AnasayfaBlogÖzgüvenli Olmanın 9 Altın Kuralı
Özgüven

Özgüvenli Olmanın 9 Altın Kuralı

23 Temmuz 2018
Resimdeki adam bir kara tahtanın önünde duruyor ve kollarını kavuşturmuş. Kısa siyah saçları, hafif sakalı ve nötr ifadesiyle 30'lu yaşlarının ortalarında görünüyor. Düz siyah bir tişört ve açık mavi bir kot pantolon giyiyor. Arkasındaki kara tahta beyaz ve koyu yeşil süslemeli. Tahtada, birkaç boş satırla birlikte siyah tebeşirle yazılmış iki sütun metin görülebiliyor. Adamın duruşu kendinden emin ve sakin, sanki bir kalabalığa hitap etmeye hazır gibi. Varlığı güven verici ve otoriter, bu da onu bir konuşma veya ders vermek için mükemmel bir aday yapıyor.
Özgüveni Arttıracak ÖneriAçıklamaSonuçları
Kendinize Tahammül EdinKendinizi videoya çekerek ve izleyerek kendinize tahammül etmeyi öğrenin.Zamanla kendinize alışacak ve özgüveniniz gelişecektir.
Donanımlı OlunDüşünmeye ve okumaya yönelik aktiviteler ile donanımlı bir kişi olun.Birikimleriniz ile etkili sohbetler yapabilir, insanlar ile etkileşiminizi arttırabilirsiniz.
Tek Başına KuralıTek başına vakit geçirin ve kendi başınıza işler yapmayı öğrenin.Tek başınıza yettiğinizi hisseder ve bu durum özgüveninizi geliştirebilir.
İnsanları Mutlu EtKendinizden ödün vermeden insanları mutlu etmeye çalışın.Alacağınız pozitif geri dönüşler özgüveninizi arttıracaktır.
Mesajı Azaltİnsanlarla yüz yüze iletişim kurmayı tercih edin ve mesaj kullanımınızı azaltın.İçtenlikle konuşmanın verdiği his özgüveninizi artırabilir.
Yazı YazDüşündüklerinizi, hissettiklerinizi yazıya dökün.Kendinizi ifade etme yeteneğinizi geliştirebilir ve diğer insanlara açılmaktan korkmazsınız.

Özgüven nedir? Özgüven kişinin kendisini değerli hissetme olgusu, kendisine yönelik pozitif duygular geliştirmesi ve bunun sonucunda bireyin kendisi ve etrafındaki insanlar ile barışık olması yanısıra atacağı her adımda kendinden emin hissettiği duygusal kavramdır.

Neden Özgüvensiz Oluruz?

Bu sorunun cevabı için netlik yoktur. Birden farklı sebepleri olabilir. Yaşadığımız çevre, çocukken bastırılma "sen sus, sen ne anlarsın" gibi ithamlar, başarısızlık ve yenilgi duygusu, terkedilme ve hatta abartılı bile görülse anne karnındayken annenin psikolojik durumu bile özgüven eksikliğinin sebepleri arasında gösterilebilir ve çoğaltılabilir. Ancak özgüven çaresi olan bir duygusal karmaşadır. Emeğinizi ve zamanınızı ister.

Peki Nasıl Özgüvenli Olabilirsiniz?

Yapılması GerekenlerYapılmaması Gerekenler
Kendinize inanmakSürekli kendini küçümsemek
Pozitif düşünmekNegatif düşünce spirallerine kapılmak
Hedefler belirlemekHedefsiz ve amaçsız yaşamak
Kendini kabul etmekSürekli mükemmeliyetçi olmak
Başarıları kutlamakBaşarıları görmezden gelmek
Öğrenmeye açık olmakKendi gelişimine direnmek
İletişim becerilerini geliştirmekİletişimden kaçınmak
Risk almak ve hatalardan öğrenmekRisksiz bir yaşam sürdürmek ve hatalardan kaçınmak
Sorumluluk almakBaşkalarını suçlamak
Stresle başa çıkmayı öğrenmekStres ve kaygıya teslim olmak

1 - Kendinize Tahammül Edin.

