AnasayfaBlogAstsubay Nedir? Ne İş Yapar? Ne Kadar Maaş Alır?
Meslekler

Astsubay Nedir? Ne İş Yapar? Ne Kadar Maaş Alır?

01 Nisan 2021
Kamuflaj kıyafeti giyen bir kişi sağ elinde bir silah tutmaktadır. Silah kameradan uzağa doğrultulmuştur ve kişinin üzerinde bir yelek vardır. Arka planda kırmızı beyaz bir bayrak ve ön planda bulanık bir el görüntüsü var. Kişinin yüzü görünmüyor ve kamera silaha yakınlaştırılmış. Silah siyahtır ve bir dürbünü vardır. Kişi kamuflaj şapkası takıyor ve yeleği kahverengi ve ten rengi. Yeleğin kumaşı görünür ve kişinin elleri ve kolları görünür. Kişi arka planda ağaçların olduğu çimenlik bir alanda durmaktadır.
Astsubayın TanımıAstsubayın GörevleriAstsubayın Maaşı
TSK bünyesinde görev yapan, emir-komuta zincirindeki konumlarının yanı sıra muhabere ve askeri eğitim gibi farklılık gösteren alanlarda hizmet veren kişi.Subay, er ve erbaşlar arasındaki ilişkileri düzenlemek.5000-13.000 TL arasında
926 sayılı TSK Personel Kanunu’na tabi kişi.Birlikler arası iletişimde görev almak.Görev yapılan bölge, operasyon sayısı, özel görevler, medeni durum, eşin çalışma durumu ve çocuk sayısı gibi durumlar maaş hesaplamasına etki eder.
15 yıl mecburi hizmet yükümlülüğü bulunan askeri personelGörev ve yetki alanlarında güvenliği sağlamak.İş güçlüğü ve iş riski ile eleman temininde güçlük kriterleri maaşı etkiler.
Liderlik, fiziksel dayanıklılık, iş ahlakı, özgüven gibi vasıfların bulunduğu kişi.Görev ve yetki alanlarında giriş-çıkış ve nöbet hizmetlerini düzenlemek.Kıdeme göre alınan maaş değişir, hizmet süresi maaşı etkiler.
Astsubaylık, askeri hiyerarşi göz önüne alındığında subayın altında yer alan rütbedir.Düşman hava araçlarıyla mücadele etmek.Ek ödeme hesapları; iş güçlüğü ve iş riski ile eleman temininde güçlük kriterleri maaşı etkiler.
Subaylığa geçiş hakkı olan kişi.Muhabere görevlerini yerine getirmek.Kıdem alırlar ve kıdemlerine göre maaşları değişir.
Ancak belirli bir sicil notu ortalaması ve yeterli eğitimle subaylığa geçebilen asker.Çalışma alanlarının düzen ve temizliğini sağlamak.Albay rütbesine yükselme hakkı olan astsubaylar daha yüksek maaş alır.
Uzman çavuşluk statüsünden astsubaylığa geçiş hakkı olan kişi.Vatan savunmasında kritik rol oynarlar.Maaşları görev, rütbe ve hizmet süresine bağlı olarak değişir.
Kara, deniz, hava ve bando astsubayı olarak görev yapabilirler.Birlikler arası iletişimde görev almak ve güvenliği sağlamak gibi çok çeşitli görevleri bulunur.Görevlerine ve rütbelerine göre maaşları değişir.
Servis süreleri ve rütbelerine göre çeşitli haklar kazanan askeri personelSubay, er ve erbaşlar arasındaki ilişkileri düzenlemek, askeri eğitim ve muhabere görevleri gibi birçok görevi bulunmaktadır.Çeşitli faktörlere bağlı olarak 5000-13.000 TL arasında değişir.

Türk devletlerinin temeli orduya dayanır. Gücünü de ordudan alır. Henüz göçebe yaşarlarken dahi her Türk genci asker olarak doğar ve asker olarak eğitilirdi. Kadın erkek ayrımı olmaksızın savunmayı öğrenirlerdi. Halk ordu, ordu da halk demekti. Milletimizin askere verdiği değerin karşılığını askerimiz de misliyle geri vermiştir. Tarihimiz ordularımızın şanlı zaferleriyle doludur. Bu zaferlerde komutanların kullandığı stratejiler ve teknolojiler kadar askerlerin cesareti ve ustalığı ön plana çıkmıştır. Asker ve güven hep aynı cümlede yer almıştır. Askeri üniforma da saygınlığın simgesi olmuştur. Asker, giydiği üniformanın hakkını gerektiğinde canıyla öder.

