Tükenmişlik Sendromu Eğitimi
Tükenmişlik Sendromu Eğitimi
Rekabete dayalı yoğun iş temposu, iş yükü, zaman baskısı ve stresin olduğu günümüz iş yaşamında tükenmişlik sendromu çokça karşılaşılan kavramlardan bir tanesidir. Tükenmişlik sendromu, başlangıçta çok severek, hevesle yaptıkları işlerinin bir süre sonra zihinsel, fiziksel ve ruhen tükendiğini hisseden bireylerin yaşadığı bir sendromdur. 1970’li yıllardan günümüze kadar gelen, gerekli önlem alınmazsa kişilere ciddi şekilde zarar veren bir sorundur. Yoğun stres ve zaman baskısına maruz kalan kişilerin bu sendroma yakalanmaları beklenen bir durumdur. Önemli olan yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğunun farkına varabilmek ve bununla baş edebilmektir.
Kavram literatürde “Burn-out Syndrome” olarak geçmektedir. Kişinin çalışma ve sosyal hayatını olumsuz etkileyen bir olgu olan tükenmişlik sendromu, özellikle birebir insanla muhatap olan, insanlarla yoğun etkileşim halinde olmayı gerektiren emek yoğun sektörler başta olmak üzere, pek çok sektörde görülmektedir.
Tükenmişlik Sendromu Eğitiminin Amacı
Tükenmişlik sendromu eğitimi, tükenmişlik kavramına ilişkin genel bir çerçeve çizmektedir. Aynı zamanda stres ve depresyon gibi tükenmişlik sendromuna yakın olan kavramlar arası farklılıklara değinilecektir.
Tükenmişlik sendromu eğitiminin amacı, tükenmişlik sendromu kavramına ilişkin farkındalık yaratarak, bireylerin içinde bulunduğu durumun gerçekten tükenmişlik mi, yoksa basit bir stres hali mi olduğunu ayırt etmesine destek olmaktır. Eğitim kapsamında sendromla baş edebilme biçimleri de ele alınacaktır.
Eğitime Kimler Katılabilir?
Tükenmişlik sendromu kavramına ilgi duyan kişiler,
Birebir kişilerle çalışmak zorunda olan işlerde çalışan kişiler,
Yoğun çalışma temposundan biraz olsun uzaklaşmak isteyenler,
Tükenmişlik yaşadığını düşünen ve baş edebilmeyi öğrenmeyi isteyen kişiler,
Kendini geliştirmek ve kendine yatırım yapmak isteyen herkes eğitime katılabilir.