Hepimizin akıllı telefonları, kayıt cihazları ellerimizin altında mevcut. Şimdi de bu araçları özgüvenimiz için kullanma zamanı. Sevdiğiniz kitaptan bir parağrafı veya sevdiğiniz bir şiiri seslice okuyun. Sanki önünüzde büyük bir topluluk var gibi bağıra bağıra okuyun. Ve siz bağıra bağıra okurken kendinizi video ile kayıt altına alın. İzlediğinizde sesinize, hareketlerinize, mimiklerinize tahammül edemeyeceksiniz. Katlanamadığınız bu görüntü gayet normal bir durum. Emin olun sesini çok sevdiğiniz, görünümüne hayran olduğunuz kişiler bile kimi zaman  bu duruma katlanamıyor bunun yanında çaktırmıyorlar sizlere çünkü mesele özgüven. Ancak videolarınızı çekmeye, sesinizi kaydetmeye devam edin. Zamanla kendinize alışacak ve gelişim göstereceksiniz. Bu yüzden kendinizi sevin ve tahammül edin.

2 - Donanımlı Olun.

Donanımlı olmak için temel şart zihninizi açık tutmak olacaktır. Donanıma sahip olmak için iyi bir okur olmak en önemli olanı. Okuyan bir beyin işler. İşleyen bu beyin de sizi konuşmaya teşvik edecektir. Kaliteli filmler, diziler izlemeli ve bunları yorumlamalısınız. Yani ‘kafamı dağıtayım’ diye açtığınız o film zevkini bir kenara bırakmalı kafanızı yorarak izlemelisiniz. Bu kültür birikiminizde etkili olup insanlar ile etkileşim kuracak başlıklar bulmanıza yardımcı olacaktır.

3 - Tek Başına Kuralı

Tek başına maddesini yıldızlı madde olarak nitelendiriyorum. Bu yıldız özgüvenli olmak için atılan en somut adım olacaktır.

İnsan hem sosyal hem yalnız bir varlıktır. Ancak yalnız olmaktan korkuyor ve birilerine sığınıyoruz. Kendimizi başkalarının yanında daha güvende hissediyoruz. Bu tabuyu artık kırmalı ve yalnız geçireceğimiz vakitleri kıymete bindirmeliyiz.

Örneğin vizyona girmesini çok beklediğiniz film artık sinemalarda. Arkadaş aramayın filme gitmek için. Alın biletinizi ve girin salona. Tek başınıza seyahat edin. Kulağa çılgınca gelebilir ama özgüvenli biri olsanız bile bunu yapmaktan alıkoymayın. Atlayın uçağa, otobüse gidin istediğiniz yere. Keşfedin tek başınıza, kaşif olun. Tek başınıza yettiğinizi hissetmek, her işinizi tek başınıza yapmanız size özgüveni elbette sağlayacaktır. Hadi seyahati geçtim en basitinden yaşadığınız şehirde hiç görmediğiniz bilmediğiniz mekanlar vardır. O bilmediğiniz sokaklarda şuursuzca gezmek bile sizi harika hissetmenize neden olacaktır. Alışveriş mi? Tek başınıza yapmayı deneyin. Üstünüze giydiğiniz kazağın yakışıp yakışmadığını kimselere sormadan sadece kendi iradenizi kullanarak beğenin ve alın.

Size her zaman tek başınıza hareket edin demiyorum. Elbette bu aktiviteler arkadaşlarla da zevkli olabiliyor. Ancak özgüven artırma yolunda zaman zaman tek başınıza hareket etmeyi deneyin çünkü her zaman yanınızda insanlar olmayacak.

4 - İnsanları Mutlu Et.

Kendinizden ödün vermeden elinizden geliyor ve sizi zora sokmuyor ise insanlara yardımınızı esirgemeyin. Örneğin en basitinden yaşlı bir kadının poşetini taşıyıp aldığınız teşekkür size iyi gelecektir ve kendinize olan güveniniz artacaktır.

Tanıdığınız veya tanımadığınız insanlara ‘günaydın, merhaba, kolay gelsin’ gibi sizi insanlarla iletişime geçirecek tatlı cümleler kurarak hem karşınızdakini gülümsetecek hem de kendiniz gülümseyeceksiniz.

Birinde beğendiğiniz şeyleri içinizde saklamayın. Seda’nın saçlarını mı beğendin, ‘Sedacığım saçların parlıyor. Gözlerimi alamıyorum gerçekten çok güzeller.’ Demekten kendinizi alıkoymayın. Karşınızdakine iltifat etmek size özgüven kazandıracaktır.

5 - Mesajı Azalt.