Günümüzde de milletimizin orduya ve askerine verdiği değer hiç eksilmemiş hatta daha da çok artmıştır. Vatanı namusla özdeşleştiren bir kültürden de beklenen budur. Teknik, idari ve komuta kadrosunda yer alan astsubaylar Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin bel kemiğidir. Sayısal olarak da ordunun içinde önemli yere sahiptirler. Mesleki bilgi ve beceriler ile donanmış astsubaylar vatan savunmasının olmazsa olmazlarıdır. Yazımın devamında bu onurlu mesleği sizlere tanıtmaya çalışacağım.

Astsubay Nedir?

Astsubaylık, askeri hiyerarşi göz önüne alındığında subayın altında yer alan rütbedir. Mesleği tanımlayacak olursak: “TSK bünyesinde görev yapan, emir-komuta zincirindeki konumlarının yanı sıra muhabere ve askeri eğitim gibi farklılık gösteren alanlarda hizmet veren kişidir.” diyebiliriz. Astsubaylar, 926 sayılı TSK Personel Kanunu’na tabidirler. Emir-komuta zinciri dahilinde görev yaparlar. Muhabere ve askeri eğitim alanında da vazifeleri vardır.15 yıl mecburi hizmet yükümlülükleri vardır. Merak edenler için astsubay rütbeleri konusunda bilgi vermek isterim. Rütbeler ve rütbeler arası bekleme sürelerini sizler için sıralıyorum.

  • Astsubay Çavuş: 3 Yıl

  • Astsubay Kıdemli Çavuş: 3 Yıl

  • Astsubay Üstçavuş: 6 Yıl

  • Astsubay Kıdemli Üstçavuş: 6 Yıl

  • Astsubay Başçavuş: 6 Yıl

  • Astsubay Kıdemli Başçavuş: 6 Yıl

Vatan savunması ciddi bir iştir. Ordunun her kademesinde görev alacak askerlerin üst düzey vasıflara ve yeterliliklere sahip olması beklenir. Uygulanan özel testlerle bu vasıflar ve yeterlilikler sorgulanır. Dilerseniz çelik gibi sinirlere sahip olmayı gerektiren meslek adaylarında aranan bu özellikleri listeleyelim:

İlgili eğitim: Liderlik Kursu

Toplum tarafından astsubayların sosyal ve entellektüel olmaları beklenir. Astsubaylara tanınan sosyal haklar mesleğin cazibiyetini arttırır. ( Lojman, orduevlerinden ve askeri kamplardan yararlanma vb.) Astsubayların subaylığa geçiş hakkı vardır. Bunun için en az 4 yıllık bir üniversiteden mezun olmaları gerekir. Meslekte 4 yılı doldurmuş ve 7 yılı geçmemiş olmalıdırlar. Sicil notu ortalamasının 90 ve üzeri olmaları da kriterler arasındadır.

Yazılı sınav, mülakat ve eğitim aşamasını başarıyla tamamlayanlar subaylığa geçiş hakkı kazanır. Önceki yıllarda astsubaylıktan subaylığa geçenler, kıdemli yüzbaşı rütbesine kadar yükselebiliyordu. 2003 yılında yapılan düzenleme sonrasında “albay” rütbesine yükselme hakkı verilmiştir. Aynı şekilde uzman çavuşluk statüsünden astsubaylığa geçiş hakkı bulunmaktadır. Bunun için adayların yasal mevzuatlar çerçevesinde gerekli şartları karşılamak gerekir.

Astsubay Ne İş Yapar?

Astsubaylar, kara, deniz, hava ve bando astsubayı olarak görev yaparlar. Astsubayların görevi rütbelerine göre değişir. Takım astsubayı, tank komutanı, tim komutanı, bölük astsubayı, karakol komutan yardımcısı, kısım amiri ve karakol komutanı vazifelerini üstlenirler. Yine de vazifelerini genel hatlarıyla aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Subay, er ve erbaşlar arasındaki ilişkileri düzenlemek.

  • Birlikler arası iletişimde görev almak.

  • Görev ve yetki alanlarında güvenliği sağlamak.

  • Görev ve yetki alanlarında giriş-çıkış ve nöbet hizmetlerini düzenlemek.

  • Düşman hava araçlarıyla mücadele etmek.

  • Muhabere görevlerini yerine getirmek.

  • Çalışma alanlarının düzen ve temizliğini sağlamak.

Askerliğin mesaisi olmaz. Vatan savunması her daim esastır. Masa başında çalışan astsubaylar da dahil olmak üzere nöbet görevi vardır. emekli astsubaylar yöneticilik, güvenlik amirliği gibi birçok iş teklifleri alırlar. bu teklifin temelinde güvenilir olmaları, disiplinleri ve sahip oldukları diğer vasıflar yatar.

