çözme üzerinden düşünmek, hedef kitle üzerinde çalışmak
İş Modeli KanvasıAlex Osterwalder tarafından geliştirilen bir yöntemdir. İş fikrinin sunduğu ürünleri, kimlere ve nasıl sunacağını, bu süreçte hangi ihtiyaçların karşılanacağını ve nasıl gelir elde edileceğini belirlemeye yardımcı olur.Belirli bir hedef kitleye odaklanmak, spesifik stratejiler belirlemek, potansiyel kazançları değerlendirmek
Ürün Geliştirmeİş modeli oluştururken atılacak adımlardan biridir. İş fikrini somut bir ürün ya da hizmete dönüştürme sürecidir.Farklı ve lezzetli kahve çeşitlerini geliştirmek
Pazarlama StratejileriAlınan ürün veya hizmetin hedef kitleye ulaştırılması için belirlenen yöntemler ve planlar.Sosyal medya üzerinden reklam yapmak, e-posta pazarlaması kullanmak
İş Planıİş modelinin somutlaştığı, ayrıntılı ve stratejik planlama içeren süreç.Finansal tahminler, işletme maliyetleri, satış hedefleri gibi konuları kapsar.
Finansal İhtiyaçlarİş modeli içerisinde belirlenen ve işletmenin iş fikrini hayata geçirmek için gereksinim duyduğu finansal kaynaklar.Personel maaşları, kiralama maliyetleri, ürün geliştirme maliyetleri
Pazar PayıBir işletmenin hizmet verdiği sektördeki toplam satışlar arasındaki yüzdesel oranı.Kahve dükkanındaki her 100 satıştan 10'unu yapmak
Hedef Kitleİş fikrinin hizmet veya ürünlerini sunmayı planladığı, belirli özelliklere sahip olan müşteri grupları.Kahve severler, öğrenciler, çalışanlar

girişimcilik alanında yeni bir atılım yapmak için öncelikle iyi bir iş fikrine gerek vardır. bulunan iş fikrinin nasıl hayata geçirileceğini iş modeli belirler. i̇yi bir fikir bulmak girişimcilikte başarılı olmak için tek başına yeterli değildir. bulunan fikir üzerine iş modeli oluştururken; ürün geliştirme, ürünü müşteriye sunma, pazarlama stratejilerinin ve yollarının belirlenmesi ile beraber iş planı hazırlanır. bir fikrin iş modeli olarak başarıya ulaşması, bu süreçlerin doğru gerçekleştirilmesine bağlıdır. eğer farklı ve lezzetli kahveler satmak bir iş fikriyse, bu kahvelerin satılacağı kahve dükkanlarını açmak bir iş modelidir.

Girişimcilik, bir iş fikri üzerinde oluşturulabilecek birbirinden farklı iş modellerini kapsar. Bir fikri iş modeline dönüştürebilmek için pek çok alternatif bulunmaktadır. Önemli olan o fikri rakiplerinden daha farklı, iyi ve başarılı yöntemlerle iş modeli haline getirebilmektir. Girişimcilerin öncelikle başarılı olabilecek iş fikrini bulması daha sonra iş modelini oluşturacak aşamaları gerçekleştirmesi gerekir. Başarılı iş fikrini bulmak için önemli olan konulara ve iş modelini oluştururken kullanılan yöntemlere yazımızın devamında değineceğiz.

Başarılı İş Fikri Bulma Yolları

Girişimcilik, başarılı olabilmek için yeni fikirlerin üretilmesi gereken bir alandır. Başarılı olabilmek içinse güvenilebilecek bir iş fikri oluşturmak gerekir. Yeni fikirleri üretirken de girişimcinin işini kolaylaştırabilecek öneriler mevcuttur. Bu öneriler yardımıyla girişimciler için iş planı hazırlamadan önce iyi bir iş fikrinin bulunması sağlanabilir.