Özgüven sorununu toplum olarak o kadar çok yaşıyoruz ki aşık olduğumuz kişiyi karşımıza alıp gözüne bakmaya cesaret edemeden ilişkileri bile mesaj ile başlatıp hatta ne acı ki mesaj ile bitirebiliyoruz. Bu kadar basitleşince de özgüven diye bir şey kalmıyor haliyle. Birine geçmiş olsun mu demek istiyorsunuz, onu arayın. Arkadaşınızın doğum gününü mü kutlamak istiyorsunuz, bırakın gece 00.00 da mesaj atmaları. Arayın onu ve dileklerinizi içtenlikle sesinizle yankılandırın. Ağlarken mesaj atmayın ben iyiyim diye. Hıçkıra hıçkıra ağlarken anlatın karşınızdakilere olayları, yaşadıklarınızı. İşte bu sizin özgüveninizi yukarılara çıkaracaktır.

6 - Yazı Yaz.

Yazdıklarını insanlar okuyacakmış gibi düşünmeden içindeki her şeyi yaz. O gün neler yaşadığını, fikirlerini veya hayallerini dök sayfalara. Kim bilir belki biraz daha ileriye gidebilir, şiirler ve hikayeler yazabilirsin. Böylece yazı yazarak kendinle konuşma fırsatı bulup ifade ve konuşma becerini artırarak içsel dünyanı keşfederken fikirlerini daha işenir hale getirip kendini harika hissedebilirsin. Kişi kendini yazdıkça tanıyacak tanıdıkça özgüvenini ayakta tutacaktır.

7 - Aşktan Kaçma

Aşk insanı bambaşka bir boyuta taşıyor. Ve aşık olan kişi gelişim için çaba harcıyor. Asla yapmam yapamam dediğini yaparken buluyor kendini. Bütün bunlar olurken insan kendine hayretle bakıyor. Ve birden bire özgüven bombasına dönüşüveriyor.

Size gidin aşık olun demiyorum. Ama o sizi bulunca elinizin tersiyle itip onda kaçmayın.

8 - Spor Yapın.

Alışık olmayanlar için kulağa ağır bir vazife gibi geldiğini farkındayım ancak vücudunu tanıyıp kendine uygun spor dalını keşfedince geri dönütü olan özgüven sizi kendinize getirecektir. Ve kendi sporunuzu keşfedene kadar denemekten vazgeçmeyin. Koş, olmadı mı? Bırak onu yüz. O da mı olmadı? Dans et. Emin ol bulduğunda kendine ait olanı ona tutkuyla bağlanıp yeni bir boyut kazanacaksın. Harika bir vücuttan önce parlayan bir zihin için spor yap.

Spor yapan kişini sinapsislerinden serotonin adı verilen nörotransmitter maddeler salgılanarak insanda mutluluk etkisi yaratıyor. Mutsuz ve özgüvensiz kişiler için birebir ilaçsız tedavi olarak nitelendirilebilir. Denemeye değer.

İlgili yazı: Özgüven eksikliği büyük problem.

9 - Acımasız Olmayın.

Geçmişte yapılan hatalarını pişmanlıklarını sürekli kendine tekrarlayıp durma. Kendini affet! Nil Karaibrahimgil gibi bağıra bağıra “Kendimi suçlu hissetmiyorum.” de. Ne kadar değerli olduğunu kendine hatırlat. Neler yapabileceğini, potansiyelini unutma. Ve başarısız olmaktan korkma. Ve hayallerin için tekrar tekrar dene.

Sana acılarını küçümse demiyorum ama kendine de acımasız olma. Gül geç. Ve Sabahattin Ali’nin şu sözlerini aklından çıkarma. “Hiçbir acı baki değildir.”

Yere mi düştün? Dilin mi sürçtü? İnsanlar sana gülmeden sen gül, onlarla gül. Ve rezil olduğunu asla düşünme. Özgüvenli biri kendiyle acımasız olmadan dalga geçer unutma.

SON OLARAK

Bütün bunları yapmak için harekete geçmen gerektiğini unutma.