Astsubay Maaşları

Astsubaylar, hizmet sürelerine göre kıdem alırlar ve kıdemlerine göre maaşları değişir. Görev yapılan bölge, operasyon sayısı, özel görevler, medeni durum, eşin çalışma durumu ve çocuk sayısı gibi durumlar maaş hesaplamasına etki eder. Genel olarak maaşların, 5000-13.000 TL arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Ek ödeme hesaplarında; iş güçlüğü ve iş riski ile eleman temininde güçlük kriterleri baz alınır. Terör bölgesinde görev yapan ve operasyona çıkılan bölgelerde çalışan personel 1000-1500 TL arasında terör tazminatı alır.

Astsubay olmayı düşünenlerin maaş kriterinden ziyade mesleğin zorluklarını göz önüne almalarını tavsiye ederim. Bedensel ve ruhsal zorluklardan bahsetmeyeceğim. Zaten adaylar koşulları bilerek mesleğe adım atıyorlar ama farklı zorluklar da söz konusu. Astsubaylıkta mesai mevhumu yoktur. Vatan savunması kesintisiz hizmet gerektirir. Bazı branşlardaki sık tayin koşulları astsubay aileleri için zorluklar oluşturur. Özellikle çocukların eğitimindeki kesintiler önemli bir problemdir. Özel sektörde görev yapan eşler için de güçlükler söz konusudur. Meslek mensupları, eş ve çocuklarının iş-eğitim gereklilikleri nedeniyle aile bütünlüğünü bozmak durumunda kalırlar. Bazen de ailenin güvenliğini sağlayamama nedeniyle ayrı kalmayı göze almak gerekiyor.

Astsubay Nasıl Olunur?

Astsubayların eğitimiyle ilgili 2003 yılında değişiklik yapılmıştır. Daha önce Astsubay Hazırlama Okulu olarak anılan okulların adı Astsubay Meslek Yüksek Okulları olarak değiştirilmiştir. Adayların öncelikle YKS sınavına girmesi gerekir. Astsubay MYO için TYT puanı esas alınır. Harp okulu için ise TYT ve AYT puanı gereklidir. Astsubay MYO girişlerinde kadın ve erkek adaylar için ayrı kontenjanlar tanımlanır. Şehit ve gazi yakınları için de kontenjan ayrılır. Sınav puanı tek başına yeterli değildir. Adayların aşağıda genel olarak listelediğim kriterlere uygun olması gerekir.

  • Türk vatandaşı olmak.

  • Lise ve dengi okul diplomasına sahip olmak.

  • Disiplin cezası nedeniyle okuldan çıkarılmamış olmak.

  • TSK bünyesinde daha önce istihdam edilmemiş olmak.

  • Devlet memurluğu ve kamu görevinden çıkarılmamış olmak.

  • Adli sicilden çıkarılmış olsa bile herhangi bir suçtan hükümlü olmamak. (Taksirli suçlar hariç)

  • Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak.

  • Ahlaka aykırı iş yerlerinde çalışmamış /iş yeri sahibi olmamış olmak.

  • Toplumca tasvip edilmeyen ve TSK manevi şahsiyetine gölge düşüren bir davranış içinde olmamak. (Sosyal durum, ahlak ve karakter açısından)

  • Silah taşıma ve kullanmaya engeli bulunmamak.

  • Madde bağımlılığı (Alkol, uyuşturucu ve uyarıcı madde) nedeniyle tedavi görmemiş olmak.

  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.

Listelediğim kriterleri karşılayan adaylar, yazılı sınavda başarılı olduktan sonra mülakat ve fiziki yeterlilik testine alınırlar. Bu aşamayı da başarıyla da geçen adaylardan tam teşekküllü bir hastaneden “Askeri Öğrenci Olur” raporu almaları istenir. Astsubay olmayı hedefleyenlerin bu raporun oldukça detaylı olduğunu bilmelerinde fayda var. Örnekleyecek olursak: Konuşma bozukluğu, baş çene ve vücutta yapısal bozukluk, görme bozukluğu, şaşılık gibi birçok testten geçilir. Yara ve yanık izleri ve dövmeleriniz bile önünüze engel olarak çıkabilir.

Buraya kadar bilgi verdiğim aşamaları başarıyla tamamlayan adaylar, Astsubay Meslek yüksek okullarına kabul edilir. Eğitim parasız ve yatılıdır. Süresi iki yıldır. Adayların, sağlık nedeni hariç üç yıl, sağlık nedeni dahil dört yılda öğrenimi başarıyla tamamlamaları gerekir. Savaş ve olağanüstü hallerde sonradan telafi edilmek üzere süre kısaltılabilir. Öğrencilerin askeri meslek sınıflarına ayrılmaları yüksekokul müdürlüğü ve ilgili kuvvet tarafından koordineli olarak belirlenir. Sınıflandırma aşamasında öğrencinin başarısı esas alınır. Öğrenciler eğitim sonunda 30 Ağustos tarihinde astsubay çavuş rütbesiyle mezun olurlar. Eğitim içeriğini merak ediyor olabilirsiniz. Sizin için konu başlıklarını aşağıda listeliyorum.