Yaratıcı Yönünüzü Açığa Çıkarın: Girişimci olmak için yaratıcılık oldukça önemlidir. İş fikri bulmak için kendinizi zorlamak yerine yaratıcılığınızı ortaya çıkaracak etkinliklere yönelebilirsiniz. Düşünmenizi sağlayacak eylemler yaparak buradan sağladığınız faydayı yeni fikirler veya ürünler yaratmak için kullanabilirsiniz. Hobilerinize daha çok zaman ayırabilirsiniz. Böylece farklı çevrelere girerek ufkunuzu genişletebilir, iş fikri bulma konusunda yaratıcılığınızı arttırabilirsiniz.

Sınırlarınızı Belirleyin: Düşünürken ne istediğinizi bilerek sınırlarınızı belirlerseniz, odaklanma konusunda daha başarılı olabilirsiniz. İlgilendiğiniz alanlarla ilgili bilgileriniz sınırlı olursa o alanda yeni fikirler üretme olasılığınız azalabilir. Bu nedenle daha çok bilgi sahibi olduğunuz iş alanlarının sınırlarını belirleyerek düşünme sürecinizi buna göre belirleyebilirsiniz.

Size İlham Verebilecek Her Şeyi Değerlendirin: Yaparken kendinizi daha iyi hissettiğiniz ya da bulunmaktan hoşlandığınız yerlerde düşünme sürecinizi ilerletebilirsiniz. İş fikirleri bazen hiç beklemediğiniz anlarda gelebilir. Bu nedenle yanınızda not alabileceğiniz bir defter bulundurmayı ihmal etmeyin. Aldığınız küçük notlar sayesinde iş fikri geliştirebilirsiniz.

Bir Problem Üzerinden Düşünün: Karşılaştığınız ya da bildiğiniz bir problem üzerinden iş fikirleri geliştirebilirsiniz. Bulacağınız fikrin karşılaşılan problemlere nasıl çözüm getirebileceğini düşünün. Böylece iş fikrinizin, iş modeli haline geldiğinde insanlar için nasıl bir fayda sağlayacağını tahmin edebilirsiniz. Bu sayede girişimcilik alanında yenilikçi bir hizmet sağlamanın ilk adımlarını atmış olabilirsiniz.

Hedef Kitle Üzerinde Çalışın: İş fikrini bulmak kadar o fikrin talep görüp görmeyeceğini araştırmak ta önemlidir. Bir işin hangi kitle tarafından değer göreceği o işin geleceği ve başarısı için etkilidir. Belirleyeceğiniz hedef kitle arasında iş fikrinizin yayılıp yayılamayacağını düşünün. Aynı hedef kitle için sunulan ürünler veya hizmetler arasında sizin iş fikrinizin ne gibi yenilikler sunacağını belirleyin. Böylece bulunacağınız girişimcilik faaliyetinin sonuçlarını tahmin edebilme şansınız yükselecektir.

İş Modeli ve İş Modeli Kanvası Nedir?

Girişimcilikte iş modeli, iş fikri üzerine kurulan iş planlaması ile birlikte şirketlerin kar elde etme planlamasıdır. Bu model, şirketlerin satacağı ürünlerin ve hizmetlerin hedef aldığı pazar ve faaliyetler için ön görülen giderlerin belirlendiği finansal yapıyı içerir. Pazarlaması yapılacak ürünlerin satış planlaması, satış hedeflerinin içinde olduğu pazar payı, finansal ihtiyaçlar iş modelinde bulunmaktadır.

İş planı hazırlamak için kullanılan ve girişimcinin işini kolaylaştıran, Alex Osterwalder’ in geliştirdiği “İş Modeli Kanvası” girişimcilik alanında önemli yere sahiptir. Oluşturulan iş fikrinin sunacağı ürünleri, kimlere ve nasıl sunacağını, bu işlemi yaparken nelere ihtiyaç duyacağını ve nasıl gelir elde edeceğini hızlı ve basit bir şekilde görmeyi sağlar. İş modeli oluşturmak, iş süreçlerini etkileyen ana unsurlara odaklanabilmeyi kolaylaştırır. Şematik özellik taşıyan bu model, iş stratejilerinin geliştirilmesine yardımcı olur. İş planını daha verimli hale getirebilmek için iş modeli üzerinde geliştirmeler yapılabilmesine olanak sağlar.