Kendinize Tahammül Edin, Kendinizi videoya çekerek ve izleyerek kendinize tahammül etmeyi öğrenin, Zamanla kendinize alışacak ve özgüveniniz gelişecektir, Donanımlı Olun, Düşünmeye ve okumaya yönelik aktiviteler ile donanımlı bir kişi olun, Birikimleriniz ile etkili sohbetler yapabilir, insanlar ile etkileşiminizi arttırabilirsiniz, Tek Başına Kuralı, Tek başına vakit geçirin ve kendi başınıza işler yapmayı öğrenin, Tek başınıza yettiğinizi hisseder ve bu durum özgüveninizi geliştirebilir, İnsanları Mutlu Et, Kendinizden ödün vermeden insanları mutlu etmeye çalışın, Alacağınız pozitif geri dönüşler özgüveninizi arttıracaktır, Mesajı Azalt, İnsanlarla yüz yüze iletişim kurmayı tercih edin ve mesaj kullanımınızı azaltın, İçtenlikle konuşmanın verdiği his özgüveninizi artırabilir, Yazı Yaz, Düşündüklerinizi, hissettiklerinizi yazıya dökün, Kendinizi ifade etme yeteneğinizi geliştirebilir ve diğer insanlara açılmaktan korkmazsınız
Özgüvenli Olmanın 9 Altın Kuralı özgüven arttırma özgüvenli olmak için ne yapmak gerekir özgüven
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın çerçevenin ortasındaki büyük beyaz bir beynin önünde duruyor. Açık renkli bir bluz ve koyu renk bir pantolon giymiş olan kadın ellerini göğsünün önünde kavuşturmuş. Geniş gülümsemesi ve parlak gözleri rahat ve mutlu olduğunu gösteriyor. Uzun siyah saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve siyah bir fonun önünde duruyor. Beyin beyaz ve ebruli bir dokuya sahip. Çerçevenin büyük bir kısmını kaplıyor ve ince siyah bir kenarlıkla çevreleniyor. Beynin detayları çok net ve kadın ön planda hayranlık dolu bir bakışla duruyor.
4.9
(73)

Duygusal Zeka Eğitimi

36 Konu5 Saat
Bu, koyu siyah saçlarını topuz yapmış bir kadının görüntüsüdür. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve kameradan uzağa bakıyor. Uzun kollu siyah bir üst ve beyaz bir alt giymiştir. Yüz ifadesi ciddidir ve gözleri görünmemektedir. Görüntüde başka hiçbir şey olmayan beyaz bir duvarın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor ve beden dili düşünceli olduğunu gösteriyor.Burcu Topçu Ekelik
1102779
Bu görselde kameraya gülümseyen ve elinde pembe bir işaret tutan bir kadın görülüyor. Muhtemelen başarılı bir yaşam koçu olmanın önemli bir parçası olan yaşam koçluğu sertifikasyon kursuna katılıyor. Gülümsemesi yeni girişimi için duyduğu coşku ve heyecanı ifade ediyor. Boynunun yakın çekimi güven duygusunu ve başarma kararlılığını ortaya koyuyor. Ağzının yakın çekimi kararlılık ve odaklanma hissi verirken, saçlarının bulanık görüntüsü rahat bir atmosfere işaret ediyor. Burnunun yakın çekimi, başarılı bir yaşam koçu için kilit bir özellik olan detaylara verdiği önemi gösteriyor. Sonuç olarak, bu görüntü bir yaşam koçu olmak için gereken tutku ve özveriyi göstermektedir. Doğru eğitimle, bu kadının sertifikalı bir yaşam koçu olma yolculuğunda başarılı olacağından emin olabilirsiniz.
5
(15)

Yaşam Koçluğu Eğitimi

19 Konu16 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
24001340
Takım elbiseli bir adam kahverengi bir duvarın önünde dururken gülümsüyor. Beyaz bir elbise gömleği, siyah bir kravat ve siyah bir takım elbise ceketi giyiyor. Saçları gri ve kulağında bir küpe var. Dudakları yakın görünmektedir ve güçlü bir çenesi vardır. Arkasındaki duvarda, kahverengi yüzey üzerinde beyaz bir harf var. Sağ alt köşede, açık ve odak dışı bir ampul var.
Bu, şık takım elbiseli, iyi giyimli bir adamın fotoğrafı. Başı hafifçe yana eğik bir şekilde dik duruyor ve elleri ceplerinde. Yüzünde sakin, kendinden emin bir ifade var ve duruşu profesyonel ve gururlu. Takım elbisesi lacivert ve vücuduna göre dikilmiş, beyaz gömlekli ve desenli kravatlı. Kısa kahverengi saçları ve nazik bir yüzü vardır. Gözleri sanki derin düşüncelere dalmış gibi yana bakıyor. Zeki, başarılı ve kendinden emin görünüyor, her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.Faruk Ökenli
1102779