Askeri dersler:

  • Temel müşterek askeri konular

  • Askeri liderlik

  • Matematik

  • Haritacılık

  • Taktik

Eşit ağırlık dersleri:

  • İktisat

  • İşletme

  • İngilizce

  • Matematik

  • Davranış bilimleri

Farklı okullardan mezun olanlar için de astsubay olma imkânı vardır. Bunun için TSK ihtiyacına uygun kişiler çeşitli test, mülakat, muayene ve eğitim sonrasında astsubay olabilirler. Aranan şartları soracak olursanız: Başvuruda lisans mezunları için 27 yaşını; ön lisans mezunları için 25 yaşını geçmemiş olmak. Doğrudan özel kuvvetler komutanlığı emrinde çalışacak olanlar yaş ve giriş şartları Genel Kurmay Başkanlığı görüşü alınarak MSB tarafından belirlenir.

TSK bünyesinde görev yapan, emir-komuta zincirindeki konumlarının yanı sıra muhabere ve askeri eğitim gibi farklılık gösteren alanlarda hizmet veren kişi, Subay, er ve erbaşlar arasındaki ilişkileri düzenlemek, 5000-13000 TL arasında, 926 sayılı TSK Personel Kanunu’na tabi kişi, Birlikler arası iletişimde görev almak, Görev yapılan bölge, operasyon sayısı, özel görevler, medeni durum, eşin çalışma durumu ve çocuk sayısı gibi durumlar maaş hesaplamasına etki eder, 15 yıl mecburi hizmet yükümlülüğü bulunan askeri personel, Görev ve yetki alanlarında güvenliği sağlamak, İş güçlüğü ve iş riski ile eleman temininde güçlük kriterleri maaşı etkiler, Liderlik, fiziksel dayanıklılık, iş ahlakı, özgüven gibi vasıfların bulunduğu kişi, Görev ve yetki alanlarında giriş-çıkış ve nöbet hizmetlerini düzenlemek, Kıdeme göre alınan maaş değişir, hizmet süresi maaşı etkiler, Astsubaylık, askeri hiyerarşi göz önüne alındığında subayın altında yer alan rütbedir, Düşman hava araçlarıyla mücadele etmek, Ek ödeme hesapları; iş güçlüğü ve iş riski ile eleman temininde güçlük kriterleri maaşı etkiler, Subaylığa geçiş hakkı olan kişi, Muhabere görevlerini yerine getirmek, Kıdem alırlar ve kıdemlerine göre maaşları değişir, Ancak belirli bir sicil notu ortalaması ve yeterli eğitimle subaylığa geçebilen asker, Çalışma alanlarının düzen ve temizliğini sağlamak, Albay rütbesine yükselme hakkı olan astsubaylar daha yüksek maaş alır, Uzman çavuşluk statüsünden astsubaylığa geçiş hakkı olan kişi, Vatan savunmasında kritik rol oynarlar, Maaşları görev, rütbe ve hizmet süresine bağlı olarak değişir, Kara, deniz, hava ve bando astsubayı olarak görev yapabilirler, Birlikler arası iletişimde görev almak ve güvenliği sağlamak gibi çok çeşitli görevleri bulunur, Görevlerine ve rütbelerine göre maaşları değişir, Servis süreleri ve rütbelerine göre çeşitli haklar kazanan askeri personel, Subay, er ve erbaşlar arasındaki ilişkileri düzenlemek, askeri eğitim ve muhabere görevleri gibi birçok görevi bulunmaktadır, Çeşitli faktörlere bağlı olarak 5000-13000 TL arasında değişir
Astsubay asker rütbe ordu TSK vatan savunması Astsubay nedir Astsubay ne iş yapar Astsubay maaşları
Saçları düzgünce arkadan bağlanmış genç bir kadın parlak mavi bir başörtüsü takıyor. Cildi sıcak, karamel renginde ve gözleri koyu kahverengi. Kameraya bakarken yüzünde nazik, gülümseyen bir ifade var. Beyaz bir üst ve mavi ve yeşil çiçek desenli, desenli, uzun bir etek giyiyor. Bir çift küpe ve altın bir kolye ile aksesuarlarını tamamlamış. Kıyafetleri, içinde bulunduğu güneşli, açık hava ortamına mükemmel bir uyum sağlıyor.
İlknur Işık
Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.