İş Modeli Maddeleri

İş Modeli Kanvası alt maddelere sahip bir yapıyı ifade eder. Bu maddeler; girişimcilik alanında iş modellerini anlamak, değiştirmek ve analiz etmek için kullanılır.

Değer Teklifi: Müşteriler tarafından tercih edilme sebebini onlar için oluşturulan değer teklifi belirlemektedir. Bu maddede müşteriye sunulacak tüm faydaları açıklamak gerekir. Müşterilerin hangi ihtiyaçlarının karşılanacağı, hangi problemlerin çözüleceği, problemlerin çözümünde nasıl bir değer sunulacağı ile ilgili öneriler hazırlanmalıdır.

Müşteri Segmentleri: Müşterinin tüm iş modellerinin merkezinde yer alması nedeniyle, girişimcilerin hedefledikleri müşteri gruplarını belirlemesi önemlidir. Bu maddede potansiyel müşteri listesi oluşturulmalıdır. Bu listeye göre belirlenen müşteri segmentleri ifade edilmelidir. Müşterilerin hedefledikleri sonuçlar, gerçekleştirdikleri işler ve çözüm bekleyen problemleri tespit edilmelidir. Böylece, hangi müşterilere hizmet verileceği ve müşterilerin asıl ihtiyaçlarının ne olduğu gibi sorulara yanıtlar verilir.

Kanallar: Müşterilere ulaşma yollarını kanallar belirler. Müşterilere hangi kanallar ile ulaşılacağı, müşterilerin hangi kanalları tercih ettiği gibi sorulara bu maddede cevap verilmelidir. İletişimin sağlanacağı, dağıtımın yapılacağı ve satışın gerçekleşeceği üç ayrı kanal belirlenmelidir.

Müşteri İlişkileri: Müşteriler ile ilişkilerin yürütülme yöntemleri belirlenmelidir. Kişisel iletişim ya da otomatik iletişim yolu tercih edilebilir. Kullanılacak dilin samimi mi ya da resmi bir dil mi olacağı netleştirilebilir. Bu maddede tüm bu kararlar verilirken, müşterilerin katılımını sürekli hale getirmek ve yeni müşterilere ulaşabilmek hedeflenmelidir.

Gelir Kalemleri: Müşterilere sunulan değer teklifleri karşılığında hangi müşteriden ne kadar gelir elde edileceğinin belirlendiği maddedir. Tek seferlik ya da tekrarlanabilir olan gelir tipleri belirlenerek gelir kalemleri oluşturulmalıdır.

Kilit Kaynaklar: İş modelini oluştururken hangi kaynaklara ihtiyaç duyulacağı ve en önemli kaynakların hangileri olduğu gibi soruların cevaplandığı maddedir. Maddi, maddi olmayan, finansal ve insan kaynakları olmak üzere dört temel kaynak biçimi vardır.

Kilit Aktiviteler: Girişimci için iş modelini oluştururken yapılması gereken öncelikli işleri belirlemek gerekir. Bu işler kilit aktiviteleri oluşturur. Kilit aktiviteler, her iş modeli için farklılık gösterebilir. Kaynaklara dikkat ederek ve değer teklifinin dışına çıkmadan kilit aktivitelerin belirlenmesi gerekir.

İş Ortaklıkları: İşi başlatmak için hangi ortaklıklara ihtiyaç duyulacağını belirlemek gerekir. Riskleri azaltmak ve yeni kaynaklar edinmek için faydalı ortaklıklardan yararlanılabilir. Bu maddede bu ortaklıklar belirlenmelidir.

Maliyet Yapısı: İş modeli oluşturmak ve sürdürebilmek için katlanılması gereken maliyet yapısının belirlendiği maddedir. Hangi giderlerin karşılanacağı, kritik olan giderler ve genel işletme maliyetleri belirlenir. İş modellerine göre maliyetler de değişecektir.

Doğru İş Fikirleri ve İş Modelleri İçin Girişimcilik Kursu

Girişimcilik alanında başarılı olmak için, başarıya ulaşabilecek bir iş fikri bulmak ve bu fikri bir modele ve iş planına çevirebilmek gerekir. Bu süreç; bilgi isteyen, geniş araştırmalar ve planlamalar yapılması gereken bir süreçtir. Girişimcinin sadece araştırma yaparak sonuçlara ulaşması zordur. Bu aşamaları gerçekleştirmek için girişimcilik ile ilgili temel düşünce sistemlerini, değer yaratma aşamalarını ve ürün ve hizmetlerin bu değerlere göre müşteriye sunulma sürecini bilmek önemlidir.

Bu bilgilere sahip olabilmek için geniş kapsamlı bir girişimcilik kursu almak şarttır. Bunun yapılabilmesi için Enstitü her zaman yanınızda. Katılacağınız online eğitim ile birlikte girişimcilik alanında nasıl yenilikçi fikirler ve iş modelleri yaratabileceğinizi öğrenebilirsiniz. İş modelinizi doğru planlayarak yaratıcı değerler üretebilirsiniz. Kurs sonunda yapılan değerlendirmede başarılı olarak girişimcilik alanında sertifika sahibi olabilirsiniz.

İş Fikri, Girişimcilik alanında yeni bir atılım yapmanın ilk basamağıdır, Farklı ve lezzetli kahveler satma fikri, İş Modeli, İş fikrinin nasıl hayata geçirileceğini belirleyen yapıdır Ürün geliştirme, pazarlama stratejileri ve iş planı gibi süreçleri içerir, Bu kahvelerin satılacağı dükkanları açmak, Başarılı İş Fikri Bulma Yolları, Yaratıcılığı kullanmak, sınırları belirlemek, ilham veren şeyleri değerlendirmek bunların arasında sayılabilir, Problem çözme üzerinden düşünmek, hedef kitle üzerinde çalışmak, İş Modeli Kanvası, Alex Osterwalder tarafından geliştirilen bir yöntemdir İş fikrinin sunduğu ürünleri, kimlere ve nasıl sunacağını, bu süreçte hangi ihtiyaçların karşılanacağını ve nasıl gelir elde edileceğini belirlemeye yardımcı olur, Belirli bir hedef kitleye odaklanmak, spesifik stratejiler belirlemek, potansiyel kazançları değerlendirmek, Ürün Geliştirme, İş modeli oluştururken atılacak adımlardan biridir İş fikrini somut bir ürün ya da hizmete dönüştürme sürecidir, Farklı ve lezzetli kahve çeşitlerini geliştirmek, Pazarlama Stratejileri, Alınan ürün veya hizmetin hedef kitleye ulaştırılması için belirlenen yöntemler ve planlar, Sosyal medya üzerinden reklam yapmak, e-posta pazarlaması kullanmak, İş Planı, İş modelinin somutlaştığı, ayrıntılı ve stratejik planlama içeren süreç, Finansal tahminler, işletme maliyetleri, satış hedefleri gibi konuları kapsar, Finansal İhtiyaçlar, İş modeli içerisinde belirlenen ve işletmenin iş fikrini hayata geçirmek için gereksinim duyduğu finansal kaynaklar, Personel maaşları, kiralama maliyetleri, ürün geliştirme maliyetleri, Pazar Payı, Bir işletmenin hizmet verdiği sektördeki toplam satışlar arasındaki yüzdesel oranı, Kahve dükkanındaki her 100 satıştan 10'unu yapmak, Hedef Kitle, İş fikrinin hizmet veya ürünlerini sunmayı planladığı, belirli özelliklere sahip olan müşteri grupları, Kahve severler, öğrenciler, çalışanlar
girişimcilik kursu iş fikri iş modeli online eğitim iş planı iş fikri nedir iş modeli nedir iş fikri ve iş modeli kavramları
Resimdeki adam şeffaf camlı bir çift dikdörtgen gözlük takıyor. Kısa, koyu renk saçları ve sakalı var. Başını hafifçe sağa eğmiş ve yana doğru bakıyor. Yakalı siyah bir gömlek giymiş, beyaz ve gri desenli bir kravat takmış. Elleri ceplerinde. Yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Güçlü bir çene çizgisi ve belirgin kaşları vardır. Gözlükleri keskin ve profesyonel bir görünüm veriyor.
Cem Taşdöğen
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.